1 Şubat 2015 Pazar

Kütük Pasta Nasıl Yapılır?


Pasta sevmeyen çok azdır..
Yemesi ayrı zevk ama yapması da bir o kadar zevkli bir iş..
  Kütük pasta da yapımı çok eğlenceli bir pasta.
Hem göze hem damağa hitap eden bir pasta çeşidi.
Genelde yıl başlarına aitmiş gibi düşünülse de istediğiniz her an yapabileceğiniz bir pasta.
Tarifi detayları ile veriyorum  sabırla okursanız  ne kadar kolay olduğunu göreceksiniz..

Malzemeler

Pandispanya için
8 yumurta
8 yemek kaşığı şeker
8 yemek kaşığı un(tepelemeye yakın elenmiş)
1 paket vanilya
1 tatlı kaşığı kabartma tozu

Kreması için
Yarım litre süt(2,5 su bardağı kadar)
1 yumurta
3 yemek kaşığı un
1 su bardağı şeker
1 paket kakaolu krem şanti

1 adet muz

Üst kaplama için
2 paket kakaolu kremşanti
100 gr çikolata
1 bardak süt
1 yemek kaşığı kakao

Kırmızı ve yeşil şeker hamuru (Çok az)

Yapılışı
İlk olarak iç kremamızı hazırlayalım..
Tüm krema malzemesini bir tencerede karıştıralım ve yine karıştırarak krema kıvamını alana kadar  pişirelim..
5 Dakika kadar mikserleyelim ve soğutalım.
Kremanın üzerini streç film ile hava almamasını sağlayacak şekilde kapatalım ve buzdolabında bekletelim. 

Üst kaplama için krem şantiyi soğuk sütle çırparak hazırlayalım..
Çikolatayı benmari olarak eritelim .bir yemek kaşığı kadarını ayıralım bunu pastanın üzerine sıkacağız.
ve kakao ile birlikte kremşantiye ilave edelim ve karıştıralım.
Buzdolabında katı kıvam alması için bekletelim.


Pandispanya için oda sıcaklığındaki yumurtalar şekerle krema kıvamını alana kadar çırpalım.
Un ,vanilya kabartma tozu bir yerde eleyelim ve yumurtalı karışıma ekleyelim; 
karışımı bundan sonra tahta bir kaşıkla karıştırarak unu yedirelim.
Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsimize pandispanya hamurumuzu eşit şekilde yayalım ve 170 derecedeki fırında pandispanya kabarıp içi tamamen çekene kadar pişirelim.(Takriben 15 dakika) Üzeri çok hafif kızarıyor.

Aman fazla pişirip kurumasına izin vermeyelim ki sarması kolay olsun.

Pandispanyamız fırından çıkınca bir 5 dakika kadar ilk sıcaklığı çıksın diye bekletelim.
Sonrasında uzun tarafından başlayarak altındaki yağlı kağıt yardımı ile rulo olarak saralım..
Üzerini nemli bir bezle örterek soğuması ve şekil alması için bekletelim..(10 dakik kadar)

Rulomuz ılıyınca üzerindeki yağlı kağıdı çıkaralım.


Rulomuzu yavaşça açalım ve hazırladığımız kremayı içerisine dikkatli bir şekilde sürelim.
Dilimlediğimiz muzları yerleştirelim.
Dikkatli bir şekilde rulomuzu tekrar saralım. (Ne çok sıkı ne de gevşek olacak dikkat)

Buzdolabındaki krem şantimizle rulo yaptığımız pandispanyamızın üzerini kaplayalım.


Kenara ayırdığımız bir yemek kaşığı erimiş çikolatayı pastanın üzerine  altta gördüğünüz gibi uzun şeritler şeklinde sıkalım..

Pastanın yanında gördüğünüz alet pasta tarağı.
Pasta tarağını pastanın üzerine şekil vermek için kullanacağız..


Rulomuzu altta gördüğünüz gibi 1/3 şeklinde verev alarak keselim..


 Kestiğimiz kısa parçayı uzun parçanın yanına altta gördüğünüz gibi yerleştirelim..
Pasta tarağını kullanarak pastamızın üzerinden altta ki gibi dalga şekli vererek geçelim.


Kırmızı şeker hamurundan mini topçuklar hazırlayalım.
Yeşil şeker hamurunu açalım ve kalıp yardımı ile yapraklar hazırlayalım.


Hazırladığımız bu yaprak ve topçukları pastamızın üzerine uygun şekilde yerleştirelim..
Pastamıza kırmızı şeker hamurları ile hazırladığımız mini uğur böceklerimiz de ayrı bir şirinlik kattı. 


*Pasta üzerine şekil vermek için kullandığımız pasta tarağı her evde bulunmayabilir.
Bunun yerine siz çatal da kullanabilirsiniz..
*Pasta üzerine kar niyetine pudra şekeri ,yenilebilir simler serpilebilir.
*Bezeden yapılan mantarlarla ,hazır yapraklar süslenebilir..

Rulo pasta hazırlarken dikkat edilmesi gereken püf noktaları anlattığım post işinizi daha da kolaylaştıracaktır ;bunun için burayı tıklamanız yeterlidir.

....Afiyet Olsun...

31 Ocak 2015 Cumartesi

Cookplus Harikalar Mutfağı Workshop'u ve Kış Lansmanı


Cookplus Kış Lansmanı

 Ocak ayı içerisinde Karacadan Ayşenur Kıvılcım'ın davetiyle
 Serkan Bozkurt Chef's Table Mutfak Okulunda
 Cookplus Harikalar Mutfağı Kış Lansmanına katıldım..
Serkan Bozkurt şefliğinde harikalar mutfağında lezzetli şeyler hazırladık.


Şefimiz Serkan Bozkurt çok profesyonel bir şef ;
pek çoğunuz onu tanıyordur, çok sıcak ve ilgiliydi.


Bir çok blogger arkadaşımla da bu vesileyle görüşme
 hatta tanışma fırsatını da bulmuş oldum.


Altta davetli blogger arkadaşlar ve şefimizle lezzetleri hazırlarken görüyorsunuz..
   
 

İşte Şef Serkan Bozkurt  farkıyla hazırladığımız ve hemen akabinde
 tadına baktığımız birbirinden değişik ve lezzetli tatlar.

 Bal kabağı çorbası, Tandır baklava, Kars gravyerli ve Tokat bez sucuklu siyez bulguru topları(Isli ve tahinli yoğurtlu sos ile)hazırladık
 ve
 Çikolata terin kahveli moussenin tadına baktık.

Capucinno  Bal kabağı çorbası ve Türkmen Saçak Peyniri 
Balkabağının saçaklı peynirle bu derece uyumlu olması beni şaşırttı doğrusu..
Çorbanın lezzeti harikaydı.
Çorbayı hazırladıktan sonra
altta gördüğünüz basınçlı karışım şişesine koyup
 çalkaladıktan sonra kaselere köpürdeterek döktük.


Tarifi paylaşacağım inşallah.


Tandır Baklava ve Yabani Kırmızı Meyveli Sos
Değişik tatlara açıksanız bu lezzeti sevebilirsiniz.
Tandır kuzu eti baklava yufkası içerisinde pişiriliyor.
Sonrasında Yabani meyvelerle hazırlanmış bir sos eşliğinde servis ediliyor.


Kars gravyerli ve Tokat bez sucuklu siyez bulguru topları
(İsli ve tahinli yoğurtlu sos ile)
Tahinli sarımsaklı yoğurt sos üzerinde servis ettiğimiz bu bulgur toplar da
 lezzet anlamında çok güzeldi.


Tüm bu lezzetleri hazırlayıp tadına baktıktan sonra 
Harikalar Mutfağı'nın internet sitesi hakkında bilgilendirildik..

Ben dahil bir çok yemek bloğu yazarının paylaşımda bulunduğu
 harikalar mutfağı sayfası için buraya tıklayabilirsiniz.

 
Çikolata terin kahveli mousse ile
 Tatlıyı biz hazırlamadık ama afiyetle yedik.
  

Bu güzel günün sonunda Karaca Cookplus yetkilileri bizlere aşağıda gördüğünüz 
hediyeleri hazırlamışlardı.


Ayşenur hanımın sıcak ilgisi ve Chefstable Mutfak Akademisi'nin 
ev sahipliğinden çok memnun kaldık..

Bu güzel etkinlik için Cookplus Harikalar Mutfağına ve Ayşenur Hanım'a çok teşekkür ederim.....
Cookplus'u sosyal medyada takip etmek aşağıdaki linkleri tıklayabilirsiniz.




Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

22 Ocak 2015 Perşembe

Aşk Lokması


Hem lokma hem kurabiye ikisi bir arada desem..
Adı aşk lokması nedeni nedir bilemedim ama lezzeti güzel benden geçer not aldı.
Tavsiye eder miyim?  Ben bu lezzeti sevdim misafir için yapılabilir ;çünkü biraz kalorili..

Malzemeler
125 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
250 gr pudra şekeri(2 su bardağı)
3 adet yumurta
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un

İçi için
Çikolata kaplı fındıklı draje

Kızartmak için 
sıvı yağ

Üzerine
Pudra şekeri

Yapılışı
1 su bardağı pudra şekeri hariç (1 su bardağı hamuruna ilave edilecek) tüm hamur malzemesini karıştırıp
Kulak memesi kıvamında hamur elde edelim.
Hamuru  15 dakika kadar buzdolabında dinlendirelim.
Hamurdan iri fındık kadar parçalar alalım elimizde hafifçe açalım ve ortasına çikolatalı drajeden koyup altta gördüğünüz gibi yuvarlayalım..
  

Hazırladığımız bu lokmaları bol sıvı yağda kızartalım..
Havlu kağıt serdiğimiz bir tabağa fazla yağını alması için çıkaralım


Servis tabağına yerleştirelim ve ılıyınca pudra şekerine  bulayalım.


Lokma tadında ,kıyır kıyır kurabiye gibi de değişik bir tat seveceksiniz..

*Bu lokma gibi aşk kurabiyeleri kızartma halindeyken yumuşak olacaklar yağdan çıkarıp bekledikçe katılaşacaklardır..
* İçine draje bulamazsanız damla çikolatada koyabilir o şekliyle de güzel oluyor.

....Afiyet Olsun...

15 Ocak 2015 Perşembe

Yufkadan Çanaklarda Yoğurt Soslu Tavuklu Salata


Kahvaltı günümüzün salatasının tarifini vereyim de hafta sonuna öyle gireyim istedim..
Zira hafta sonu yeni akraba günümüz var..
Bu sefer anne tarafımla olan günümüz için toplanacağız..
*
Salatamız da yok yok gibi ama çok lezzetli..
Kolaylık olsun diye yine tüm malzemeyi akşamdan hazırladım,
 sabaha sadece karıştırma işlemi ve servisi kaldı..

Malzemeler
1 Adet tavuk göğsü
Yarım demet maydanoz
3-4 adet kırmızı biber
1 adet orta boy göbek salata
1 kutu tane mısır(konserve)
1 su bardağı doğranmış kornişon turşu
4 yemek kaşığı dereotu
1 su bardağı süzme yoğurt
4-5 yemek kaşığı mayonez
Tuz, karabiber

4 adet yufka
4 yemek kaşığı sıvı yağ

Yapılışı
Tavuk göğsünü haşlayıp didikleyelim..
Yeşillikleri yıkayıp ince ince doğrayalım..
Tüm salata malzemesini derince bir kap da karıştıralım..

Salatamız bu haliyle servise hazırdır..

Ama size tavsiyem alttaki gibi yufkadan kaseler içinde servis etmenizdir ki bu haliyle çok daha lezzetli oluyor..
(Ben sabah sabah başka koşuşturmalarım olduğu için vazgeçtim) 


Yufkadan kaseler için
1. yufkayı tezgaha serelim..
Sıvı yağ ile her yerini yağlayalım.
2. yufkayı üzerine serelim ve küçük tatlı tabağını üzerine koyup daireler keselim.
Elde ettiğimiz bu yufkaları yağladığımız muffin kaplarına kenarlarından sarkacak şekilde yerleştirelim 
ve fırında kızarana kadar pişirelim..


Kaselerimiz pişince ilk sıcaklığı çıktıktan sonra hazırladığımız salatayı içerisine koyup servis yapabiliriz..

Ben kahvaltı için hazırladım ama özellikle çaya gelecek misafirleriniz için harika bir salata tarifidir belirteyim..

*Yufka çanaklarını oluşturmak için fırına girebilen her tür küçük kalıbı kaseyi kullanabilirsiniz..

...Afiyet Olsun....

13 Ocak 2015 Salı

Akraba Kahvaltısı 10 (2015)


2015' in ilk akraba kahvaltısını geçen hafta bende gerçekleştirdik..
Ev sahibi olunca gün benim açımdan tatlı bir telaş içinde geçti.
Buluşma bir ay ara ile yapılınca kahvaltı uzun uzun sohbetler eşliğinde geçiyor.
*
Lafı fazla uzatmadan Kahvaltı menümüzde neler vardı yazıyorum..
Bu menüleri sizlerde kendi kahvaltı davetleriniz için kullanabilirsiniz.


Kahvaltı Menüm
Susamlı pastahane poğaçası
Kıymalı pırasalı buzluk böreği
Zeytinyağlı kuru patlıcan dolması
Yeşil siyah zeytinler (ev yapımı)  
Fındıklı süt reçeli
Çöpte domates salatalık
Peynir tabağı
Reçel çeşitleri
Haşlanmış yumurta tabağı
Yoğurt soslu tavuklu salata

Tatlı olarak
ve


Susamlı pastane poğaçası
Ultra yumuşak pamuk gibi bir poğaçaydı desem abartmamış olurum..
Tarifi burada mevcut tıklarsanız görebilirsiniz..
Ben kolaylık olsun diye hamurunu akşamdan yoğudum ve mayaladım, şekil verdim.
Fırın tepsime yerleştirip sabaha kadar buzdolabında beklettim.
Sabah da misafirlerimin gelmesine yakın pişirip sıcak sıcak servis ettim..
Kesinlikle önereceğim bir tariftir..


                                       Ahududu reçeli(Yazın memlekette yayladan toplamıştık)
Ve 
Nar reçelini görüyorsunuz..

Süt reçelini normal tarifle yapıp içine toz fındık ilave ettim.


Peynir tabağı


Yoğurt soslu bol yeşillikli tavuklu salata
Lezzeti harika bir salata
Tarifini paylaşacağım..
Amacım altta gördüğünüz gibi salatayı yufkadan yapacağım kaselerde paylaşmaktı..
Vakit darlığından olmadı olamadı maalesef.


Kıymalı pırasalı buzluk böreği
Akşamdan sarıp buzluğa attım sabah çıkardım pişirip servis ettim..
Yine işleri kolaylaştıran zorlaştırmayan bir börek çeşidi..
Buzluk böreği tarifi farklı bir içle blogda burada mevcut.
Bu şekliyle de tarifini verelim..
  

Zeytinyağlı kuru patlıcan dolması
Lezzeti kadar fotoğrafı da güzel çıkaydı iyi olacaktı ama neyse..
Kuru dolma olur da sevilmez mi..
Yedikçe yediren bir lezzet.


Kahvaltı masamıza genel bir bakış..
Ve 
Masaya sığmayan miniklerimizin muhabbetleri de görmeye değerdi..


Daha öncede bahsettiğim gibi..
Bizim kahvaltı günü birlikteliğimiz sonrasında neredeyse akşama kadar uzadığı için
İkindi vaktine kahve ve tatlı sunumumuz da olabiliyor..

Portakal soslu chesscake 
ve

Çikolatalı çıtır kadayıf toplarını  da kahve eşliğinde servis ettim..

Daha önce yine bende gerçekleşen bir başka kahvaltı ve menüsü burada..
Bir diğeri burada..  

Bir akraba kahvaltımız da bu şekilde nihayete ermiş oldu..
Sıra Rabbim nasip ederse yenilerinde inşallah.. 

12 Ocak 2015 Pazartesi

Avakado Ezmesi (Salatası)


Bugün çoğumuzun ön yargılı olduğu bir meyvenin ezmesinin tarifini vereceğim..
Avakado her ne kadar meyve diye adlandırılsa da sebze gibi tüketiliyor..
Tatlı meyve salatalarını severim de  tuzlu yapıldığından mıdır nedir bu lezzete hep uzak durmuşumdur...
Aslında yeni lezzetlere açık bir insanımdır..
Neyse kırdım zincirleri bir yapayım neye benziyor göreyim dedim..

Bayıldım..
Bana tat olarak Antakyalılar'ın(Hatay)  humusunu anımsattı..
Humusu ailece çok severiz dolayısı ile de avakado salatasını, bol ekşili zeytinyağlı halini de çok sevdik..
Kesinlikle tavsiye ederim.
Postun en altına avakadonun faydalarını da yazacağım okumadan geçmeyin derim..

Malzemeler

1 Avakado(yumuşak olmalı)
2 diş sarmısak 
Yarım demet maydanoz
3-4 yemek kaşığı zeytin yağı
Yarım limon suyu 
Tuz , kimyon 

Yapılışı

Avakadonun kabuklarını soyup, çekirdeğini çıkartalım..
Çatalla püre kıvamını alacak şekilde ezelim..
Sonra zeytinyağı, sarmısakrendesi, tuz, limon suyu ve incecik doğradığımız maydanozu ekleyip iyice karıştıralım.


*Avakado salatasını yağsız da hazırlayabilirsiniz ki bu şekliyle çok sağlıklı olacaktır..
*İçine soğan ve domates doğrayıp değişik lezzetler elde edebilirsiniz..
*Yoğurtla karıştırarak değişik bir tada ulaşabilirsiniz..
*Minik kanepelerinizin üzerinde servis edebilirsiniz ki çok lezzetli olur..

Avakado'nun Faydaları
*A, C ve E vitamini bakımından zenginmiş.
*Kalp ve damar sağlığını koruyup kalp damarlarının daralması ve tıkanmasını önleyici özelliği varmış.
*Zararlı toksinlerin vücuttan atılmasını sağlarmış.
*Üreme sisteminin sağlıklı çalışmasına katkıda bulunurmuş.

*Sahip olduğu doymamış yağ asitleriyle kolesterolün yükselmesini önleyici etkiye sahipmiş.


*Zengin demir içeriğiyle kansızlığı önleyici etkisi de varmış.


*Sahip olduğu protein, vitaminler, mineraller sayesinde, özellikle küçük çocukların ve hamile kadınların sağlıklı beslenmesinde önemliymiş.


*100 gram avokado yaklaşık olarak 165 kaloriye sahipmiş.

...Afiyet Olsun...

8 Ocak 2015 Perşembe

Ispanaklı Krep



 Krep (akıtma,kaygana ,cırıtta) özellikle kahvaltılarımızın  vazgeçilmez lezzetleri..Bizim evde özellikle evde ekmek kalmamışsa ve almaya gidilmeye üşeniliyorsa genelde ilk akla gelen krep yapmaktır.Ben sade olarak hazırlamayı pek sevmiyorum..Özellikle yeşil soğanlı ve pazılı şeklini seviyoruz..Hazır mevsimiyken ıspanaklı olanını da paylaşmak istedim..

**

*
Aslında amaç bugün için başka bir tarif hatta tarifler vermekti ama olmadı picasa izin vermedi..
Ispanaklı krep tarifi taslaklarda uzun süredir paylaşılmayı bekliyordu diğer tarifler gibi ..

Malzemeler
2 su bardağı süt
2 tane yumurta
1 .5 su bardağı un
1 su bardağı ıspanak püresi
1 paket kabartma tozu
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Tuz ,karabiber

Yapılışı

Süt ve yumurtayı çırpalım.
Ispanak yapraklarını yıkayalım ve çiğ olarak rondoda  püre olana kadar çekelim.
Süt ve yumurtaya sıvı yağ ,tuz ve ıspanak püresini de ilave edelim.
Kabartma tozu ve unu ekleyelim mikserle çırpalım. 
Krep hamurumuz hazırdır..(Kıvam kek hamurundan daha akıcı kıvamda olmalı)
Hazırladığımız hamurdan  krep tavası veya herhangi bir düz tavaya fırça yardımıyla yağ sürerek krepten bir kepçe koyalım ve önlü arkalı pişirelim.


*Krep hamurunun kıvamı boza kıvamı gibi olmalıdır.(ne çok akıcı ne katı)
*Krep ince dökülüp pişirilirse daha lezzetli olur.
*Bu hamuru isterseniz akşamdan hazırlayıp buzdolabında sabaha kadar bekletip 
sabah kolaylıkla pişirebilirsiniz..


Daha önce paylaştığım Dantel krep tarifi için burayı
                                    Pazılı yeşil soğanlı krep için burayı
                       Krepli yağlama için burayı
                                            Pankek için burayı tıklayıp tarifleri inceleyebilirsiniz..

....Afiyet Olsun....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...