Mıhlama
Bu hafta kar ve bazı aksaklıklar yüzünden eve hapsolduk desem yeridir....İstanbul'un çok kar yağan bir semtinde oturunca ve de arabamız olmadık bir süpriz yapınca bizde dışarı çıkamadık bi türlü ...Karne tatilimizin ilk haftası evde geçti anlayacağınız...
Evde kalınca da değişik değişik yemekler aklımıza vurdu ...
Aslında biraz yöresel takıldık ...
İşte ilki bu lezzete Giresun da Mısır Yağlaş'ı derler .Aslında Trabzonda bunun daha yağlısına kuymak yada mıhlama derler ..Biz daha çok kahvaltıda yemeği tercih ediyoruz...Yapılış aşamalarını aşağıdaki kolajda göstermeye çalıştım..
Mısır Yağlaşı için 6 yemek yaşığı kadar gerçek mısır unu gerekli ...(Bu pazarlarda satılanlar gerçek mısır unu gibi gelmiyor bize)..Tavada mısır ununu tengi hafif koyulaşana kadar kavurdum ...
Sonrasında üzerini geçecek kadar soğuk su ilave ettim ...Veee çok koyu olmayacak şekilde göz göz fokurdattım ammmaan dikkat koyu yada sulu olmayacak ikisinin arası ...
İstenilen kıvama gelincede bol kaşar peyniri rendesini ve tuzunu ilave ettim .(aslında yöresel olan peynir tercihimiz ama bununla idare ettik )..
Üzerine erittiğim tereyağı ve sıvıyağlı kırmızı biber karışımını da ekledim ..
Şebinkarahisar'ın ekmeği olan Fırın kurusu ile bandıra bandıra yenir ...(kolajda en alt sağda olan )
Fırın kurusu nam-ı diğer kuru ekmeğimizi bir çok insan bilmez onuda bir ara anlatırım inşallah ...
Arabamıza kavuşur kavuşmak Annem'e gittik ...Canım uzun süredir hastaydı biraz düzelmiş görelim istedik ...
Anneler ,anne olmak farklı bir duygu geleceğimizi duymuş, hamur işini de sevdiğimizi bildiği için hemen hamurunu yoğurmuş bile ...
Bazlama da denilen bizim Fetirimiz den yaptı bize sıcak sıcaak yedirdi bize.Babamızda el atmadan duramadı hamuru incelttide inceltti yapacağım diye neyse ki yenecek bir şey çıktı ortaya...
Annecim çoooooooook teşekkür ederiz ...Sen bi tanesin ...
Eveeeet son lezzetimiz ağrıyan boğazımız için sıcak sıcak karabiberi üzerinde bulgurlu süt çorbası
Süt çorbası yapımı çok kolay ..Önce 1 su bardağı kadar ince bulgur'u (ama köftelikten kalın ) su ile haşladım ..
Bulgur iyice yumuşayınca içine 4 su bardağı kadar süt ilave ediyoruz.Kaynayınca yağ, tuz ve karabiberini ilave ettim.Üzerindeki yeşillikler isteğe bağlı ben evde yeşil olarak ne varsa ince doğrayıp ilave ediyorum ...
Sıcak sıcak boğazınız için çok yararlı olmayabilir ilk sıcaklığı çıkınca Afiyet olsun derim .....
wow che invitante!!! complimenti!
YanıtlaSilAy Sevgi'ciiim,hangisini nasıl yorumlasam ben bunların bilmem ki:)
YanıtlaSilAnneciğininde seninde ellerine sağlık hepsi birbirinden lezzetli tarifler .Sizlere afiyet bal olsun canım...
Sabah in bu saatinde, hanuz kahvaltida etmemisken nasill agzim acik baktim hepsine gormek gerekir.Kuymak i bir arkadasim sayesinde tanidim arada bir yaparim.Bazlama sicakken tereyagiile yagliycan ufff.
YanıtlaSilSevgi offff ellerinize saglik.
Sevgiler,
Sefa
evet ya Sefa bazlamaların piştikten sonta birde yağlama faslı var ki belirtmemişim ...
YanıtlaSilteşekkür ederim Cahideciğim burda olsanızda ikram edbilsem ne güzel olurdu ...
Sevgiciğim, anneciğinin ellerine sağlık çok güzel fotoğraflamışsınız bu lezzeti. Süt çorbası benimde çok çok sevdiğim bir lezzettir. Ama biz bulgur yerine erişte koyuyoruz. Mükemmel oluyor. Canım bu arada ben bu mimi cevaplamıştım. Ama 7 tane daha ilginçlik bulabilirim :)
YanıtlaSilMısır yağlaşı... ilk defa duydum, eminim tadı çok güzeldir, ellerinize sağlık...
YanıtlaSilTahmin ettim karadeniz lezzetleri yapacağını.Bu meşhur yağlaşı ablamla Samsunda yılda bir deneriz ama çocuklar nefret ederler.Sana uğrayınca memeleket havası alıyorum sanki.Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilay yok gece okumuycam ben bunları, mideme bişeyler oluyor gece yarısı..
YanıtlaSilAy ben bayılırım kuymağa Kayserili bi Samsun görmiş, sevmiş, benimsemiş olarak ctesi kahvaltıya yapsammı acaba?
Geldim ve gördüm evet fotoğraflardan da anlaşılıyor ne kadar benzer yaptığımız ne güzel :) çok severim ben de, bahar yaklaşırken biraz hafif yemeye çalışıyorum ama şimdi gece gece yine aklıma düştü sende de görünce ne yapsam :))
YanıtlaSil