9 Ekim 2016 Pazar

Aşure

Aşure Nasıl Yapılır?
Aşure Tarifi
Aşure Günü


 Muharrem ayının 10. günü Aşure günüdür. 
 Hadis kitaplarında geçtiğine göre ise, bu güne bu ismin verilmesinin hikmeti, o günde Cenâb-ı Hak on peygamberine on değişik ikram ve ihsan ettiği içindir. 
Bu ikramlar şöyle ki;
                 1. Hz. Musa (a.s.) Bu günde denizi yararak Firavun ile ordusunu sulara gömmüştür.

                2. Hz. Nuh (a.s.) gemisini Cûdi Dağının üzerine Aşure gününde demirlemiştir.

                3. Hz. Yunus (a.s.) balığın karnından bu gün kurtulmuştur.

                4. Hz. Âdem'in (a.s.) tevbesi bu gün kabul edilmiştir.

                5. Hz. Yusuf kardeşlerinin atmış olduğu kuyudan yine aşure günü çıkarılmıştır.

                6. Hz. İsa (a-s.) o gün dünyaya gelmiş ve o gün semâya yükseltilmiştir.

                7. Hz. Davud'un (a.s.) tevbesi o gün kabul edilmiştir.

                8. Hz. İbrahim'in (a.s.) oğlu Hz. İsmail o gün doğmuştur.

           9. Hz. Yakub'un (a.s.), oğlu Hz.Yusuf'un hasretinden dolayı kapanan gözleri o gün görmeye başlamıştır.

              10. Hz. Eyyûb (a.s.) hastalığından o gün şifaya kavuşmuştur.

Hz. Âişe'nın belirttiğine görede, Kabe'nin örtüsü daha önceleri Aşure gününde değiştirilirmiş.


Aşure tarifini sizlerle paylaşmak için bu sene geç kaldım bunun farkındayım..
Özellikle aşure tarifi vermemi bekleyen takipcilerime ,affola :))  
Geç olsun güç olmasın felsefesiyle bir gün önceden hazırladım aşure malzemelerimi..

Aşure sevmezdim ben önceleri..
Ama insanın kendi el emeği işin içine girince daha bir başka oluyor  lezzeti sanırım.
Bu arada kız çocuğu olan her ailenin evde aşure pişirmesi gerekiyormuş; nedeni nedir bilmiyorum bunu da bu sene duydum... 

Aşure yapmak öyle sanıldığı gibi zor değil bunu baştan belirteyim..
Malzemeleri bir gün önceden ıslattınız mı işinizde uzun sürmüyor.


Aşağıdaki malzemelerle 25-30 kase aşure çıkıyor;
 bu tabi ki sizin kullanacağınız kase ebatına göre değişiklik gösterebilir.. 

Malzemeler

2 su bardağı aşurelik buğday
1 su bardağı nohut
1 su bardağı kuru fasulye
1 çay bardağı pirinç
1 kase sarı üzüm
1 fincan kuş üzümü 
1 kase küçük doğranmış kayısı
7-8 adet kuru incir
5,5 su bardağı şeker
1 su bardağı süt
1 portakal kabuğu rendesi
5 adet karanfil
1 adet kabuk tarçın
Su

Üzeri için
Fındık, nar taneleri, tarçın, hindistan cevizi ,
badem, incir, dolmalık fıstık,
 kayısı, kuş üzümü, toz fıstık vs.vs.


Yapılışı

Bir gece önceden buğdayı iyice yıkayalım tencerede bir kez kaynatalım ve kapağını kapatıp bu şekilde ertesi güne kadar bekletelim..
Nohut ve fasulyeyi yine iyice yıkayalım ayrı kaplarda ıslatalım ve ertesi güne kadar suyun içinde bekletelim.
Ertesi gün fasulye ve nohutları ayrı ayrı tencerelerde dağılmayacak kıvamda pişirelim.
1 çay bardağı pirinci de küçük bir tavada pişirelim

Buğdayı rahatça kaynatabileceğimiz büyük bir tencere içerisine alalım üzerini 3-4 parmak geçecek kadar su ilave ederek ve kaynatmaya başlayalım. Bu arada pişirdiğimiz pirinci de ilave edelim.
Buğday bir gün beklediği için kolayca pişip dağılacaktır..

Malzemeleri ekledikçe aşuremizde yoğunlaşma artacağı için arada sırada kepçe ile karıştırmayı
ve suyu eksildikçe de kontrollü olarak sıcak su eklemeyi  ihmal etmeyelim.
Malzemeler  pişerken küçük doğranmış kayısıları ve üzümleri yıkayıp ıslatalım.


 Buğdayların üzerine pişirdiğimiz fasulye ve nohutları ekleyelim beraber pişmelerini sağlayalım.
Portakal kabuğu rendesi ,kabuk tarçın ,karanfil tanelerini ve kayısı ,üzümleri de birer birer aşuremize ekleyelim.

Aşuremiz yavaş yavaş kıvam almaya başlamıştır artık..

Meyvelerden sonra şekeri de bardak bardak ilave edelim ve erimesi için karıştıralım..

Aşuremiz artık şeker ve meyvelerle bütünleşmeye başlayınca sütümüzü de ilave edelim ve  5 dakika sonra ocağı kapatalım.. (Bu arada aşurenin içinden kabuk tarçını da  çıkaralım..)

Aşure tenceresinin altı kapatıldıktan sonra arada karıştırarak biraz soğutalım.
Aşureleri kaselere kepçe kepçe paylaştıralım
Geldik işin en zevkli kısmına aşurelerimiz soğuduktan sonra zevkle süslemeye başlayabiliriz..

Aşure piştikten sonra kıvam olarak sulu bir muhallebi gibi olmalıdır..


Kase de soğudukça kıvamı katılaşacak aşuremiz kendini bulacaktır..


Aşure Yaparken Dikkat Etmemiz Gerekenler

*Kuru fasulye ve nohutu ayrı ayrı pişirilmeliyiz, çünkü ikisinin pişme süreleri farklı olabilir. 

*Kuru kayısı uzun süre pişirildiğinde dağılır. 

    Kayısının dağılmasını önlemek için önceden suda bekletmek yeterli olacaktır.
  Kuru kayısıları küçük küpler şeklinde doğrayıp suda bekletelim ve aşuremizin pişme işleminin son 15 dakikasında içine ilave edelim.

*Toz şekeri ilave ederken dikkatli olmalıyız. Aşure pişerken sıcakken yani şekerin yoğunluğunu anlamayabilirsiniz soğudukça şeker tadı daha baskın olabilir..
*Süsleme işini, aşûre soğuduktan sonra yapmalıyız, yoksa üzerine koyacağımız  malzemeler aşuremiz yeterince kabuk bağlamadığı için içine çöker
*İncir,ceviz  ve toz tarçın aşure pişerken ilave edilmemelidir.. Bunun sebebi bunların hepsi aşurenin rengini büyük ölçüde karartacaklardır.. İnciri içine illaki ilave etmek isterseniz doğradıktan sonra ayrı bir yerde pişirdikten sonra suyunu süzelim ve aşuremizin tam pişmesine yakın ilave edelim.. 

*Aşurelik buğday,kuru fasulye ve nohutu şeker ilave etmeden iyice pişirmiş olmalıyız. Aksi durumda şeker bakliyatların pişmesini geciktirecektir....
*Aşurenize isterseniz gül suyu da ilave edebilirsiniz ben çok hoşlanmadığım için ilave etmedim...

*Aşureyi ben büyük bitr teflon tencerede pişirdim dolayısı ile de hiç dibine turmadı. Buğday ve diğer bakliyayların nişastasından dolayı dibine tutma olabilir teflon bu anlamda kolaylık sağladı. 
*Aşûreye un ve nişasta ilave edenleri de duydum. Kıvam vermek için, pirinç ve buğdayın  nişastası yeterli oluyor hiç gerek yok yani..
*Aşure, içinde sadece bitkisel yağlar olduğu için kolesterol oranı sıfırdır. Kullandığımız bakliyatlardan dolayı enerji deposudur. B2, B1, C, A vitamininin yani sira bol miktarda demir, çinko, fosfor, kalsiyum ve sodyum içeriyor ,özellikle de emziren annelerin yeterli besin ögelerini almasını ve bu sayede de anne sütünün artmasını sağlamaktadır. 
*Aşureyi daha az pişirmek isterseniz malzeme listesinde ki her şeyi yarı olarak kullanmanız yeterlidir..


Sayfamızı facebook üzerinden de takip etmek isterseniz  
bunun için en üstte sağ taraftaki facebook eklentisinden
 beğen kutusuna tıklamayı unutmayın lütfen.

.......Afiyet Olsun.....

12 yorum:

  1. Ah şu aşure veya kurban bayramı olmasa kimse kimseye birşey dağıtmayacak. Blogunuzu beğendim okuma listeme ekledim ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu görüşünüze katılmak istemesem de özellikle büyük şehirler için istemeden katılıyorum.. Zaman mı kötü insanlar mı gittikçe değişiyor anlayamıyorum bende.. Neyse olumlu örnekleri görelim olumlulardan olalım inşallah.
      Bloğum adına da teşekkür ediyorum belirteyim bende sizin bloğunuzu da takip ediyorum bilesiniz..

      Sil
  2. faydalı bilgiler eşliğinde tadının güzelliği taaaa buralardan anlaşılan bir aşure olmuş:))ellerine sağlık,Allah kabul etsin.

    YanıtlaSil
  3. oooo harikaa harikaaaa müthişşşşşşş güzel görünüyorr sevgicim eline sağlıkkkkk
    bilgiler içinde teşekkürler

    YanıtlaSil
  4. bereketli olsun canım..
    ellerine emeklerine sağlık..
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  5. allah kabul etsın cok guzel gorunuyor

    YanıtlaSil
  6. Merhabalar Sevgi Hanım...Uzun zamandır görünmüyorsunuz aşurede kalmışsınız , umarım iyisinizdir?
    Gerçi ziyaretinizi trafiğimden görüyorum ara sıra ama blogunuzu yenilemeyince merak ettim,sevgiler...

    YanıtlaSil

Yorum bırakan tüm ziyaretçilerime teşekkür ediyorum.. Yorumlarınız benim için değerli...
Bloğu olmayan ziyaretçilerim sizde yorum bırakabilirsiniz..
Yorumunuzu yazmak için
önce yorum kutusuna yorumunuzu yazın (ADINIZI EKLEMEYİ LÜTFEN UNUTMAYIN)
Daha sonra anonim yazan bölüme tıklayın ve soldaki yayınla yazan kutucuğu tıklayıp ,yorumunuzu bırakabilirsiniz ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...