23 Şubat 2014 Pazar

Ev Yapımı Ekler Tarifi


Ekler pasta desem sevmeyeni çıkmaz sanırım.
Görüntüsünün ayrı, lezzetinin ayrı bir albenisi var.

Ekler pasta profiterolün başka bir versiyonudur aslında..
Profiterol yapımını hatırlarsanız daha önce burada paylaşmıştım..

Ekler de profiterol de Şu hamuru ile hazırlanır..
Birisi top top şekillendirilirken diğeri uzun uzun parmak gibi sıkılır..


Malzemeler
2 yemek kaşığı tereyağı (100gr)
1.5 su bardağı su
1 su bardağı dolusu un
1 yemek kaşığı toz şeker
1 fiske tuz
4 adet yumurta

Krema için
3 su bardağı süt
 1,5 çay bardağı toz şeker 
1 yumurta sarısı 
1 su bardağından iki parmak eksik un
1 poşet toz krem şanti 

Çikolata sosu için
100 gr bitter çikolata
Yarım çay bardağı süt kreması 

Yapılışı
Tereyağı, tuz ,şeker ve suyu tencereye koyalım ocağa alalım..
Kaynayınca 1 su bardağı unun tamamını dökelim ve hızlı bir şekilde toparlanıncaya kadar karıştıralım..
5 dakika kadar karıştırarak pişirelim ve ocağın altını kapatalım..
Hamuru karıştırarak biraz ılınmasını sağlayalım.
Ilıyan hamura yumurtaları tek tek kıralım ve her yumurta kırışta mikserleyerek hamura yedirelim..


Üstte kolajda ilk fotoğraf yumurta ilave edilmeden önceki halini görüyorsunuz..
Üçüncü fotoğrafsa yumurtaları ilave ettikten sonraki son hali..

Hazır olan ekler hamurunu yukarıda gördüğünüz gibi krema sıkma aparatına dolduralım ve yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye 1'er parmak uzunluğunda aralıklı olarak sıkalım.
180 derecede ısıttığımız fırında hamurlar hafifçe pembeleşip kabarıncaya kadar pişirelim..

Ekler hamurları pişince fırını kapatalım ve fırın kapağını açmadan 10 dakika kadar bekletelim.

Bu arada kremayı hazırlayıp soğutalım..
Süt ,un ,Yumurta sarısı ve şekeri tencereye alalım ve tel çırpıcıyla çırpalım..Karıştırarak pişirelim.
Krema kıvamını alınca ocağı kapatalım ve karıştırarak biraz soğumasını sağlayalım..
Krema ılımaya başlayınca toz krem şantiyi ilave edelim ve 10 dakika kadar mikserleyelim..


Soğumuş olan ekleri ortadan ikiye keselim kremayı sıkıp diğer yarısını üzerine kapayalım ya da benim yaptığım gibi ortadan yarım keselim (tamamen ayırmadan) boşluktan içeri kremayı sıkıp içini dolduralım..

Çikolata sosu içinse;
Yarım çay bardağı süt kremasını derince bir sos tavasına alalım ve kaynatmadan ısıtalım.
İyice ısınmış olan kremanın içine çikolatayı kırıp ilave edelim ve karıştırarak erimesini sağlayalım..
Sonra ılıyan eklerlerin üst kısımlarını çikolata sosa batıralım servis tabağımıza alalım... 

Üzerine hindistan cevizi ya da toz fıstık serperek servis yapabilirsiniz..

Eklerin en önemli püf noktaları
*Ekler hamurlarını fırına verdikten sonra pişerken ve fırının içinde soğurken fırının kapağını kesinlikle açmayın. Aksi halde eklerleriniz sönebilir..Pişip pişmediğini fırın camından kontrol edebilirsiniz.

* Hamura ekleyeceğiniz her bir yumurtayı tek tek ilave etmeli ve her defasında mikserle 
hamura iyice yedirmeniz gereklidir..
*Eklerlerinizi hemen servis etmeyecekseniz kullanacağınız zamana kadar içine krema sürmeden hava almayacak şekilde saklayabilirsiniz..
 Servis edeceğiniz zaman krema ile doldurabilir ve çikolata sosunu ilave edebilirsiniz..
Aksi halde krema ekleri yumuşatabilir..

* Bu miktarda şu hamuru ile 45 adet ekler çıkıyor..Bu sayı eklerlerinizin boyutuna göre de değişebilir.. 

Eklerimiz bu şekilde hazırlanmış oluyor.. Tarif aslında çok kolay püf noktalarına dikkat ederseniz hiç bir sorun çıkmayacaktır..

Yok ben yapamam derseniz de kolayı var..Kolay ekler tarifi tam size göre tarifi ise işte burada..

 ......Afiyet Olsun.....

14 yorum:

  1. sanıldığı kadar zor değil kesinlikle.. uğraşmayı sevenler için de makarna yapmak kadar kolay :)
    ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Denizcim severek yapabilen için her şey zevkli ve kolaydır değil mi?

      Sil
  2. çok lezzetli görünüyorlar :) cupcake desenli örtüyü nereden aldınız acaba :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler ;Masa örtümü English homedan almıştım.

      Sil
  3. En sevdiğim tatlıdır. Çoğu zaman hazır alıyorum :)) Ellerine sağlık muhteşem görünüyorlar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.
      Artık hazır almıyoruz kendimiz yapıyoruz..

      Sil
  4. şimdi ben şeyi merak ettim acaba bu eklerin hamurunun kıvamı piştikten sonra yumuşakmı oluyor çıtırmı ben yaptığım zaman yumuşak oluyor sinir oluyorum yani pastanelerdeki gibi elealındığında dik durmuyor çıtır olmuyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hatice Hanım; eklerler fırından çıkınca çok sert değiller ama yumuşak kesinlikle değiller.. Birazcık gevrekler diyelim.. İçine krema sıkılınca azıcık yumuşayacaklar tam kıvamını bulacaklar.

      Sil
  5. Şahane görünüyor ellerinize sağlık tarif için teşekkürler, bana da beklerim, sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. Sevgi hanim merhaba ben sizin sessiz takipcinizim blogunuzu begeniyor ve takip ediyorum benim size bir sorum olacakti cevaplarsaniz sevinirim daha once yapmis oldugunuz sut diliminde yaptim yalniz ikinci parca keki digerinin uzerine koyarken hep yirtilip parcalaniyor guzelce koymak icin acaba bir puf noktasi varmi muhabbetle allaha emanet olun :-)

    YanıtlaSil
  7. Kerime Hanım ikinci keki tepsiye yağlı kağıt serip pişirdiyseniz yağlı kağıdı çıkarmadan hafif sarar gibi yapıp diğer kekin üzerine ters çevirebilirsiniz.. Yağlı kağıdı da üzerinden yavaşça çıkardınız mı işlem tamamdır.. Yok onu yapamam derseniz ikinci keki ortadan ikiye kesin yarım yarım kremanın üzerine koyun.. Deneyin bakalım hangisi kolay gelecek..

    YanıtlaSil
  8. Cevabiniz icin cok tesekkur ederim takipteyim

    YanıtlaSil


  9. nasıl bekleteceğiz

    YanıtlaSil

Yorum bırakan tüm ziyaretçilerime teşekkür ediyorum.. Yorumlarınız benim için değerli...
Bloğu olmayan ziyaretçilerim sizde yorum bırakabilirsiniz..
Yorumunuzu yazmak için
önce yorum kutusuna yorumunuzu yazın (ADINIZI EKLEMEYİ LÜTFEN UNUTMAYIN)
Daha sonra anonim yazan bölüme tıklayın ve soldaki yayınla yazan kutucuğu tıklayıp ,yorumunuzu bırakabilirsiniz ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...