15 Nisan 2012 Pazar

Cantık


Cantık da ne diyen sesleri duyar gibiyim..
Cantık Bursanın minyatür boyuttaki pidesiymiş bende yeni öğrendim..
Benim yaptıklarımda normalinden biraz daha küçük oldular sanırım..
Cantık aslında Tatarlara özgü bir lezzet ve gerçeği ağzı kapalı olarak yapılırmış ; zamanla ağız açılmış Eskişehir usulü kayık şeklini almış ve şimdilerde Bursada yuvarlak şekilde yapılıyormuş..
Pideden farkı iç malzemesinin çiğ börekte olduğu gibi çiğ olması.. 
Cantığın kenarları kalın iç malzemenin konulduğu orta bölüm ince oluyor.. 
Bu kadar laftan sonra gelelim cantığın tarifine...

Malzemeler
1 su bardağı ılık su
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı ılık süt
2 yumurta (bir sarı dışı için)
2 yemek kaşığı şeker
1.5 tatlı kaşığı tuz
1 paket yaş maya veya instant maya
5 -6 su bardağı kadar un

İç malzeme için
400 gr kıyma
2-3 sivri biber
1 iri kuru soğan
2 domates yada 200gr kadar domates sosu
Tuz, karabiber ve su

Yapılışı
1 su bardağı ılık su ile mayamızı eritelim..
(Kuru maya kullanacaksanız direk una karıştırabilirsiniz.).
Tüm malzemeyi sırayla kullanarak yumuşak kıvamlı bir hamur elde edelim..
Hazırladığımız hamuru yarım saat kadar mayalanması için dinlendirelim..
Hamur mayalanırken bu sırada bizde iç malzemizi hazırlayabiliriz..
Bunun için soğanı minik minik doğrayalım ya da rendeleyelim, kıymayı ,domates sosu ve baharatları ilave edelim harcı sürülebilir kıvama getirecek kadarda yavaş yavaş su ekleyerek karıştıralım .


Hamurumuz mayalanınca tam kıvamı yukarıdaki gibi iplik iplik olacak..
Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp elimizle oval olarak açalım.
Şekil verirken ele yapışan bir hamur olduğu için elimizi yağlamamız işimizi kolaylaştıracaktır..
Açtığımız bu ovallerin içine iç harcımızdan yeteri kadar koyalım ve uçlarından yarım kapatalım.
Hazırladığımız cantıklarımızı bu şekilde yağlı kağıt üzerine yada yağlanmış tepside biraz daha mayalanması için bekletelim.(10 dakika kadar)
 Mayalanan cantıklarımızın kenarlarına yumurta sarısı sürüp önceden 190 derecede ısıttığımız fırında üzerleri kızarana ve içi pişene kadar pişirelim..

........Afiyet Olsun........

17 yorum:

  1. nasıl güzelll şuan 12 online var hepside mest oldu eminim:)

    YanıtlaSil
  2. offf sevgi bu harika görünüyor! gece gece ağzım sulandı valla :D üşenmezsem denerim yarın inşallah.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kirazzedecim dene yanına da çay yap afiyetle ye ..

      Sil
  3. sevgiiii bu ne böyle ayrıca canım senin verdiğin bilgileri de çok yararlı buluyorum eline koluna sağlık sevgiler selamlar bitanem...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tombul Tarifler genelde paylaştığım lezzetler hakkında bişeyler öğrenmeyi severim ve tabiki bu bilgileri paylaşmayıda ..
      Bu anlamda pek bir geri dönüş olmamıştı bu şekilde düşünmeen sevindirici teşekkür ederim selamlar benden....

      Sil
  4. kokusu buraya kadar geldi,ellerin dert görmesin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Komşum demek bizim cantıkların kokusu sana kadar geldi he hamilesin sorun olmasın sonra sana da yapıp getireyim mi ne dersin?..

      Sil
  5. Nefis görünüyor canım ellerine sağlık..öğlenin bu erken vaktinde acıktırdın beni:))

    YanıtlaSil
  6. uff sevgi yıne doktürmüşsün.ellerıne sağlık...olsada yesem şimdi ama dıyetteyım..bıtmek tukenmek bılmeyen dıyetttt...ama olsun ben yaparım çocuklarım yer...hoşcakal..filiz coşkun.

    YanıtlaSil
  7. Canım zaten asıl cantık yuvarlak olarak yapılandır. Pide şeklini sonradan aldı ama aslını bozmayan meşhur yerler var. Yolunuz düşerse kayhan çarşısına mutlaka uğrayın derim. Ellerine sağlık çok güzel görünüyorlar.

    YanıtlaSil
  8. bursada yaşayan biri olarak cantık cantık olalı bu kadar güzel görünmedi gözüme demeliyim.kaşığın ucuyla koydukları harç ve acayip kalın ekmeğiyle gayet soğuduğum bir tat oldu kendileri.seninki pek bol keseden bir tarif olmuş çok bi tebrik edilesi yani:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgicim teşekkür ederim beğenmene sevindim ,Kayhan çarşıyı pek meth ediyorlar bakalım ilk Bursa ziyaretimde orjinalini denersem bende sen gibi yorum yapabilirim belki..

      Sil
    2. oradan da yedim ıhh ıhhhh

      Sil
  9. ellerinize sağlık tarifi aldım bile..

    YanıtlaSil
  10. SİTENİZİ BİR KAÇ GÜNDÜR ÇALIŞTIĞIM HASTANEDEN [ŞANLIURFA KADIN DOĞUM KAN MERKEZİ]ORDAN TAKİP EDİYORUM HARİKA ÇOK SICAK VE SEVGİ DOLU İSMİNİ HAKIYLA VERİYOR URFANIN ÇİĞ KÖFTESİ VE LAHMACUN TARİFİNİ GÖNDERMEK İSTERİM KOLAY GELSİN ELLERİNİZE VE YÜREĞİNİZE SAĞLIK

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İsminizi yazsaydınız size isminizle hitap etmek isterdim, neyse sizinde yorumunuz çok samimi ve içten geldi bana teşekkür ediyorum..
      Urfa'nın çiğ köftesini ve lahmacunun tatmış olsam da henüz denemiş ve blogda tarifini yayınlamış değilim .Yorumunuzdan yanlış anlamadıysam tarif göndermek istiyorsunuz mail adresime gönderebilirsiniz.. Tekrar teşekkürler bu içten yorum için..

      Sil

Yorum bırakan tüm ziyaretçilerime teşekkür ediyorum.. Yorumlarınız benim için değerli...
Bloğu olmayan ziyaretçilerim sizde yorum bırakabilirsiniz..
Yorumunuzu yazmak için
önce yorum kutusuna yorumunuzu yazın (ADINIZI EKLEMEYİ LÜTFEN UNUTMAYIN)
Daha sonra anonim yazan bölüme tıklayın ve soldaki yayınla yazan kutucuğu tıklayıp ,yorumunuzu bırakabilirsiniz ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...