Giresunda fasulyenin taze olanını da kurutulacak olanını da bu şekilde yapmayı tercih ediyorlar...
Fasulyeleri dilimlerken biraz uğraştırıyor ama görünüm sanki daha güzel oluyor...
Zeytinyağlılar yaz yemeklerinin vazgeçilmezleri..
Üstte servis edilen zeytinyağlı son akraba günümüzdendi...
Size şekil verme aşamasını göstermek için aşağıda ben sonradan evde tekrar yaptım..
Zeytinyağlı fasulyenin en önemli özelliği ,
domates suyu ile kısık ateşte az sulu pişirilmesi ve soğuk servis edilmesidir......
Malzemeler
1 kg taze fasulye
2 yemek kaşığı sıvı yağ
2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
2 baş kuru soğan
3-4 domates
3 diş sarmısak
1 su bardağı kaynamış su
1 tatlı kaşığı tuz
2 küp şeker
Hazırlanışı
1 kg fasulyeyi ayıklayıp yıkayalım, resimde görüldüğü şekilde verev dilimleyelim.
2 baş kuru soğanı yemeklikten biraz daha ince doğrayalım. 2 yemek kaşığı sıvıyağ da
soğanları ölene kadar kavuralım...Domatesleri rendeleyelim ve tamamen yumuşamış soğanların üzerine ilave edelim kavurmaya devam edelim...
Daha sonra fasulyeleri ilave edelim ve domateslerle alt üst olacak şekilde karıştıralım. Fasulyelerin rengi değişene kadar (yaklaşık 10 dakika) kavuralım.Sarmısakları fasulyelerin üzerine rendeleyelim..
Tencereye 1 su bardağı kaynamış suyu ekleyelim ve fasulyeler pişene kadar
(yaklaşık 45 dakika) kısık ateşte pişirelim.
En son fasulyeler yumuşayıp pişince 1 tatlı kaşığı tuzu ,şekeri ve zeytinyağını fasulyelerin üzerine ekledikten sonra şöyle bir karıştırıp soğumaya bırakalım...
Fasulyeler soğuduğu zaman servis tabağına alalım. Soğuk olarak servis yapalım...
**
*
*Zeytinyağının besin değeri yemeğin yüksek ısısı ile karşılaştığı zaman kaybolduğu için
yemek piştikten sonra ilave ediyorum...
..................................AFİYET OLSUN.............................
ellerıne saglık..
YanıtlaSilannem hep boyle yapar seklını..dusunuyorum bız kayserılıyız..ama acaba almanyadan cok memleketlı gordugunden sanırım..kım bılır belkı de karadenızlı bırınden kapmıstır :)
vay be bende anneme ozgu sanırdım :)
(esımın aılesı gıresunlu malum onlarda fasulye dıbleyı cok yapıyorlar..ama sımdı boyle mı kesıyorlar hatırlamadım. dıkkatlı bakmamısım demekkı :P :)
ellerine sğlık sevgicim fasulye güzel olur.
YanıtlaSilSümeyye fasulye dible de fasulyelerin şekli minik minik oluyor böyle değil yani...Üniversite zamanında benden bu şekli gören bir arkadaşım evinde gidince yapmış annesi karadenizliler gibi yapıyorsun demiş .senin annende ihtimalle bir karadenizliden görmüştür...
YanıtlaSilBernacığım teşekkür ederim güzel oluyor ben de çok seviyorum ...
ÇOK SEVERİM ÇOK..
YanıtlaSilELLERINE SAĞLIK BEREKETİ BOL OLSUN..
ohh ne güzel de olmuşş... ellerine sağlık sevgicimm:))
YanıtlaSiltekrar diyorumm muhabbetiniz bol olsunn:))
mutlu hafta sonlarıı:))
Sevgi,üff bu nefis görünüyor,kizlarda bende cok severiz,karnim acikti,ama canim birsey istemiyor,fakat söyle bir taze fasülyeye hayir demezdim simdi...
YanıtlaSilAslinda gecen hafta yedik ama...
Eline saglik canim,muhabbetle...
DUYGU'DAN SEVGİLER :)
YanıtlaSilSEVGİ HANIM TAZE FASULYEYE BAYILIRIM AMA İLK DEFA ZEYTİNYAĞLI YAPTIM SAYENİZDE, İÇİNE KÖZLENMİŞ VE ŞERİT HALİNDE KESİLMİŞ KIRMIZI BİBER DE KATTIM BEN. BANA SORARSANIZ HARİKA OLDU :) ELLERİNİZE SAĞLIK...