4 Temmuz 2011 Pazartesi

Kışlık Mis Kokulu Şeftali Marmelatı.......


Uzuuuuun bir aradan sonra yeniden merhaba dostlar,
Havalar ısındı malum, okullarda kapanınca bizim evin karmaşası bir arttı bir arttı sormayın gitsin..
Üç erkek bir de küçük hanım , atom karınca misali koşturup duruyorum .
Lakin pc nin başına oturup da  tarif paylaşmak yada ardı ardına post hazırlamak için ne zaman bulabiliyorum ne de o havaya girebiliyorum..
Eee dolayısı ile tarifler birikti.
 Orhan Veli'nin de dediği gibi beni bu güzel havalar mahvetti...
***
Yaz tatili dolayısı ile ara ara yazmaya devam edeceğim.
Malum havalar ısındı bir süre İstanbuldan uzaklaşmak lazım..
Karadenizin yeşili ve temiz havası bizi bekler...
ara sırada olsa bloğa uğrayın, bir selam verin olur mu? 
Şöyle bir blogun istatistiklerine baktımda sizlerin daha çok kışlık hazırlıklar başlığını çok tıkladığınızı gördüm..
Eee haklısınız tabi yaz mevsiminin eşsiz nimetleri tezgahlarda albenileri ile satışta, almamak kışa hazırlık yapmamak olmaz tabii..  
*
İşte mis gibi kokan şeftaliler de pazar tezgahında beni cezbetti ,kayıtsız kalamadım  ve kışlık marmelatımı hazırladım..
Marmelatımın rengi, kokusu harika oldu kahvaltı sofraları ve pastalar için harika bir lezzet..

Malzemeler

2 kg olgun şeftali
1.5 kg toz şeker

2 adet sıkılmış limon suyu
1 çay kaşığı tereyağı

Yapılışı
Şeftalileri yıkayalım kabuklarını soyalım.
Ortadan ikiye bölelim.Çekirdeklerini çıkaralım.
Doğrayıcıda püre haline getirelim.
Tencereye alalım.Üzerine toz şeker ve tereyağını ekleyelim.
Yüksek ateşte kaynamaya bırakalım. Zaman zaman dibinin tutmaması için karıştıralım. 
15 dakika kadar sonra ocağı orta ısıya getirelim.
Zaman zaman bir tabağa alarak kıvamını kontrol edelim. Koyulaşıp kıvamını alana kadar pişirelim.
Limon suyumuzu da ilave edelim.
Marmelatımız pişerken içine tereyağı ilave ettiğimiz için  fazla köpük oluşmadı.
Oluşan köpükleride kaşık yardımı ile tamamen alalım.
Hemen hemen yarım saat içinde marmelatımız istenilen kıvama gelecektir.
Koyulaşıp istediğimiz kıvama gelince sıcak sıcak kuru ve temiz kavanozlara paylaştıralım.
Ve kavanozlarımızın kapaklarını sıkıca kapatıp ters çevirelim.
Serin ve güneş almayan bir yerde muhafaza edelim.

**Reçel yada marmelat yaparken temel ölçü bir kilo meyveye bir kilo şeker.
Ama bazen meyvenin tatlı yada ekşi olması bu ölçüyü değiştirebiliyor.
Şeker miktarı daha çok  yada az olabiliyor.
Bunun ayarını bire bir tatıp,  şeker ilave ederek  yada azaltarak yapabilirsiniz....

**Pratik bir yöntem ile marmelatın pişip pişmediği anlayabilirsiniz...
Marmelattan bir miktar küçük bir tabağa alın ve soğuması bekleyin.
Tabağı sağa sola yatırdığınızda akmıyorsa marmelatınız olmuş demektir. Aynı işlemi kaşıkla da yapılabilirsiniz. Marmelat parçalar halinde kaşıktan akıyorsa pişmiş demektir.

Herkese iyi tatiller
.......sevgiler..........
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...