Adana ve Antep arasında bulunan, Toros Dağları’nın güneydoğusunda yer alan bir dağ olan "Gâvurdağ" ile aynı ismi taşıyan bu salata, esasen Antep’e özgü bir salatadır.
Bu dağın adının daha sonraları Nurdağ'ı olarak anıldığını da duymuştum..
Salata Acılı ezmeye yada Bostana'ya benziyor ama farkı, ezmeye ve bostanaya göre biraz daha iri doğranarak hazırlanması ve ceviz içi kullanılmasıdır.
İsmini pek beğenmesemde lezzeti çok güzel olan bir salata..
Genelde et yemekleri ve kebapların yanında iyi gidecek bir salatadır..
Malzemeler
2 adet domates
1 adet salatalık
1 adet sivri biber
4-5 dal maydanoz
1 adet küçük kuru soğan
limon suyu
3 yemek kaşığı zeytinyağı
nar ekşisi
1 çay kaşığı pulbiber yada isot
irice kırılmış ceviziçi
tuz
Yapılışı
Domatesin ve salatalığın kabuklarını soyalım, biber ,soğanı da ekleyerek mümkün olduğunca minik olarak küp küp doğrayalım.
Maydanozu da ince ince doğrayalım ve önceki malzemelerle harmanlayalım.
Zeytinyağı ve limon suyu, nar ekşisi ve tuz da ayrı bir kapta karıştırırarak salatanın üzerinde gezdirelim. İrice kırılmış cevizin bir bölümünü salatanın içine katalım büyükçe olanları da süslemede kullanalım.
Bu salata hazırlanıp nar ekşisi dökülüp, dolapta yarım saat kadar beklettikten sonra yağ ve limonda eklenerek sunulduğunda daha lezzetli oluyormuş.
Servis anında üzerine sumakta serpebilirsiniz..
...................Afiyet Olsun......................
İçinde ceviz olan herşeyi yiyebilirim :))ellerine sağlık,harika gözüküyor.mutlu haftalar diliyorum..sevgiler.
YanıtlaSilsevgiciğim hakikaten herzaman banada itici gelmiştir bu isim:))
YanıtlaSilama çok güzel görünüyor canımm ellerin dert görmesinn:))
Sevgicim maşaallah seninde yapmadığın,bilmediğin yok.Herşeyi öğrenmeyi bende çok seviyorum.Bu salatayı hiç yapmadım ama:) Ellerine sağlık,çok leziz görünüyor...
YanıtlaSil