1 Eylül 2012 Cumartesi

Biber Salçası Tarifi

Kışlık hazırlıklarımızın başında geliyor salçalar..
Bugünde salça olsun konumuz..
Biber salçası hazırlamayı iki yöntem ile anlatmak istiyorum..  
Güneşte suyunu çektirerek ve pratik yolla kaynatarak
Salçanında pratiği olur mu?
Olur aslında bir kaç günde olacak salçayı bir güne sığdırırsanız neden olmasın..
Biber salçamda ki renk çok göz alıcı değil mi?
İnanın renklerde hiç bir oynama yapmadım, siz bu salçanın rengini vede lezzetini bir de yemeğin içinde hayal edin..
Şu sıralar biber ve domates salçası yapmanın tam da zamanı aslında..
Pazar ve market tezgahlarında etli etli kırmızı biberler arzı endam etmekte..
Alın ihtiyacınıza göre bir kaç kilo yapın sizde katkısız salçanızı..
   
*En başta belirtelim, kırmızı biber alırken dikkat edeceğiniz en önemli nokta
 içi ve dışı aynı koyu renkte olacak.
Dışı kırmızı içi beyazımsı olursa iyi salça olmaz.
*Etli olacak ve üzerindeki kabuğu ince olacak.
 
Malzemeler
5 kilo etli kırmızı biber
5 yemek kaşığı kaya tuzu (turşuluk)  
 

Yapılışı
Kırmızı biberleri yıkayalım içlerindeki çekirdekleri ve sap kısımlarını tamamen çıkaralım.
Büyük bir tencerede su kaynatalım ve bu kaynayan suya biberlerimizi bölüm bölüm atalım..
(Bu aşama biberlerimizin biraz yumuşayıp kabuklarının üzerinden kolay çıkması için)
Kaynamaya bırakalım.
Yumuşamış ve kabukları yavaş yavaş kalkmış olan biberleri soğuk suya alalım yukarı fotoğrafta gördüğünüz gibi..
Biberlerimizin kabuklarını elimizle soyalım(kolayca çıkacaktır zaten)
Kabuksuz biberlerimizi  robottan geçirip püre haline getirelim.
Püre haline getirdiğimiz biberimizi tuzunu da ilave ederek kaynatmak ve de koyulaştırmak üzere tekrar tencereye alalım.
Salçamızı suyunu çekip koyulaşınca sıcak sıcak kavanozlara paylaştıralım.
Temiz kapakları vakit kaybetmeden sıkıca kapatalım ve kavanozumuzu bekletmeden ters çevirelim...

*Sıcak kavanozlarımızın üzerlerini kalın bir örtü ile örtelim mümkünse bu şekilde 6-7 saat bekletelim.
Bunu kapaklarımızın daha sağlam bir şekilde kapanması için yapıyoruz.   
 
Bu salçaya pratik dememin nedenine gelelim.
Normalde kırmızı biber püre haline getirildikten sonra, geniş tepsilere dökülür ve suyunu çektirmek üzere bir kaç gün ara ara karıştırılmak üzere güneşte bırakılır..(uzun bir cümle oldu farkındayım ).
Benim çokta vaktim olmadığı için pratik yoldan hallettim ..
    
*Salça, turşu vb. gıdalarda rafine tuzlar yerine kaya tuzu kullanılması hem sağlık açısından hem de malzemelerin daha uzun süre dayanması açısından daha yerinde olacaktır.
 
*Salçanızın dayanıklılığını artırmak için kavavoz kapaklarını kapatmadan önce salçanızın üzerine  yaklaşık 1 parmak kadar zeytinyağı ekleyin..
 
*Salçanın daha uzun süre dayanması için yukarıda gösterdiğim gibi küçük kavanozlarda saklanması iyi olur. Yarım kiloluk ya da 250 gramlık cam kavanozlar ideal olacaktır.
 
Biber salçasını benim zamanım var güneş ısısını kullanarak yapayım derseniz buyrun o zaman tarife..
 
Güneşte suyunu çektirerek biber salçası hazırlama
Biber malzeme listemiz yukarıdaki ile aynı
Biberleri yıkandıktan sonra saplarını ve çekirdeklerini temizleyelim.
 İyice püre kıvamına gelene kadar mutfak robotundan geçirelim.
 Biber püremizi geniş tepsilere alalım.
 Balkon teras vb. güneş ışınlarını rahat alabilen bir yere çıkaralım ve üzerlerine tülbent inceliğinde temiz bir bez örtelim.
Biber püremizi sık sık karıştırarak suyunun güneşte iyice kurumasını sağlayalım.
 Güneşin kuvvetli olduğu zamanlarda salça 3-4 gün içinde olacaktır..
 Suyu buharlaştıktan sonra koyu kıvama gelen salçaya tuzunu ekleyip karıştırdıktan sonra cam kavanozlara koyalım.
 Üzerine zeytinyağı ilave edelim, sonra kapağını kapatıp buzdolabında saklayalım.
 
*Salçayı bu şekilde hazırlarsanız suyu buharlaştığı için elde edeceğiniz salça miktarı çok az olacaktır..(30 kilo dan 7 kg gibi) 
Bu yöntemi kullanarak salça hazırlayacaksanız ,kullanacağınız kırmızı biberin çok olması gerekiyor..
 
Salçanızı nasıl hazırlarsanız hazırlayın her iki yöntemde doğal ve katkısız olduğu için sağlıklı olacaktır..
 
...........Afiyet Olsun............
 

20 yorum:

  1. biber salçasını deneyeceğiz.teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. katkısız biber salçası bence çok güzel olur.domates salçasınıda evde yapıyoruz.hazır olanların içinde zehirli maddeler varmış.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evde yapılan tüm yiyecekler elbetteki hazırdan her zaman iyi olacaktır..
      Dışarıdan hazır aldığğımız her şeyde binbir türlü dalavere var bizim bildiklerimiz devenin yanında pire,bu yüzdende yapabildiğimiz kadar kendimiz hazırlayalım..

      Sil
  3. Salçanız kadar ,kavanozlar da çok güzell.elinize sağlık..

    YanıtlaSil
  4. Kabukları ile beraber rondodan gecirip aynı tarifi yapsak nasil olur...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kabukları ile rondodan geçirerek de yapabilirsiniz.. Hatta bu şekliyle daha da vitaminli olur.Ama yemekte kullanacağınız zaman o kabuklar gözünüzü rahatsız edebilir.. Eğer rondonuz kabukları gözükmeyecek şekilde küçültüyorsa sorun olmaz sanırım..

      Sil
  5. iyi günler ben elif sizin sayenizde ilk defa biber salçası yaptım dün akşamdan beri uğraşıyorum Allahtan biberlerim azdı deneme amacıyla yaptım tek başına zor oluyor ama inşallah güzel olur mutfak biraz battı ama inşallh güzel olmuştur kaynarken çok fokurduyor ve heryeri batırıyor.çok sağolun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elifcim emek olmadan yemek olmuyor.. Aslında kolaydır ama azıcık uğraşacaksın.. Bu sıralar beni görsen şaşarsın..
      Tamam daha bişey yapmıycam diyorum ama tazecik domatesleri biberleri görünce şunu da yapayım bunu da yapayım diyor sonuçta da baya yoruluyorum.. Kışın yerken yorgunluğu unuturuz inşallah..

      Sil
  6. Selam ben Aşkın tencerede kaynatilan salcayi da tüm islemi bittikten sonra buzdolabinda mi saklamamiz gerekiyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aşkın salçayı eğer hava almayacak şekilde kavanoza koyduysan buzdolabında saklamana gerek yok.Direk güneş görmeyen serin bir yerde de saklayabilirsin.Ama hava alacak şekilde hemen açılabilecek bir kavanozdaysa buzdolabında saklaman önerimdir.. Hava ile temasını kesmek için üzerine biraz sıvı yağ ilave edebilirsin..

      Sil
  7. karışık salçayı güneşte olgunlaştırırken kötü bir koku oluştu,daha önce yaptıklarımda hiç olmayan kokunun nedeni nedir acaba,
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. NSS salçayı karıştırmadan uzun süre güneş altında bıraktıysanız olabilir.. Yada salça da kullandığınız domates yada biberler çok eziklerden değildir inşallah.. Bir yerde duymuştum domatesiniz ne kadar lezzetli olursa salçanız da o derece lezzetli olacaktır diye o misal..

      Sil
    2. bu kokuyu giderebilirmiyim ,yoksa salçamı çöpe atıcam...

      Sil
    3. bu kokuyu giderebilirmiyim ,yoksa salçamı çöpe atıcam...

      Sil
  8. Organik gayet güzel bir tarif olmuş…

    YanıtlaSil
  9. Kaç kilo biber den kaç kilo salca çıkıyor acaba.

    YanıtlaSil
  10. 5 kilo bibetden kaynatma yöntemiyle ne kadar salça çıkıyor acaba kaç kilo veya kaç kavanoz

    YanıtlaSil
  11. 15kilo armut tabir edilen domates 15kilo kirmizi biber aldım .yikadiktan sonra içini temizledim ve dogradim.akşam kaynattim 2saat kadar ve sabaha kadar bekledi.kahvaltılı yaptıktan sonra balkonumda metal olan suzgecten suzdum kabuklarını ayırdım daha sonra tespitlere döktüm tuzunu attım kalin tuz kullandim balkona güneşe koydum tepsilerin altına sehpa koydum günde 2veya 3kere karıştırdım .nefis oldu rabbim nimetlerine şükürler olsun .allah olmayanlarada versin.yaklaşık 6kilo kadar salcam oldu tahminim

    YanıtlaSil

Yorum bırakan tüm ziyaretçilerime teşekkür ediyorum.. Yorumlarınız benim için değerli...
Bloğu olmayan ziyaretçilerim sizde yorum bırakabilirsiniz..
Yorumunuzu yazmak için
önce yorum kutusuna yorumunuzu yazın (ADINIZI EKLEMEYİ LÜTFEN UNUTMAYIN)
Daha sonra anonim yazan bölüme tıklayın ve soldaki yayınla yazan kutucuğu tıklayıp ,yorumunuzu bırakabilirsiniz ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...