Bu sabah yağmur var İstanbulda
Mashar Fuat Özkan üçlüsünün söylediği bu şarkıyı üniversite yıllarında dilime dolamıştım..
İstanbuldan ayrı olmanın verdiği özlem bende İstanbul şarkıları ile gösteriyordu kendini çoğu zaman..
Ama bu sabah gerçekten yağmur var İstanbulda ve dünkü o sıcacık havadan eser bile kalmadı..
*
Bugün çok önceden hazırladığım elma püresini paylaşmak istiyorum sizinle..
Bu elmalar burada bahsini etmiştim hatırlarsınız belki..
Memleketten çok miktarda gelmiştide değişik şekillerde tüketmek zorunda kalmıştım..
İşte bu elmaların bir miktarınıda püre olarak değerlendirdim..
Bir kaç kavanoz hazırlamıştım ve bitmek üzere kendileri..
Bu püreyi kahvaltıda tüketebileceğiniz gibi, tart hazırlarken yada kek ,pastalarda taban ve arakatlarda kullanabilirsiniz..
Hatta bu şekliyle yoğurtla karıştırıp yemek bile mümkün..
Malzemeler
1 kilo elma
600 gr şeker
1 limon suyu veya 1 gr limon tuzu
Yapılışı
Elmaları yıkayalım çekirdeklerini çıkarıp doğrayalım.
Kabuklarını soymayalım.
Tencereye yarım su bardağı su ilavesi ila elmaları alalım, orta ısıda ocakta elmalar yumuşayıncaya kadar pişirelim.
Elmaları süzgeçten geçirelim.
Süzgeçten geçirdiğimiz elma püresini tekrar tencereye alalım üzerine iki defa da ilave edeceğimiz şeker ile karıştırarak pişirelim.
Marmelatımız koyulaşıp kıvamını bulmasına yakın limon suyunu ilave edelim.
Bir iki taşım daha kaynayınca tencereyi ocaktan alalım.
Marmelatımızı sıcakken cam kavanozlara paylaştıralım ağzını sıkıca kapatıp ters çevirelim.
*
Elma püresi,reçeli ve marmelatında kullanacağınız elmaların olgun ve kokulu olmalarına dikkat edin..
Benim kullandığım elmalar yukarıda gördüğünüz gibi şekil olarak pek düzgün olmasalar da olgun ve lezzeti çok güzeldi..
Hazırladığımız bu pürenin renginin daha koyu olmasını isterseniz daha kısık ateşte daha uzun kaynatırsanız koyu kıvama ulaşabilirsiniz..
Hazırladığımız bu pürenin renginin daha koyu olmasını isterseniz daha kısık ateşte daha uzun kaynatırsanız koyu kıvama ulaşabilirsiniz..
.............Afiyet Olsun.............
babaannemin bahçesinden gelen kilolarca elmanın bir kısmını böyle değerlendirmek vardı. ama aklımda olsun, nasıl olsa yaz geliyor yeniden elma gelecek :))
YanıtlaSilellerine sağlık, sevgiler
Taze taze çok güzel olur Hilal minik yavrulara şifa niyetine..
Silellerıne sağlık canım ne guzel degerlendırmıssın hem boşa gıtmemıs hem vıtamın dolu bır pure elde etmıssin,sevgıler..
YanıtlaSilZeymuran evet aynen öyle oldu pekte elma sevmeyen biri olarak başka türlü tüketemezdim elmaları doğal doğal israf etmeden değerlenmiş oldular..
Silsüperrrr rengiiine bayıldım:)
YanıtlaSilOrjinalin rengi başkadır tabii..
SilO kavanozlardan bana birini yollasana Sevgi ya, cok guzel gorunuyor. yapan var, yapamayan var:)
YanıtlaSilSeyhan yaparsın yaaa çok kolay göndereyim valla ver adresini diyeceğim ama püreler bitti sayılır yenisini yapınca gönderirim olmaz mı...
Silelinize sağlık şeker normalinden daha az.o yüzden çabuk mu tüketmeliyiz...yoksa uzun süre dayanır mı...çok ilgimi çekti....
YanıtlaSilCanikom; bu miktar tad olarak şeker bende az gelmedi aslında..
SilPüreyi kavanoza sıcak sıcak koyduğum için saklamada sorun olmadı..
Kavanozdaki püreyi kullanmak için kavanozu açtıktan sonra saklamayı buzdolabında yaptım ve bu aşamadan sonra bekletmeden tüketmek gerekiyor çünkü hava almaya başlıyor hepsi bu kadar..
tşk ederim dneyeceğim...
YanıtlaSil