Kışlık Hazırlıklara son hız devam
Bugün sizlerle değişik bir turşuyu paylaşmak istedim..
Bu turşu Zeytinyağlı ve de şekerli..
Şekerli turşu mu olur demeyin, oluyor hemde çok lezzetli..
Turşuyu kuruyorsunuz 15 gün sonra hazır inşallah..
Kurufasulye ,nohut ,bulgur pilavı ,kısır yanında enfes mımm..
Tadı damağınızda denir ya yedikten sonra uzun süre ağızda bıraktığı tad gitmiyor..
Malzemeler
1 kilo en minik boyut da çıtır çıtır taze yeşil biber
(kıl biberlerden de olabilir)
1 baş sarmısak
Sosu için
1,5 çay bardağı toz şeker
2 çay bardağı zeytin yağ
2 çay bardağı limon suyu
1,5 su bardağı sirke
ve
2 tatlı kaşığı kadar kaya tuzu
Yapılışı
Bu turşunun en güzel hali minik biberlerle yapılanıdır..
Ben her ne kadar miniğini bulamamışsam da idare ettik işte..
Bir kilo biberi yıkadıktan sonra ,uygun bir kavanoza aralarına sarmısak ilave
ederek ve de sıkıştırarak yerleştirelim.
Sos malzemelerini başka bir yerde karıştıralım ve bu malzemeyi
biberlerimizin bulunduğu kavanoza dökelim.
Kavanozun kapağını sıkıca kapattıktan sonra baş aşağı, sonra düz, daha sonra da
yan yatıralım.
Bu işlemi aşağı yukarı on gün boyunca ara ara tekrarlayalım.
Bu işlemi şekerin dibe çökmemesi ve biberlerin sosu eşit olarak çekmesi için yapıyoruz..
Biberlerimiz iyice sarınca bu 10-15 gün içinde oluyor, turşumuz hazırdır.
Abartmıyorum biberlerin rengi belirttiğim gün sonunda sapsarı oluyor..
Bir kaç önemli notu da sizle paylaşıp tarifi sonlandırıyorum..
*Turşu kavanozunuzu gidip gelip baş aşağı, yukarı, yan olarak yatırın ki her taraftaki
biberler sararsın.
*Büyük ihtimalle merak ediyorsunuzdur, şeker baskın bir tad oluyor mu diye ama şeker tadı rahatsız edecek kadar baskın değil .
*Kavanozda arta kalan sosu (biberler bitince) salatalarınız da kullanılabilirsiniz.
*Turşuda kullandığınız yağ sıvı yağ değil özellikle zeytin yağ olursa iyi olur..
*Kavanozunuzdan belli bir süre sos sızıntı yapabilir bu yüzden altına bir tabak koyarsanız iyi olur..
*Biberlerin saplarını koparıp hazırlarsanız yerken daha pratik olacaktır.
(Ben bu sefer öyle yapmadım)
*Acı seviyorsanız biberlerinizin içine bir kaç tanede acı biber ilave edebilirsiniz..
***Bundan sonraki postun konusu
dondurucuya kışlık neleri nasıl koyabiliriz?
..........Afiyet Olsun..........
Hemde hatırı sayılır derecede şeker varmış. Yaşadıkça daha neler öğreneceğiz birbirimizden:)
YanıtlaSilRabbim ağız tadıyla yemek nasip etsin inşallah.
Amin ;
SilEvet papatya şeker var ama rahatsız etmiyor..
sevgiiiiii bayildim ben buna
YanıtlaSilellerin dert görmeye ilk firsatta denenmeli diyorum
sevgiler ablam
Sevgiler benden
Sildeneyin bakalım sende benim gibi mi düşüneceksin....
sevgiciğim öncelikle eline sağlık. annem de bana geldiğinde gül biber turşusu yaptı zeytinyağlı ve şekerli. bu tür turşuları seviyorum. afiyet olsun sizlere. mutlu haftalar...
YanıtlaSilEllerinize sağlık görüntü harika ilk fırsatta deneyeceğim.Sevgiler..
YanıtlaSilverdiğiniz miktar sıvı karışım biberkerin üzerini örtü yormu
YanıtlaSilHazırladığım sıvı karışım biberlerin üzerini örtüyor .. Ben biberleri 2litrelik kavanoza sıkıştırarak yerleştirdim. Hatta biraz artmıştı. Siz daha fazla yapmayı düşünürseniz sıvı yetmezse normal su ile tamamlayabilirsiniz.
SilEllerinize sağlık....Bende yapmak isterim doğrusu... Bana da beklerim
YanıtlaSilcok guzel yurt disinda boyle sekerli tursular mesela kornison tursulari sekerli ve super bir lezzet
YanıtlaSilNuray değişiklik bazen iyidir.. Aslında şekerli bir turşu ama şeker tadı o kadarda baskın dağil..
YanıtlaSilsuyunu koymuyormusunuz malzemelerde suyu göremedim ?
YanıtlaSil