Yaz yemeklerinin vazgeçilmezi taze fasulye şu sıralar bitti bitiyor .
Bunun için bugün sizlere fasülye diblesi tarifini vereceğim..
Diyeceksiniz ki Dible de ne? dible, dibini tutturmak demekmiş.
Bu yemeği evlenene kadar çokda bilmezdim ama eşim sayesinde öğrendim diyebilirim.
Karadeniz yöresinin özelikle de Giresun'un bu vazgeçilmez yöresel yemeğine ,
birçok yerde pirinçli de diyebiliyorlar...
Yemek hafif, sağlıklı ve çok çok besleyici..
Değişik sebzelerle de dible yapabilmeniz mümkün.
(fasulye, karalahana, patlıcan , kabak,pırasa,pazı vs)
Bunun için bugün sizlere fasülye diblesi tarifini vereceğim..
Diyeceksiniz ki Dible de ne? dible, dibini tutturmak demekmiş.
Bu yemeği evlenene kadar çokda bilmezdim ama eşim sayesinde öğrendim diyebilirim.
Karadeniz yöresinin özelikle de Giresun'un bu vazgeçilmez yöresel yemeğine ,
birçok yerde pirinçli de diyebiliyorlar...
Yemek hafif, sağlıklı ve çok çok besleyici..
Değişik sebzelerle de dible yapabilmeniz mümkün.
(fasulye, karalahana, patlıcan , kabak,pırasa,pazı vs)
Malzemeler
Yarım kilo taze fasulye(500gr)
1 kırmızı biber
1 domates rendesi
1 yeşil biber
1 kuru soğan
2 diş sarmısak
2 küçük havuç
1 patates
Yarım çay bardağı sıvıyağ
Yarım çay bardağı pirinç
karabiber,tuz.
Hazırlanışı
Taze fasulyeyi minik minik doğrayalım(burada ki gibi).
Kırmızı ve yeşil biberleri, kuru soğanımızı yemeklik olarak doğrayalım. Sıvıyağda yumuşayana kadar kavuralım. Rendelediğimiz domatesimizi ekleyelim.
Havucu ve patatesi ve sarmısağı da minik küpler halinde doğrayalım taze fasulyeyle birlikte kavrulmuş soğan ve biberlerin üzerine ilave edelim.
Sebzeleri de yağda biraz yumuşayana kadar kavuralım..
Sebzeler kavrularak iyice yumuşayınca yıkayıp süzdüğümüz
yarım çay bardağı kadar pirinci ilave edelim
Baharatları ilave edip kısık ateşte pişmeye bırakalım ;kendi suyu yeterli değilse biraz da su ekleyelim pirinçler de yumuşayana kadar suyunu tamamen çekene kadar pişirelim.
*
Pirinçler tamamen yumuşayınca pilav gibi demlenmeye bırakalım.
Dibleyi sıcak ılık soğuk her şekilde yiyebilirsiniz..
......................Afiyet olsun...................
uzun zamandır yapmıyorum ama sevdıgım bir yemektir ellerıne sağlık
YanıtlaSilellerine sağlık bende çok severim ama biraz farklı yapıyorum bu da nefis duruyor afiyetle
YanıtlaSilsebze yemeği her zaman tercihimdir...hele böylesine güzel bir dible olursa,ellerine sağlık arkadaşım....
YanıtlaSilçok severim:)
YanıtlaSilçok da severim :)
YanıtlaSileline sağlık olsun
ellerine sağlık canım :))
YanıtlaSilbir türlü deneyemedim ben bu lezzeti yahu yapayım yapayım bir gün elbeettt yapayımm.))
afferin nefismis
YanıtlaSil