Tatlıyla pek aram yoktur benim..
Reçel deseniz aynı..
Ama gel gör ki bu sene bende bir reçel yapma arzusu doğdu.
Meyvenin o ballaşmış hali başka bir güzel görünüyor gözüme sanki..
Vişne , çilek, incir, portakal daha neler neler..
**
*
Bu incirleri burada bahsetmiş olduğum bahçeden ellerimizle topladık ..
Meyveyi sebzeyi dalından toplamak nasıl bir terapidir görmelisiniz..
İnsanın topladıkça toplayası geliyor..
İşte bizde eşimle böyle gaza geldik bir hayli toplamışız..
Çok olgun olanlarını evde tükettik ama geri kalanları ne yaparız diye düşünürken
orta sertlikte olanlarla da incir reçeli yapmak geldi aklıma..
Malzemeler
1.5 kilo olgun incir
1 kilo toz şeker
1 limon suyu
Yapılışı
İncirleri yıkayalım suyunu tamamen süzelim ve sap kısımlarını keselim.
Reçeli pişireceğimiz tencereye
incirleri alalım üzerlerine toz şekeri serpelim
ve şeker eriyene incirler suyunu bırakana kadar dinlenmeye
bırakalım(bir gün boyunca) .
Özellikle kısık ateşte reçelimizi pişirmeye başlayalım.(İncirlerin dağılmadan pişmeleri için)
Reçel kaynamaya başlayınca üzerinde oluşan köpükleri bir kaşık yardımıyla alalım.
Reçelimiz 30-35 dakika sonra kıvamını bulacaktır..
Bu aşamadan sonra limon suyumuzu ekleyelim 5 dakika daha kaynamaya bırakalım
ve ocağımızı kapatalım..
Ve sıcak sıcak temiz kavanozlara paylaştıralım ve bekletmeden kapaklarını kapatıp ters çevirelim..
Kavanozlarımız tamamen soğuyunca güneş görmeyen serin bir yere daha sonra kullanmak üzere kaldıralım.. ( Hemen taze taze da kullanabilirsiniz tabiii)
Benim kullandığım incirlerin kabuk rengi koyu olduğu için çok hoş bir renk ortaya çıktı...
*Reçelin köpürmesini istemiyorsanız,pişirirken içine 1 çay kaşığı kadar tereyağı ilave etmelisiniz. Bu miktar gerçekten işe yarıyor ve reçelin içinde belli olmuyor..
*Karıştırmak için mutlaka tahta kaşık kullanılmalıdır..
İncir reçelini mümkünse fazla karıştırmayın.
..............Afiyet Olsun..............
ya sevgi ben bunlari görünce nasil dayanayim
YanıtlaSilbirde meyva yasak ne edecegiz simdi
sizlere sifa olsun ellerin dert görmeye benim yerimede yiyin
selam ve dua ile canim
Meyvanın yasak olması üzücü ama bende çok severek yemiyorum ablam bu reçelleri ;hediye niyetine severek yiyenlere ikram olsun.
Silmuhteşem görünüyoo!!.olgunlaşmamış incirle denemek istiyordum bu reçeli,ama görüntü olarak olgun incirler daha iştah açıcı.tadı nasıl onu merak ettim şimdi.ellerinize sağlık
YanıtlaSilEsra;
SilOlmamış incirle olanı benimde ilgimi çekmiştir hep..
Bu reçelinde görüntüsü kadar tadıda güzel ,yoğun bir tadı var..
inciri oldum olasi hep sevdim. recelinden ziyade tazesini:) burada inciri geenellikle tane ile satiyorlar. tanesi 1$ bazende kucuk bir kabin icinde kucuk kucuk 4-5 incir 4/5$. :(((( Biz incir recelimizi Turk bakkalindan almaya devam edelim:) ellerine saglik... cok cok cooook guzel gorunuyor.
YanıtlaSilSeyhan pek ilginçmiş tane ile incir.. Sizin orda incir kıtlığımı var nedir ne kadar pahalıya gelir öylesi.. Türkiyeye gelince burda yap en iyisi sen..
YanıtlaSilbenımde pek aram yok ama ıncıre bayılırımm
YanıtlaSilAslında her zaman ilk tercihim pişmeden taze tazesi..
Silincir recelini yaparken tatlı bademde katabılırsın sunarken değişik oluyor :)
YanıtlaSilEvet güzel fikir unutmazsam bir daha yaptığımda deneyelim.. Reçel ve kuru yemiş ikilisi uyumlu..
Silincir recelini yaparken içine tatlı badem koymayı dene , degişik bir tat ve sunuma sahıp olursun
YanıtlaSilincir reçeline bayılırım tabi hazır olanınından bahsediyorum fakat tadını çok merak ettim benim bildiğim ham incirler kirece basılarak yapılıyor bu şekilde tadı nasıl olur incirler dağılmazmı valla yapcam hafta sonu normalde reçel yapmamamaya karar vermiştim sağolsun eşim hiç yemez yaparım dağıtırım ama bunu kesin yapmam lazım yapıpda burda yorumlamam lazım :))
YanıtlaSilBenim burada kullandığım incirler ham değildi; gayet olgunlardı aksine..
SilDolayısı ile de kireçte bekletmedim. Bu incirler olgun olduğu için ister istemez dikkat etmezseniz dağılabiliyor.. Ham incirle de kireçte bekleterek reçel yaptım. Ama tarif yayınlnmak üzere arşivde bekliyor ama kireç sayesinde hiç dağılmadılar emin olabilirsiniz..
geçen gün pazardan incir alacaktımki reçellik küçük incirler vardı onlardan aldım bir kilo tıpkı tariftekinin aynısını yaptım hatta yaklaşık en az 1 saat kaynattım limonda kattım soğuduktan sonra katılaşır diye düşündüm ve dün baktımki sıvı halinde tadı çok güzel ama birazcık sıvı acaba nerde yanlış yaptım yada nasıl bir düzenleme yapıp onu biraz kalın hale getirebilirim yardım ederseniz sevinirim
YanıtlaSilReçelinizi koyulaştırmak için içindeki incirleri ezmeden çıkarın suyunu biraz daha kaynatın koyulaşacaktır..İstediğiniz kıvama gelince incirleri tekrar ilave edin bir taşımda o şekilde fokurdasın sonra tekrar kavanoza alın bu şekilde reçeliniz biraz daha koyulaşmış olacaktır..
YanıtlaSilOlgunlasmis incir receline kabuk tarcin da atin biraz onunla kaynadiktan sonra cikarin harika lezzet veriyo mutlska deneyin
YanıtlaSilsebahat gomec