Bazı bloglarda sütlaç'a sütlaş denildiğini gördüm değişik de geldi ...
Acaba sütlü aş mı demek istediler ?...
***
*
Yedi sekiz aydır çok memnun olarak açık süt alıyorum ve haftalık aldığım içinde öncelikle yoğurdumu yapıyorum ..Çocuklar kahvaltıda içiyorlar ve kalanı ile de çoğunlukla sütlü tatlılar yapıyorum ..
İşte bu hafta sütlaç yaptım ve farklı olarak bir de fırına vereyim bakalım dedim ..
İşte son halleride bu şekilde oldu...
Malzemeler
1,5 litre süt
800 ml su
1,5 çay bardağı pirinç
1 su bardağı şeker
2 yemek kaşığı nişasta
1 adet yumurta
Yapılışı
Pirinçleri yıkayalım ve 800 ml su ile pirinçler yumuşayıncaya kadar haşlayalım..
Pirinçler yumuşayınca sütünü ilave edelim.
Pirinçlerin tencerenin dibine yapışmaması için ara ara karıştırarak sütü kaynatalım. Kaynayan sütün içine şekeri ilave edelim. (Kalsiyum kaybı olmaması için şekeri süt kaynadıktan sonra ekliyoruz)
Nişastamızı az suyla seyreltip sütlaçımıza ilave edelim..
Ara ara karıştırarak koyulaşana kadar pişirelim. Sütlacımız pişince sütlacı ocaktan alalım ve 1-2 dakika bekletelim. Yumurtayı bir kasede çırpalım ve sütlaca ilave ederek iyice karıştıralım.(Burada yumurta eklememizdeki amaç sütlaclar fırında pişerken üzerlerinin yanmasını sağlamak)
Sütlacı fırına dayanıklı kaselere paylaştırıp fırın tepsisine yerleştirelim.(ben güveç kaplarını kullandım)
Kaselerin yarısına gelecek kadar su ile dolduralım ve önceden sadece üstten ısıtılmış 200 dereceli fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirelim
......................................Afiyet Olsun......................................
1,5 litre süt
800 ml su
1,5 çay bardağı pirinç
1 su bardağı şeker
2 yemek kaşığı nişasta
1 adet yumurta
Yapılışı
Pirinçleri yıkayalım ve 800 ml su ile pirinçler yumuşayıncaya kadar haşlayalım..
Pirinçler yumuşayınca sütünü ilave edelim.
Pirinçlerin tencerenin dibine yapışmaması için ara ara karıştırarak sütü kaynatalım. Kaynayan sütün içine şekeri ilave edelim. (Kalsiyum kaybı olmaması için şekeri süt kaynadıktan sonra ekliyoruz)
Nişastamızı az suyla seyreltip sütlaçımıza ilave edelim..
Ara ara karıştırarak koyulaşana kadar pişirelim. Sütlacımız pişince sütlacı ocaktan alalım ve 1-2 dakika bekletelim. Yumurtayı bir kasede çırpalım ve sütlaca ilave ederek iyice karıştıralım.(Burada yumurta eklememizdeki amaç sütlaclar fırında pişerken üzerlerinin yanmasını sağlamak)
Sütlacı fırına dayanıklı kaselere paylaştırıp fırın tepsisine yerleştirelim.(ben güveç kaplarını kullandım)
Kaselerin yarısına gelecek kadar su ile dolduralım ve önceden sadece üstten ısıtılmış 200 dereceli fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirelim
......................................Afiyet Olsun......................................
Fırında Sütlacımızı Sevgili Nursen Hanımın , "Blog Kulübü Yemekteyiz Etkinliği", Tatlı kategorisine yolluyor, kendisine bol katılımlı bir etkinlik diliyorum.
Offff sevgi abla en sevdiğim tatlı...Ellerine sağlık süper gözüküyor...
YanıtlaSilSevgi'cim ellerine sağlık canım harika görünüyor. sütlaca ve özellikle de fırında olanına bayılırım. olsa da yesek:)
YanıtlaSilsevgicim ellerine sağlık çok severim
YanıtlaSilSevgi ciğim,
YanıtlaSilSiteme bıraktığın güzel yorumun ve ziyaretin için çok teşekkürler. Fırında sütlaç, harika görünüyor. Ben de önce pirinci su ile biraz kabartıp pişiriyorum. Daha kolay ve çabuk oluyor.
Görüşmek üzere, muhabbetle...
Kupia papalina teşekkür ederim canım..
YanıtlaSilHilal teşekkürler canım yakında olsanda ikram ersem ne güzel olur..
Berna teşekürler canım..
Sevgili Mine yorumun için bende teşekkür ederim ..Sütlacı pişirirken pirinci ıslatarak yapmayı denemedim ama çabuk olması açısından pratik bir yol..Sevgilerimle
Katılımın için çok teşekkür ederim arkadaşım,tarifin yayında.Tekrar katılımını beklerim.
YanıtlaSilSevgiler
Ellerine sağlııkkkkk...
YanıtlaSilBuralarda da açık süt çok satılır.Hiç bir zararını da görmedik.Hazır yoğurt nadir yeriz...
Sayfandaki tüm yemekler gerçekten çok hoş...
Sevgilerr:)
Sevgicim eline saglik,nefis görünüyor valla canim cekti simdi!
YanıtlaSilAyni kaplarla bende yapiyorum firin sütlaci(evet bu arada eskiden sütlü as denildigi icin,bazi yerlerde sütlas denir,anneannemler bunu sekersiz,as niyetine yerler,ama biz degil!)
Birde ben yumurta konuldugunu ilk kez görüyorum...
Yumurtayi heryerde kullanmayi kendime görev bildigimden iyi oldu bunu duymam,sagolasin!(büyük kizimdaki demir eksikligini hic düsürmemek adina..)
Birde yasca büyük bir misafirim bana,"nisasta koyma kizim,pirinci bol koy,o koyulasir zaten"dediginden beri,nisasta koymuyorum,gercekten,dedgigi gibi oluyor,ama nisastalida ben seviyorum aslinda...
görüsmek üzere,afiyetler olsun.
Serpil
hımm..en sevdiğim tatlı hele o üzerinin kızarmış yeri...ellerine sağlık..
YanıtlaSilsevgiciğim gene tatlıları döktürmüşsün
YanıtlaSilne olur acı bize tuzlulardan gidelim please
Çok severim sütlacı,sütlü tatların şahıdır. Ama fırında olanını sevmiyorum:)
YanıtlaSilEllerine sağlık canım..
sevgiciğim bak sende yakmışsın sütlü aşını..demekki olabiliyormuş:))hahahaaa artık yakma modası başlatıcam bloglar arası:)))
YanıtlaSilNurşen hanım ben teşekkür ederim..
YanıtlaSilEzgi teşekkür ederim canım çok şekersin..
Serpil fırın sütlaca genelde böyle son aşamada bir yumurta konut ki yanma işi çabuk olsun diye..Nişastaya gelince ben sütlaçta çok yoğu pirinç sevmiyorum seven için sorun yok pirinç artırılırsa nişasta eklemeyebilir tabi..
Deniz bak sen seviyormuşsun yanık kısmını ama Papatya sevmiyormuş zevkler değişebiliyor tabii..
Neval tuzlular kilo aldırmıyor mu canım?
Esra senin konuyla tevafuk denk geldi dimi fırında sütlaçım?
kullan bakalım ..Ama anlatımın ve kendinle bu denli barışık olman çok hoş.
bundan sonra gözüm üzerinizde, bi yanık gördümmü işiniz tamam:)))
YanıtlaSildöktürmüşsün yine :)
YanıtlaSilsüper görünüyor.bayılırım sütlaca.
kışın ilk kez bende yapmıştım içine yumurta kırmadım galiba bu yüzden üstleri o kadar uzun sürede kızardıki ben bir daha fırında sütlaç yapmam demiştim suçuda fırına atmıştım :)
suçlu belli oldu bir dahakine senin tarifle yaparım artık..
ellerine sağlık...
iç ses..
İç ses mi diyeyim adını mı kullanayım karar veremedim bir türlü...
YanıtlaSilNeyse yumurta püf noktası bu işin yoksa senin sütlaçlar fırında uzun süre kaynaya kaynaya tekrar pişerde senin de dediğin gibi zor kızarır üzerleri..
ya aslında bende nette araştırmıştım yumurtasız bir kaç tarifide görünce bende koymak istememiştim.sonunda kızarmışlardı tabi ama uzun sürmüştü işte..
YanıtlaSilsen bana iç ses demeye devam et :)
teşekkürler...