18 Mayıs 2010 Salı

Son Akraba Günümüz.............


2009 senesinde başladığımız akraba günümüz bu pazar ki  buluşma ile bitmiş oldu..
Yenisinin  çekilişini yaptık bile.
Kocaman bir MAŞALLAH diyelim ailemize 
***
*
Pazar günü büyük teyzemdeydik ...
Teyzemin lokma yapacağını duydum sabahın seherinde düştüm yollara 
Teyzem benden erken davranmış yetişemedim hızına .
Ben gidene kadar lokmaları hazır olmuş bile..
Diğer lezzetler de teyzemin kızlarına ait
Ellerinize sağlık hepsi birbirinden güzeldi..   
 
Ortanca teyzemin getirdiği lokumlarla başladık lezzetlerimize...
Pek bi lezzetli idi teşekkür ettik bile.
***
**
Aşağıda ki lokmalar nasıl ama
Laf aramız da çok güzel olmuşlardı teyzemin ellerine sağlık.
.  
Burda da şerbetli  ve cevizli hali...
Rengarenk patates topları....
 
Yeşil mercimekli salata...

Enfes susamlı tuzlu kurabiyeler


Havuçlu kabaklı yoğurtlu -mayonezli salata


El açması börek ve kömbe..


Vazgeçilmezimiz yaprak sarması


Cevizli sütlü tatlı..


Akraba olarak bir araya gelmemiz sılayı rahim olarak önemli .
Bir başka güzellikte günün ortasında yaptığımız dua..


Ailenin minik ferdleri de bu şekilde alışmış oluyor..


Lokma yiyen güzel, biraz çekingen  ama oda alışacak zamanla ..
.

Benim Berkan'ım pek bi hareketli idi hiç yerinde durmadı..


Berkan kadar afacan Göktuğ, hareketlilik gözlerden belli oluyordur zaten...


Bu günümüzde bir farklılık oldu alttaki cicileri satan komşu ziyarete geldi...
Neyi var neyi yok döktü ortalığa..(takı ,eşarp vs.) 

***
**
*
Akraba günümüzün en sonuncusunu da bu şekilde bitirmiş olduk ...
Amaaaa
Yenisine başladık hemde sayıca daha  da artarak.
Yeni başlayan günümüz 1.5 sene sonra bitecek;
sıra zor gelek ama.. 
Hadi hayırlısı bakalım .....

17 Mayıs 2010 Pazartesi

Kedi Dilli Meyveli Sütlü Tatlı ve Tatlılık ödülüm.....



Sıcak yaz günlerinin vazgeçilmezleri sütlü tatlılar.
Renkli kedi dillerini ilk defa kullandım;
sade olanını kullanırdım hep
Bu şekli ile de küçük kedi dilli çilekli pastamız  pek bi lezzetli oldu ..
Bi anda bitti desem yeridir..

Kedi dilli sütlü pastamız için

Malzemelerimiz
1 Paket kedi dili (Renkli olanını kullandım)

Krema için
5 su bardağı süt
3 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı nişasta
1 yumurta
1 su bardağı şeker
1 kutu kadar süt kreması
1 paket vanilya..
***
**

Portakal peltesi 
2,5 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu
3 tepeleme tatlı kaşığı mısır nişastası
1 yemek kaşığı portakal kabuğu rendesi
1 su bardağı tozşeker (arzuya göre ayarlanabilir)

**
Kırık fındık
Bir kaç tane çilek
Üzeri için çikolata sosu(Glazür olandan hazır kullandım


Yapılışı
Süt ,un, nişasta ve yumurtayı tencerece iyice karıştıralım
 ve ocak üzerinde koyulaşıp bir kaç taşım kaynayana kadar pişirelim. 
Ocaktan alınca şekerini vanilyasını ve kremasını ilave edip mikserle 5 dakika kadar çırpalım.
Ben baton bir kalıp kullandım. Kalıbı ıslattım ve suyunu tamamen süzüp kremanın bir bölümünü kalıba döktüm .
Üzerine kedi dillerini dizdim ve kırık fındık serptim.
Daha sonrasında da kremanın kalan diğer bölümünü kedi dillerinin üzerine dökelim..
En üste de portakallı pelte malzemesini karıştırıp ocak üzerinde koyulaşana kadar karıştırarak pişirdim.
portakallı pelteyi kalıbın en üstüne döktüm.
Kalıpta hazırladığımız tatlımızın ilk sıcaklığı çıkınca buzdolabında 5-6 saat kadar tamamen katılaşana kadar bekletelim.
Servis etmeye yakın buzdolabından çıkaralım ve servis tabağına ters çevirelim .
       Üzerini çilek parçaları ve çikolata sosu ile süsleyelim.    

........................Afiyet olsun:.................

Tatlı şirin Naz İremciğin Annesi , Casminella  ve Bizim Evin Güncesi bu ödülü bize göndermiş ;biz de aldık kabul ettik ..
Kendilerine çok çok teşekkür ediyorum ..
Bu ödülün de diğer ödüller gibi kuralları var.Mesela 10 bloğu bizim de belirlememiz gerekiyor..
Bloğumuzu açalı henüz bir sene olmadı ama  bu süre zarfında bir birinden tatlı bir çok bloğu olan arkadaşla şahsen olmasa da tanıştık..
Bu yüzden seçmek zor..
Ben en iyisi tüm bloğu olan arkadaşlarıma ,değerli zamanlarını ayırıp bloğumuza yorum yazan ,
yazmayan ama izlemeye devam eden tüm yazıları ilgi ile izlediklerini bildiğim can dostlara hediye etmiş olayım..   

15 Mayıs 2010 Cumartesi

Kısa Bir Memleket Havası....

erkese hayırlı hafta sonları dileyerek başlayalım yeni yazımıza. 
Bir haftalık bir aradan sonra yine sizlerleyim....
Ara mı vermiştin, seslerini duyar gibiyim ...
Evet, 
küçük bir yorum yazısı ile belirtmiştim farkettirmeden, Giresun Şebinkarahisar'a gittim geldim bile..
Bu arada ben tarifleri otomatik olarak ayarlayarak gittiğim için tarifler saatleri gelince yayımlandı .
Bloğumuzu, yorumlarınızı çok  merak ettim ve köyde internet olmadığı için
blog aşkına ilk defa internet cafeye bile gittim ..  
Süre sınırlı olduğu için cevap yazamasam bile, yorumlarınızı okudum mutlu oldum eksik olmayın..
Bol temiz hava, doğal ortam, doğal insanlar huzur verdi bana ..
İşte oralardan benim gözümden yansıyanlar.. 
Merak edenler için belirteyim Şebinkarahisar Giresun'a bağlı sakin bir ilçe.
Aşağıda Ş. karahisar meydanından bir görüntü..
Hemen sağda ucundan görünmüş olan bir de kalesi var..

Aşağıda ilçenin hemen yanı başındaki köyümüz Yaycı
On sene öncesine kadar köyden çok da zevk almayan ben, artık gören gözlerle baktığım için midir nedir  zevk almaya başladım ..
Doğal olanın güzelliği başka.. 


Baharın göstergesi çiçekler başka güzel köyümüzde..



                                   Köyümüzün deneyim dolu asırlık çınarlarından Salise Teyze
Yaşı seksenlere dayandığı halde karınca gibi ,
maşallahı var 



Her yer papatyalarla dolu.......

Hava güzel ,kapı önü sohbetleri çok daha güzel
İki kardeş Dedem ve Necmi Amca zevkli bir sohbet esnasında.
Süt sağmaya meraklandım ama ahıra giremedim,
olsun ben de uzaktanda olsa sağanı çektim .....
Aradaki minik kız Sinem çok sıcak kanlı bir o kadar da akıllı..

Annemlerin eski köy evi artık kullanılmasa da yıllara inat ayakta..


Nasıl yeşil harika di mi?


Aşağıda köy çeşmelerinden ikisi ;
annem ve dayımın  anneannem adına tadilatını yaptırdıkları Soğuk pınar çeşmesinden su içerken..
    Suyun tadı enfes ve adı üzerinde buz gibi..



Eşime sordum yayla çiçeği dedi , başka bir adıda var mı bilmem


Aşağıda Şebinkarahisar'ın içinden Atatürk Evi ve Müzesi görülüyor..


Aslında daha çok resim var ama şimdilik bu kadar olsun ....
Annemle salı günü kurulan köylü pazarına gittik mesela,
bir sonraki postta da oradan görüntülerle devam ederiz inşallah 
Unutmadan belirteyim yarın yine akraba günümüz var  heyecanı sardı beni şimdiden
Herkese hayırlı hafta sonları dileyerek kaçıyorum artık ben..

Sevgilerle..
***
**
*
Ufak bir not; Hemen yan tarafta küçük bir anket var ona da  bir göz atarsanız sevinirim..

13 Mayıs 2010 Perşembe

Ispanaklı Kıymalı Kol Böreği....

Ispanaklı börek en sevdiğim börektir benim....
***
**
Altta kolajda kısaca yapılışını gösteriyorumm
Malzemeler
6 adet yufka
3 yumurta(1 sarı üzeri için)
1,5 çay bardağı sıvı yağ
1.5 su bardağı süt
Yarım bardak yoğurt
 tuz

İçi için
2 kuru soğan
500 gr ıspanak
250 gr kıyma
Karabiber,tuz

Yapılışı
İçi için ,Soğanı az yağda kavuralım .Kıymayı da ekleyip biraz daha kavuralım.
Ispanağı iyice yıkayıp doğrayalım ve kavurduğumuz kıymalı karışımın üzerine ekleyelim ve iyice yumuşayana  kadar kavurmaya devam edelim. Baharatlarımızı ekleyelim..Kullanmak üzere soğutalım

Sıvı harç için Yağı, yoğurdu, yumurtayı,sütü ayrı bir yerde karıştırın.
Yufkanızı  tezgahın üzerine serin ve ikiye ayırın.Yufkanın bir yarısının üzerine sıvı karışımı sürün ve yufkanın geniş tarafına ıspanaklı karışımdan yerleştirelim, rulo yapıp saralım
Yağlanmış tepsiye kalan yufkalari da aynı şekilde yaparak sıra ile dizelim..En sonunda yufkaların üzerine yumurta sarımızı sürelim zevkinize göre susam çörek otu serpiştirip 200 deredece de fırında pişirelim.. ..

.....................................Afiyet Olsun..................................

12 Mayıs 2010 Çarşamba

Yoğurtlu Karışık Sebzeli Brokoli Salatası....


Lezzetli vede sağlıklı bir salata ..
Aşağıda salatanın yoğurt ve mayonezini eklemeden önceki hali görülüyor.
Bu haliyle rengarenk, tam bahar mevsimi gibi..  
Ben içine koyduğum malzemeleri kısaca vereyim siz kendinize göre ayarlarsınız inşallah..

Malzemeler
Garnitür(Küp şeklinde doğranmışve haşlanmış patates ,havuç ve bezelye)
Haşlanmış brokoli
Közlenmiş kırmızı biber(birazı içine birazı dışına)
İri kırılmış ceviz
2 diş sarımsak..
Yoğurt,mayonez ve
tuz

Tüm malzemeyi büyük bir salata kasesinde  karıştıralım.
Yoğurt ve mayonezi de karıştırıp üzerini közlenmiş biberlerle süsleyip servis edelim..             

11 Mayıs 2010 Salı

Minik simitler

Geçen akraba günümüzde yaptığım tuzlu kurabiyeler..
Diğer yaptıklarım için buraya bakabilirsiniz..
Üstte kolajda şekillendirme aşamalarını gösterdim..
Ben minik simitler şeklinde yaptım siz istediğiniz şekilde yapabilirsiniz..
Susamlı ve haşhaşlı halkalar..

 
Malzemeler
1 paket oda sıcaklığında tereyağı
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı sirke
2 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket kabartmatozu
Mahlep, susam,  haşhaş
2 yumurta sarısı üzeri için
Aldığı kadar un

Yapılışı
Bütün malzemeleri karıştırıp unu yavaş yavaş ekleyerek yoğuralım.
Kulak memesi yumuşaklığında olunca hamurumuzu tezgah üzerine alalım.
 Ve yukarıda gösterdiğim şekilde halkalar oluşturalım.
Sonra üzerlerine yumurta sarısı sürüp susam ,çörekotu veya haşhaşa bulayalım
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirelim.

..............................AFİYET OLSUN..........................

10 Mayıs 2010 Pazartesi

Galeta unlu Börek..

Çıtır çıtır  börek severseniz işte sizin böreğiniz..
Değişik iç malzemelerle yapılabilecek lezzetli bir börek ....
Alternatif olarak kıymalı ,mercimekli veya tavuklu iç harcı ile hazırlanabilir.
Malzemeler
4 adet yufka
2 su bardağı süt
1 yumurta
1 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı galeta unu
İç harcı için dilediğiniz bir malzeme
Ben peynir maydanoz karışımı kullandım.

Yapılışı
Sütü, sıvı yağı ve yumurtayı bir kasede karıştıralım.
İlk yufkayı tezgaha yayalım ve arasına bu karışımdan sürelim; üzerine ikinci yufkayı kapatalım.
Sigara böreğinde olduğu gibi yufkayı üçgenlere ayıralım.
Her bir yufkaya iç malzemelerini yerleştirelim ve sigara böreği şeklinde saralım.
Diğer yufkaları  da aynı şekilde hazırlayalım ve hazırladığınız her böreği önce kalan bir bardak süte sonrada galeta ununa bulayıp yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye dizelim.
200 derecedeki fırında üzerleri hafif kızarana kadar pişirelim..

............................Afiyet Olsun...........................

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...