4 Mart 2014 Salı

Kakaolu Muzlu Ebru Desenli Pasta

Kakaolu, muzlu ebru desenli pastanın tarifimin bekleyeninin çok olduğunu biliyorum..
Ben de sizleri bekletmeden an itibari ile tarifini ve yapılışını paylaşıyorum :))
*
Yine hazırlarken çok eğlendiğim zevkle yaptığım bir pasta çeşidi..
Minik yardımcımın tüm müdahelelerine rağmen yüzümün akıyla işin içinden çıktım sanırım..
İnsanın meraklı bir kız çocuğunun olması genel anlamda güzel olsa da
 an itibari ile işleri zorlaştırabiliyor..
Pastanın neredeyse her aşamasında müdahilliği var hanımımın :)))
İlerleyen aşamalarda da göreceksiniz zaten   
  
Pastanın genel fotoğrafını verdikten bir de özelden iç görüntüsünden bir foto vererek dokusunun nasıl güzel olduğunu da göstermiş olalım..


Malzemeler
Pandispanyası için
3 yumurta (oda sıcaklığında)
3 fincan toz şeker (türk kahvesi fincanı)
Yarım çay bardağı kaynar su
2 yemek kaşığı sıvı yağ
3 yemek kaşığı kakao (silme)
1 paket vanilya
1 çay kaşığı kabartma tozu
2 yemek kaşığı nişasta
2.5 kahve fincanı elenmiş un

İç kreması için
4 su bardağı süt
1 çay bardağı toz şeker
5 yemek kaşığı un
1 yumurta sarısı
1 paket vanilya
1 çay bardağı krema

Dışı için
1.5 poşet sade krem şanti
1 su bardağı soğuk süt

Ebru için
40 bitter çikolata
5-6 yemek kaşığı krema

İçi içinse Muz
Yapılışı
Oda sıcaklığındaki yumurtalar ile şekeri ara ara kaynamış sudan ilave ederek mikserleyelim..
Şekerler tamamen eriyip kıvam krema kıvamını alıncaya kadar çırpmak yeterlidir..
 2 yemek kaşığı sıvı yağı ilave edelim sonrasın da da geride kalan kuru malzemeyi başka bir yerde karıştırıp eleyerek pandispanya hamurumuza ilave edelim..
Çok fazla mikserlemeden kuru malzemeyi harca tamamen karıştırmış olalım.. 

Fırın tepsimize kenardan taşacak şekilde yağlı kağıdımızı serelim kağıdı çok az da yağlayalım..(Pandispanya  kağıttan bu şekilde sorunsuz olarak ayrılacaktır) 
Pandispanya harcımızı tepsiye eşit şekilde dökelim ve tepsiyi fırına vermeden önce bir iki defa yere vuralım ki içindeki hava kabarcık olarak dışarı çıksın.

180 derecede fırında ortalama 15 dakika pişirelim..

Pandispanya pişince bir kaç dakika bekletelim ve aşağıda gördüğünüz gibi kenardan fazlaca bıraktığımız yağlı kağıt yardımı ile rulo olarak saralım ve buzdolabında dinlendirelim..(altta kolajda 1 ve 2 nolu bölüm)


Bu arada bizde iç kremamızı hazırlayalım.
Şeker ,krema ve vanilya hariç diğer krema malzemelerini tenceremize alalım ve karıştırarak pürüzsüz bir krema olana kadar pişirelim.
Krema kıvamını alınca ocaktan alalım bir kaç dakika karıştıralım ve şeker,krema ve vanilyayı da ilave ederek soğuyana kadar ara ara mikserleyelim..

Dış kaplama içinde kremşantiyi soğuk süt ile çırpalım sertleşmesi için buzdolabına kaldıralım.   

Dolaptan rulo yaptığımız pandispanyayı çıkaralım ve yavaşça açalım..
Üstte gördüğünüz gibi soğuttuğumuz iç kremayı her tarafına ürelim(foto 4)
Kabuklarını soyduğumuz muzu kenarına yerleştirelim ve aynı sıkılıkta sararak
 rulomuzu tekrar oluşturalım.

Buz dolabında tekrar dinlendirelim ki  süslemeye kadar iç kremamız donmuş olsun..


15 dakika kadar sonra sade kremşanti ile pastamızın üzerini sıvayarak kapatalım..
Kremayı küçük bir sos tavasında kaynama noktasına getirelim.  
Bitter çikolatayı kırarak içine ilave edelim ve karıştırarak tamamen erimesini sağlayalım..
İnce uçlu bir sıkma aparatına bu çikolatalı ganajı dolduralım ve pastamızın üzerine sık ve uzun şeritler çizelim..
Sonrasında da bir kürdan yardımı ile bir sağdan diğer tarafa ,bir soldan diğer tarafa çizerek
 şekilleri elde etmiş olalım.
Üstte kolajda orta da ki fotoda görüyorsunuz..

Hem çizip hemde fotoğraf çekince görüntü bu kadar olabiliyor affola :))   


Sonrasında da kalan kremşanti ile pastamızın geri kalan kısımlarını krema aparatı yardımı ile süsleyip 
pastamızı bitirmiş olalım..

Evet kabul ediyorum biraz uğraştırıyor ama sonuçta ortaya
 göze ve tabii damağımıza hitap eden bir pasta çıkıyor.
  
*İç krema  malzemesi biraz fazla oluyor isterseniz yarım ölçü yapın 
isterseniz de bu ölçülerde yapın benim burada yaptığım gibi değerlendirin.
*Pandispanyayı sararken dikkatli olalım.Çok fazla sıkı olmasın kırılabilir.
Çok da gevşek olmasın şekil itibari ile hoş olmaz.
*Pasta üzerine çikolatalı ganajı sıkma aparatınız varsa onunla yoksa temiz bir poşete koyun uç kısmına minik bir delik açın o şekilde sıkın hiç sorun olmaz.

Diğer pasta tariflerim için buraya bakabilirsiniz..

Takıldığınız anlamadığınız bir yer olursa ben buradayım rahatça sorabilirsiniz..
   
.....Afiyet Olsun....

20 yorum:

  1. Çok beğenerek takip ediyorum tariflerinizi Sevgi Hanım. Görselleriniz ve anlatımınız açık ve net. Sofralarımıza büyük katkıda bulunmaktasınız. Teşekkürlerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Adınızı yazsaydınız ne güzel olurdu.. Bu güzel yorumu kimin tarafından yazıldığını da bilmiş olurdum değil mi?

      Çok teşekkür ederim hoş şeyler yazmışsınız teşekkür ederim..

      Sil
  2. harika görünüyor ellerinize sağlık ayrıca detaylı anlatımınız için teşekkür ederim :) sevgilerr

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bugün bende fazlamı uzun yazıyorum diye düşündüm biliyor musunuz. Detaylı anlatınca böyle oluyor işte ..

      Sil
    2. gayet iyi anlatıyorsunuz bence çok açık ve net :)

      Sil
  3. Çok leziz görünüyor,ama bence lezzeti minik yardımcıdan :))

    Ellerine emeklerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim papatyacım..Bilemiyorum artık lezzet mi katıyor, işlerimi uzatıyor bizim minik hanım mutfakta rakibim gibi bende bende arkası gelmiyor :))

      Sil
  4. Misafirlerim mi gelecek ilk başvuru kaynağımsınız,bugüne kadar tarifleriniz de hiç bir aksilik yaşamadım,çok teşekkürler.Bu pasta da ilk misafirlerime hazırlanacaklar arasında,ellerinize,emeklerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel sevindim yazdıklarınıza.. İnşallah beğenirsiniz yaptıktan sonra tekrar yorum yazarsınız artık ,Arzu Hanım :))

      Sil
  5. mmm harika olmuş elleirnze sağlık sevgiler :)

    YanıtlaSil
  6. Hem boyle sahane bir pasta hazirlayip jem fotograaflayip hem de minik bir kiz cocugunu idare edebildigin icin masallah sana;)) ama ben rejimdeyim sevgi biraz da beni dusun:)) yok mu lezzetli diyet tarifler??? Gerci hem diyet hem nasil lezzetli olabilir ki...:(

    YanıtlaSil
  7. Teşekkür ederim canım.. Ama bizim kız bu sıralar gerçekten çok meraklı elinde kağıt kalem kendi kendine şu tarif bu tarif diye karalayıp duruyor.. Armut dibine düşermiş derler ya o mesele. Bende aslında rahat çalışamayıp çoğu zaman bunalsam da şevkini kırmayayım diyorum..

    Bu arada sorduğun soruya eşiminde sürekli dediği gibi sen cevap olarak vermişsin zaten .. :))

    YanıtlaSil
  8. ooff off nasıl güzellikk bu çok ama çokk güzel yaaa
    eline sağlık cnaımmm maşalalh ayrıcaaaa
    küçük yardımcının da hakkını yemeyelim ondada komacan bir maşalalh

    ayrıntılı anlatım için çok teşekkrüelr bende yapacakalrımın arasına aldım mutlaka deneyeceğim
    öpüyorum

    YanıtlaSil
  9. merhaba sevgi hanım, bir süredir blogunuzu severek takip edip tariflerinizi deniyorum...öncelikle verdiğiniz güzel tarifler için teşekkür ederim...pandispanya kekini malesef tutturamayanlardanım. sizin bu detaylı anlatımınızdan cesaret alıp dün tekrar denedim ama sonuç yine fiyasko..((yağlı kağıdı yağlamama rağmen kağıttan sıyırırken kek yapıştı.ayrıca kek sıcak sıcak kağıt ile birlikte rulo haline getirdiğimde gayet iyiydi ancak soğuduktan sonra kağıttan çıkarmak istediğimde hem kağıda yapıştı hem kek kırıldı..ayrıca önceden ısınmış fırında 15 dk yetersiz oldu ben üzeri hafif kızarana kadar pişirdim acaba kekimin olmama sebebi bumudur bilmiyorum...ama azimliyim bu pandispanya olayını çözeceğim, deneme yanılmada olsa....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    2. Sevda Hanım pandispanya hamurları çok çabuk pişer.. 15 dakika az geldi diyordunuz 12 dakikadan sonra kek aşağı yukarı pişmiş olur.. sonrasında fırını açıp kontrol etmek gerekir..(Kürdanla kontrol edebilirsiniz, içi pişmişse daha fazla pişirmeye gerek yok) .
      Daha fazla pişirirseniz pandispanyanız kurur asla rulo yapamazsınız.. Yağlı kağıdı yağlarsanız fırından çıkardıktan sonra başka bir yağlı kağıt üzerine pandispanya kekinizi ters çevirin(bir tepsiden yardım alarak) sonrasında üzerinde ki yağlı kağıdı çıkarın yeni yağlı kağıt ile rulo yapın böylesi daha risksiz olabilir.. Bu linkte 3 fotoğrafa bakarsanız ne dediğimi anlayabilirsiniz.. http://sevgidenesintiler.blogspot.com.tr/2011/12/pratik-elmal-rulo-kek-pasta.html

      Sil
  10. Sevgi hanım pastanın görüntüsüne bayıldım,çok şık çok kibar bir süslemesi var,
    aynı zamanda çok da kolay elinize sağlık,sevgiler...

    YanıtlaSil
  11. Pandispanyası nefis görünüyor ellerine sağlık
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  12. Ellerine sağlık çok şık ve lezzetli bir pasta olmuş sevgiler...

    YanıtlaSil

Yorum bırakan tüm ziyaretçilerime teşekkür ediyorum.. Yorumlarınız benim için değerli...
Bloğu olmayan ziyaretçilerim sizde yorum bırakabilirsiniz..
Yorumunuzu yazmak için
önce yorum kutusuna yorumunuzu yazın (ADINIZI EKLEMEYİ LÜTFEN UNUTMAYIN)
Daha sonra anonim yazan bölüme tıklayın ve soldaki yayınla yazan kutucuğu tıklayıp ,yorumunuzu bırakabilirsiniz ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...