Börülcenin varlığından Manisada kaldığım üniversite yıllarımda haberdar olmuştum..
Karadeniz de bildiğim kadarı ile börülce çok bilinmiyor ve yemek kültüründe de kullanılmıyor.
Besin değeri olarak hayli zengin bir gıda..
Sizin ve tabii kendim için azıcık araştırdım da 100 gramında yaklaşık
23 gram protein, 138 mg fosfor, 74 mg kalsiyum, 6 mg demir,
7 mg sodyum ve 260 mg potasyum olduğunu öğrendim.,
Bunların dışında B1, B2, B3 ve A vitamini açısından da zenginmiş.
Malzemeler
2 su bardağı kuru börülce
4- 5 tane yeşil soğan
Çeyrek demet maydanoz
Çeyrek demet dereotu
1 küçük havuç rendesi
1 çay bardağı tane mısır
2 diş sarımsak
Zeytinyağ
Limon suyu ve tuz
Hazırlanışı
Börülceyi 1 gece önceden ıslatalım.
Ertesi gün yumuşayana kadar haşlayalım.
Sonra yeşillikleri ince ince doğrayalım, mısır ve sarımsak rendesi ile beraber haşlayıp soğuttuğumuz börülceye ilave edelim.
Zeytinyağ,limon suyu ve tuzunu da ilave edip iyice karıştıralım.
*Nar ekşisi ve kırmızı biber de ilave edebilirsiniz..
Salatamız servise hazırdır..
.....Afiyet Olsun....
Karadeniz de bildiğim kadarı ile börülce çok bilinmiyor ve yemek kültüründe de kullanılmıyor.
Börülce denince benim aklıma ilk Ege Bölgesi geliyor
*Besin değeri olarak hayli zengin bir gıda..
Sizin ve tabii kendim için azıcık araştırdım da 100 gramında yaklaşık
23 gram protein, 138 mg fosfor, 74 mg kalsiyum, 6 mg demir,
7 mg sodyum ve 260 mg potasyum olduğunu öğrendim.,
Bunların dışında B1, B2, B3 ve A vitamini açısından da zenginmiş.
E daha ne olsun değil mi?
Akraba günümüzde yaptığımız bir salataydı bu arada.Malzemeler
2 su bardağı kuru börülce
4- 5 tane yeşil soğan
Çeyrek demet maydanoz
Çeyrek demet dereotu
1 küçük havuç rendesi
1 çay bardağı tane mısır
2 diş sarımsak
Zeytinyağ
Limon suyu ve tuz
Hazırlanışı
Börülceyi 1 gece önceden ıslatalım.
Ertesi gün yumuşayana kadar haşlayalım.
Sonra yeşillikleri ince ince doğrayalım, mısır ve sarımsak rendesi ile beraber haşlayıp soğuttuğumuz börülceye ilave edelim.
Zeytinyağ,limon suyu ve tuzunu da ilave edip iyice karıştıralım.
*Nar ekşisi ve kırmızı biber de ilave edebilirsiniz..
Salatamız servise hazırdır..
.....Afiyet Olsun....
benim de aklıma "bahçelerde börülce,oynar gelin görümce" geliyor :))
YanıtlaSilblog sayesinde tanıyıp çok sevdiğim bakliyatlardan. ellerine emeklerine sağlık.
mm çok severim ellerine sağlık canım...
YanıtlaSilManisalı olarak bizde pişiririz genelde kuru fasulye gibi salçalı soğanlı yaparız pek bilinmez ama çok ta güzel olur eline sağlık
YanıtlaSiltam sağlık salatası olmuş canım ellerine sağlık sevgiler..
YanıtlaSilellerine sağlık canım o minik domatesten böcüklere bayıldımmmmmm :) ellerin dert görmesin..
YanıtlaSilBende yeni aptım bu salatayı hatta burada bulamadım ne tazesi geliyor yazın ne kışın kurusu bulunuyor sanırım bilinmiyor memlketten getirttim en sonunda çok severim tazesini haşlarız zeytinyağ sarımsak ve limonla ekşileyip saltasını yaparı sallama deriz adına:)
YanıtlaSilkuru börülce saltasıda çoks evidğim bir salata elinize sağlık uğur böcüklerdde çok güzel olmş sevgiler
Deniz borulcesi biliyorum ve cok severim ama bunu ilk gordum ben de.madem protein orani yuksek degerlendirmekte fayda var:)
YanıtlaSil