15 Temmuz 2013 Pazartesi

İftar Menüsü 7 Tarhana Çorbası ve Tavuk Sote Tarifi ile

Bugün ne pişireyim diye düşünmeyin hazırladığım menülere bir göz atın yeter.. 


Verdiğim menüleri çeşit olarak fazla bulabilirsiniz..
Böyle olmasında ki sebep; İftar için misafir alabileceğinizi düşündüğümdendir..
Siz kendinize uygun olanları seçip pişirebilirsiniz..
Menü benden uygulaması sizden..

                      Bugünkü menümüz ise şöyle;
                1-Tarhana Çorbası
         2- Tavuk Sote
                           3-Zeytinyağlı Taze Fasulye
                                          4-Yoğurtlu, Havuçlu Patates Salatası
 5-Cacık
              6- Renkli Salata
                  7- Çilekli Krem Tatlı

    TarhanaÇorbası

Malzemeler
5 yemek kaşığı tarhana
4 su bardağı et suyu veya su
1 yemek kaşığı domates salçası
3 yemek kaşığı sıvıyağ
1 diş sarmısak
1 yemek kaşığı dolusu nane
Karabiber,tuz

Yapılışı
Tarhanayı bir su bardağı kadar suyla ıslatalım yarım saat kadar..
Tencereye sıvı yağı alalım.
Salçayı, sarmısak rendesi ve naneyi ilave ederek kavuralım.. 
Kavurduğumuz salçaya et suyumuzu ilave edelim.
Erittiğimiz tarhanayı da karıştırarak ilave edelim.
15 dakika kadar kaynatarak ve de karıştırarak pişirelim.

Ben çoğu zaman bir iki kaşık  tel şehriye ilavesi ile pişiriyorum..

Tavuk sote

Malzemeler
2 adet tavuk göğsü
1 adet kuru soğan
3 adet  yeşil biber
2 diş sarmısak
4 yemek kaşığı sıvı yağ
2 adet iri domates (rendelenecek)
1,5 su bardağı su
Tuz, karabiber,kekik ve köri

Yapılışı
Tavuk etini minik küpler şeklinde doğrayalım..
Tenceremize tavukları alalım..
Orta ateşte tavuklar suyunu salıp tekrar çekinceye kadar kavuralım..
Sıvı yağ,salça,yemeklik doğradığımız soğan ,sarmısak ve biberi ilave ederek
 karıştırarak soteleyelim..
Rendelediğimiz domates, tuz ve baharatlarını da ilave ederek kavurmaya devam edelim.
Suyunu da ilave edip tencerenin kapağı kapalı olarak tavuk etleri
 tamamen yumuşayana kadar kısık ateşte pişirelim.






Cacık


Çilekli Krem Tatlı 


Malzemeler
4 su bardağı süt
4 yemek kaşığı un(silme)
2 yemek kaşığı nişasta
1 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
1 paket süt kreması
ve
1 su bardağı doğranmış çilek

Yapılışı
Krema ,vanilya ve şeker hariç diğer malzemeleri karıştırarak tencereye alalım..
Puding kıvamını alana kadar pişirelim..
Bir kaç taşım kaynayınca ocağı kapatıp krema ,vanilya ve şekeri ilave edelim, mikserleyelim..
Servis yapacağımız cam kapların tabanına bir miktar hazırladığımız kremadan koyalım..
Üzerine doğradığımız çilekleri serpelim.
Üzerini krema ile kapatalım..
Tatlımız hazırdır..
Soğuk olarak servis yapabiliriz..



Bu da lezzetlerimizin toplu görünüşü..
  

............Afiyet Olsun.............

14 Temmuz 2013 Pazar

İftar Menüsü 6 Ve Bir Sahur Önerisi

İftara ne pişirsem? diyorsanız menülerimizi takip ediniz..


İftarda sizlerin işinizi bir nebze kolaylaştırmak fikir vermek amaçlı, 
bir çok blog arkadaşım gibi menü önerilerim devam ediyor .. 
Sahurda ne yapayım diyenler için;
bugün ve inşallah sonra ki günlerde bir de sahur önerim olacak.. 

Bugünün iftar menüsü ve bir sahurluk önerisi  şöyle;

  1-Toyga Çorbası
                                      2-Beşamel Soslu ,Pazılı Fırında Makarna
                           3-Domates Soslu Karışık Kızartma
                4-Mısırlı Semizotu Salatası
        5-Ev Yapımı Limonata
                           6-Kakaolu ve Cappuccinolu Puding

        Ve sahur için önerim 

Kabarcık





Domates Soslu Karışık kızartma








Bu kabarcıklar hem doyurucu hem de hafif oluyorlar.
Yanında çay ve kahvaltılıklarla iyi gider....
Hamurunu akşamdan hazırlarsanız sahurda sadece kızartma aşaması kalır size.. 
İsmin üzerine tıklarsanız tarifini göreceksiniz..
Kabarcık


Hayırlı iftar ve sahurlar diliyorum..

13 Temmuz 2013 Cumartesi

İftar Menüsü 5 Reyhan Şerbeti ve Şeftalili Güllaç


Hayırlı bir gün diliyorum herkese.
Bugün de sizler için acizane bir menü hazırladım. Beraberinde de iki yeni tarif var.

Bugünkü menümüzde neler varmış ;buyrun bakalım..

       1-Ezogelin Çorbası
                                                                  2-Pilav üstü enfes tavuk
                                                                  3-Közlenmiş Patlıcan Biber Yoğurtlaması(tereyağlı)
                                                                  4-Reyhan Şerbeti
                                                                  5-Şeftalili Fındıklı Güllaç





İsterseniz sarmısak ilave etmeyebilirsiniz..


Reyhan Şerbeti
Bu şerbet çay gibi demleme usulü yapılıyor..
Bu yüzden de çok sağlıklı
Reyhan kokusu baskın farklı bir içecek.
Özellikle soğuk soğuk içmenizi tavsiye ederim.
Altta bilmeyenler için reyhan otu..


Malzemeler
1 demet mor reyhan
10 su bardağı su  
9 kaşık şeker
1,5 limonun suyu

Yapılışı
Suyu kaynar derecede ısıtalım..
Reyhanı yıkayalım ve yapraklarını saplarından ayırarak derince bir kaba alalım..
Isıttığımız suyu reyhan yapraklarının üzerine dökelim kabın ağzını kapatalım..
20 dakika kadar bu şekilde bekletelim..
Reyhanın rengi suya geçince yaprakları sudan süzerek alalım.
Reyhan suyumuza şeker ve limon suyumuzu da ilave edelim,karıştırarak şekerin erimesini sağlayalım.
Soğuk olarak servis yapabiliriz..

Kullandığınız reyhanın yapraklarının koyuluğu şerbetinizin rengini belirleyecektir..


Şeftalili Kavrulmuş Fındıklı Güllaç

Malzemeler
10 yaprak güllaç
10 su bardağı süt
2,5 su bardağı şeker
Yarım paket vanilya
1 yemek kaşığı gül suyu
Kavrulmuş iç fındık

Üzeri için
2 adet şeftali
Yarım çay bardağı şeker 


Yapılışı

Süt ve 2,5 su bardağı şekeri vanilya ve gül suyumuzu karıştıralım.
Ocağın üzerinde şeker eriyip süt ısınıncaya kadar tutalım..
Güllaç yapraklarımızın her birini dörde bölelim. (kolay ıslatmak için)  
Her bir dilimi şekerli sütümüze batırarak tepsimize yerleştirelim.
3 sırada bir şekerli sütten tepsideki güllaçların üzerine kepçeyle dökelim..
Bu şekilde 5 güllaç yaprağını dizelim..
(Tam ortaya gelince isterseniz fındık serpebilirsiniz)..
Diğer 5 yaprak güllaç içinde aynı işlemleri yapalım.

Tüm güllaç yaprakları bitince kalan sütü de güllaçların üzerine dökelim.
Servise kadar üzeri kapalı olarak buzdolabında dinlendirelim.

Güllacı servis etmeden 5-6 saat kadar önce yaparsanız daha iyi sonuç alırsınız.

Üzeri için küp dilimler halindeki şeftalilerimizi şeker ilavesi ile 
şeftaliler yumuşayıncaya kadar soteleyelim..
Soğumuş olan güllacımızın üzerine kavrulmuş fındık ve şeftaliyi koyarak servis yapabiliriz..

...........Afiyet Olsun.........

12 Temmuz 2013 Cuma

İftar Menüsü 4


Hayırlı Cumalar . 
Bugün sizler için hazırladığım iftar menüsü şöyle;

             1-Patates Çorbası
          2-Tepsi Kebabı 
                    3-Şehriyeli Pirinç Pilavı
4-Haydari
                                          5- Haşhaşlı Mercimekli Bükme Börek
                  6-Gavur Dağı Salatası
                           7-Elmalı Merengli SütlüTatlı

Yemeklerin adlarının üzerine tıklarsanız, tariflerine de ulaşabilirsiniz.


 Şehriyeli Pirinç Pilavı


Haydari
Malzemeler
250 gram süzme yoğurt
2 diş sarmısak
100 gram beyaz peynir (
rende)
Çeğrek demet dereotu
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Tuz (peynirin tuzuna göre miktarı ayarlayın)

 Yapılışı
 Yoğurdu derin bir kaba alalım.
 Üzerine beyaz peynir rendesi, ince kıyılmış dereotu, zeytinyağı 
ve sarmısak rendesini ilave edelim.
Karıştırıp servis tabağına alalım.
Üzerine zeytinyağı gezdirelim.
 Doğranmış dereotu veya benim yaptığım gibi kornişon turşu ile 
süsleyip servis yapabiliriz.





Bereketli iftarlar...

11 Temmuz 2013 Perşembe

İftar Menüsü 3


Ramazanın üçüncü gününe geldik bile..
Günler çok çabuk geçiyor; iyi değerlendirmek lazım ...
Yavuz Bahadıroğlu'nun burada dediği gibi, oruç ve Ramazan
şu dünyada ''adam gibi yaşamak, iyi insan olmak" için bir fırsattır.. 
  Rabbim hepimizi değerlendirebilenlerden eylesin inşallah..

Eveet,  bugünde iftara ne pişirsem telaşı var mutfaklarda biliyorum,
bugün sizler için biraz da işinizi kolaylaştırmak adına hazırladığım menü  şöyle;

1-Yayla Çorbası
                     2- Fırında sebzeli dizme köfte
             3-Şehriyeli bulgur pilavı
4-Bostana
5-Cacık
               6-Vişne soslu tavuk göğsü





Şehriyeli Bulgur Pilavı
Alternatif olarak pirinç pilavı da düşünülebilir


Salata olarak ise
Bostana

Cacık için ise istediğiniz bir tarifi kullanabilirsiniz..




Bugünün menüsü de bu kadar..

Hayırlı iftarlar diliyorum...

10 Temmuz 2013 Çarşamba

İftar Menüsü 2 ve Kıymalı Pide Tarifi


           Bugünkü iftar menümüz şöyle

                  1- Süzme Mercimek Çorbası
                 2-Ev Yapımı Kıymalı Pide 
3- Karışık Salata
                                                  4- Kara Dut suyu (veya istediğiniz bir komposto)
               5- Cappicinolu Krem Tatlı

Süzme Mercimek Çorbası


Ev Yapımı Kıymalı Pide


Karışık Salata


Kara Dut Suyu


Cappuccinolu Krem Tatlı
Tarifine tıklayarak ulaşabilirsiniz.....


Menümüzü şöyle bir saydıktan sonra Kıymalı pidemizin tarifine geçebiliriz..
Deneyip pişman olmayacağınız bir pide..
Karadeniz pidecilerinde yediklerinizi aratmayacak tarzda bir pide yapmak istiyorsanız ,
lezzetli ve de bereketli olan bu tarif tam da size göre..

Malzemeler
Hamur için
5.5 su bardağı un
1 yemek kaşığı kuru maya(instant)
1 yemek kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
2.5 su bardağı ılık su(aşağı yukarı)

İç malzeme için
Yarım kilo kıyma( yağlı)
1 iri kuru soğan
9-10 dal maydanoz
1 iri domates
1 iri sarmısak(rendesi)
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
Tuz, karabiber, kırmızı pul biber,
Kekik ve az kimyon
3  yemek kaşığı su

Üzeri için
2 yumurta sarısı
  
Yapılışı
Hamur malzemelerini su hariç yoğurma kabına alalım..
 Ilık suyu yavaş yavaş ekleyerek ele yapışan kıvamda bir hamur elde edelim.. (Hamurun kıvamına burayı tıklayıp bakabilirsiniz)
Yoğurduğumuz hamurumuzu mayalanıp iki katı olana kadar sıcak bir ortamda hava almayacak şekilde üzerini kapatarak bekletelim..(1.5 saat kadar)
Biz bu arada iç harcımızı hazırlayabiliriz..
Kuru soğan, sarmısak ve domatesi rendeleyelim.. Maydanozu incecik doğrayalım..
Alttaki kolajda gördüğünüz gibi diğer malzemeleri de ilave ederek birbirlerine tamamen karışması için özellikle elimizle harcı yoğuralım..
Hamur mayalanana kadar iç harcımızı da buzdolabında dinlendirelim..
  


Mayalanmış olan hamurdan iri bir mandalina büyüklüğünde bezeler yapalım..
Yaptığımız ilk bezeden başlayarak unladığımız tezgah veya sini üzerinde hamuru merdane yardımıyla oval olarak açalım..(Altta kolajda görüyorsunuz)

Hamur ele yapışan kıvamda olduğu için aşırıya kaçmadan unlayarak açmanız işimizi kolaylaştıracaktır. 

Hamurun inceliğini altta görüyorsunuz kafi derecede açtığınız hamura kıymalı harcımızı gördüğünüz gibi kenarlarında boşluk bırakarak bolca yayıyoruz..
Kenarlarda bıraktığımız hamurları kıymanın üzerine kapatıp baş kısımlarını elimizle birleştirerek yapıştırıyoruz..


Bu şekilde hazırladığımız pidelerimizi yağlı kağıt serdiğimiz tepsimize 
iki başından tutup, hafifçe uzatarak alıyoruz..
Üzerlerine yumurta sarısı sürelim..Tepsi mayası için bir müddet bu şekilde bekletilirse iyi olur..
Daha sonrasında 250 derecede ısıttığımız fırında,
 hamurumuz kabarıp nar gibi kızarana kadar pişiriyoruz.. 


Pişirdiğimiz pidelerin üzerlerini  fırından çıkarır çıkarmaz bir bezle kapatalım ki yumuşacık olsunlar..(Bu şekilde 5 dakika beklemeleri yeterli olacaktır)

Bu hamurla ben 
9 adet büyük kıymalı pide


9 adette daha küçük boyutta pide pişirdim...


Evet bugünlükte benden bu kadar..

Kara dut suyunu kışlık ; reçeliyle beraber hazırlamıştım
 tarifi önümüzdeki günlerde gelecek ..

Rabbim oruçlarımızı kabul etsin inşallah ..

9 Temmuz 2013 Salı

İftar Menüsü 1


                       Peygamber efendimiz (s.a.)şöyle buyurmuştur: 
Her kim ramazan ayını susarak oruç tutar da, kulağını, gözünü, dilini, şehvetini ve vücudunun organlarını yalandan, haramdan ve gıybetten Allah’ın rızası için korursa, yüce Allah onu kendine yakın kılar, öyle ki o adam Hz. İbrahim Halilullah’a (onun makamına) erişir ve onunla birlikte olur.

Gecelerin gündüzle dost olduğu bu mübarek ayda, gecenizin de gündüzünüzün de, huzur dolu ve bereketli olması dileğiyle; herkese hayırlı bir ramazan ayı  diliyorum.. 
Ramazan ayı münasebetiyle dost ve akrabalarımızla iftar sofralarımız sayesinde daha sık bir araya geliyor akrabalık bağlarımızı kuvvetlendiriyoruz..

İşte bu günlerde sizlerde benim gibi iftara ne yapabilirim? Nasıl bir menü hazırlayabilirim ? diyorsanız sizler için fikir vermesi adına menü paylaşımında bulunacağım takipte olmanız yararınıza olacaktır..
Menü içinde paylaştığım yemeklerin çoğu blog içinde tarifleriyle bulunmaktadır.. 
Yapmanız gereken sadece yemeğin isminin üzerine tıklamaktır
Bulunmayanların tarifleri ise beraberinde verilecektir..

Bugünkü menümüz şöyledir..

1- Kremalı Domates Çorbası
                  2-Beşamel Soslu Püreli Patlıcan Kebabı
3-Mısırlı Pilav
4-Zeytinyağlı Taze Fasulye
5-Karışık Salata
6-Çilekli Limonata
7-Fırın Sütlaç







Karışık Salata





  
Hayırlı ve bereketli iftarlarınız,sahurlarınız ve tabi ki oruçlarınız olsun inşallah..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...