Dızmana Trakya mutfağına ait mayalı hamurdan yapılan bir nevi çörek
Özellikle kahvaltı da sıcak sıcak tavsiye edebileceğim pufidik pufidik kabaran bir göçmen lezzeti..
Orjinalinde üzerinde sütle beraber kaymak kullanılırmış..
Bizimde akraba günümüzde yaptığımız lezzetlerden birisiydi..
Malzemeler
2 su bardağı süt
2 su bardağı su
1 yumurtanın akı(sarısı dışına)
1 Yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket yaş maya
Aldığı kadar un
İç Harcı
Yarım kilo beyaz peynir
Maydanoz
Sıvı harç için
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı yoğurt
2 yumurta sarısı
Bol susam ve çörek otu
Yapılışı
Hamur için derin bir kapda hamur malzemelerini karıştırıp yoğuralım..
Aşağıda gördüğünüz gibi yumuşak ele yapışan kıvamda bir hamur elde edeceğiz..
1 saat kadar mayalanması için üzerini kapatalım ve bekletelim..
Mayalanan hamuru iki parçaya ayıralım..
Bir parçasını un serptiğimiz zemin üzerinde yufka boyutunda açalım..(Çok ince ya da kalın olmayacak kıvam fotoğraftan da anlaşılıyor)
Açtığımız hamurun bir kenarına iç harcımızı uzunca yayalım ve rulo olarak saralım..
Rulo olarak sardığımız hamurumuzu iki ucundan tutarak çok az esnetelim..
Sonrasında rulomuzu 2 parmak genişliğinde dilimleyelim..
Yağladığımız tepsimize yukarı kolajda gördüğünüz gibi dizelim(6)
Tüm dilimleri tepsimize yerleştirdikten sonra üzeri için sıvı harcımızın malzemelerini derince bir karıştırma kabında çırpalım.
Karışımı hamurların üzerine eşit şekilde dökelim..
Üzerine de bolca susam ve çörek otu serpelim..
180 derecede ki fırında üzeri kızarana kadar pişirelim..
*İç harçta peynir olarak çökelek yada lor kullanırsanız daha iyi olur
*Tepsinizin genişliğini iyi ayarlayın . Bezeleri çok sıkıştırarak yerleştirmek durumunda kalmayın..Hamur mayalı olduğu için pişince genişleyeceği için bizimkinde olduğu için tepsiden taşabilir..
*Çok yağlı sevmezseniz yağ oranını yarım su bardağı olarak kullanabilirsiniz.
*Acil misafiriniz varsa; hamur yoğurmakla uğraşmak istemezseniz fırından alacağınız ekmek hamuru ile de pek ala hazırlayabilirsiniz..
*Akşamdan hamurunu hazırlanıp buzdolabında bekletirseniz sabah kahvaltıya çok kısa sürede bu lezzeti hazırlayabilirsiniz.Sosunu ve iç harcını da akşamdan hazırlayın. Sabaha sadece şekillendirmesi kalır size..
*Kıymalısı ve ıspanaklısı da çok lezzetlisi olur diye düşünüyorum..
.....Afiyet Olsun....
Ben de buraya tasindigimizda Berru'nun okulunda yemek listesinde gordum adindan huylandim bildigim bir sey degildi cunku.arastirdim ve daha sonra gittigim misafirliklerde de bolca tatma firsatim oldu.cidden pratik ve lezzetli.uzeri kizarmaya baslayinca firindan cikarip kaymak suruyor burdaki gocmen arkadaslar o da tadini cok degistiriyor.
YanıtlaSilsevgili sevgi eline yüreğine sağlık yüreği güzel olanın elide tatlı olur diyorum,demir tatlını aparatını temin ederek yaptım iyi güzel olduda çıtır çıtır olmadı acaba çıtır olması için hamuruna ne eklesem veya çıtır olması için ne yapabilirim önrine şimdiden teşekkürler.
YanıtlaSilEwwwttt cnm çocukluğumun poacası bu:) annem çok güzel yapatdı ama zamanla unuttu nasıl yaptıgını,biz hazır hamurdan yapardık ilk fırsatta yapıcam canım çekti bu arada instgram hesabın varmı
YanıtlaSilmerhabalarv tepsiye dizdikten sonra tepsi mayasını beklemeyelimmi?
YanıtlaSil