30 Ekim 2015 Cuma

Kokostar Kek (Hindistancevizli Kek)


 Bugün sizlere dışı başka içi başka olan bir kek tarifi vermek istiyorum..
Dıştan bakınca kakaolu kek içini açınca hindistan cevizi toplarıyla karşılaştığınız güzel bir kek .


MALZEMELER
3 yumurta
1 su bardağı tozşeker
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı süt
3 yemek kaşığı kakao
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 su bardağı tepeleme un + 1 yemek kaşığı un

İç malzeme için
2 yumurta akı
1,5 su bardağı dolusu hindistancevizi
1 su bardağı pudra şekeri


YAPILIŞI
İç dolgu için hindistancevizi, pudra şekeri ve yumurta aklarını bir kapta karıştıralım.
Elimizi çok az ıslatıp hindistancevizli malzemeden 
ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlayalım.


Yumurta ve şekeri şeker eriyip karışım krema kıvamını alana kadar 
en az beş dakika kadar mikser ile çırpalım.
 Daha sonra sıvı yağ ve sütü ekleyelim, çırpmaya devam edelim. 
Kakao, vanilya ve kabartma tozunu  ekleyip tekrar çırptıktan sonra 
unu ekleyip düşük ayarda çırpalım..
Kek harcının yarısını yağladığımız kek kalıbımıza dökelim.

Hazırladığımız hindistancevizi toplarını bu harcın üzerine sıralayalım..


Kalan kek harcımızı da topların üzeri kapanacak şekilde kalıbımıza dökelim..


Ben kalıbımı yağladıktan sonra kek harcını dökmeden susam serpmiştim isterseniz serpebilirsiniz..


170 derecede ısıttığımız fırında 25-30 dakika pişirelim. 
(Pişme süresi fırınınıza göre değişebilir, kekinizi kontrollü pişirin. 
Kürdan ile pişip pişmediğini tespit edebilirsiniz. 


Siz benim yaptığım gibi dışına susam serpmemişseniz kekin üzerine 
benmari usulü eritilmiş çikolata gezdirilebilirsiniz... .


Blogda tarifi olan;
Kokostar kurabiye için burayı
Kokostar muffin için burayı tıklayınız..


...Afiyet olsun...

25 Ekim 2015 Pazar

Muhallebili Kemalpaşa Tatlısı



Yapımı kolay,
 sunumu oldukça gösterişli,
 bu muhallebili kemalpaşa tatlısını ramazan ayı içerisinde hazırlamıştım..
Sütlü tatlılar diğerlerine göre hafifliklerinden dolayı her zaman öncelikli tercihimdir.. 
Bu tatlı sütlü ve şerbetlinin birleşimi olsa da hafif bir lezzet.
Eğer sizlerde hafif tatlılardan hoşlanıyorsanız bu lezzeti deneyin derim..

Sadece kendiniz için değil davet sofralarınızda veya çay saatlerinizde sevdiklerinize de 
bu lezzetli tatlıyla sürpriz yapabilirsiniz..

MALZEMELER
1 paket  Kemalpaşa tatlısı  
Paket üzerindeki pişirme miktarına göre şeker ve su

Muhallebi İçin
1 litre süt
1 paket süt kreması
7 yemek kaşığı toz şeker
3 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı nişasta
YAPILIŞI
Kemal paşa tatlısını paketinin üzerinde belirtildiği miktarda şeker ve suyu tencereye koyup kaynamaya başlayınca kemal paşaları ekleyip yumuşayıncaya kadar pişirelim..
Yumuşayan kemalpaşa tatlılarını dağılmadan kepçe yardımı ile şerbetini süzerek 
iki ya da üç adet olacak şekilde neskafe fincanlarına paylaştıralım..

Muhallebisi için tencereye vanilya ve krema hariç tüm malzemeyi koyup orta ateşte sürekli karıştırarak koyulaşana kadar pişirelim..
Muhallebimiz bir kaç taşım kaynayınca ocaktan alalım .
Vanilya ve süt kremasını ekleyip 5 dakika kadar mikserleyelim


Daha sonra kemalpaşaların üzerlerini kapatacak şekilde dökelim.
Bu şekilde 1-2 saat kadar buz dolabında bekletelim.
Süre sonunda fincanların kenarlarından ıslattığımız bir bıçakla geçelim..
Fincanları tatlı tabağına ters çevirerek servis yapalım..

*Bu tatlıyı ben tek tek porsiyonlar halinde hazırladım ama 
siz isterseniz büyük bir cam tepside bütün olarak da hazırlayabilirsiniz..

....Afiyet Olsun...

17 Ekim 2015 Cumartesi

Akraba Günü Menüsü (Ekim 2015)


Ekim ayı akraba gününü de geçtiğimiz hafta yengemde gerçekleştirdik..
Yine değişik bir mekan değişik bir menü..
Hatırlarsanız bundan önceki günümüz bende gerçekleşmişti..

Eylül ayı akraba günü menüsü için buraya ,
daha önceki tüm akraba günleri için buraya tıklayabilirsiniz..
Yengemde geçen sene gerçekleştirdiğimiz gün menüsü içinse burayı tıklayalım lütfen..

Gelelim gün menümüze.
Menümüz şöyleydi
Yaprak sarma
Tırtıl kurabiye
Baklava yufkası ile peynirli börek
Mercimekli üçgen börek
Etimekli patlıcanlı kıyma soslu salata
Göbekli(atom) tavuklu salata
Kayısı marmelatlı merengli tart
Kadayıflı tavuk göğsü

Yaprak sarma
Akraba günümüzün değişmeyen lezzeti..
Seviyoruz biz sarmayı..
  

Tırtıl kurabiye
Klasik ama lezzetli bir kurabiye..
Burada tırtıl kurabiye tarifi var
 ama bu şekliyle de tarif verilmeli vereceğim inşallah.


Baklava yufkası ile peynirli börek
Baklava yufkasından sadece baklava yapılacak diye bir kaide yok..
Börek olarak da çok lezzetli.
Çıtır çıtır bir börekti.


Mercimekli üçgen börek
Yeşil mercimekle oldukça besleyici olan bu börek de lezzetliydi..
Lise yıllarımda dayımın kızından öğrendiğim bu böreğin,
 şeklinden dolayı diğer adı muska böreğidir..


Etimekli patlıcanlı kıyma soslu salata
Lezzetli besleyici tek başına bir öğün olabilecek bir salata..
Bir gün önceden hazırlamaya uygun..
Misafiriniz için çekinmeden bir gün önceden hazırlayabileceğiniz bir salata..
Tarifini vereceğim inşallah.


Göbekli(atom) tavuklu salata


Kayısı marmelatlı merengli tart
Lezzetli ve değişik bir tarttı..
Tarifini paylaşacağım inşallah.


Kadayıflı tavuk göğsü
Çıtır çıtır kadayıfın kaymak gibi tavuk göğsü ile lezzetli birleşimi..
Kesinlikle lezzetli bir tatlı..
Buradaki tarifle aynını yapabilirsiniz..
Tek farkla ben porsiyonluk hazırlamıştım..


Ev sahibemizin eline sağlık diyerek :))
 bir sonraki gün menüsünde görüşmek üzere diyorum..

Misafiririniz geleceği zaman ne yapayım diye düşünmek istemiyorsanız ;

10 Ekim 2015 Cumartesi

Yassı Kadayıf Nasıl Yapılır?(Taş Kadayıf)

Taş kadayıf nasıl yapılır?
Arap kadayıfı


Yassı kadayıfları Ramazan ayı içerisinde yapmıştım..
Tarifini sizlerle paylaşmak ancak nasip oldu.

Yapımı gayet kolay olan bu tatlı biraz el oyalasa da lezzeti buna değer cinstendi..
Yassı kadayıfları hazır olacağınız gibi altta vereceğim tarifle evde kendinizde kolayca hazırlayabilirsiniz..
Özellikle sıcak sıcak servisi bir harika ;kesinlikle denemenizi tavsiye ederim..
Bu tatlının hamurlarını yufkacılarda hazır olarak da bulabilirsiniz.
Ama benim tercihim öncelikle ev yapımı olması.

MALZEMELER
Hamuru için 
1 su bardağı süt
1 su bardağı su
1,5 su bardağı un
1 tatlı kaşığı kuru maya
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tuz

 İçi için
2 su bardağı ceviz içi


Şerbeti için 
2 su bardağı su
2 su bardağı şeker
4-5 damla limon suyu


Bulamak için 
2 adet yumurta


 Kızartmak için
Sıvı yağ

YAPILIŞI
Öncelikle şerbet için su ve şekeri tencereye alalım, karıştırarak kaynatalım..
Şerbet kıvam almaya başlayınca limon suyunu ilave edelim. 5 dakika daha kaynatıp
 soğuması için kenara alalım.

Yassı kadayıfın hamuru için tüm hamur malzemelerini bir çırpma kabında karıştıralım.
Elde ettiğimiz bu harç krep harcına yakın kıvamda olacak.
5 dakika mayalanana kadar ılık bir ortamda bekletelim.
Krep tavasına hamurdan birer kepçe yuvarlak olarak dökelim ve düzeltelim.
Hamurların üzerlerinde altta gördüğünüz gibi hava kabarcıkları 
oluşmaya başlayınca tavadan alalım. 

Sadece bir yüzleri pişecek.


Tek yüzünü pişirdiğimiz yassı kadayıflara tamamen soğumadan pişmemiş olan tarafına
cevizleri yerleştirelim ve poğaça gibi yarım ay şeklinde kapatalım.


Yassı kadayıfların kenarlarına çatalla bastırarak kapatalım ki kızartırken açılmasınlar.


Hazır olan yassı kadayıfları kızgın yağda nar gibi olana kadar kızartalım..


Kızaran yassı kadayıfları yağını süzerek tek tek soğuttuğumuz şerbetin içine atalım
 ve şerbeti çekmesini sağlayalım.
Şerbeti iyice çekince içinden çıkarıp servis edin.

*Bu tatlıyı içerisine ceviz yerleştirip kapattıktan sonra bu haliyle dondurucuda muhafaza edebilir ihtiyacınız olduğunda daha sonra kızartabilirsiniz..
*Kızartmadan önce yumurtaya bulayıp da kızartabilirsiniz ama ben bulamadım.
*İç harç olarak değişik malzemeler kullanılabilinir..
Cevizli, fıstıklı, ağızlı, peynirli ve kaymaklı harçlar konularak birbirinden güzel tatlılar hazırlanabilir. 

....Afiyet Olsun...

30 Eylül 2015 Çarşamba

Kakaolu Muffin

Muffin nasıl yapılır?


Kakaolu ya da çikolatalı muffin (top kek) çocukların belkide en sevdikleri kek çeşididir..
Bu bizim evde de böyle.
Özellikle çilekli ve şantili şekli anında tükeniyor..
Kekin bu şekilde yapımı da sunumu da çok hoşuma gidiyor..
Kabarma derdi yok, yapıştı çıkmadı derdi yok, içi pişmedi derdi yok sunumu şık daha ne olsun ama değil mi?..

Malzemeler
3 yumurta(Oda sıcaklığında)
1 su bardağı süt(ılık)
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı şeker
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
3 yemek kaşığı kakao
2,5 su bardağı un

Yapılışı
Toz şeker ve yumurtaları krema kıvamına gelene kadar çırpalım (7-8 dakika kadar)
 Şekerin tamamen eridiğinden emin olalım.

Diğer sıvı malzemeleri sırayla ilave edip çırpmaya devam edelim..
En son unu, vanilya ve kabartma tozunu eleyerek yavaş yavaş ilave edelim ve çırpalım.
Kek harcımızı muffin kağıt kalıplara 3/2 si dolacak şekilde paylaştıralım..

Önceden 180 derecede ısıttığımız fırında 20-25 dakika kadar pişirelim..
Kekimiz kabarıp içi çekince pişmiştir..
  

*Kekimiz pişip tamamen soğuduktan sonra isterseniz o şekilde isterseniz de üzerini benim gibi kakaolu kremşanti sıkarak servis yapabilirsiniz.

*Krem şantiden hoşlanmıyorsanız, 1paket süt kremasını 2 yemek kaşığı pudra şekeriyle koyulaşana kadar çırparsanız yine muffinlerin üzerine sürülebilir bir krema elde edebilirsiniz.


*İyi bir kek nasıl yapılır püf noktalarını daha önce buradaki postta yazmıştım..
Tıklayıp tekrar okuyabilirsiniz..



24 Eylül 2015 Perşembe

Kurban Eti Nasıl Saklanır? Muhafaza Edilir?

Dondurucuda kıyma nasıl saklanır?
Dondurucuda et ne kadar durur?


Kurban bayramı geldi..
Hepimizin evinde tatlı bir telaş.

Kurbanlarımız kesilecek hayırlısı ile ihtiyacı olan kardeşlerimizle paylaşacağız..
Kurban ibadetini yerine getiren herkes belli bir miktarını ihtiyaç sahiplerine dağıttıktan sonra geri kalan etini ailesi için saklayacaktır.

Peygamberimiz (s.a.v) kurban etinin üçe taksim edilip, bir bölümünün kurban kesemeyen yoksullara dağıtılmasını, bir bölümünün akraba, tanıdık ve komşularla paylaşılmasını, bir kısmının da evde yenmesini tavsiye etmiştir (Ebû Dâvûd, Dahâyâ, 10).

Hanefi mezhebine göre de kurban kesen kişinin mali durumu çok iyi değil ya da orta halli olur, 
ev halkı kalabalık olursa kurban etinin tamamını kendisine ayırması menduptur.

Peki bu kestiğimiz kurbanın kendimize ayırdığımız bölümünü nasıl muhafa ederiz?
Eskiden insanlar kurbanlarını kestikten sonra dağıtılan etin kalan kısmını daha çok kavurma yaparak kış aylarında tüketilmek üzere tenekelerde saklarmış. 
Benim çocukluğumdan hatırladığım tuzlayıp odun fırınında kemikli olarak 
kurutma yöntemi de var ki çok lezzetli olurdu... Çocuk aklımla bu eti elimde yemeye bayılırdım.
Ancak günümüzde bu saklama yöntemleri yerini derin dondurucularda çiğ olarak saklamaya bıraktı

Ben genelde kıyma ve kuşbaşı olarak tek yemeklik paketler halinde saklamayı tercih ediyorum..

Donmuş etlerin buzları çözüldükten sonra yeniden buzdolabına konulması ,dondurulması
sakıncalı olduğu için tek kullanımlık olması daha faydalı ve pratik oluyor

Dondurucuda porsiyonluk kıyma
Donduracağım miktarda kıymayı strec film üzerine ince olacak şekilde yaydım.. 
Olabildiğince ince bir şekilde yayıyoruz ki kullanacağımız zaman kolay çözülsün.. 
Streci üzerine kapatıp yanlarını üzerine  hava almayacak şekilde katlayalım 
ve şekilde paket yapmış olalım. 
Altta gördüğünüz gibi..


Dondurucuda Kuşbaşı Saklama
Kıyma da yaptığımız gibi kuşbaşını da kullanacağımız kadar(tek yemeklik) 
streç film üzerine alalım incecik yayalım..
Daha büyük porsiyonlar halinde de hazırlayabilirsiniz.
Hava almayacak şekilde paketleyelim..


Etin hiç bir yerden hava almaması gerekiyor..
Açıkta kalıp hava alan et dondurucuda kurur aynı zamanda soğuk
 yanığı da oluşabilir ki bu da hoş bir görüntüye sahip olmaz..


Etimizi bu iki şeklin dışında ne yaparak değerlendirebiliriz derseniz bir iki öneride bulunabilirim..

Sucuk içi
Sevdiklerinize katkı maddeli içinde ne olduğunu bilmediğiniz gıdaları yedirmemek isterseniz 
bu sucuk içi tam size göre. 
Tarifini detaylı vermiştim buraya tıklayıp görebilirsiniz..


Kavurma yapıp muhafaza edebilirsiniz..


Et suyu yapabilirsiniz
Yemeklerinize lezzet katacak doğal et suyunuzu da hazırlamış olursunuz..
Detaylı tarif burada mevcut..


Bir kaç önemli nokta
*Etler buz dolabına hemen konulmamalı kesimden sonra etin kendi sıcaklığının düşmesi için en az 5-6 saat bekletildikten sonra buzdolabına kaldırılması önemli bir nokta dikkat edelim.

*Et, buz dolabında 0-2 santigrat derecede 6 gün, buzlukta bir iki hafta saklanabilir. 
Et kıyma haline dönüştürülünce bu süre en fazla 3 gündür.

*Derin dondurucu da ise eksi 18 derecede en fazla 3 ay saklanmalı.
*Dondurduğumuz eti çözdürdükten sonra tekrar dondurmuyoruz ;
bu zararlı bakteri oluşumuna neden olabilir

*Dondurulmuş etlerin çözülme işleminin buzdolabının normal bölümünde gerçekleştirilmesi en sağlıklı olanıdır. 

Müslüman aleminin Kurban Bayramı mübarek olsun.

İyi Bayramlar....

22 Eylül 2015 Salı

Dilber Dudağı Tatlısı


Bayrama günler kala yine ne yapayım düşünceleri sardı mı sizleri de?
Yapımı azıcık el oyalasa da kolay olan ama en az baklava kadar lezzetli bir tatlı;
dilber dudağı tatlısını öneriyorum sizlere..
Bayram için henüz tatlı hazırlamadıysanız iyi bir alternatif olabilir..

Bana yine oyun gibi gelen bir tatlı..
Yufkasını açmak çok kolay resmen kendi kendine açılan bir hamuru var.
Bu tepsiyi bir hafta önce hazırladım, hava almayacak şekilde bayram gününü bekliyor..
Şerbetini servis yapacağım gün dökeceğim..

Şerbetlediğim haliyle de fotoğrafını daha sonra buraya eklerim inşallah.
Gelelim tatlımızın tarifine

Malzemeler
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvı yağ
2 adet yumurta
Yarım paket kabartma tozu
1 yemek kaşığı limon suyu
4 ya da 5 su bardağı un
Açmak için 
2 su bardağı nişasta
1 su bardağına yakın un
İçine 
Ceviz ya da fındık
(iri çekilmiş ya da tane)

Üzerine
200 gr Tereyağı
Yarım çay bardağı sıvı yağ

Şerbeti için
4 su bardağı su
4 su bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı limon suyu


Yapılışı 
Hamur malzemesini  yoğurma kabımıza alıp ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edelim..
15 dakika kadar dinlendirelim..
24 eşit bezeye yuvarlayarak ayıralım.
Yarım saat da bu şekilde dinlendirelim.
Dinlendirdiğimiz hamurun ilk 12 adetini önce açacağız..

İlk 12 bezeyi tek tek bol nişasta serpiştirerek pasta tabağı boyutunda açalım..
Açtığımız her yufkayı aralarına nişastalı undan serperek üst üste dizelim.
Üst üste dizdiğimiz bu ilk 12 li grubu önce elimizle bastırarak azıcık büyütelim...
Sonra merdane yardımı ile ara ara nişastalı undan serpiştirerek hamuru daha da büyütelim.
Büyümeye başlayan hamuru hızlıca büyütmek istersek oklava yardımı açarak büyütelim..
(Üstte görüyorsunuz)
Yağlı bir hamur olduğu için kolay açılıyor.
Açtığımız bu yufkadan su bardağı ya da altta gördüğünüz gibi bir kalıpla daireler keselim..


 Her dairenin içine ceviz ya da fındık koyup üstte kolajda gördüğünüz gibi
 yarım daire olacak şekilde kapatalım.

Ben daireleri çıkartmak için alttaki kurabiye kalıbını kullandım..


Tepsiye isterseniz tek tek isterseniz de benim dizdiğim gibi çok sıkışık olmadan sırt sırta dizelim..

Kalan diğer 12'li hamur grubunu da aynı işlemleri takip ederek yapıyoruz..


Hazırladığımız tatlının üzerine kızdırdığımız tereyağını her birinin üzerine gelecek şekilde dökelim..

Burada püf nokta tereyağını erittikten sonra üzerinde oluşan köpüklerden arındırmada..
Bu köpükleride tatlınızın üzerine dökerseniz piştikten sonra siyah siyah kalıntılar olacaktır 
ki bu da hoş görünmez..


175 derecede ısıttığımız fırında altın gibi kızarıp kabarana kadar tatlımızı pişirelim. 

Şerbet için şerbet malzemesini 15 dakika kadar kaynatalım 
orta koyulukda bir şerbet elde edelim ve soğutalım..

Tatlı soğuğa yakın ılıkken soğuk şerbeti üzerine dökelim ve çekmesini bekleyelim.  

*Kıyır kıyır bir tatlı istiyorsanız şerbetimiz soğuk ve ne çok cıvık ne de çok koyu olmalıdır..



*Artan hamurları değerlendirmek için de  parçaları merdaneyle açmadan parça parça küçük bir tepsiye dizip arasına ceviz serpip kalan parçaları da en üste serelim. 
Üzerine de biraz yağ döküp fırında pişirebilirsiniz..

Bayram için 
Baklava yapmak isterseniz detaylı tarifi burada tıklayabilirsiniz..


Baklava yapmayla uğraşamam derseniz Yalancı Dilber Dudağı var.
Tarifi burada

Diğer bir alternatif Selanik Susamlısı.
Tarif burada

Alttaki Sütlü Tatlılarda diğer alternatifler.. 


......Afiyet Olsun...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...