14 Haziran 2012 Perşembe

Evde Izgara ve Beraberindeki Lezzetler

Yaz sıcakları iyiden iyiye kendini hissettirdi bu aralar..  
İstanbul yanıyor desem abartmış olmam sanırım..
Çocuklar da evdeler ben de mesai tavan yapmış durumda bu aralar..
Aklım hep bloğumda izleyenlerimde ve diğer bloglarda
 ama gel gör ki pc başına otumam bu aralar hayli zor.
Tarifler mi?
Blog kayıt menüsünde üst üste sıralanmış yayınlanmayı bekliyorlar.. 
He bi de gezi yazıları var ama sıra onlara ne zaman gelir Allah kerim..
Vakit buldukça sizinleyim inşallah

Bu ızgara daveti sanırım iki hafta önceydi..
Burada ki postta da misafirim olacağından bahsetmiştim size..
Eşimin arkadaşları akşam yemeğine biz de davetliydiler..
Böyle davetler olunca insan düşünmeden edemiyor..
Izgaranın yanına ne iyi gider, piknik için ne yapsam diye, ne kadar bişeyler bilse de düşünüyor..
Izgara yapacaklara fikir olması için paylaşıyorum buyrun bakalım..
Ben menüyü çok abartılı tutmadım,
Izgara da tavuk ve köfte miktarı fazla olduğu için beraberinde daha çok aperatif şeyler hazırladım.. 

*
Üstte masamızın genel bir götüntüsü
aceleyle çekilmiş bir foto olduğu için bazı şeyler eksik affola.. 
Ben ızgara dışındaki herşeyi ve de masayı hazırladım ızgara eşime aitti..
Masa hazır olunca bendenizin işi bitmiştir gerisi kendin pişir kendin ye oldu erkekler için..

Bakalım neler yapmışım..

Süzme mercimek çorbası
Bloğa baktımda mercimek çorbasının daha önce tarifini paylaşmamışım..
Ezogelin var mercimek yok
Çok ayıp değil mi?
Herkes biliyordur diye mi eklemedim acaba? Eklemeliyim en kısa sürede.. 

Fırında baharatlı patates
Pratik ve lezzetli

Patates ve kıymalı unlu börek
Tarif için buraya bakabilirsiniz.
İç harca farklı olarak biraz kıyma kavurup ilave ettim .

Haydari
Herhalde en çabuk hazırlanan aperatif budur
Naneyle süzme yoğurdu tuz ilave ederek karıştır
 birazcık zeytinyağ biraz da kornişon turşu ile süsle lezzetimiz hazır..
Arzuya göre sarmısakta ilave edilebilir..

Karışık salata ve

Ev yapımı limonata
Sade limonata tarifi için buraya çilekli limonata çin buraya bakabilirsiniz.

Meyveli Parfe
Tarifi gelecek

Pirinç pilavı  ve ana yemeğimiz ızgarayı çekemedim..
Ama daha önce ızgarayı burada paylaşmıştım ,aynısı..
Izgara üst katta eşim tarafından yapıldığı için, alt kata gelene kadar bendeniz acıktı galiba ki fotoğrafını çekmeyi unutmuşum.. 
Kırmızı ile belirttiğim yerlere tıklarsanız tariflere ulaşabilirsiniz.. 

Şimdilik bu kadar
tarifler gelecek inşallah bi de ben zaman bulabilirsem herşey daha güzel olacak..

Sevgiler

8 Haziran 2012 Cuma

Misket Köfteli Bulgur Pilavı & Enginarlı Bahar Salatası

Sıcak sımsıcak ve de heyecanlı bir gündü bugün..
Berkanım kaç gün öncesinden karne heyecanının olduğundan bahsedip duruyordu.
Ve nihayet beklenen gün geldi çattı; bu sene ki eğitim dönemide bu gün itibariyle bitmiş bulunuyor..
Oğullarımın karnelerinin maşallahı var bu senede..
Umuyorum sizlerde de durum böyledir ,
bazen bu şekilde olmasa bile önümüzde uzun bir tatil var iyi değerlendirebiliriz seneye güzel enerjiler depolayarak başlamak için bu bir fırsat hem çocuklarımız hem de biz ebeveynler için..
*
Köfte sevmeyen çocuk yok gibidir..
Bu misket köfteleride severek yiyeceklerine eminim..
Hatta bu misketleri kendileri zevkle yuvarlayacaklardır anneleri söyleyeyim..


Köfteyle pirinç pilavı iyi gider di belki ama sağlıklı olsun dedik ve buradaki tarifle
şehriyeli bulgur pilavıyla servis ettim çokta güzel oldu..
Bulgur pilavının yanında soğan iyi gider dedim birde soğan salatası ve ayran ilave ettim oldu mu sana bir öğün..
Bu köftelerin sunumu çok sevimli ve şık.

Önce Misket köftemizin harcını hazırlayalım,
 köfte harcımız dinlenirken pilavımızı yapalım..
Pilavımız pişerken köftelerimizi yuvarlayalım ve fırınlayalım..
Köftelerimiz pişerken ve bu arada pilavımız dinlenirken
soğan salatamız ve ayranımızı hazırlayalım
sonraaa sonra da afiyetle sevdiklerimizle yiyelim.

Köfte için
Malzemeler
500 gr kıyma
1 Kuru soğan
1 adet yumurta
1 diş sarmısak
2 yemek kaşığı sıvıyağ
3 dilim ekmek içi ya da galeta unu
4-5 dal maydanoz
Karabiber -tuz

Karıştırma kabımıza soğan ve sarmısağımızı rendeleyelim..
Kıymamızı ilave edelim..
Islattığımız ekmek içimizi sıkarak ilave edelim ve diğer malzemeleri de ilave ederek tüm malzemeler birbirine girecek şekilde yoğuralım..
Hazırladığımız bu köfte harcımızı buzdolabında en az bir saat dinlendirelim..
Dinlenmiş olan köfte harcımızı adı misket köfte ama misketten biraz daha büyük şekilde yuvarlayalım ve 200 derecede ısıtılmış fırında köftelerimiz pişene kadar tutalım .

Şehriyeli pilavımızı buradaki tarifle pişirelim..
Soğan salatası içinde buraya buyrun..

*

Aşağıda gördüğünüz Enginarlı bahar salatasını da paylaşmak istiyorum..  

Bu salata için enginarın yanında evde bulunan tüm salata malzemelerini kullanabilirsiniz..
Salatanın özelliği çok sağlıklı olan enginarın salata içinde en sağlıklı hali olan çiğ haliyle kullanılması..
Enginarı genelde zeytinyağlı haliyle ya da yapraklı haliyle yapılan dolmasıyla biliyoruz..
Bu sebzeyi özellikle Egeliler ve Akdenizliler severek tüketiyor biliyorum..
Enginar özellikle karaciğer hastalıkları açısından çok yararlı bir sebze..
Babam için az pişirmedik iyi bilirim..
Hatta zamanında alıp dondurucuya da koymuştuk vakti zamanında..


Malzemeler
2 adet enginar
4-5 adet kıvırcık
Yarım kase kadar semizotu yaprağı
1 adet salatalık
4-5 adet çeri domates
Limon, Zeytinyağı ve tuz
Yapılışı
Enginar hariç tüm yeşillikleri yıkayalım hangi büyüklükte istiyorsanız o şekilde doğrayarak salata tabağımıza alalım..
Enginarlarımızı yıkayalım küçük küpler halinde doğrayalım ve salatamızın üzerine alalım kararmamaları için çok bekletmeden salatamızı limon zeytinyağ ve tuzla oluşturduğumuz sosla soslayalım..
Çeri domates ve salatalıklarla salatamızı süsleyelim.. 
Bu salataya taze kırmızı biber de çok yakışırdı evde varsa ilave edin derim.. 
...................Afiyet Olsun..................

7 Haziran 2012 Perşembe

Türkçe Olimpiyatları Kültür Şöleninden Kameramıza Yansıyanlar


Bu sene Türkçe olimpiyatlarının İstanbulda olması bizim için çok sevindirici oldu..
En başından beri herkes gibi ilgiyle, göğsümüz kabara kabara izledik .
Ailesinden, vatanından ayrı dünyanın dört bir yanında fedakarlık abidesi olarak bizim kendi öğrencilerimize yaptıramadığımızın en iyisini yabancı öğrencilere yaptırabilen bu insanları tüm gönlümle kutluyorum..
Daha önce çocuklar küçükken  Feshanede küçük bir bölümüne katılmıştık..
Ama bu sefer bir başkaydı..
Amacım çocuklara değişik kültürleri o kültürlerin insanları ve materyalleri eliyle göstermekti..
Biz bu şölenden çok memnun kaldık..
Katılan herkesinde memnun olarak ayrıldığından eminim..
Organizasyon tek kelime ile kusursuzdu ; her ayrıntısına kadar düşünülmüş bence aksak bir yan bırakılmamıştı..
Söylenecek söz çok ama çektiğim fotoğraflar konuşsun biraz da..
*
Her ne kadar yemek bloğu sahibi olsamda bazen hayatın içinden şeyleride paylaşmak lazım diye düşünüyorum..
Bu post sanırım benim fotoğrafı en bol postum olacak..
Fuar alanı üç holden oluşuyordu..
Bir holü Afrika ülkelerine ve onlara ait materyallere ayırmışlardı.

Her ülkeyi sazdan yapılmış bir kulübe altında temsil ediyorlardı.. 

Getirilen materyaller ilgi çekiciydi özellikle yukarıda gördüğünüz boynuzdan yapılmış koltuk ilginçti.


Üstte yoğunluk görülüyor..
Furkan ve Berkan özellikle yöresel müzik aletleriyle ilgilendiler..


Japonyaya ait stant çok kalabalıktı..
İnsanlar ve de bizim çocuklar isimlerinin japonca karşılığını ellerine yazdırmak için sıraya girdiler.



Canlı performanslarda ayrıca ilgi çekiciydi izlemeden geçmedik..


Uzakdoğu ülkelerinin desen desen kınalarına bayanların ilgisi yoğundu..
Benim gibi sırada beklemeyi göze almayanlar için kınaları küçük paketler halinde satışa da sunmuşlardı.. 




Ölmüş kelebek kanatlarından yapılan tablolar altta görülüyor..




Altta gördüğünüz öğrencinin Türkçe dergiyi ilgiyle incelemesi ilgi çekiciydi

Çocuklar o kadar cana yakınlar ki (Onlara Türkiyenin Türk insanının nasıl anlatıldığı ap açık ortada) bizim çocuklarda bu sıcaklığa ilgisiz kalmadılar

Ülkem çocuklarıda ayrı bir cana yakın..
Misal aşağıda misafir öğrenciye Türkçe biliyormusun, söylesene adın ne diyorlardı...


Rusların matruşkaları


Ve de kuklaları



Altta hangi ülke olduğunu hatırlamıyorum yöresel kıyafetleri içinde Berkan


Ve Afkanistanlı öğrenciler


Büyük ihtimalle Saraybosna
O kadar çok ülke vardıki not alsaymışım keşke...

Danimarka
Bu viking önce cansız duruyor bir müddet sonra Böööö





Sözün özü bu şölenden çocuklarımızın kültür anlamında alacağı çok şeyler vardı..
Kısa bir dünya turu oldu desem doğru olur sanırım; sözün özü biz  memnun kaldık.
Bu sene ziyaretçi sayısının 600 binleri bulduğunu okudum.
Bu  organizasyona emeği geçen  herkesi tebrik ediyorum ve inşallah devamını diliyorum..  

30 Mayıs 2012 Çarşamba

Etli Girit Kabağı Dolması



Akşama yemeğe misafirim var ben pc başındayım..
Bugün benden beklenmeyecek bir rahatlık var üzerimde..
Sebebi mi var tabii.
Yemek, ızgara misafirler de erkek olunca rahatım doğal olarak..
Izgara, eşimden çorba, pilav, tatlı ,börek ve salatalar da benden..
Börek ve tatlıyı dünden yapmıştım hazırlar..
Aslında az şey yapmıyorum ama ben yinede evdeki minik yardımcım! Zeynep'ime rağmen rahatım ..
*
Altta gördüğünüz tombik kabakları bugüne kadar çok görürdüm de,
 almak ve de tatmak hiç nasip olmamıştı..
Bu kabakçıkların adı Girit kabağıymış ;
pazarcı kıbrıs kabağı diye satıyordu yayla kabağı diyende var ..
Bir pazar günü bir deneyeyim bakalım neye benzer bu dombikler dedim ve aldım ..
Ve sonuçtan pek bir memnun kaldık..
Sanki diğer kabaklar kabak değilmiş gibi,
çok farklı geldi bu tombik kabakların tadı bana yada ben çok güzel yaptım bilemiyorum artık.. 

Malzemeler
 8-9 adet girit kabağı
300 gr kadar kıyma ( ben sotelik kuşbaşı kullandım)
1 su bardağı pirinç
Yarım çay bardağı sıvıyağ
1 iri boy kuru soğan
1 yemek kaşığı biber salçası(silme)
1 yemek kaşığı domates salçası (1 su bardağı domates sos)
10- 15 dal maydanoz
2 diş sarmısak
1 yemek kaşığı kuru nane
7-8 dal dereotu 
Yarım su bardağı su
Karabiber, tuz
Suyu için
1 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı sıvı yağ
su ve tuz

Yapılışı
İç malzemeyi hazırlayarak başlayalım.
 Pirinci yıkayalım karıştırma kabına alalım..
Kuru soğanı yemeklik doğrayalım, maydanozu doğrayalım, sarmısakları rendeleyelim ve kalan tüm malzemeyi de ilave ederek iyice karıştıralım..

Kabakları yıkayalım..
Altta kolajda gördüğünüz gibi tepe kısımlarını keserek kenara alalım..
Yine aşağıda gördüğünüz aletle kabakların önce dikkatlice içlerini oyarak çıkaralım sonra üzerlerini çizelim (bu şekilde piştikten sonra daha şık görünecekler)
Sizde bu aletten yoksa kabak içlerini çay kaşığı ile oyup dışını çatalla çizebilirsiniz.. 
Oyduğumuz kabakların içlerini çok hafif tuzlayalım..
Kabakların içlerini hazırlamış olduğumuz harçla çok sıkı ve tepeleme olmayacak şekilde dolduralım ve tencereye dizelim....
Dolmaların üzerini önceden kenara ayırdığımız kapaklarla  yada domates dilimleriyle kapatalım..
1 Yemek kaşığı salçayı tuzunu da ilave ederek sıcak suda ezelim..
Dolmaların kenarından tencereye dökelim..
 Salçalı suyun dolmaların yarısına gelmesi hatta azıcıkta geçmesi lazım..
Dolmaları önce yüksek ateşte, suyu kaynayınca da dolma içleri pişene kadar kısık ateşte pişmeye bırakalım.. 

Dolmanın içi pişince ,yani pirinçler yumuşayınca dışı da pişmiş olacaktır..



Çıkan kabak içlerini mücver yaparak değerlendirebilirsiniz..
*Dolmalarımın iç harcını hazırlarken evde kıyma yoktu..
Bende evde olan kuşbaşını değerlendirdim..
Önce sotelik minik minik doğradım ve yumuşayana kadar haşladım iç harca bu şekilde ilave ettim..
Kuşbaşı etin pişme suyunu da iç harcı hazırlarken içine ilave ettim..

Bu şekliyle de çok lezzetli oldu tavsiye ederim..
Dereotu babamızın kabusu olduğu için iç harcı hazırlarken ilave etmedim..
Biz servis anında sarmısaklı derotlu yoğurtla kullandık..
Yazıda hatalar varsa affola tekrar okumadım, malum misafirim gelecek yoğunum..

..............Afiyet Olsun........... 

28 Mayıs 2012 Pazartesi

Fırında Beşamel Soslu Pazılı Makarna


Bizim evde pazı ıspanağa kıyasla daha çok tüketiliyor..
Pazıyı çok değişik şekillerde tüketebilirsiniz.
En başta kavurması güzel olur..
Kıymalı yemeğini de seviyoruz..
Yapraklarından sarma yapabilirsiniz..
Cacıklı arap köftesin de çok güzel olur..
Mesela bugün pazının saplarını kahvaltı için kıymalı kavurdum tarifi gelecek çok lezzetli oldu..
Pazı saplarının Şebinkarahisar ve civarında turşusunu yaparlar..
Bakınız burada krep(kaygana) içinde kullanmıştım..
Bu liste böyle uzaaar gider..   

Sizinde pazıyla yaptığınız değişik yemekler varsa paylaşırsanız sevinirim..

Belirtmeden geçmeyelim bu tarif Becerikli arkadaşım Cahide'den di; kendisine tarif için teşekkür ederim ... 

Malzemeler
1 bağ pazı
1 paket fiyonk makarna
2 adet yumurta
100gr kadar rende beyaz peynir, karabiber
tuz

Beşamel sos için
3 su bardağı süt
3 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı tereyağı
karabiber, tuz

Üzeri için
Rendelenmiş kaşar peyniri

Yapılışı
Pazıları yıkayıp, saplarını daha sonra değerlendirmek üzere bir kenara ayıralım ve sadece yaprak kısımlarını ince doğrayalım.
Makarnayı haşlayıp süzelim .
(Bende fiyonk makarna yoktu evde olanı kullandım)..
Süzdüğümüz makarnayı hiç bekletmeden sıcak sıcak doğradığımız pazıların üzerine dökelim ve çok az bekletip karıştıralım. Makarnanın sıcaklığıyla pazılar yumuşayacak..

Makarnanın içine yumurta, peynir ,tuz ve karabiberi atıp tekrar karıştıralım.
Yağladığımız fırın kabına (borcam kullandım) bastırarak yerleştirelim...

Beşamel sosu hazırlayabiliriz artık.
Tereyağını küçük bir tencerede eritelim
Üzerine unu ekleyip kavuralım.
Sütü de ilave edip hızlıca karıştırarak yoğunlaşmasını bekleyelim.
Kaynayıp bir iki dakika daha piştikten sonra ocaktan alalım.
Pazılı makarnanın üzerine boşluk kalmayacak şekilde yayalım.

Pazılı makarnamızı ısıttığımız fırında üzeri hafif kızarana kadar pişirelim.
Son olarak rendelenmiş kaşarı üzerine serpip eriyene kadar fırında tutalım.

Fırından çıkardığımız Beşamel soslu pazılı makarnamızı ilk sıcaklığı çıkınca servis edebiliriz..

*Pazı yerine ıspanakta kullanabilirsiniz..
Yakında  pazı yaprağı sarması  ve  kahvaltılık pazı sapı kavurması  tariflerini de paylaşıcam..

................Afiyet Olsun..................

25 Mayıs 2012 Cuma

Müceddere (Yeşil Mercimekli Bulgur Pilavı)


.

Müceddere yada yeşil mercimekli pilav çocukluğumun pilavıdır..
Çocukken aralıksız 1 senem köyde dedemlerin yanında geçti..
Hastaydım ve oraların havasının bana iyi geleceği doktor tarafından söylenince annemler tarafından  doğru köye dedemlerin yanına gönderilmişim..
İşte bu pilava aşinalığım o zamanlardan..
Evde pişen pilav komşuya da gönderilirdi ..
Pilavı komşuya o zamanlar küçücük olan bendeniz götürürdü..
O kadar güzel kokardı ki o pilav sağından solundan tırtıklamadan götürmezdim..

Mercimek ve bulgur tam bir protein deposu bu arada belirtmeden geçmeyelim..

Malzemeler
1 su bardağı yeşil mercimek
2 su bardağı pilavlık bulgur
4 su bardağı sıcak su
4 yemek kaşığı sıvıyağ
2 yemek kaşığı tereyağ
1 orta boy kuru soğan
Tuz, karabiber

Yapılışı
Yeşil mercimeği ezilmemesine dikkat ederek haşlayalım ve süzelim..
Kuru soğanı minik yemeklik doğrayalım ve sıvı yağda kavuralım.. Bulguru ekleyip kavurmaya devam edelim..
Bulgurumuz kavrulunca yeşil mercimeği, tuzunu ve pilavın suyunu da ilave edelim pilavımız suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirelim..
Pilavı biraz dinlendirelim..
Küçük bir tavaya tereyağı alalım eritelim.
Dinlenmiş olan pilavın üzerine tereyağını döküp şöyle bir alt üst ederek karıştıralım ve sıcak sıcak servis yapalım..

Bu pilavın yanında sarmısaklı bir cacık yada benimde servis ettiğim gibi turşu iyi girecektir..


..............Afiyet Olsun..........

23 Mayıs 2012 Çarşamba

Krepli Yağlama


Yağlama Kayseri mutfağına ait bir lezzet..
Diğer adı ise orjinalinde kullanılan yufka ekmeğinden dolayı şebitli yağlama..
Bugüne kadar herhangi bir Kayseri'linin elinden yemesemde bu lezzeti kendimce pratik olarak denedim ve çok çok beğendim..
*
Pratik olarak hazırladım dememe sebep;
Yağlamanın orjinal tarifinin benim hazırladığım yağlamadan farkı yufkaların lavaş gibi hazırlanıyor olması..
Ben şebit ekmeği yerine evde hazırladığım krepleri kullandım bu haliyle de çok beğendik..
Yemeğin adı yağlama ama öyle yağlı yağlı bişey yok ortada..

Malzemeler

Krep için 
3  yumurta
3 su bardağı süt
 2 su bardağı un
Tuz

Kıymalı Harç için
400 gr kıyma
1 iri kuru soğan
4 adet yeşil biber
5 yemek kaşığı sıvı yağ
 2 adet iri sulu domates ya da  benim kullandığım gibi hazır domates sos  
1 yemek kaşığı biber salçası
 1 yemek kaşığı domates salçası
Yarım çay bardağı su
1 diş sarmısak
Tuz , kimyon,karabiber

Üzeri için
Sarmısaklı yoğurt   

Yapılışı

Yağlamamıza kıymalı iç harcımızı hazırlayarak başlayalım..
Aşağı kolajda da gördüğünüz gibi ben tavaya sıvı yağı, kıymayı ,yemeklik doğradığım soğan ve biberin hepsini beraber alarak kavurmaya başladım..
Kavrulma işi hallolunca salçaları ,domates rendemizi yada sosumuzu ilave edelim bir kaç dakika daha kavuralım ve tuzunu ve karabiberini de ilave ederek iç harcımızın biraz ılıması için kenara alalım.. 
Bu iç harcımız bira suluca olacakki yufkaları yada benim krepleri ıslatabilsin..


Sıra geldi krepleri hazırlamaya..
Krep malzemelerimizi sırayla karıştırma kabımıza alıp mikserleyelim..
Boza kıvamından biraz daha akışkan kıvamda olacak krebimizin kıvamı..(Krebin kıvamını alttaki kolajda da görüyorsunuz)
Çok az yağladığımız teflon tavada birer kepçe ilave edip harcımızı yayarak pişirelim..
Benim büyük tavada pişen 10 adet krebim oldu..

Sıra geldi krepli yağlamamızı oluşturmaya..
Servis tabağına alt ve üst fotoğrafta da gördüğünüz gibi bir adet krebimizi alalım ve üzerine kıymalı harcımızdan sürelim..
Üzerine bir krep daha alalım tekrar harçtan ürelim bu şekilde krep ve iç harcımız bitene kadar üst üste dizelim..


Sonrasında da yağlamamızı bıçakla dilimleyelim..
Servis sırasında sarmısaklı yoğurdu özellikle tavsiye ederim tamamlayıcı lezzet olarak..
Her bir dilimi kıvırıp sarmısaklı yoğurda batırarak özellikle de elle yemeniz önerilir..
Bıçakla keserekte yiyebilirsiniz ama bu şekilde sanki daha bir lezzetli daha bir samimi oluyor ..

Kayseri ağzıyla söylersek  Dadından yinmiyor vesselam..

..........Afiyet Olsun.........
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...