Börekte patlıcan tadını sever misiniz?
Herkes sevmeyebilir ama denemeye değer bir lezzettir..
Sürekli peynirli, kıymalı ya da patatesli değil arada değişiklik yapmak lazım..
Örneğin patlıcanlı , pırasalı ,ıspanaklı, beyaz lahanalı ya da karışık otlusu da çok lezzetli börekler olur..
Bakınız burada cevizlisi bile var.
*
Bir akşam üstü buzdolabında kalmış bir kaç patlıcan gözüme takıldı..
Üniversite yıllarında Manisalı ev sahibimizin yapıp bize yedirdiği patlıcanlı börekler aklıma düştü..
Akşam akşam üşenmedim yoğurdum hamuru mayalanmasını bekledim sabırsızca..
El açması börekler genelde göz korkutur ,incecik açabilir miyim sorusu belirir sonrasında..
Ama deneyin görün bu börekte hamuru açmıyıyorsunuz çekiştire çekiştire inceltiyorsunuz
bir oyun misali..
İnsanın açtıkça açası geliyor..
Daha önce bir çok defa akraba günleri münnasebetiyle tarif ve fotoğraf paylaşmıştım detayıyla..
Yine detaylı
Hadi bakalım tarife..
Malzemeler
Hamur için
1 kilo un
1 yemek kaşığı tuz (silme )
Ilık su
İç malzeme
4 Patlıcan
1 büyük kuru soğan
1 diş sarmısak
1 yemek kaşığı domates salçası
2 adet sivri biber
4 yemek kaşığı sıvı yağ
Karabiber-tuz
1 Su bardağı sıvı yağ
Üzeri için susam -çörekotu
Temiz bir örtü
Yapılışı
Hamuru hazırlamak için un ve tuzu yoğurma kabına alalım suyu yavaş yavaş ilave ederek ele yapışmayan sert olmayan bir hamur elde edelim .
Yoğurduğumuz hamuru 1 saat kadar dinlendirelim..(dinlenen hamur güzel açılırmış)
Hamurumuz dinlenirken iç malzemizi hazırlayalım..
Patlıcanların kabuklarını soyup küçük küçük küpler şeklinde doğrayalım.
Soğanı ve sivri biberi de aynı şekilde doğrayalım.
İçimizi kavuracağımız tenceremize sıvıyağı alalım soğanla salçayı kavuralım.
Birkaç dakika sonra minik doğradığımız patlıcanları ve sarmısak rendesini ilave edelim tuzu da ekleyip karıştırarak kavuralım.. Patlıcanlar yumuşayıp yarıya inince kavurma işlemini bitirelim..
Dinlenen hamurdan aşağıda gördüğünüz gibi bezeler oluşturalım..
Her bir bezeyi servis tabağı boyunda açıp üzerine sıvı yağ sürelim..
Bezeleri açıp yağladıkça üst üste dizelim..
Açtığımız bu yağlı hamurları ters çevirelim ilk açtığımız hamuru masa üzerine ya da yere serdiğimiz örtümüzün üzerine alalım..
Elimizle her bir yanından yırtmamaya dikkat ederek çekiştire çekiştire büyüterek inceltelim..
Hamur yeterince incelince hazırladığımız harçtan her yerine gelecek şekilde serpiştirelim..
Örtünün bir kısmından kaldıralım ve hamurun altta gördüğünüz gibi rulo olmasını sağlayalım
Elde ettiğimiz ruloyu kendi etrafında döndürerek gül böreği şeklini verelim..
Yağladığımız fırın tepsimize alalım.
Bu aşamada isterseniz birer parmak boyunda keserek tepsiye alabileceğiniz gibi kol böreği gibi tepsiye de döşeyebilirsiniz...
Böreklerin üzerine yumurta sarısı ya da sadece sıvı yağ sürüp susam serpebilirsiniz..
250 derecede ısıttığımız fırında alt ve üzeri kızarıncaya kadar pişirelim..
Börekler pişince üzerlerine 5 dakika kadar bir örtü örtelim sonrasında servis yapabiliriz..
*Bu böreği tek başınıza hazırlayabilirsiniz ama tavsiyem daha az zaman alması açısından bir yardımcı edinmenizdir..
*Böreği yaparken böreklik un kullanırsanız sonuç daha memnun edici olacaktır..
*Hamurları inceltirken bazı kısımlarda yırtılma olabilir ,bu kısımları dert etmeyin böreğiniz rulo olacağı için bu kısımlar içte kalacaktır...
*Böreğinizi çıtır çıtır değilde yumuşak puf puf kıvamda isterseniz maya ilave edebilirsiniz.
Benim tercihim daha gevrek bir kıvam olduğu için maya kullanmadım..
........Afiyet Olsun.......
nefis bir börek olmus ellerine saglik
YanıtlaSilKayınvalidem yapar maya katar icine çok lezzetli olur birde bu sekilde denemek lazım. Eline sağlık nefis görünüyorlar cnm.
YanıtlaSilSelamlar.
ellerine sağlık canım emeğine değmiş çok lezzetli olmuştur eminim... nefis görünüyor
YanıtlaSilsevgiler:)
Ellerinize sağlık süper görünüyor:))selamlar
YanıtlaSil