Bulgur Anadolunun en temel besin maddelerinden biridir.
Sofralarımızda ki en sağlıklı besin maddelerinden biri olmasına rağmen, çoğu zaman görmesi gereken değeri görememektedir.
İşte bulgur'un faydalarından başlıcaları
Sofralarımızda ki en sağlıklı besin maddelerinden biri olmasına rağmen, çoğu zaman görmesi gereken değeri görememektedir.
İşte bulgur'un faydalarından başlıcaları
*Bulgurun kandaki yağları düşürücü özelliği vardır
**Karbonhidrat değeri yüksek,protein değeri düşüktür.
***Kolesterol içermez.
****Kabızlığı ve bağırsak kanserini önleyici özelliktedir
.****Radyasyona karşı dayanıklıdır ,radyasyonu emmez bu yüzdende özellikle savaş zamanlarında kullanılan stratejik bir besindiir.
****Hamileler için çok değerlidir.Bebeğin anne karnında sağlıklı büyümesine büyük katkı sağlar.(özellikle folik asit açısından)
****Bulgurda ki protein,kalsiyum,potasyum ve fosfor pirinçten daha yüksektir.
B viraminleri ve demir açısından da pirinç ve makarnadan 3-5 kat daha fazladır...
Bulgur pilavının değişik bir kaç pişirme şekli var .Biz ailece ,özellikle çocuklar bu şeklini çok seviyoruz.
Bu değerli bilgilerden sonra gelelim Pilavımızın tarifine
Malzemeler
2 su bardağı pilavlık bulgur
4 su bardağı su
1 su bardağı tel şehriye
1,5 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tereyağ
1 iri diş sarmısak rendesi
Yapılışı
Sıvıyağı tencerede kızdıralım.Eriyen yağın üzerine tel şehriyeleri atıp,renkleri açık kahverengiye dönene kadar kavuralım.
Yıkayıp,iyice süzdüğünüz bulguru kavrulmuş tel şehriyenin içine ekleyelim.
Bulguruda biraz kavurduktan sonra üzerini bir parmak aşacak kadar (tahminen 4 su bardağı) su ekleyelim.
Bulgur pirinç pilavına göre daha çok su çeker.Tuzunu ekleyelim ,tencerenin kapağını kapatalım ve suyu kaynadıktan sonra ,kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirelim.
Sonra küçük bir tavada 1 yemek kaşığı tereyağını eritelim ve sarmısağı bu yağda kavuralım.
Pişen pilavımızın üzerine bu sarmısaklı yağımızı dökelim ve karıştıralım
Pilav ,sarmısakla beraber biraz demlendikten sonra hazırdır...
Sarımsaklı biraz değişik gelebilir ama bulgura çok yakışıyor.
Et yemekleri ve turşu ile çok uyumlu bir pilavdır.....
Benim pilavın yanında servis ettiğim domates soslu turşuya da şurdan bakabilirsiniz.
***"Afiyet Olsun" ****
**Karbonhidrat değeri yüksek,protein değeri düşüktür.
***Kolesterol içermez.
****Kabızlığı ve bağırsak kanserini önleyici özelliktedir
.****Radyasyona karşı dayanıklıdır ,radyasyonu emmez bu yüzdende özellikle savaş zamanlarında kullanılan stratejik bir besindiir.
****Hamileler için çok değerlidir.Bebeğin anne karnında sağlıklı büyümesine büyük katkı sağlar.(özellikle folik asit açısından)
****Bulgurda ki protein,kalsiyum,potasyum ve fosfor pirinçten daha yüksektir.
B viraminleri ve demir açısından da pirinç ve makarnadan 3-5 kat daha fazladır...
Bulgur pilavının değişik bir kaç pişirme şekli var .Biz ailece ,özellikle çocuklar bu şeklini çok seviyoruz.
Bu değerli bilgilerden sonra gelelim Pilavımızın tarifine
Malzemeler
2 su bardağı pilavlık bulgur
4 su bardağı su
1 su bardağı tel şehriye
1,5 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tereyağ
1 iri diş sarmısak rendesi
Yapılışı
Sıvıyağı tencerede kızdıralım.Eriyen yağın üzerine tel şehriyeleri atıp,renkleri açık kahverengiye dönene kadar kavuralım.
Yıkayıp,iyice süzdüğünüz bulguru kavrulmuş tel şehriyenin içine ekleyelim.
Bulguruda biraz kavurduktan sonra üzerini bir parmak aşacak kadar (tahminen 4 su bardağı) su ekleyelim.
Bulgur pirinç pilavına göre daha çok su çeker.Tuzunu ekleyelim ,tencerenin kapağını kapatalım ve suyu kaynadıktan sonra ,kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirelim.
Sonra küçük bir tavada 1 yemek kaşığı tereyağını eritelim ve sarmısağı bu yağda kavuralım.
Pişen pilavımızın üzerine bu sarmısaklı yağımızı dökelim ve karıştıralım
Pilav ,sarmısakla beraber biraz demlendikten sonra hazırdır...
Sarımsaklı biraz değişik gelebilir ama bulgura çok yakışıyor.
Et yemekleri ve turşu ile çok uyumlu bir pilavdır.....
Benim pilavın yanında servis ettiğim domates soslu turşuya da şurdan bakabilirsiniz.
***"Afiyet Olsun" ****
ellerinize sağlık.harika görünüyor çok severim.sevgiler.
YanıtlaSilBen sadece salçalı ve soğanlı bulgur pilavini biliyordum. Paylaşımın için çok sağolasın cnm..Hemen hatta bugun pişireceğim ;)
YanıtlaSilEllerine sağlık besleyicidir bulgur...
YanıtlaSilAfiyetler olsun bereketi ile..
Sevgiler..
sevgicim benim en sevdiğim pilavdır.prinç pilavı hiç yemem.bana yavan geliyor amam bulgur öylemi.içine ne koyarsan lezzeti ayrı artıyor.böylesini hiç denemedim.deneyeceğim inşallah.bu arada seni mimledim canım:)
YanıtlaSilhımm nefis olmuş pilav hastası olunca insan sevgicim dayanamıyor :))
YanıtlaSilsevgiyle kal
Tariflerinle birlikte bu bilgilerine bayılıyorum canım, emeğe emek katmak buna denir. Ellerine gönlüne sağlık. Sevgiler.
YanıtlaSilSevgi'ciğim, ben de çok severim çok pişiririm. Ama genelde yeşil mercimek eklerim.Hem daha lezzetli hem besin değeri daha yüksek oluyor.afiyet olsun :)
YanıtlaSilSevgi'ciğim bu nasıl guzel bır pılav olmus nasıl severım:)ellerıne saglık canım sevgiler
YanıtlaSilEllerine saglik,bende cok severim bulgurlu herseyi...
YanıtlaSilSevgiler Istanbul'a...
İYİ GÜNLER SAYFANIZ ÇOK GÜZEL ÇEVREMDEKİ İNSANLARA TAVSİYE EDİYORUM.YEŞİL MERCİMEKLİ PİLAV İÇİN EGER KABUL BUYURSANIZ BİZDE ÇOK YAPIYORUZ BENİM ÇOK SEVDİĞİM PİLAVDIR.KURU SOĞANIN YERİNE PİLAVI MERCİMEKLE PİŞİRİN 2-3 DİŞ SARMISAĞI TEREYAGINDA HAFİF OLARAK KAVURUP PİLAVA DÖKERSENİZ ÇOK GÜZEL BİR AROMA OLUŞUYOR KOLAY GELSİN ELLERİNİZE YÜREGİNİZE SAĞLIK
YanıtlaSilAdsız takipcim yorumunuz ve güzel düşünceleriniz için teşekkür ediyorum.. Bulgur pilavının yeşil mercimekli halini bende çok severim.Özellikle bol tereyağı ile muhteşem oluyor..
YanıtlaSil