10 Ocak 2012 Salı

Elde Açma Gözleme Tarifi

Mis gibi kokan ,yedikçe yediren elde açma gözleme tarifi vermek istiyorum bugün ...
Anadolunun vazgeçilmez lezzetidir gözleme..
Birçok yerde değişik şekillerde yapılır..
Sıcak sıcak gözlemeye pek hayır diyeni görmedim..
Pancarlı (beyaz lahana) gözleme de değişik bir tat
Siz de gözleme sevenlerdenseniz buyrun tarife..


Malzemeler
5 su bardağı un
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı su
1 çay kaşığı maya(kuru maya)
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı tuz

İç harç malzemesi
Küçük boy beyaz lahana
Sıvı yağ
1 büyük kuru soğan
1 yemek kaşığı biber salçası
Tuz,karabiber
ve
Çökelek yada istediğiniz bir peynir çeşidi..

 Yapılışı
Hamuru hazırlayacağımız kabımıza unu koyalım.
 Tuzunu  ve mayayı,yağını una ilave edelim.
Hamur toplanıncaya kadar yavaş suyu ve sütü azar azar ekleyelim.
Hamurun kıvamı kulak memesi kıvamında olacak.
Hazırladığımız hamurun üzerini hava almaması için kapatalım yarım saat hatta vaktiniz varsa bir saat kadar buzdolabında dinlendirelim.
Bu arada pancarlı iç malzememizi hazırlayalım.
Bunun için küçük boy bir lahanayı yıkayalım ve ince ince doğrayalım.
Kuru soğanı yemeklik doğrayalım ve yeteri derecede sıvıyağda kavuralım.
Soğan kavrulup yumuşayınca 1 yemek kaşığı biber salçası ilave edelim kavurmaya devam edelim ( mevsimi ise bir domateste rendeleyebiliriz).
En son ince doğradığımız beyaz lahanaları da ilave edelim tuzunu karabiberini de ekleyip karıştıralım.
Lahanalar yumuşayıp harcımız suyunu tamamen çekince işlem tamamdır..
Dinlendirdiğimiz hamurdan aşağıda gördüğünüz gibi yumurta büyüklüğünde bezeler oluşturalım.


Her bir bezeyi altına ve üzerine un serperek oklova yardımı ile açalım.
Hamurumuz dinlendiği için kolaylıkla açılacaktır.
Açtığımız hamurun yarısına iç harcımızdan koyalım ve diğer yarısını üzerine kapatalım.
Hazırladığımız gözlemenin kenar kısımlarını parmaklarımızla bastıralım ki pişerken açılmasın.


Sonrası basit artık.
Gözlemeleri imkanınız varsa sac üzerinde pişirin.
Yoksa da yağsız olarak büyük bir teflon tavada da pişirebilirsiniz.
Gözlemelerinizi pişirdikten sonra üzerine( isteğinize bağlı olarak )tereyağ yada sıvı yağ sürerek servise sunabilirsiniz. Bu durumda lezzet de kalori de artar..
*
Gözleme yaparken yanınızda size yardım edecek bir kişi daha bulunursa işiniz daha kolaylaşacaktır.
Siz gözlemeleri açarken, yardım edecek kişi de pişirirse işlem kısa sürede bitecek sizde fazla yorulmamış olacaksınız.. 
Tüm gözlemeleri pişirdiniz bundan sonrası size kalmış ister sıcacık bir çay eşliğinde isterseniz de ayranla sevdiklerinizle bu güzel lezzeti paylaşabilirsiniz..


Klasik peynirli gözlemenin dışına çıkmak lazım bazen..
İç harcı çeşitlendirmek mümkün.
Ben kaşarlı ,peynirli de severim ama sebzeli olanlarda ayrıca tercihimdir çoğu zaman.
Peynirli, kaşarlı, kıymalı ,patatesli, ıspanaklı, patlıcanlı, haşhaşlı ,pırasalı ,kabaklı, Egelilerin yaptığı gibi karışık otlu vs... 
Gözlemeyi elde açmaya vaktim yok diyorsanız hazır yufka ile de yapabilirsiniz..
Hazır yufka ile yapılan kolay gözleme tarifi daha sonra gelsin inşallah..  

.................Afiyet olsun.................

14 yorum:

  1. AĞZIM SULANDI RESMEN

    ELİNE SAĞLIK OLSUN :)

    YanıtlaSil
  2. çok severim eline sağlık

    YanıtlaSil
  3. daha önce hiç lahanalısını yememiştim ama çok iştah açıcı görünüyor ellerine sağlık sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Harika gorunuyor, ellerine saglik .

    YanıtlaSil
  5. Özellikle buzdolabındamı dinlendirilmesi gerekiyor?

    YanıtlaSil
  6. Nefis görünüyor, ellerine sağlık canım. Sevgilerimle...
    (Yemek Sevdam)

    YanıtlaSil
  7. bende lahanalı hiç yememiştim ama neden olmasın görüntüleri de harika ellerine emeklerine sağlık..

    YanıtlaSil
  8. süper cidden, iştah açıcı...

    YanıtlaSil
  9. Yutkundum resmen ekran başında:))

    Nefis görünüyor canım, ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  10. Evde ,elde açılan gözlemeler nedense hep daha lezzetlidir.annemin gözlemelerini hatırlattınız teşekkürler..

    YanıtlaSil
  11. Lahanalısını denemedi iseniz mutlaka deneyin derim ben çok seviyorum bu lezzeti..

    Adsız yorumcum hamuru buzdolabında bekletmeniz şart değil aslında ama bekletsenizde sorun teşkil etmez. İçindeki maya yumuşaklık vermesi içindi mayalanmasını sağlamak istemiyoruz..

    YanıtlaSil
  12. Tşk. deneyeceğim.

    YanıtlaSil
  13. bal kabaklı içde güzel olur :) elinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gonca Hanım;Bal kabaklı gözlemeyi hiç denemedim.. Tatlı olur diye biraz çekimserim aslında deneyip görmek lazım..

      Sil

Yorum bırakan tüm ziyaretçilerime teşekkür ediyorum.. Yorumlarınız benim için değerli...
Bloğu olmayan ziyaretçilerim sizde yorum bırakabilirsiniz..
Yorumunuzu yazmak için
önce yorum kutusuna yorumunuzu yazın (ADINIZI EKLEMEYİ LÜTFEN UNUTMAYIN)
Daha sonra anonim yazan bölüme tıklayın ve soldaki yayınla yazan kutucuğu tıklayıp ,yorumunuzu bırakabilirsiniz ..