Biz de bayram pek sessiz sedasız geçiyor....
Akrabalarla bir anlamda sözleştik memlekette birlikte geçirecektik bayramı...
Ama gelgelelim bizde işler yolunda gitmedi .
İstanbul'a erken dönmek zorunda kalınca bayramda yalnız kaldık desem yeridir..
İlk gün burada olan bir kaç akraba ziyareti , ikinci gün bize gelen misafirlerimizi ağırladık..
Ve bugünde birkaç ziyaretle bayramı sonlandırdık desem yeridir..
Ama sonuç olarak kalabalık aile ortamında geçen bayramlar tercihimdir..
Akrabalarla bir anlamda sözleştik memlekette birlikte geçirecektik bayramı...
Ama gelgelelim bizde işler yolunda gitmedi .
İstanbul'a erken dönmek zorunda kalınca bayramda yalnız kaldık desem yeridir..
İlk gün burada olan bir kaç akraba ziyareti , ikinci gün bize gelen misafirlerimizi ağırladık..
Ve bugünde birkaç ziyaretle bayramı sonlandırdık desem yeridir..
Ama sonuç olarak kalabalık aile ortamında geçen bayramlar tercihimdir..
Hatay 'a(Antakya) ait çok lezzetli bir yemektir tepsi kebabı..
Gerçi Hatay'a ait yemeklerin hepsi birbirinden lezzetli o ayrı bir konudur . ..
Daha önceden de belirttiğim gibi Hatay'ın eşimin ilk görev yeri olması sebebi ile yemek kültürüne pekte yabancı değiliz..
Daha önceden de belirttiğim gibi Hatay'ın eşimin ilk görev yeri olması sebebi ile yemek kültürüne pekte yabancı değiliz..
Bu lezzetli yemekler birazda yağsız yapılınca lezzetli olsa ne olurdu sanki...
***
Hatay'ı bilenler bilir pek çok yerde tepsi kebabının harcını kasaplar yapar.
Antakyalılar bu yemeğin hazırlık aşamasını genelde kasaplarda yaptırır.
Baharatlar hariç tüm malzemeleri kasaba verirler ,ya da kasaptan kıyma alınır kasapta diğer malzemeleri ilave eder, bu malzemeleri satırla incecik kıyar ve karışım oluşturduktan sonra ya eve gönderir ya da orada ki fırında pişirilir..
Ben Hatay gezimiz de görmüştümde çok şaşırmıştım..
Malzemeyi alan, tepsisini kapan kasaba ya da fırına gidiyor..
Oh demiştim, bu Hataylıların işi iş hazır yemek diye düşünmeden de etmemiştim doğrusu....
Hatay'ın tepsi kebabı ile Kilis'in tavası birbirine çok benziyor..
Bölgeler birbirine yakın olunca lezzetlerde de birbirlerinden etkilenmeleri gayet doğal tabii ki..
Kilis tavada, kıymalı harcın altına yuvarlak patates dilimleri diziliyor..
MALZEMELER
750 gr. orta yağlı kıyma(kuzu -dana karışımı)
1 adet kuru soğan
3 diş sarımsak
Maydanoz,
tuz,karabiber,pulbiber ve kimyon
Üzeri İçin:
3-4 adet patates
3-4 adet sivri biber
2 domates
1 yemek kaşığı salça ve tereyağ
YAPILIŞI
Kıyma, rendelenmiş soğan ve sarımsak,kıyılmış maydanoz,tuz ve baharatları iyice karıştırarak yoğuralım.
Yağladığımız tepsiye 1 parmak inceliğinde ve tepsinin kenarlarına çıkacak şekilde harcı yayalım.( kıymalı harç pişince normal ölçülere düşecektir )
Patatesleri yuvarlak olarak aynı incelikte dilimleyelim.
Zamandan tasarruf etme adına ocak üzerinde dağılmayacak kıvamda yumuşayana kadar pişirelim.
Salçalı suyunu katmadan önce bu şekilde 200 derecede ısıtılmış fırına verelim.
Biraz sulanıp et ortaya doğru çekince fırından çıkaralım ve pişmeye yakın patateslerimizi süzelim ve tepsideki kebabımızın üzerine dizelim.
Sonra biberleri ve domatesleri ortasına döşeyin ( resimlerdeki gibi ).
Küçük bir tavada domatesi ve 1 yemek kaşığı salçayı ve 1 yemek kaşığı tereyağı ilavesi ile kavuralım bir su bardağı su ilave ederek kebabımızın üzerine dökelim .
200 derece fırında 10 dakika kadar daha pişirip yanında pirinç pilavı ve ayran ile sıcak sıcak servis yapalım..
* Hatayda orjinal tarifte kebabın üzerine patatesler çiğden konuluyor ama bu şekilde pişme süresi uzayacağı için ben farklı yaptım..
..............Afiyet Olsun................
http://mutfaktansesler.blogspot.com/2011/08/pazar-filesine-donus-etkinligi.html etkinliğime bekliyorum ellerine sağlık
YanıtlaSilyarın akşam yapayım,sağol sevgicim
YanıtlaSilSevgi, cok guzel gorunuyor arkadasim. Ben patatesiz yapiyordum birdahaki sefere senin tarini uyguluycam
YanıtlaSilSevgielr
Sefa
DUYGU'DAN SEVGİLER :)
YanıtlaSilSEVGİ HANIM BEN KÖFTE KISMINA BİRAZ EKMEK VE 1 YUMURTA KATTIM OZAMAN KÖFTE DAHA HAFİF OLUYOR BENCE VE PATATESLERİ DE HAŞLAMAK YERİNE HAFİF KIZARTARAK DİZDİM. ÇOK AMA ÇOK GÜZEL OLDU :) SAYENİZDE DEĞİŞİK YEMEKLER YAPABİLİYORUM ARTIK, ÇOK SAĞOLUN :)
Tarhana tarifini uc yildir kullaniyorum sonuc mukemmel. Hic korkmadan deneyebilirsiniz oldugu gibi uygularsaniz problem yok
YanıtlaSil