7 Eylül 2011 Çarşamba

Ev Yapımı tarhana nasıl yapılır?


Sonbaharın ilk demlerinde, kışlık hazırlıklara devam ederken hazırladığım tarhanayı paylaşmak istedim..
Yazlık doğal malzemelerle hazırlanılan ev tarhanası, kışın soğuğunda vazgeçilmez bir çorba olarak sofralarımızı süsleyecektir..
Tarhana en doğal  hazır çorbadır.
Bu sene Zeynep'imi de düşünerek tarhana yapmalıyım diye düşündüm..
*
Yöreye göre değişik tarhana hazırlama şekilleri var..
Kırmızısı, beyazı, tanelisi, yaşı ,kurusu,sütlüsü  .....
Biz kırmızı un tarhanası hazırlayacağız..
Ağustos ve Eylül ayları tarhana hazırlamak için en uygun aylarmış benden söylemesi..
Ben ,Giresun'a gittiğimizde tarhanayı annemle beraber yaparız diye düşünmüştüm ama annemin işi çıkınca hamurunu hazırlamak bana düştü...
Laf aramızda ilk defa tarhana hamuru yoğuracaktım, anladım ki çok büyütmüşüm gözümde ..
(İlk fotoğrafı sonradan ilave ettim sonraki sene ikinci tarhana yapışım kıvam daha pürüzsüz tadı daha güzel)
***
Gördüm ki tarhana yapımı o kadar zor değilmiş, aşamalı olduğu için azıcık uğraştırıyor o kadar..
Sebzeleri hazırlama aşaması, yoğurma aşaması ,dökme ve kurutma aşaması olarak sırayla hazırladıktan sonra zor olmadığını sizde göreceksiz.
Yeter ki kurutmak için müsait yeriniz olsun.
Tabii kuruturken de yanınızda size yardım edecek iki kişi olursa çok çok iyi olur ,işiniz serileşir..


Lafı daha fazla uzutmadan malzemelerimizi sıralayalım..

Tarhana Hamuru Malzemeleri
1.5 kilo kırmızı biber
1.5 kilo domates
1 kilo kuru soğan
1.5 kilo süzme yoğurt
6-7 adet havuç
1 demet nane,1 demet maydanoz, fesleğen
2 baş sarımsak
1 paket yaş maya
dereotu, koku vermesi için kuru boy otu(3 yemek kaşığı kadar)
1.5 su bardağına yakın tuz
9 kilo kadar un( az gelirse ilave edebilirsiniz)

Yukarıdaki malzeme ana malzemedir..
Ben ilave olarak besin değeri biraz daha artsın diye

1,5 su bardağı kuru fasulye
1,5 su bardağı nohut
2 su bardağı yeşil mercimek ilave ettim
Hazırlanışı

Tencereye sırasıyla,, Soğanı, domatesi, kırmızı biberi, havucu, sarımsakları ve tüm yeşillikleri yukarıdaki şekilde  doğrayarak hazırlayarak alalım..
Ocakta sebzelerin kendi sularında yumuşayıp,suyunu çekene kadar yaklaşık 25 dakika  kadar pişirelim ve ılımaya bırakalım.
Bu arada kuru fasulye ,nohut ve yeşil mercimeği de bir gün önceden ıslatmış olalım, yumuşayana kadar pişirelim. 
*
Pişirdiğimiz sebzeleri, ılıyınca pişmiş olan kuru fasulye ,nohut ve mercimekle karıştıralım ve iyice ezilecek şekilde robottan geçirelim.
Ben robottan sonra sebzelerin kabuklarınında yok olması için kevgirden de geçirdim posasını attım..
Sonuçta elimde aşağıdaki karışım kaldı...

Elimizdeki sebze harcını büyük yoğurma kabımıza dökelim,

üzerine yoğurdu ve ezdiğimiz mayamızı ilave edelim,
Unumuzu kademeli olarak ilave etmeye başlayalım.

tarhana hamurumuzu ekmek hamuru kıvamında olana kadar un ilave ederek yoğuralım.
( Kulak memesi kıvamındaki hamurdan az daha cıvık olacak, sert değil yanii)



Hamurumuz artık hazır..
Sıra geldi artık hamurun bekletilme aşamasına..
Havadar bir yerde üzerini bir kapakla örterek beklemeye başlayabiliriz artık.

Ekşi tarhana seviyorsanız 10 güne kadar bekletebilirsiniz; yok benim gibi ekşi tarhana damak tadınıza uymuyorsa 3-4gün bekletmeniz yeterli olacaktır..

**
Hamurumuz beklerken mayalanmadan dolayı kabaracaktır.
Hamur kabardıkça takriben 5-6 saat ara ile tekrar bastırarak yoğuralım ve hava kabarcıklarının dolayısı ile gazının çıkmasını sağlayalım.
Kabardıkça kötü koku oluşabilir, sorun değil 2 veya 3 gün sonra kötü koku azalacaktır.
Hamuru yoğurduğunuz kabınızı geniş tutarsanız taşma ihtimali azalır.. 

**
Bu aşamadan sonraki aşamaları fotoğrafladım ama her nasıl olmuşsa fotoğraflar ortada yok .
Sözel olarak devam ediyorum (fotoğraflarla desteklenince yazılanlar daha kalıcı oluyor biliyorum ama ) affola

Sizde benim gibi ekşi tarhana sevmiyorsanız 4 . günün sonunda artık dökme aşamasına geçebilirsiniz..
Mümkünse sabah erken saatte tarhana hamurundan avuç içi büyüklüğünde parçalar koparalım ve temiz büyükçe bir bez üzerine çok kalın olmamak şartı ile dökmeye başlayalım.
Bakınız Tijen burada güzelce göstermiş , hatta diğer aşamalarıda çok güzel anlatmış
Hamurların yüzleri kabuk tuttukça başka bir bez üzerine ters çevirelim.
 Bu şekilde hamurları birkaç defa çevirelim.
 Elimize alıp ufaladığımızda rahatça ufalanacak ve elimize yapışmayacak bir kıvama gelinceye kadar bu işleme devam edelim.. ..
Sonrasında parçalanan hamurları tamen kurumadan elimizle ufalamaya başlayalım.
 Ufalanan tarhanaları süzgeçten ya da robottan geçirerek çorbalık kıvamda  tarhana elde edebilirsiniz..

İyice ufalanmış olan tarhanamızı gölge bir yerde ,tamamen kuruması için temiz bir bezin üzerine ince bir tabaka halinde serelim.
Ara sıra karıştırarak yaklaşık bir hafta kadar bu şekilde kurmasını sağlayalım.

Kuruduktan sonra kavanoza koyup kaldırabilirsiniz..
İsterseniz bez torbalarda serin havadar bir yerde de saklayabilirsiniz..

Bir kaç püf nokta
*Tarhana yaparken kullanacağınız malzemeler tercihinize kalmış istediğinizi ilave eder yada çıkarabilirsiniz..
*Tarhana hamurunu dökme aşamasında altına sereceğiniz bezi her defasında değiştirirseniz, hamurun kuruması  daha kolay olacaktır..

*Bir çok yerde tarhana hazırlanırken tarhun otu yada tarhana otu denilen bir ottan bahsediliyor ama ben bu otu kullanmadım onun yerine Şebinkarahisarda kullanılan boy otunu kullandım tercih sizin .(acaba boy ile tarhun otu aynı şeymi bilemedim bilen varsa söylesin).
*İlk aşamadaki sebze püresi çok sulu kalmasın ,yoksa fazla un ilave etmek zorunda kalırsınız..
*Tarhananızın rengini kırmızı severseniz kırmızı biber ve domatesin miktarını kesinlikle azaltmayın ,isterseniz kırmızı biberi biraz daha artırabilirsiniz bile..
*Biz ufalama işlemini 3 kişi yaptık ve avuç içinin alt kısmı ile ova ova küçülttük, pek robota felan gerek kalmadı...
*Hamuru dökerken kopardığınız hamurlar çok kalın ve büyük olmasın çünkü kuruması zorlaşır.

*Malzemeler size fazla görünmüş olabilir yarım ölçü yapabilirsiniz .


Biraz uzun anlattım farkındayım ,aklıma gelen yazılabilecek herşeyi  yazmak istedim sizlerinde uyguladığınız farklı şeyler varsa paylaşabilirsiniz..
Henüz sıcaklar bizi terketmeden sizlerde yapabilirsiniz ,yapacak olanlara kolay gelsin ...

59 yorum:

  1. sevigli sevgicim ellerine saglık canım öyle güzel ayrıntılı anlatmışınki bayıldım.gecensene tüm bloglarda az cekmedim,tarhana yapımı ile birde resimli olunca daha güzel olmuş.ellerine ve emegine saglık mutlulukla ailenle güzelce yeyin inş.sevgiyle mutlu kal canım...

    YanıtlaSil
  2. Ne güzel anlatmışsın,ayrıntılarıyla. Emeğine sağlık canım.

    Biz hazıra konanlardanız, ananemle teyzem birlikte yapar.Bütün kış içeriz bizde:)

    YanıtlaSil
  3. AYY BİR KAVANOZ BEBEĞİME BULSAM MMMM....
    ELLERİNE SAĞLIK.BEN HİÇ YAPMADIM ARKADAŞIM.MAŞALLAH SANA...

    YanıtlaSil
  4. ellerine sağlık tüm içenlere şifa olsun zeynep hanımada yarasın inşallah :)
    bende bir iki güne tarhana hamurumu yoğurucam inşallah.ben ve eşim çok ekşi sevmediğimizden bende 5 gün felan bekletiyorum lezzeti tam ayarında oluyor hadi darısı başıma inşallah :)bide ben boy otunu bilmiyorum nasıl bişeyki acaba?

    YanıtlaSil
  5. Selinka teşekkür ederim,Evet bu tür tarifler her zaman yapılmadığı için açıklayıcı anlatım iyi olur diye düşünmüştüm..

    Papatya prenses bende belirttiğim gibi bu zamana kadar hazıra kondum yada aldım ama içine konulan malzemeyi bile bile kendinin yaptığı gibisi yok anladım..

    Minticim benim yaptığımda çok dolu dolu olmadı ama adresini ver bebeğin için biraz göndereyim sana ..

    İç sesçim teşekkür ederim sanada kolay gelsin inşallah.. Evet evet bizde ekşisini hiç sevmedik..
    Boy otunua gelince genelde şebinkarahidarda kuru ekmek içinde kullanmak için yetiştiriyorlar değişik ve güzel bir kokusu var.
    Annenler bilir büyük ihtimalle..

    YanıtlaSil
  6. Öncelikle detaylı tarifiniz için teşekkür ediyorum. Benim gibi ilk defa yapacaklariçin önemli bir kaynak olmuş.
    Birkaç sorum var size.
    Tarifi aynen yazdığınız gibi uyguladım fakat kurutma aşaması için, artık uygulanmadığını o aşamaya gelince ufak ölçülerde buzluğa konulduğu, böyle daha lezzetli olduğu söyleniyor.
    Bu hususta siz ne düşünüyorsunuz?
    Birde kurutma aşaması güneşte mi yapılmalı? Balkonda kurutmaya çalıştığımda sinek vs için üzerini örtmeli miyim?
    Tarhana hazır cevaplarınıza göre hareket edeceğim.Şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
  7. Fatma hanım tarhana hazırlarken kurutmadan hamur halinde saklandığını biliyorum ama kurutma zahmetlide olsa sanki daha lezzetli oluyor. Siz isterseniz bir kısmını hamur halinde saklayabilirsiniz ki karşılaştırırsınız böylece lezzetini..
    Kurutmanında hamur aşamasında direkt güneşte olmaması gerektiğini söyledi annnem
    yani biraz dolaylı olması gerekiyor.
    Tarhana hamurunu bezlere döktükten sonra üzerini sık aralıklı file bir bezle örtebilirsiniz burda amaç yabancı maddelerden korurken güneşin etkisini de engellememektir...
    Kolay gelsin size....

    YanıtlaSil
  8. Fatma Çakır2 Eki 2011 21:52:00

    Çok teşekkür ediyorum Sevgi hanım. Tarifinizi belirttiğiniz gibi uyguladım ve bu sayede ilk tarhana deneyimim başarılı geçmiş oldu. Tahmin ettiğim kadar zor olmadı hatta zorluğundan çok keyifliydi diyebilirim.
    Tekrar teşekkürler.

    YanıtlaSil
  9. Fatma hanım aslında bazı şeyleri gözümüzde fazla büyütüyoruz...
    Size katılıyorum zor değil ama bu taz hazırlıkları tek başına yapmamak en doğrusu fazla yorulmamış olursunuz. Tarhananızı afiyetle tüketin inşallah..

    YanıtlaSil
  10. sevgi hanım mrb tarifleriniz benim çok işime yaradı ilk defa kış hazırlığı yapıyorum çünkü umarım emeklerim souçsuz kalmaz. size bir sorum olacak tarhanada verdiğiniz ölçüleri hemen hemen baz aldım ancak 3 lü baklagil grubunu koymadım ve birde süzme yoğurdum 1.5 değil 1 kilo vardı evde o kadar kullandım sorum şu ki yoğurmada sadece 5 kilo ya yakın bir un kullandım ve hamurum kulak memesinden yumuşak ekmek hamura gibi yani hafif cıvık oldu yani ele alındığında elime yapişiyordu bu şekilde sonlandırdıp beklemeye başladım bir gün oldu 5 6 saattte bir karıştırıyorum epey kabarıyor sizce bi sorun olurmu hamurun kıvamını tutturamadım mı acaba 5siz 9 kilo demişsiniz 5 kilo kullandım sizce biraz daha un ilave edeyimmi şimdiden teşekkürler...

    YanıtlaSil
  11. Adsız izleyicim hamurunuzu hazırlarken süzme yoğurdu azaltmış, üç bakliyatı ilave etmemişsiniz.
    Bunları ilave etmediğiniz için malzeme azalmış doğal olarakta un miktarıda azalmış..
    Ben bu senede tarhana yaptım ve bu sene annemle hamuru hazırladık ve geçen senekine göre daha cıvık bir hamur hazırladık.. Sizin bahsettiğiniz gibi yani..
    Annem bu hamurun çok un ilave edilenden daha çabuk kuruyacağından bahsetti ki öylede oldu ..
    Bu yüzden telaşlanmayın hamur eğer ekemek hamuru kıvamında ise sorun yok ..
    Kolay gelsin ağız tadı ve sağlıkla tüketin inşallah..

    YanıtlaSil
  12. çok teşekkür ederim sevgi hanım zamanınızı alıyorum biliyorum ama aklıma takılan iki kısım daha var birincisi bahsettiğiniz yaş maya hani şu4lü satılan ve takriben her biri 42gram olanlardan mı bir paket yani 1tane ben iki tane hani şu dr oetkor instant maya var ondan koydum çok mu oldu ö yüzden mi çok kabarıyo bir diğer sorum tuz miktarı hani tarflerinizin çoğunda hep kaya tuzu varya bende hamura 1.5 . su bardağıtuz değilde 7 8 yemek kaşığı kaya tuzu koydum hamurum biraz tuzlu ....teşekkürler...benimde allah bağışlarsa 2 küçük kızım var 18 ve 1 aylık tüm çabalarım onlar için hepimizin öyle zaten aynı zamanda kimya öğretmeneyim kışın okuldan gelince sizden aldığım sos menemenlik marmelat ve tarhanayı yavrularıma ve eşime yedirme hayalindeyim tekrar çok çok teşekkürler sağlıcakla kalın..gönül.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gönül Hanım;
      Maya olarak bir paket 42 grlık yeterli aslında hiç koymayanlarda var..
      İki paket maya gereksiz olmuş..
      Normalde iki üç saatte bir kabarması gerekiyor sizinki daha kısa sürede kabarıyorsa sebep bu olabilir..
      Hamurunuz tuzlu olmuşsa tarhana çorbanızı pişirirken tuz ilave etmeden pişirirsiniz..
      Gönül hanım kuzularınıza şifa olsun inşallah..

      Sil
  13. merhaba,sevgi hanım;soda şişesinde domates sosunuzu bugün yaptık(ilk defa).sizin sistemi kademe kademe takip ettik:)inşallah bir bozulma yaşamayız.bozulma olup olmadığını ne zaman konturol etmeliyiz?tarhana tarifinizide yarın deneyeceğiz inşallah lutenitsa tarifinizide çok güzele benziyor denemeyi düşünüyoruz..ellerinize sağlık teşekkürler izmir den sevgiler hatice

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Hatice ;
      Soda şişelerinizin sağlam olup olmadığına aslında bir iki gün içinde bakabilirsiniz. Şişeerinizi açarken eğer bozulma aşamasındaysa fışkıracakmış gibi olurlar..
      Tarhana için acele edin derim zira uygun sıcaklıklar yavaş yavaş azalıyor.
      Lutenitsaya gelince deneyin derim seveceksiniz..

      Sil
  14. Merhaba Sevgi Hanım;
    Benim tarhana hamurum çok cıvık oldu.Her gün kabardıkça sulandı.Un ilave etmem gerekir mi.Elime yapışıyor.Bir de çok fazla küçük sineğin istilasına uğradı.Üstünü kalın bir bezle örtmek zorunda kaldım.Tarhanada bir sorun mu var acaba,bozulmuş mudur.Ekşi kokuyor.7 gün oldu. Hülya

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hülya tarhana hamuruna belirttiğim ölçüde un koymuşsan cıvık olmaması gerekiyor..
      Hamurun kıvamını belirttim daha da cıvık oldu diyorsanız az az un ilave edip karıştırabilirsiniz.. (Dikkat edin hamur katı olmayacak)
      Tarhana hamurunuzun üzerini kapatmanız iyi olmuş neden açık bıraktınız ki tozda girebilir bu şekliyle..
      Tarhana hamurunuzu 7 gündür bekletiyorsanız parça parça bezlerin üzerine dökün artık ..
      Bozulma olduğunu zannetmiyorum ,olsa olsa biraz fazla ekşimiştir..
      Ekşi kokması gayet doğal ben çok ekşi tarhanadan hoşlanmadığım için 4. günün sonunda dökmeye başladım ..
      Kolay gelsin ağız tadıyla tüketin inşallah..

      Sil
  15. Teşekkürler cevabınız için.Biraz daha un ekledim.Üstünü zaten kapatmıştım ince bir tülbentle.Sinekler yüzünden daha kalın bez kullanmak zorunda kaldım.Sinekler azaldı.Dün evin her tarafını sinek sarmıştı.O yüzden korktum bir yerde hata mı yaptım acaba diye.Teşekkürler.Hülya

    YanıtlaSil
  16. malesef soda şişelerimdeki domates soslarım bozuldular:(((((aynen dediğiniz gibi açarken fışkırıyorlar.57 şişe çöpe:(((neden oldu çözemedim.çok dikkatli bir şekilde yaptık herşeyi ama sonuç hüsran oldu. tarhanayı yaptım o bir harika oldu bayıldık lezzetine.lutenitsa yı tadımlık denedim ewet oda çok güzel teşekkürler elinize sağlık.şimdi tekrar domates rendesini tekrarlamak istiyorum ama bu sefer kavanozlara:)izmirden sevgiler hatice

    YanıtlaSil
  17. Soslarınız için çok üzüldüm ama doğru yappılmayan bir şey oldu büyük ihtimalle..
    Tekrarı için kolay gelsin.. Tarhananızı ve diğer yaptığınız hazırlıklarınızı ağız tadıyla tüketin inşallah..

    YanıtlaSil
  18. meraba sevgi hanım yazılarınızdan şebinkarhisarlı olduğunuzu tahmin ettim.galiba hemşeriyiz.tarhana tarifini çok beğendim.ben genllikle mayasız yapıyorum.mayalı dahamı lezzetli oluyor acaba. TÜLAY

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tülay Hanım Merhaba;
      Evet doğru tahmin etmişsiniz Şebinkarahisarlıyım.
      Siz de öyleyseniz hemşeriyiz tabii ki..
      Mayasız tarhana hamurunuz da kabarma mayalanma işlemi geç olmuyor mu?

      Sil
  19. ŞEYDA canım çok teşekkürler çok iyi anladım yapıp bebeklerime karda kışta bol bol içircem inşallah

    YanıtlaSil
  20. büsra sevgi hanım bende 5 aylık oğlusum için tarhana yapmaya karar verenlerdenim bugün 3 gün oldu hamuru yogurali ama çok aşırı bir mayalanma olmadı sizce yanlış giden bir durum mü var?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Büşra miniğin için çok iyi düşünmüşsün..Eğer verdiğim ölçülerle yaptıysan kabarması hatta bulunduğu kaptan eğer karıştırmadıysan taşması bile lazımdı.. Mayayı ilave ettin değil mi; tarhana hamurunu beklettiğin yer direk güneş olmasa da sıcak olması lazım gerçi şuan havalar zaten sıcak..
      Hamurunun kıvamı nasıl onu bilmiyorum eğer bu ölçülere sadık kaldıysan mayalanmış olması lazım.. Kolay gelsin..

      Sil
  21. büsra hamurun kıvamı ilk yoğurdugüm gün çok katı ekmek hamuru gibiydi ama yavaş yavaş çividi esnek bi hamur oldu eksi kokusu falan var ama koyduğum kaptan taşacak kadar kabarmadi cevap için teşekkürler inşallah olmuştur yarın doksem olur mü?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Büşra ekmek hamurundan katı olmayacaktı hamur kıvamı ama havalar sıcak olduğu için cıvıklaşarak normal kıvama ulaşmıştır.. kokuusunun ekşimiş olması iyi.. Ekşi seviyorsanız 5 gün idealdir..

      Sil
  22. Büsra çok teşekkür ederim sevgi hanım bugün döktüm ve kuruttum güzel oldu gibi bi kaç gün bekleyip kavanoza dolduracam inşallah tadı da güzel olur verdiğiniz cevaplar için çok sağolun:) minik kuşum un tarhanasi hazır artk:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maşallah Büşra sende benim gibi bu sene kolayca hallettin tarhanayı herhalde.. Havalar sıcak ondanmıdır nedir hemencecik kurudu benim tarhanamda.. iyice ufaladıktan sonra bir kaç gün kuruması için arada sırada karıştırmak üzere beklet.. Minik kuşuna afiyet olsun..

      Sil
  23. büsra elimin ayasi ile iyice incelttim ve tepsilere döküp gölge yerde tam kuruması için bıraktım:) herhalde sıcaktan oldu çok çabuk kurudu kaldırdım ama gözümde çok büyümüştü su tarhana minik kuşum söz konusu olunca bide baktım bitivermis tarhanamız:)rabbim size de afiyetle yemeyi nasip etsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bu ayın sıcaklığı çok idealdi.. Hatta ben akşamdan bezlere senin belirttiğin gibi döktüm sabaha başka beze çevirmeye gerek kalmadan baktım parça parça oluyorlar hemen ufalamaya ve sonrasında süzgeçten elemeye başladım. Bende ilk defa annemin yardımı olmadan tek başıma yaptım evde kolay oldu... Tarhanayı pişirirken içine tekrardan bir diş sarmısak rendeleyip azıcık tel şehriye ilave edersen çok daha lezzetli olur bu da benden sana bir öneri olsun..

      Sil
  24. büsra önerinizi dikkate alacağım inşallah ben genelde kıyma ve sarımsak koyuyorum oda çok lezzetli oluyor. Aynen sizin dediğiniz gibi başka örtüye çevirmeden kurudu hemen ufalanmaya başladı öylelikle kurudu gitti çok şükür.rabbim sağlıklı ve huzurlu bi şekilde yemeği nasip etsin.verdiğiniz bütün cevaplar için tekrar teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  25. Merhaba Sevgi hanım,bende muhteşem tarifinizle tarhana yapmaya niyetlenenlerdenim:)ancak bir sorum var tarifteki malzeme miktarına göre poy otu tozundan ne kadar kullanmalıyım?cevabınız için şimdiden teşekkür ederim...

    YanıtlaSil
  26. Devrim Hanım boy otu kokusu yoğun olan bir ottur.. Sizin ne kadar sevdiğinize bağlı aslında.
    Yapacağınız tarhana miktarına göre de değişir.. Hamuru yoğurduktan sonra mayalanma aşamasına geçmeden boy utu tozunu az az ilave ederek karıştırırsanız fazla katmamış olursunuz..

    YanıtlaSil
  27. ben berrin Giresunda yaşıyorom bende tarifiniz gibi yaptım fakat çok kurutmuşum taşlaştı ne yapabilirim ufalanmıyor robottanda cekemedim cevap yazarsanız sevinirim. berrin yaşar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Berrin Tarhananın kurutma aşamasında zaman çok önemli azıcık zamanını kaçır taş gibi olabiliyor işte..Sürekli başında olmak lazım.. Sana tavsiyem elindeki taşlaşmış hamurları elle ufaltabildiğin kadar ufak parçalara ayır sonra sağlam bir robottan geçir..

      Sil
  28. tarhananiz cok guzel olmus canim ellerine saglik bende yaptim kisin vazgecilmez bir corba icenlere sifa olsun hamide

    YanıtlaSil
  29. cok guzel sagolun

    YanıtlaSil
  30. ellerine sağlık tesekkürler

    YanıtlaSil
  31. merhaba sevgi hanım ben esra
    tarhananız çok güzel görünüyor ve çokta vitaminli :)) tam aradağım bir tarif benim 5 aylık bir kızım var ona özel yapıcam hayatımda ilk defa deniycem umarım elime yüzüme bulaştırmam
    şimdi araştırma aşamasındayım sizin tarif çok daha besleyici geldi bana ;) bu sebepden sizi tarifi yapıcam takıldığım yer olursa size sorabilirim sanırım

    YanıtlaSil
  32. merhaba sevgi hanım ben Ayşe
    bu güzel tarifler için öncelikle size teşekkür ediyorum benim sorum ben tarhanayı 20 gün bekletiyorum hazır çorba gibi oluyor ekşiliği kalmıyor acaba yanlış mı yapıyorum bunu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayşe Merhaba;
      Tarhana için 20 gün bekletme biraz fazla değil mi? en fazla 10 gün kafidir sanırım ben o kadar bile bekletmiyorum..

      Sil
    2. cevabınız için teşekkür ederim yeni tarifler de bekleriz

      Sil
  33. Merhaba,
    bende bu sene ilk defa tarhana yaptım hamur sizinki gibiydi tarif . yalnız maya kullanmadım. 2. Günün sabahına üstünde beyaz beyaz lekeler kaplamıştı bu nedir ne yapmam gerekir acaba. bir kaşık yardımıyla üzerini sıyirdim acaba küflendi mi. Ne yapmam gerekir acil yardımcı olursanız çok sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba bu sene hava çok sıcak bu yüzden dediğiniz beyazlıkların olması doğal sık sık karıştırırsanız oluşmasını engellersiniz.. Üzerinden almakla iyi yapmışsınız..

      Sil
  34. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  35. Merhaba,tarifinizde''Ben robottan sonra sebzelerin kabuklarınında yok olması için kevgirden de geçirdim posasını attım'' demişsiniz ya acaba posayı atmadan yapsak ne olur?ölçülerde bir değişiklik yapmaya gerek var mı o zaman?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba elde ettiğimiz posa çok fazla ..Posa sağlık acısından iyi olsa da çorbanın içinde hoş bir görüntü oluşturmaz.. Eğer o posayıda çorbanın içinde un şekline gelecek şekilde öğütebilirseniz sorun yok . Bu benim için ayrıca bir iş olacağı için hiç uğraşmadım..

      Sil
  36. Merhaba,Sevgi hanım;bir üstteki soruyu yazan da benim,ismimi yazmayı unutmuşum özür dilerim.İsmim Aslı.Bir ilki gerçekleştirip tarhana yapmayı düşünüyorum.Bir çok tarif gezdim ama sizinki bol malzeme ve yapış tarzınızdan ötürü takılı kaldım.Sizin gibi becerikli olabilirmiyim bilmiyorum.Sorum şu dur ki diğer tariflerde haşlanan sebzelerin suyu süzülüyor.Zannedersem siz onuda süzmüyorsunuz değil mi? Birde acaba domatesin kabuğunu önceden soysak bakliyatların kabuklarınıda önceden çıkarsak.Kırmızı biberide tek haşlayıp sadece onun posasını ayırsak posa ayırmaya gerek kalmaz sanırım.Kabukluk bir durum olmaz yani değil mi? 3. sorumda diğer tariflerde malzemeleri haşlamadan direkt çiğden rondoya konulup yoğurt un eklenip yapılıyor.Bununla ilgili ne düşünüyorsunuz? Birde bulunduğum şehir çok sıcak .maya koymasak oluyormu?4 sorumuda detaylı cevaplarsanız çok sevinirim.Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  37. Aslı Haım severek yaparsanız her şey kolaydır emin olabilirsiniz.. Haşlarken çok fazla su ilave ermiyoruz sebzelerin suyu ile çok az bir su .
    .Haslama suyuna sebzeleriin tüm vitamini geçtiği için kullanmak lazım..
    Hepsinin kabugunu önceden çıkarmakla pişirdikten sonra süzgeçten geçirmek aynı yoruculuktadır sanırım siz bilirsiniz..
    Çiğden ben hiç yapmadım o şekilde de kabuk posa olayı sonrasında çok oyalar sizi..
    Bu sene İstanbulda çok sıcak ve nemliydi ben sadece bir paket kuru maya ilave ettim..

    YanıtlaSil
  38. Tarif için çok teşekkür. Yalnız ben de ilk defa deneyeceklerdenim. Sorum şu; tarhana otu koymasak sorun olur mu? Izmirden sevgiler Fatma

    YanıtlaSil
  39. Fatma Hanım tarhun otunu kullanmak zorunda değilsiniz ama tarhanaya tadını veren ot odur..

    YanıtlaSil
  40. selam sevgi hanım tarifiniz için çok tşk çok hoşuma gitii ilk defa tarhana yaptım cok güzel oldu fatma hanım bende tarhana otunu katmadım cokta guzel oldu:)tarifinizi komşularımada verdım onlarda yaptılar

    YanıtlaSil
  41. Kuruduktan sonra ne kadar tarhanamiz oluyor bu ölçülerle sevgi hanim

    YanıtlaSil
  42. ACİLLLL!!!!! merhaba bugün tarifiniz üzerine tarhana yaptım hamuru ekşimeye bıraktım ama tuzu azıma geldi.hamurun üzerinden tuz atıp yoğursam olurmu? yada böyle kalsa ve kuruduktan sonra bozulma küflenme yaparmı?

    YanıtlaSil
  43. Merhaba Sevgi hanım,ben Aslı.Daha önce sorumu yanıtlamıştınız:)Tavsiyeleriniz üzerine cesaretimi toplayarak yaklaşık 1 hafta önce belirtmiş olduğunuz malzemelerden tarhanamı yaptım.Sonuç mu!!!! ŞAHANE:)) Çok mutluyum.Gelip gidip bunu ben mi yaptım diyip hayran gözlerle inceliyorum.Sizin belirtmiş olduğunuz malzemelerin miktar olarak çok az bir bölümünde değişiklik yaptım.Mesela biberi 1,5 değilde 1 kilo yada bakliyatlardan mercimeği 1 bardak kullandım ve en önemlisi kıvam konusunda zorlandığım için biraz temkinli olarak 9 yerine 6 kg undan yaptım.Tabi gecenin bir yarısı yapıp sabah ''dur bi kabarmışmı ''diye baktığımda maşallah hamur salondan sokak kapısına yürümeye başlamıştı.Neyseki zaiyatım çok olmadı.Sonra sürekli başında durarak önlemimi aldım.Şu an tepsilere dağıttım gelip gidip karıştırıyorum.Yalnız bir sorum olacak bu arada.Salonda pencerelerde sineklik olan bir oda da serip kurutuyorum ben.Fakat daha 2 günlükken(robottan çekip un haline getirdikten sonra) içinde minicik kanatları kabuklu böcek gördüm 6 tane kadar dibe gömülü.Elime alınca hareketlenip uçacakmış gibi yapıyor ama uçan böcek değil.Daha serdiğimin 2. günü böceklenmiş olamaz heralde.Düz bir zeminde ince tabaka halinde degilde tepsilere bölüştürmüştüm.Tabaka kalın mı geldi acaba diye toplam 10 ayrı tepsiye böldüm bir dahada görmedim onları temizledikten sonra.Dışardan gelmesi mümkün değil zira sineklik var pencerelerde.Bilemedim acaba neden olmuştur sizce?
    Bu arada böyle tecrübe edilerek paylaştığınız bu tarz kaliteli paylaşımlar için sizi tebrik ediyor.Paylaşımlarınızın devamını diliyorum.Sevgiler...

    YanıtlaSil
  44. Gördüğünüz böcek sayısı bana biraz fazla geldi..Acaba çok kalın mı serdiniz eger öyleyse böceklenmiş olabilir. İnce olarak tepsi yerine pamuklu bezlerin üzerine sererseniz hava alarak çabucacık kurur.. İlk etapta da bezleri bir iki kere değiştirirseniz nemlenmesini önlersiniz.. Bir de serdiğiniz tarhananızı kururken karıştırırsanız işiniz kolaylaşır..

    YanıtlaSil
  45. Sevgi hanım ,yine ben Aslı:))son söylemiş olduğum böceklerin üstüne 7-8 tane daha buldum ve temizledim.Anlamakta zorlanıyorum,ama sanırım dediğiniz gibi tabaka kalın geldi heralde.Malesef tepsi yerine pamuklu bezlerim yoktu bu seferlik böyle oldu bakalım.Zaten kurutma işlemi bitti.1 haftayı geçti zaten üstelik yapıp içtim bile:))Şahane bir tadı olmuş.İnsanın kendi yapıp içtiği çorba başka oluyormuş.Ayrıca benim pazardan aldıklarımda maşallah 12 kaşıkla bir tencereyi anca dolduruyordum.Şimdi 4-5 kaşıkla çok güzel kıvama geldi.Tavsiyeleriniz ve yönlendirmeleriniz için teşekkürler.Artık sizi sürekli takipteyim:)))

    YanıtlaSil
  46. Tarifinizi aynen uyguladım,enfes oldu,çok teşekkürler:)))

    YanıtlaSil

Yorum bırakan tüm ziyaretçilerime teşekkür ediyorum.. Yorumlarınız benim için değerli...
Bloğu olmayan ziyaretçilerim sizde yorum bırakabilirsiniz..
Yorumunuzu yazmak için
önce yorum kutusuna yorumunuzu yazın (ADINIZI EKLEMEYİ LÜTFEN UNUTMAYIN)
Daha sonra anonim yazan bölüme tıklayın ve soldaki yayınla yazan kutucuğu tıklayıp ,yorumunuzu bırakabilirsiniz ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...