Kurban bayramını geride bıraktık..
Bayramlar sevinme ve kaynaşma günleridir..
Yunus Emre ne güzel söylemiş..
Nefretlerini kes, Sevgiye kurban olsun.
Kötü sözü kes, Güzel söze kurban olsun.
Küslükleri bitir, Barışa kurban olsun.
Koçu kes, İsmail'e kurban olsun.
Atamamışsan, kinini, nefretini içinden...
İçindeki kötülüklere kurban olsun
Ülkemdeki karışıklıklar gösteriyor ki bazı zihniyetler bir türlü kinini nefretini yenemiyor ,yenmiyor..
Kuran-ı Kerimde Rabbim ne güzel ifade ediyor
Kendilerine: "Yeryüzünde fesat çıkarmayın" denildiğinde: "Biz sadece ıslah edicileriz" derler.
Bilin ki; gerçekten, asıl fesatçılar bunlardır, ama şuurunda değildirler. (Bakara Suresi, 11-12)
Rabbim nerede varsa topunu ıslah etsin ..
Kurban bayramı geçti ;bu tarifte biraz geç kaldı ama inşallah gelecek kurban için aklınızın bir köşesinde yer eder, siz de yaparsınız..
Sucuk içi Kayserinin yöresel bir lezzeti..
Kısaca bağırsağa girmemiş sucuk diyebiliriz..
Siz de bizim gibi hazır sucuk tüketmekten kaçınıyorsanız bu tarif iş görür..
Malum ne yazık ki Ülkemizde de artık her şeyin sahtesini yapabiliyorlar..
Sahtesi olmasa da aldığınız her sucuk salam vb.gıdanın içerisinde envai çeşit katkı malzemesi yer alıyor...
Malzemeler
2 kilo orta yağlı kıyma(bir defa çekilmiş)
2 baş sarmısak(ezilmiş)
1 yemek kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı dolusu yenibahar
1 yemek kaşığı karabiber
3 yemek kaşığı kırmızı toz biber (acı yada acısız)
2 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı çemen
4-5 yemek kaşığı sıvı yağ
Tuz
Yapılışı
Tüm malzemeyi geniş bir kaba alalım ve iyice karıştırıp yoğuralım..
Buzdolabında bir gece bekletip ertesi sabah yine yoğuralım.
Buzdolabı poşeti ya da streç film üzerine bir avuç kadar parçalar koyup yukarıda gördüğünüz gibi şekillendirip yuvarlayalım..
Fotoğrafta gördüğünüz gibi uzun rulolar yapalım. (sucuk şeklinde)
Burada sucuk için bağırsak kullanmıyoruz dolayısı ile kurutma diye bir işlemde olmuyor..
Hazırladığımız bu sucuk içlerini iki başından sıkıca düğümleyerek donmaları ve muhafazaları için dondurucuya kaldırıyoruz..
Hazırladığımız bu sucuk içlerini iki başından sıkıca düğümleyerek donmaları ve muhafazaları için dondurucuya kaldırıyoruz..
Bu haliyle oldukça sert ve dilimlemesi zor.
Kullanacağınız zaman dondurucudan çıkarır çıkarmaz keskin bir bıçak yardımıyla dilimleyin
ve bekletmeden kullanın....
Bu tarifi kendi damak tadınıza göre değiştirebilirsiniz.
Farklı baharatlar ekleyebilir, sarımsağın miktarında artırma azaltma yapabilirsiniz.
Acısını istediğiniz gibi ayarlarsınız iyi olur..
Ben karışımı yoğururken ara ara evdekilere tattırdım.
Ve mutlu son..
Bu harcı Kayserililer daha az ölçü ile hazırlayıp kavurup tüketiyorlarmış..
Hatta köfte şeklinde yapıyorlarmış....
Bu şekliyle de hazırlayabilir sucuk tadına ulaşabilirsiniz..
Takipcilerim arasında ki Kayserililer değinmediğim noktalara ilaveler yapabilirsiniz..
......Afiyet Olsun.......
Harikasın ellerinize sağlık.. Bende köfte gibi yapıyorum ve bu şekildede annem yapardı :)Fakat bizçemen koymuyoruz. Çemensiz varsa bir baton aldım. Baton sucuk deriz biz .. afiyetle tüketin.
YanıtlaSil