30 Ocak 2014 Perşembe

Dantel Krep (Roti Jale)


Sunumu ve görüntüsü şık bir krep tarif var bugün..
Görüntüsü dantel misali olduğu için bu ad tamda oturmuş..

Dantel ve benzeri örgülerle aram solaklığım dolayısı ile hiç iyi değil.
Tığla yapılan dantel hiç ilgimi çekmezken ,
kreple yapılan bu dantellerin yapımı çok eğlenceli geldi bana..  
Bu lezzete biz dantel krep desek de, 
aslında Malezya lezzeti  ve adı Roti Jale özel bir çeşit hamurla yapılan bir tür krep.

Malezya'da oldukça popüler olan bu yiyecek oralarda yine şeklinden dolayı "ağ ekmek" anlamına geliyormuş.
Özellikle Ramazan ayında çok yenirmiş. Ramazan aylarında, sokaklarda geçici tezgahlar kurulup, çeşitli baharatlarla tatlandırılıp, satılırmış.

Malzemeler
2 adet yumurta
2,5 su bardağı süt
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1.5 su bardağı un (tepeleme)
1 tatlı kaşığı tuz


Yapılışı 
Bütün malzemeyi iyice karıştıralım.. Kek harcından sıvı boza kıvamında bir harç elde edelim..
Teflon bir tavayı 1 yemek kaşığı sıvı yağ ile yağlayalım..
Ben altta gördüğünüz krema sıkma aletini kullandım. 
Krep malzemesini dolduralım ve 
kızmış olan tavaya şekilli olarak sıkalım.. 
Dantel krepin bir tarafı pişince diğer tarafını dikkatlice çevirelim..

Dantel krepin şekli hayal gücünüze kalmış istediğimiz şekillerde sıkıp pişirebilirsiniz..


Krepi sıkarken ilk etapta zorlanabilirsiniz ama biraz pratik yaptıktan sonra eliniz alışacaktır..
Krep harcına tuz koymazsanız reçel veya çikolata sürerek de sunum yapabilirsiniz. 

Altta gördüğünüz fotoğraf  Malezya'da yapılan örneklerini görüyorsunuz..

Diğerleri için buraya bakınız


İşi daha da ileri götürmüşler buradaki gibi rengarenk krepler yapmışlar.. 


Siz de evde yaparken sıkma aparatınız yoksa buzdolabı poşeti de aynı işi görebilir. 
Harcı doldurup poşetin bir ucunu delip sıkabilirsiniz..
Ya da pet şişeye harcı doldurup kapağına bir delik açıp sıkabilirsiniz..  

28 Ocak 2014 Salı

Gökkuşağı Salata (Üç Renkli Patates Salatası )


Süt diliminden sonra yine göze ve damağa hitap eden pasta görünümünde harika bir salata tarifi var sırada..
Yapımından çok zevk aldığım bir salata oldu..
Misafir sofralarınız ,davetleriniz için sunumu çok şık bir salata..
Görüntüsünden dolayı zor sanarak yapmaya çekinenlerdenseniz,
 yanılıyorsunuz yapımı kolay lezzeti harika bir  tariftir.

Malzemeler

6-7 adet büyük boy patates
5 adet orta boy havuç 
1 kase ince rendelenmiş kırmızı lahana 
Çeyrek demet maydanoz ve dereotu
Bir kaç dal yeşil soğan
Sıvı yağ, limon ve tuz
Yapılışı
Patatesleri haşlayalım ve ezerek püre haline getirelim.

Püreyi üç eşit parçaya ayıralım.
 Havuçları rendenin ince bölümü ile rendeleyelim ve çok az sıvı yağ ile soteleyip soğutalım..
Kırmızı lahanayı yine rendenin ince bölümü ile rendeleyelim..
Maydanoz, dereotu ve yeşil soğanı ince ince doğrayalım..
Bu üç malzemeyi ayırdığımız üç patatese sıvı yağ, limon ve tuz ilave ederek  karıştıralım..
Elimizde bir havuçlu ,bir kırmızı lahanalı bir  de yeşillikli patates olacak.. 
Salatayı hazırlayacağımız kalıbın içini kenarları dışa taşacak şekilde streç film ile kaplayalım.
Hazırladığımız renkli patates ezmelerini kalıba istediğimiz sıraya göre bastırarak düzgünce yayalım
Salatamızı bu şekilde hazırladıktan sonra kalıbın kenarlarından sarkan streci salatanın üzerine kapatalım ve 
1 saat kadar buzdolabında salatanın katılaşıp kalıbın şeklini alması için bekletelim. 
Sonra salatamızı genişçe bir servis tabağına ters çevirerek alalım .
*Renkli patates ezmelerinden çok az ayırırsanız süslemede kullanabilirsiniz.. 
* Üzerine mısır, maydanoz ya da dereotu ile süsleme yapabilirsiniz. 
*İsteğe bağlı olarak sarmısaklı yoğurt,yada mayonezli yoğurt ile de servis edilebilir..
*Bu salata içindeki lahanadan dolayı çok fazla bekletmeye gelmiyor Lahananın kokusu bekledikçe ağırlaşabiliyor.. *Kırmızı biber, kırmızı pancar,  ilave ederek farklı bir kat da oluşturabilirsiniz..
Bloğumuzda değişik patates salataları da mevcut..
Mesela 
          Burada Garnitürlü Rulo Patates Salatası tarifi var..
Burada Yoğurtlu Patates Salatası tarifi var..
                              Burada  Tarifimizin bir benzeri Renkli Patates Salatası tarifi var..
         Burada Patates Çanağında Rus Salatası tarifi var..
           Burada Yoğurtlu Havuçlu Patates Salatası tarifi var.
Ve Burada 
Renkli Patates Topları tarifi var..
....Afiyet Olsun...

24 Ocak 2014 Cuma

Ev Yapımı Süt Dilimi


Hayırlı Cumalar;

Görüntüsüyle, lezzetiyle şahane bir tarif paylaşacağım bugün sizlerle..
Bu lezzeti her ne kadar çocuklar çok severek yeseler de büyüklerinde onlardan aşağı kalır yanı kalmayacak..
Marketlerden katkı maddeli el kadarcık boyutunu bilmem kaç tl ye alacağımıza evde yaparız olmaz mı ki?
Olur hem de daha lezzetlisi ve tabii sağlıklısı..
Lezzeti neredeyse aynısı ;bence daha da lezzetlisi sadece ambalajı eksik..

  Bu tarif çocuklarınızın favori tarifi olacak ..
Hazır okullar yarı yıl tatilindeyken çocuklarınızı sevindirecek bir alternatifte olabilir değil mi?
Tarifin kaynağı burası ..
     

Uzun süredir gıdalardaki katkı maddeleri çok ilgimi çekiyor..
Hazır, paketli satılan tüm işlenmiş gıdaların içeriklerinde ne ararsanız var..
Mümkün olduğunca da çocuklarımı ve çevremdekileri bu konuda uyarmaya bilinçlendirmeye çalışıyorum..
Sizlerde bir çok lezzeti evde kendiniz hazırlayarak çocuklarınızı bu tarz zararlardan koruyabilirsiniz..
En azından içinde ne olduğunu bile bile tüketmelerini sağlarsınız.. 

     Malzemeler

Keki için

3 yumurta
1,5 su bardağı pudra şekeri
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvı yağı
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
3 yemek kaşığı kakao
1,5 su bardağı un
 Kreması için
400 gr. krema (200 gr lık iki kutu)
2 paket krem şanti
1 yemek kaşığı bal
3 damla limon suyu 

Yapılışı

Yumurta ve pudra şekerini çırpalım..
Diğer kek malzemelerini de teker teker ilave edelim ve çırpmaya devam edelim.
Yağlı kağıt serdiğimiz tepsilere kek harcını her tarafına eşit gelecek şekilde yayalım..
200 derecede ısıttığımız fırında toplam 10 dakika kadar pişirelim...
Diğer tepsideki keki de pişirelim..


Bu arada kremayı hazırlamak için krema, kremşanti, bal ve limon suyunu derince bir kaba alalım 
ve iyice çırpalım..
Tamamen katılaşana kadar çırpalım..Hazırladığımız bu kremayı buzdolabında bekletelim..
Tepsideki soğumuş kekin üzerine soğuk kremayı eşit şekilde sürelim..
Diğer keki kremanın üzerine altındaki yağlı kağıt yardımı ile yerleştirelim ve kağıdı çekip çıkaralım..
Kekin üzerinden hafifçe bastıralım ki alttaki krema ile tam olarak yapışabilsin..
1 saat kadar buzdolabında hava almayacak şekilde dinlendirelim ki krema tamamen sertleşsin..
Sonrasında altta gördüğünüz gibi dikdörtgen olarak dilimleyelim..

Süt dilimlerimiz servise artık hazırdır..

Yapımı bence kolay hatta eğlenceli bile..
Lezzeti ise gayet yerindeydi ..
 *Kek harcınızı yağlı kağıda dökmeden yağlı kağıdı çok az yağlamanızı öneririm..Böylelikle kek pişince hiç zorlanmadan kağıttan ayrılacaktır..
*Krema içindeki bal bana fazla geldi.Siz tatlı seviyorsanız ilave edebilirsiniz ama kremşantinin şekeri yeterli oluyor bence..
*Kek harcını ben büyük fırın tepsilerine paylaştırarak pişirdim..
*Kek harcı gözünüze az görünebilir..Bundan iki tepsi nasıl çıkacak diyebilirsiniz ama keklerimiz ince olacağı için harç gayet yeterli geliyor korkmayın..
*Süt dilimlerinizi hava almayacak şekilde saklamanızı öneririm; kalırsa tabii...



Sevgiden Esintiler'i facebook sayfasından da takip etmek isterseniz sağ üst taraftaki 
beğen kutusuna tıklamayı lütfen unutmayın..

...Afiyet Olsun...

22 Ocak 2014 Çarşamba

Çikolata Kaplı Gül Kekler



Bugünkü tarif akraba günümüzün en şık görünümlü lezzetiydi..
Bu çikolata kaplı kekçiklerin yapımı çok kolay aynı zamanda da sunumu çok şık..
Görür görmez bu kekler hediyelik çok güzel olur diye aklımdan geçirmedim de değil hani..
*
Çocuklarımızın doğum günü için çok güzel bir seçenek olabilir mesela..
Bayramda bile zevkle misafirlerinize ikram edebilirsiniz.. 
Bebek görmeye ya da ev ziyaretlerinde, mevlütler de hatta kız istemede bile pek ala yapılabilir..
Şekil olarak kalıbınızın şekline bağlı olarak sınır tanımadan kalplisi yıldızlısı yapılabilir mesela.
Çikolatalısı, çileklisi yapılabilir.. 




 Çikolatalı gül keklerin hazırlanması için gerekli olan kalıp aşağıda gördüğünüz gibi silikon bir kalıp..
Bu tarz kalıpları pasta malzemeleri satan yerlerden bulabilirsiniz


Malzemeler

3 yumurta
1 su bardağı toz şeker
Yarım su bardağı sıvıyağ
Yarım su bardağı süt
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
3 yemek kaşığı kakao
2,5-3 su bardağı un
160 gr beyaz çikolata 

Yapılışı

3 yumurtayı karıştırma kabımıza kıralım..
Şekeri de ilave edip krema kıvamını alana kadar çırpalım..
Un ve kabartma tozu hariç diğer malzemeleri de ilave edip çırpmaya devam edelim..
Unu kabartma tozu ile karıştırıp eleyelim ve kek harcımıza yavaş yavaş ilave edelim..
Son aşamada çırpma işlemi mikserle değil elle çırparsanız daha çok kabarmasını sağlayabilirisiniz.
Üstte gördüğünüz gibi silikon bir kalıba harcımızı çok dolu olmayacak şekilde paylaştıralım..
170 derecede ısıttığımız fırında keklerimiz kabarıncaya kadar pişirelim.

Keklerimiz pişince tamamen soğuması için bekletelim ve kalıptan çıkaralım..
Kalıbımızı temizleyip kurutalım.
Bu arada çikolatamızı benmari usulü eritelim ve kalıbımızın her bir bölümüne tabanını tamamen kapatacak şekilde tatlı kaşığı ile ilave edelim..(aşağı yukarı bir tatlı kaşığı kadar)
  Eritilmiş çikolataların üzerine ise kekçiklerimizi bastırarak yerleştirelim..
Bu şekilde tüm gülleri yerleştirdikten sonra kalıbı buzdolabında 2 saat kadar bekletelim.
Sonrasında da kalıptan dikkatlice çıkaralım..


*Siz istediğiniz bir kek harcıyla da bu keki yapabilirsiniz..
Bizim ev sahibemiz işin daha da kolayını yapmış kekleri de hazır kullanmış..
Bu tarz hazır mini kekler varmış..
Sadece çikolatatı eritip kekleri üzerine bastırmış işlem tamam.. 
Ben hazırdan yana olmadığım için evde yapmanızı öneririm..
*Çikolatalı gül kekleri hazırladıktan sonra alta kısımlarına ince çubuklardan takıp
gül buketi gibi de sunabilirsiniz..

......Afiyet Olsun.....

21 Ocak 2014 Salı

Damla Çikolatalı ,Fındıklı Kahveli Kurabiye(Hanımeller Tadında)


Son akraba günümüzün en favori kurabiyesinin tarifini vereceğim bugün..
Aslında günde bu kurabiyelerin tadına bakmayacaktım bile..(Yapmayı severim ama yemeyi sevmem işte)
Baktım bunu nasıl yaptın ,tarifi nasıl bunun soruları ortada dolaşıyor  merakımı celbetti  benimde;
 bakayım dedim ne menem bişeymiş bu kurabiye..
*
Kurabiye ve bisküvi arası bu kurabiyeler inanılmaz bir lezzete sahip. 
Deneyince göreceksiniz bu tarifi kaybetmeyin not edin bir yere..

Malzemeler
100 gr tereyağı(oda sıcaklığında)
1 yumurta
Yarım çay kaşığı tuz
1 su bardağı esmer şeker
1 su bardağı kırık fındık
1 su bardağı damla çikolata
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 tatlı kaşığı nescafe
1+3/4 su bardağı un(elenmiş)

Yapılışı
Tereyağı, yumurta ve şekeri karıştıralım..
Diğer malzemeleri sırayla ilave edelim ve yumuşakça bir hamur elde edelim..
Şekil verelim ve yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsimize dizelim..
160 derecede ısıttığımız fırında kurabiyelerimizi kızarıncaya kadar pişirelim..
Fırından çıkınca hala yumuşak olan kurabiyeleri, soğuyana kadar bekletelim 

Hava almayan bir saklama kutusunda saklarsanız uzun süre taze kalabilirler.. 
İçindeki iri fındık kırıkları ve damla çikolatası ile çayın yanında harika bir tat seveceksiniz..

.....Afiyet Olsun....

20 Ocak 2014 Pazartesi

Akraba Günü Menümüz ve Doğum Günü Sürprizi


Akraba günümüz son hızla devam ediyor..
Bu pazar ta Tuzlaya gittik cümbür cemaat..
Akraba günümüzün güzel yanlarından biri de bir araya gelmemizin bahanesinin olmaması..
İstanbul'un bir ucunda ben bir ucunda Tuzla ama gidiyoruz el mahkum..
*
Yine bol sohbetli bol mamalı çok güzel bir gün geçirdik..
Ev sahibemiz maşallah güzel ağırladı bizi.
Günle beraber bir de sürpriz doğum günü gerçekleştirdik..
Tam sürpriz yapıldı ;bizde bilseydik hediyemizle giderdik iyi olurdu..

Eveet gelelim asıl konuya menümüzde yine değişik lezzetler vardı..
Misafiriniz gelecekse bizim bu menüleri unutmayın derim..

Burayı tıklayarak daha önceki tüm akraba günü menülerimizi detaylarıyla görebilir sizde kendi menünüzü oluşturabilirsiniz..
E malum akraba günümüzde 8 yılı bitirmek üzereyiz tecrübe konuşuyor..

İlk lezzetimizden başlayalım..

Renkli Buğday Salatası
Doyurucu ve besleyici salatamızın tarifi blogda mevcut..


Zeytinyağlı üzüm yaprağı sarması
Sarmaların lezzeti çok güzeldi.. 


İçli köfte


Yoğurt soslu tavuklu marul salatası 
Bu salatada sevdiklerimizden besleyici ve gayet hafif..
Tarifi için buraya alayım sizi



Peynirli sarma börek


Damla çikolatalı ,fındıklı ve kahveli kurabiye
Bu kurabiye çok sevildi..
Tadının benzerliğinden dolayı hanımeller adı bile konuldu..
Sizler için tarifini aldım paylaşacağım kaçırmayın derim..


Susamlı tuzlu minik kurabiyeler.
Ağızda dağılan bu lezzetli kurabiyeleri yapabilmek için bu tarifi kullanabilirsiniz..


Çikolatalı gül kekler
Lezzetlerin en şirini gösterişlisi ve tabii en basiti de bu gül çikolatalı keklerdii..
Tarifini paylaşacağım..


Renkli Truflar
Trufflar ev sahibemize gelini tarafından hediye getirilmişti..


Çayım ve Tabağım..
Diğer tabaktan iki defa alınca, tatlı tabağımdakileri yiyemedim. 
Sadece çikolatalı gül keki bitirebildim.


Bu arada ev sahibimiz yeğeni için sürpriz bir doğum günü pastası da yaptırmıştı 
bizlerde bu sevince ortak olduk..

Bir günümüzü de günlerin kısalığından dolayı istemeden çabucacık bitirdik..
Uzun uzun beraber olmak için günlerin uzamasını sabırsızlıkla bekliyoruz..

Şubat ayı akraba günümüzün tarifleriyle için takipte kalınız..

18 Ocak 2014 Cumartesi

Ev Yapımı Öksürük Şurubu (Balgam Sökücü)


Yazıyı detaylı olarak okuyalım lütfen
Sonbahar ve devamında kış aylarıyla beraber gribal hastalıklar neredeyse tüm evlerin baş köşesine yerleşti..
 Ateş, burun akıntısı, boğaz ağrısı, halsizlik derken beraberinde de çoğunlukla öksürük eksik olmuyor..
Allerjik astım geçirmiş biri olarak (bu arada 3 çocuğumda da bunu yaşadım) boğaz içi akıntısıyla gelişen öksürüğü  kesmenin ne derece sıkıntılı  ve uzun sürdüğünü çok iyi bilirim.
Özellikle gece öksürükleri çocukları çok zorluyor başladı mı kesilmek bilmiyor..
Bu sene küçük kızımdaki boğazdan içe akan balgamdan dolayı oluşan öksürüğü  doğal olarak nasıl engellerim  diye düşünürken  bu  karışımla karşılaştım. 
Bu karışım, kuvvetli bir  balgam sökücü olmakla birlikte  öksürüğe karşı  
adeta  doğal bir antibiyotik.
Koruyucu özelliğinden dolayı hastalık gelmeden  günlük, bir kahve fincanı gibi içilirse
 çok faydasını görürsünüz.(Bu miktar büyükler için tabii)
* Ben 3 yaşındaki kızım için neredeyse 2 aydır kullanıyorum ve anlık burun akıntısının dışında bir şey olmadan bugüne geldik...(geçen sene neredeyse her ay nefes sıkışıklığımız oluyordu ve beraberinde  nebulatör ve ilaçlar....)

Lafı daha fazla uzatmadan tarifini vereyim isterseniz..

Malzemeler  
1 orta boy kuru soğan
1 limonun suyu
1 su bardağı kaynar su
3 yemek kaşığı süzme bal
1 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı tarçın
Yarım tatlı kaşığı zencefil

Yapılışı
 Soğanı ve sarımsağı küp küp doğrayalım..
Bir kavanozun içine koyalım.. Üzerine 1 su bardağı kaynar suyu ilave edelim ve suyun tamamen soğumasını bekleyelim .(bu aşamada soğan ve sarmısağın aroması suya geçecektir.)
Suyu tamamen soğuyana kadar bekletmek yeterlidir..
Kavanozun içindekileri iyice karıştıralım ve süzelim..(soğan sarmısak posasını atıp sadece suyu kullanacağız)
Balı ve 1 limonun suyunu ilave edelim
Zencefil ve tarçını ekleyelim..(Kavanozun kapağını kapatalım ve karışmalarını sağlamak için biraz çalkalayalım)
Doğal balgam sökücümüz hazırdır..
Ben kızım için her öğün sonunda 1 yemek kaşığı kadar
 veriyorum; bazen iki kaşık da verdiğim oluyor..
İçinde vücudumuz için zararlı olan kimyasallar bulunan, renklendiricilerle dolu öksürük şurupları yerine tamamen doğal,  bitkisel bu şuruptan hem küçükler hem de biz büyükler pek ala yararlanabiliriz.. 
İçindeki soğanın kokusundan dolayı çekinceniz olmasın çünkü ilave edilen diğer şeyler kokuyu bastırıyor.
Benim kızım çoğu zaman kendisi hatırlatıyor ilacımı vermedin diye..
**
*
*12 aydan küçük çocuklar için bal kullanımı yasak olduğundan balsız ve doktorunuza danışarak vermeniz en doğrusu olacaktır..

*Zencefil her ne kadar yararlı bir bitki de olsa 2 yaşın altındaki çocuklarda kesinlikle kullanılmamalıdır. 

Bunlara çok dikkat edin lütfen.

*Soğan; bronşları açar, öksürük söktürür, grip ve so­ğuk algınlığı gibi rahatsızlıkların tedavisinde yardımcı olur.
*Sarımsak; Beyaz kan hücrelerinin sayısını artırarak bağışıklığı güçlendirir.Güçlü bir mikrop öldürücüdür. Akciğer ve bronşları dezenfekte eder.
*Limon suyu ;Nezle, grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklarda limon ve limon suyu tedavi edici bir
 etki gösterir
*Bal; Antibakteriyel özelliğinden dolayı içinde bakteri, mantar oluşmaz. Bir çok gıda içinde bozulmadan saklanabilir. Balgamı kurutur ve öksürüğü keser. .
*Zencefil; Balgam söktürücü özellikler taşıyor.Zencefil gerçekten iyi bir antioksidandır.
* Tarçın; Hem lezzet katmak hem de bağışıklık sistemini desteklemek için şuruba ekleniyor.

Göğüs hastalıkları uzmanı olan ve görüşlerine son derece önem verdiğim
 Prof. Ahmet Rasim Küçükusta da burada bizimkine benzer bir tarif paylaşmış detayları için buraya bakabilirsiniz..

 Bu karışım koruyucudur; basit öksürükler içindir.. 
Bitkisel çözümler her zaman yeterli olmayabilir. 

Not: Lütfen öncelikle doktorunuzu dinleyin. Benim tavsiyelerim sadece benim tecrübelerim ve kişisel araştırmalarımdır. Teşhis ve tedavi niteliği taşımaz ve doktorunuzun tavsiyesinin yerini tutmaz. 

17 Ocak 2014 Cuma

Sebzeli Mısır Unlu Tuzlu Kek


Hayırlı Cumalar olsun inşallah..

Tuzlu keklerin de ayrı bir lezzeti var..
Özellikle sıcacık çayın yanında her öğün gayet güzel tüketilebilir..
Mesela ben bu bol malzemeli, besleyici ve sağlıklı tuzlu keki sabah kahvaltısı için yapmıştım..
Lezzeti çok yerinde dışı çıtır içi yumuşacık lezzeti on numara bir kek oldu..
İçindeki sebzelerden dolayıda besleyiciliği de cabası.. 

Bu tarifi ısrarla yapmanızı tavsiye edebilirim..
Yandan yandan görünen parmakların sahibi de alıştı artık bizim mutfaktaki fotoğraf çekimlerimize..

Malzemeler
3 yumurta
2 çay bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı havuç rendesi
1 su bardağı kaşar peyniri rendesi
1 su bardağı mısır unu
2 su bardağı pırasa
 3 adet küp doğranmış patates
2,5 su bardağı un
1 tatlı kaşığı mahlep
1 adet kabartma tozu,  ve tuz

Yapılışı
3 yumurta, süt ve sıvı yağı çırpalım.. Havuçları ve kaşar peynirini rendeleyelim .İlave edelim.. 
Pırasa ve patatesleri minik minik doğrayalım ve karıştırma kabımıza ilave edelim.
Mısır unu, un ve diğer malzemeleri de ilave edip karıştıralım..
Hamurun kıvamı normal keke göre biraz daha katı oluyor..

Elde ettiğimiz sebzeli kek hamurumuzu tabanını yağladığımız ve susam serptiğimiz kek kalıbımıza dökelim..
180 derecede ısıtılmış fırında kekimizi kızarıp kabarana kadar pişirelim..
Özellikle ilk sıcaklığı çıkınca dilimlemenizi tavsiye derim..


*Bu keke dereotu da ilave edebilirsiniz çok güzel bir lezzet verir..  
*Mısır unu keke hem güzel bir renk  hem de dışına kıyır kıyır bir doku veriyor..
İsterseniz bu keki porsiyonluk olarak muffin kalıplarında da yapabilirsiniz.. Ben aynı hamuru 3 tane muffin kalıbıyla pişirdim.. Bakınız ilk fotoğraftaki kekin ortası..

....Afiyet Olsun....

14 Ocak 2014 Salı

Portakal Pelteli Haşhaşlı Revani


Portakallı bir lezzet paylaşacağım sizlerle bugün ..
Aranızda portakal yemeğe üşenen var mı?
Ben azıcık öyleyim ,aslında severim kendilerini ;
ama çoğu zaman kabuklarını soyup içindeki lezzete ulaşmak bana uğraştırıcı geliyor..
*
Haşhaşlı revaniyi yine misafirlerim için hazırladığım bir gün yapmıştım..
Portakalın lezzet olarak çok yoğun hissedildiği bir tatlı..
Portakal peltesi ve haşhaş revaniye ayrı bir hava ve tat katıyor..   


Haşhaşlı Revani kısmı buradaki tarifle aynı ..
Üzerine portakallı pelte ile sunumu ise sanki daha bir güzel oldu..  

Malzemeler
 4 yumurta
       1 su bardağı şeker
         1 su bardağı sıvı yağ
        1 su bardağı haşhaş
     1 su bardağı irmik
    1,5 su bardağı un
                         1 portakalın kabuğunun rendesi
            1 paket kabartma tozu
 1 paket vanilya

Şerbeti için 
 2 su bardağı su
        1,5 su bardağı şeker
Birkaç damla limon suyu

Portakallı pelte için
3,5 su bardağı portakal suyu
3,5 yemek kaşığı nişasta
5 yemek kaşığı toz şeker

Yapılışı
 Şerbeti için şeker ve suyu ocağa alıyoruz, kaynayıp kıvamı gelince ocağı kapatıp şerbeti
 kenara ılımaya alalım.
Revani için yumurta ve şekeri iyice köpürene kadar çırpalım ve diğer tüm malzemeyi sırayla ilave edelim(unu eleyerek) iyice karıştırıyorum, büyük boy cam bir tepsiye döküp 185 derecede ısıtılmış fırında kabarıp üzeri kızarana kadar pişirelim..
Revanimiz pişince ilk sıcaklığı çıkınca şerbetini üzerine dökelim..


 Revanimizin üzerindeki portakallı pelte için portakal suyu şeker ve nişastayı karıştıralım..
Küçük bir sos tenceresinde muhallebi kıvamında , yoğunlaşana kadar pişirelim..
Portakal pelte istediğimiz kıvama gelince ocağı kapatalım ve pelteyi karıştırarak ılıtalm..


Soğuyup şerbetini çekmiş olan revanimizin üzerine pelteyi ortasından başlayarak dökelim.

Tatlımız bu şekliyle hazırdır, buzdolabında en az bir kaç saat dinlendirdikten sonra servis yapabilirsiniz..


Portakal pelteli etimekli tatlı için buraya bakınız..

Portakal pelteli sütlü  tatlı için buraya bakınız..

Sevgiden Esintiler'i facebook sayfasından da takip etmek isterseniz sağ üst taraftaki 
beğen kutusuna tıklamayı unutmayın..


.....Afiyet Olsun.....

13 Ocak 2014 Pazartesi

İncir Uyutması (Uyuşturması)

Hayırlı bir hafta diliyorum canlar;
Geçen seneden arşivde bekleyen bir tarif var bugün..
Aslında incir uyuşturması ya da uyutması adını pek çok kez duydum  ve
nedir ne değildir diye merakımdan yapmıştım..
Yapımı çok kolay, kalorisi de çok fazla olmayan bir tatlı.

Az malzemeyle yapılan bu tatlının adı gibi yapılışı da ilginç..   
İlginçliği şuradan geliyor, yoğurt gibi mayalanıp, içine kıvam verici madde konulmamasına 
rağmen, muhallebi kıvamını alma.

Malzemeler

5 su bardağı süt(1 lt)
15 adet kuru incir
1 yemek kaşığı toz şeker

Yapılışı

 Sütü bir tencereye alalım ve kaynatalım.
 Biraz ılımasını bekleyelim. (Yoğurt mayalama ısısı gibi olacak; ne çok sıcak ne de soğuk)

 Bu arada incirleri yıkayalım ve sıcak suda yumuşayana kadar bekletelim. 
Sonrasında yumuşayan incirlerin saplarını çıkaralım ve minik minik doğrayalım ve 1 su bardağı süt ile karıştırıp blendırdan geçirelim  (aynı işi elimizle ezerek de yapabiliriz)..

Kalan sütü elde ettiğimiz bu karışımla birleştirelim ve iyice karıştıralım.
Elde ettiğimiz bu incirli sütlü karışımı hiç bekletmeden kaselere paylaştıralım ve yoğurt mayalar gibi üzerlerini kapatıp, bir örtü ile örtelim.
Tatlımızı 2-3 saat kadar uyumaya(mayalanmaya) bırakalım ,süre sonunda da üzerlerini açıp, buzdolabına dinlenmeye alalım..( 2 saat kadar)

Dinlenen incir uyutmalarımızı üzerine ceviz,fındık,fıstık ya da tarçın serperek servis edebiliriz..

*Ayrıca bu tatlıyı özellikle diyet yapanlar hiç şeker ilave etmeden de yapabilirsiniz.
İncirin tatlılığı yeterli olduğu için şeker ilavesini abartmamak gerekiyor..
*Bu tatlı aynen yoğurtta olduğu gibi kaşığı değdirdikten sonra sulanma yapıyor..O yüzden de küçük kaselerde kuplarda servis yaparsanız daha çabuk bitirileceği için buna fırsat vermemiş olursunuz..


Sevgiden Esintiler'i facebook sayfasından da takip etmek isterseniz sağ üst taraftaki 
beğen kutusuna tıklamayı unutmayın..
.....Afiyet Olsun.....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...