Kışlık hazırlıklarınızı son hızıyla devam ettiğinizi biliyorum...
Eeee artık sonbahardayız ve yavaş yavaş kışa doğru ilerliyoruz ve bu hazırlıkları hızlandırmalıyız..
Blog istatiklerim bana diyor ki, insanlar bu hazırlıklara çok önem veriyor..
Anlatımlarını biraz daha detaylandır..
İşte bu veriden yola çıkarak, taze fasulyeyi dondurucuya nasıl koyarsak daha lezzetli olur bunu paylaşmak istiyorum..
Dondurarak saklama işleminin besinin özelliğini diğer besin saklama yöntemlerine göre tazeye en yakın olarak koruyan yöntem olduğu biliniyor.
Eeee artık sonbahardayız ve yavaş yavaş kışa doğru ilerliyoruz ve bu hazırlıkları hızlandırmalıyız..
Blog istatiklerim bana diyor ki, insanlar bu hazırlıklara çok önem veriyor..
Anlatımlarını biraz daha detaylandır..
İşte bu veriden yola çıkarak, taze fasulyeyi dondurucuya nasıl koyarsak daha lezzetli olur bunu paylaşmak istiyorum..
Dondurarak saklama işleminin besinin özelliğini diğer besin saklama yöntemlerine göre tazeye en yakın olarak koruyan yöntem olduğu biliniyor.
Dondurucuya gitmeye hazır paketlenmiş fasulye görüntümüzle başlayalım yazımıza...
Evet donducuya koyacağımız taze fasulyemizi en güzelinden ve
tazesinden aldıysak sizde benim gibi işinizi kolaylaştırın
evde bu işi severek yapabilecek afacanlarınızı çalıştırmakla işe başlayın..
tazesinden aldıysak sizde benim gibi işinizi kolaylaştırın
evde bu işi severek yapabilecek afacanlarınızı çalıştırmakla işe başlayın..
Gördüğünüz gibi nasılda severek yapıyorlar bu işi...
Ben Fasulyeleri Giresun'dan getirttim;
memleket mahsulü daha lezzetli oluyor bunu birkaç senedir test ediyor ve görüyorum..
memleket mahsulü daha lezzetli oluyor bunu birkaç senedir test ediyor ve görüyorum..
Malzemeler
15 kilo kadar taze fasulye
6-7 kilo kadar domates
Hazırlanışı
Fasulyelerimizi önce yıkayalım ve uçlarını temizledikten sonra uygun uzunlukta kıralım..
Domateslerimizin tamamını rendeleyelim yada robottan geçirelim..
Uygun derinlikteki tenceremize (benim tencerem derin bir tencereydi) 2 su bardağı kadar domates rendesi koyalım üzerine de tencereyi dolduracak kadar fasulye ilave ederek tencerenin kapağını kapatalım.
Domatesin suyunda ve kendi buharıyla 10 dakika kadar fasülyelerin rengi değişip diriliklerini kaybedinceye kadar, arada karıştırarak kavuralım.
Bu işlem fasülyenin cinsine ve kalitesine göre değişebilir.
(dikkat fasulyelerimiz çok yumuşamayacak sadece renkleri biraz solacak)
Sonra rengi dönmüş olan bu fasulyelerimizi geniş tepsilere dökelim ve tamamen soğutalım...
Aşağıda görüldüğü gibi..
Tamamen soğuttuğumuz taze fasulyeleri buradaki gibi buzdolabı poşetlerine birer pişirmelik bölelim ve şuradaki yöntemimizle de poşetlerin havalarını alalım.
*
Taze fasulyeyi yemeklik kullanabileceğiniz gibi altta benim yaptığım gibi,
Bir Karadeniz yemeği olan dible içinde aşağıda ki şekilde hazırlayabilir
ve kışın kolaylıkla pirinçli fasulye diblesi yapabilirsiniz..
Yöntem yine aynı şekilde..
Bir başka şeklide yine yemeklik ama biraz zeytinyağlı fasulye tarzında fasulyeleri incelterek hazırlayabilirsiniz.
İşte bu kadar benim hazırladığım miktar size fazla gelebilir siz ölçüleri azaltarak kendinize göre hazırlayabilirsiniz..
Bu şekilde tamamen sağlıklı ve lezzetli kış için elinizin altında fasulyeleriniz olacak..
Dikkat edilecek iki nokta var
Birincisi fasulyeleri çok kavurmayacaksınız rengi dönecek kadar ve
ikincisi tamamen soğuduktan sonra ,hava almayacak şekilde paketleyeceksiniz .
ohh mis gibi memleket fasülyesi:)
YanıtlaSilhazırlıklar tamam gibi canım Allah güle güle yedirtsin inşallah:))
sevgilerimle..
Elelrien saglik Sevgi gule gule yiyin insallah
YanıtlaSil15 kilo ! zavallı çocuklar
YanıtlaSilharıka anlatmıs ve fotograflamıssın lakın ben hııc boyle seyler yapamam yapamayacagımdan degıl tembelım bıldıgın:)
YanıtlaSilbırde hersey mevsımınde guzel dıye dusunuyorum bzluga gırıp aclması vs tadı kacıyor sankı ne bılım..
Deniz hazırlıklar tamam değil aslında ama bebekle bu kadar....
YanıtlaSilSefa teşekkür ederim canım..
Neval hiçde yazık değil ağaç yaşken eğilir malum, seve seve ayıkladılar fasulyeleri..
Gülcan ben seviyorum böyle şeylerle uğraşmayı, inan lezzeti de gayet yerinde oluyor bazı şeylere dikkat edip hazırlarsak.
Allah ağız tadıyla yemek nasip etsin.tepsilerin balkon kenarında durduğu fotoyu görünce başım döndü bir an.tepsiler binaların üzerinden uçuyormuş gibi geldi:)
YanıtlaSilYakışıklılara da bravo yani,dediğin gibi şimdiden alıştırmak lazım,sonra sıkıntısını yine biz yaşıyoruz malesef...
fasulyelerin manzarası güzelmiş :)
SilManzaramız güzeldir ;biraz da onlar faydalansın fena mı:))
SilSevgi hanım Allah'a şükür ani bi rüzgar çıkmamış. Aman dikkat edin, burda karşı komşumuz bu fotoğraftaki gibi tepsiyi balkonun kenarına koymuş kayısı kurutmak için. Tepsinin düşüşünü gördüm, Allah'a şükür aşağısında kimse yoktu, birinin başına gelse çok fena olurdu. Çelik tepsi yamuldu yere çarpınca..
SilBu arada adımı yazmayı unutmuşum, adım Seher :)
Silmerhaba ben yenı evlendım bu sene ılk defa kıslık hazırlıcam bu yapmıs olduklarının hepsı benım ıcn cok yararlı bırsey sorcam dıyelım bunlaarı kullanmak ıstedgımde nasıl yapacam normal evde fasulye yemegı yaptıgım gıbımı acaba :?
YanıtlaSilhaticinpepelasi fasulyeyi kışın kullanacağın zaman genelde dondurucudan çıkardığın gibi buzunu çözdürmeden kullanman öneriliyor(bakteri üretmemesi için).
YanıtlaSilBende buna katılıyorum ama ben buzdolabı poşetinden çıkarıp şöyle bir musluğun altına tutuyorum ve direk tencerede kavurduğum soğanların üzerine koyup suyunu da ilave edip pişiriyorum..
ben pişirmeden donduruyorum am hiç memnun kalmdm birdhaki sefere bunu deneyecegm inş.(elif)
YanıtlaSilElif Hanım;
YanıtlaSilPişirmeden pek çok kişiden olumsuz yorum duymuştum.. Bende fasulyenin pek çok sebzede olduğu gibi azda olsa pişirilip o şekilde dondurucuya konulmasından yanayım..
Lezzette bu şekliyle kayıp olmuyor ben senelerdir bu şekliyle yaparım; deneyin pişman olmayacaksınız inşallah..
peki salçasi ne zaman koyulacak bilgi verirseniz sevinirim
YanıtlaSilSalça derken domates rendesini kastediyorsanız yukarı tarifte yazdım aslında . Fasulye ile beraber tencereye alıyoruz domates ve fasulye beraber kavruluyor ve bu şekilde de fasulye yumuşuyor.. Sorunuzu umarım doğru anlamışımdır..
SilVerdiğiniz bilgiler için teşekkürler
Silşu anda hem okuyor hemde yapıyorum
hoşçakalın
Resimlerle anlatmanız çok iyi. Afiyetle yersiniz umarım :)
YanıtlaSilbende mutlaka deneyeceğim teşekkür ederim Asuman
YanıtlaSilAsuman hanım; Kolay gelsin o halde
SilPaki
SilGuzel
Silben elif
YanıtlaSilsevgi hanım bende fasülye sakladım buzlukta ama az benimki tabi 1.5 kilo kadar ama ben pişirmedim sadece ayıkladım yıkadım ve doğradım o şekilde sakladım bir mahsuru olur mu sizce. benim annem de sizin gibi yapıyordu ben de denk geldi fazladan almıştık fasülyeyi araya gitmesin diye koydum. eğer böyle bir mahsuru varsa bi dahaki sefere sizinki gibi yapmayı düşünüyorum. SEVGİler.
Elif sakladığın şekilde fasulyelerin umarım kullanılabilir şekilde kalırlar.. Sebzeleri dondurucuya koymadan önce kısa bir süre şoklamak gerekiyor ki dondurucu sebzeyi bozmasın..
SilŞoklama işlemi yukarıda anlattım aslında çok kısa fasulyeyi domates sosla kavurmak yada kaynar suda haşlayıp çıkarmma şeklinde olur ki ben domatesle kavurmayı vitamin kaybı olmamsından dolayı tavsiye edebilirim...
Sözün özü fasulyeyi direk dondurucuya koymanız iyi olmamış..
Allah afiyetle sağlıkla agzinizin tadini bozmadan yemek nasip etsin inşallah. Bende yaptim bol domatesli sekilde:)
YanıtlaSilAklımdaki tüm sorulara cevap vermişsiniz Sevgi Hanım çok teşekkür ederim.Türkan
YanıtlaSildomates şartmı
YanıtlaSilBen taze fasulyeyi kurtları çıksın die 6saat suda beklettim vitamini olmusmudur acaba hemen yorum bekliyorum
YanıtlaSilfasulye fazla pişerse sorun olur mu? unutmuşum 30 dakika kadar pişmiş.
YanıtlaSiltuz eklemiyor muyuz
YanıtlaSiltuz eklemiyo musunuz
YanıtlaSilTeşekkürler
YanıtlaSilTaze fasulye yemeği yapıyordum.Ancak çok fazla fasulye kavurmuşum.Buzluğa atmak istiyorum ama soğanlı olması sorun yaratır mı?Bilgisi olan cevap verebilir mi?
YanıtlaSilBencede bubsıteye bayılıom zaten hep fasulyelerımıbsızınkındrn yaptım ve denedim pısırdım vok da guzel bır tadı olduu ellerınıze saglık gercektwn dıkkat ederek yaparsak mukemmel kezzetler cıkiyor ortaya sevgilerr
YanıtlaSilSoğanlı olması sorun değil..ben yemekten artanlari bile donduruyorum.problem olmuyor.
YanıtlaSilHiç tuz katılmıyor mu fasulyeler kavanozlanırken ? ya da kavanozlara konmadan önce ocakta kaynatılırken ? bundan hiç bahsetmemişsiniz o yüzden merak ettim. bildigim kadarıyla tuz ve yağ uzun süreli korunmasında önemli bir etken.
YanıtlaSilMerhaba benim sizden öğrenmek istediğim, yeşil taze fasülyenin yada beyaz taze fasülyenin derin dondurucuya nasıl konacağı ile ilgili nasıl bir işlem yapmam gerektiği konusunda bilgi ve tarif rica ediyorum.
YanıtlaSilMrb elinize saglik sevgi hanim gule gule yersiniz ins tarifiniz cok guzel ben de yaptim guzel oldu benimkide 20 kg fasulyeye 10 kg domates ekkedim tuz dan bahsetmemissiniz tuz ilave ediliyomu annemede yapicaz en azindan onunkine tuz ilave etcekmiyiz cevap icin tskler elinize emeginize saglik kolayliklar diliyorum Allaha emanet olun Sevgi Aydin.
YanıtlaSil