25 Aralık 2012 Salı

Banyolu Islak Börek


Ben bu sıralar ne tembel bir blog yazarı oldum di mi sevgili izleyicim..???
Bir tarif verip bir kaç gün görünmüyorum..
Gerçi bana sorsanız tembellik nereee ben nere yaa.
Ne siz sorun ne ben söyleyeyim ;yetmiyor 24 saat bendenize yetmiyor..

Akraba günü menümüzün fotoğraflarını verdim ama tarifler böyle işte yavaş yavaş geliyor inşallah.
Bu üstte fotoğrafta gördüğünüz böreklerin adı banyolu börekmiş..
Banyolu kurabiye, kek olur da böreği olmaz mı?
Çok önceleri ben terkos böreği ya da ıslak börek diye duymuştum bir arkadaşımdan...
Adına ne derseniz deyin lezzeti yerinde bir börek vesselamm..

Malzemeler
4 yufka
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı su

İç malzemesi
250 gr ezilmiş peynir
yarım demet maydanoz

Üzeri için
Soğuk su

1adet yumurta sarısı
Çörek otu ya da susam

Yapılışı
Sıvı yağ ve suyu bir kasede karıştıralım..
Sonrasında iç malzememizi hazırlayalım.. Bunun için rendelediğimiz ya da ezdiğimiz peyniri ince doğradığımız maydanozla karıştırmamız yeterli olacaktır..
Yufkanın birini masanın üzerine serelim ve 8 parça olacak şekilde keselim. (üçgen olarak)
 Karıştırdığımız yağlı suyu her parçaya fırça ile sürelim  .
Üçgen yufkalarımızın geniş tarafına peynirli harcımızdan koyalım ve rulo şeklinde saralım.
Hazırladığımız ruloları içe doğru sarıp gül şekli verelim.
Tüm yufkaları bu şekilde hazırladıktan sonra  derin ve de geniş bir kaseye soğuk  su dolduralım..
Hazırladığımız börekleri açılmamasına dikkat ederek bu suyun içine alalım ve yarım saat bekletelim.
Yarım saat sonunda böreklerimizin fazla suyunu börekleri parçalamadan alalım..(bu aşamada börekleri kalın bir havlu üzerine çıkarıp bekletebilirsiniz ya da bir süzgeçte bekletebilirsiniz.)
Suyu süzülmüş olan börekleri yağlanmış fırın tepsimize alalım.
Üzerlerine yumurta sarısı sürüp çörek otu serpelim..
Önceden 180 derece de ısıttığımız fırında böreklerin altı üstü kızarana kadar pişirelim..

*Bu börekleri de önceden hazırlayıp buzdolabında saklayabilirsiniz.
Misafiriniz geldiğinde elinizin altında hazırda böreğiniz olur..
Islattığınız börekleri suyu iyice çekince önce bir tepside açık olarak dondurun sonra buzdolabı poşetine alın ve hava almayacak şekilde dondurucuya kaldırın. 
Pişireceğiniz zamansa sadece üzerlerine yumurta sarısı sürüp doğru fırına bu kadar basit..

*Bu böreği sıcak sıcak servis etmeniz özellikle tavsiyemdir..
*Aynı böreği muska böreği şeklinde de şekillendirebilirsiniz..

.........Afiyet olsun........

8 yorum:

  1. mevsimselmidir nedir bende de aşırı tembellik ve yorgunluk var tatlım, bu böreğin sigara böreği şeklinde olanından yemiştim harikaydı, ellerine sağlık, sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Marifetli cadıcım o böreğin adı değişti artık kalem böreği diyoruz.. Bu börekte önemli olan aslında şekil değil yapılış şekli yani ıslaklığı..

      Sil
  2. Tertemiz bir börek oluyor böyle:) Ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  3. ellerine sağlık canım
    sevgiler

    YanıtlaSil
  4. ellerine sağlık canımcım bende çok severim,bizim arkadaşlar da duş böreği diyorlar bu böreğe:)

    YanıtlaSil
  5. Bu boregi patatesli de yapabilr miyiz

    YanıtlaSil
  6. Bu boregi patatesli de yapabilir miyiz

    YanıtlaSil

Yorum bırakan tüm ziyaretçilerime teşekkür ediyorum.. Yorumlarınız benim için değerli...
Bloğu olmayan ziyaretçilerim sizde yorum bırakabilirsiniz..
Yorumunuzu yazmak için
önce yorum kutusuna yorumunuzu yazın (ADINIZI EKLEMEYİ LÜTFEN UNUTMAYIN)
Daha sonra anonim yazan bölüme tıklayın ve soldaki yayınla yazan kutucuğu tıklayıp ,yorumunuzu bırakabilirsiniz ..