16 Temmuz 2010 Cuma

Zeytinyağlı Fasulye

Giresunda fasulyenin taze olanını da kurutulacak olanını da bu şekilde yapmayı tercih ediyorlar...
Fasulyeleri dilimlerken biraz uğraştırıyor ama görünüm sanki daha güzel oluyor...
Zeytinyağlılar yaz yemeklerinin vazgeçilmezleri..
Üstte servis edilen zeytinyağlı son akraba günümüzdendi...
Size şekil verme aşamasını göstermek için aşağıda ben sonradan evde tekrar yaptım..
Zeytinyağlı fasulyenin en önemli özelliği ,
domates suyu ile kısık ateşte az sulu pişirilmesi ve soğuk servis edilmesidir...... 
  

Malzemeler
1 kg taze fasulye
2 yemek kaşığı sıvı yağ
2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
2 baş kuru soğan
3-4 domates
3 diş sarmısak
1 su bardağı kaynamış su
1 tatlı kaşığı tuz
2 küp şeker

Hazırlanışı
1 kg fasulyeyi ayıklayıp yıkayalım, resimde görüldüğü şekilde verev dilimleyelim.
2 baş kuru soğanı yemeklikten biraz daha ince doğrayalım. 2 yemek kaşığı sıvıyağ da
soğanları ölene kadar kavuralım...Domatesleri rendeleyelim ve tamamen yumuşamış soğanların üzerine ilave edelim kavurmaya devam edelim...
Daha sonra fasulyeleri ilave edelim ve domateslerle alt üst olacak şekilde karıştıralım. Fasulyelerin rengi değişene kadar (yaklaşık 10 dakika)  kavuralım.Sarmısakları fasulyelerin üzerine rendeleyelim..
Tencereye 1 su bardağı kaynamış suyu ekleyelim ve fasulyeler pişene kadar
 (yaklaşık 45 dakika) kısık ateşte pişirelim.
En son fasulyeler yumuşayıp pişince 1 tatlı kaşığı tuzu ,şekeri ve zeytinyağını fasulyelerin üzerine ekledikten sonra şöyle bir karıştırıp soğumaya bırakalım...
Fasulyeler soğuduğu zaman servis tabağına alalım. Soğuk olarak servis yapalım...
**
*
*Zeytinyağının besin değeri yemeğin yüksek ısısı ile karşılaştığı zaman kaybolduğu için
 yemek piştikten sonra ilave ediyorum...

..................................AFİYET OLSUN.............................

7 yorum:

  1. ellerıne saglık..
    annem hep boyle yapar seklını..dusunuyorum bız kayserılıyız..ama acaba almanyadan cok memleketlı gordugunden sanırım..kım bılır belkı de karadenızlı bırınden kapmıstır :)
    vay be bende anneme ozgu sanırdım :)
    (esımın aılesı gıresunlu malum onlarda fasulye dıbleyı cok yapıyorlar..ama sımdı boyle mı kesıyorlar hatırlamadım. dıkkatlı bakmamısım demekkı :P :)

    YanıtlayınSil
  2. ellerine sğlık sevgicim fasulye güzel olur.

    YanıtlayınSil
  3. Sümeyye fasulye dible de fasulyelerin şekli minik minik oluyor böyle değil yani...Üniversite zamanında benden bu şekli gören bir arkadaşım evinde gidince yapmış annesi karadenizliler gibi yapıyorsun demiş .senin annende ihtimalle bir karadenizliden görmüştür...

    Bernacığım teşekkür ederim güzel oluyor ben de çok seviyorum ...

    YanıtlayınSil
  4. ÇOK SEVERİM ÇOK..
    ELLERINE SAĞLIK BEREKETİ BOL OLSUN..

    YanıtlayınSil
  5. ohh ne güzel de olmuşş... ellerine sağlık sevgicimm:))
    tekrar diyorumm muhabbetiniz bol olsunn:))
    mutlu hafta sonlarıı:))

    YanıtlayınSil
  6. Sevgi,üff bu nefis görünüyor,kizlarda bende cok severiz,karnim acikti,ama canim birsey istemiyor,fakat söyle bir taze fasülyeye hayir demezdim simdi...

    Aslinda gecen hafta yedik ama...

    Eline saglik canim,muhabbetle...

    YanıtlayınSil
  7. DUYGU'DAN SEVGİLER :)
    SEVGİ HANIM TAZE FASULYEYE BAYILIRIM AMA İLK DEFA ZEYTİNYAĞLI YAPTIM SAYENİZDE, İÇİNE KÖZLENMİŞ VE ŞERİT HALİNDE KESİLMİŞ KIRMIZI BİBER DE KATTIM BEN. BANA SORARSANIZ HARİKA OLDU :) ELLERİNİZE SAĞLIK...

    YanıtlayınSil

Yorum bırakan tüm ziyaretçilerime teşekkür ediyorum.. Yorumlarınız benim için değerli...
Bloğu olmayan ziyaretçilerim sizde yorum bırakabilirsiniz..
Yorumunuzu yazmak için
önce yorum kutusuna yorumunuzu yazın (ADINIZI EKLEMEYİ LÜTFEN UNUTMAYIN)
Daha sonra anonim yazan bölüme tıklayın ve soldaki yayınla yazan kutucuğu tıklayıp ,yorumunuzu bırakabilirsiniz ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...