Ana yemeklerin en göz dolduranı belki de güveçtir..
Ne dersiniz sizce de öyle midir?
Bizim evin sevilen yemeğidir.
Yapımı kolaydır, lezzetlidir,besleyici ,oldukça doyurucudur e daha ne olsun..
Etle harman olan sebzeler, kısık ateşte kendi buharında ağır ağır piştiği için
çok lezzetli ve sağlıklı bir yemektir..
Bir de bu yemeği yaz sebzeleri ile yazın yaparsanız lezzeti tavan yapar benden söylemesi.
Güveç tenceresinin malzemesi topraktan olduğu için
yemeğe ayrı bir doğallık ve lezzet katıyor.
Malzemeler
750 gram dana kuşbaşı aldığınız eti yıkadıktan sonra tencerede 15 dakika kadar pişirelim.
Patlıcanları alacalı soyalım tuzlu suda acısı çıkması için bekletelim…
Patlıcanlar çabuk eriyeceğinden dolayı yemeklik değil de biraz daha iri doğrayabilirsiniz.
Domateslerin kabuklarını soyup, büyük küpler halinde doğrayalım.
Fasulyeyi yıkayıp kıralım..
Kabağı ve patatesleri patlıcanlarla aynı boyutta doğrayalım..
Bu arada güveci ocağa alalım ve ısıtalım.
Yağı ve yemeklik doğradığımız soğanları ilave edelim.
15 dakika pişirdiğimiz etleri ilave edelim.
Sonra sırasıyla fasulyeleri, patatesi,patlıcanları ve kabağı yerleştirelim güvecimize.
Sebzeleri yerleştirirken aralara küp doğradığımız domatesleri sarmısakları serpiştirelim..
En üstüne altta gördüğünüz gibi kalan biber ve domatesleri yerlestirelim.
Bir kabın içine salçaları tuzu ve baharatları ilave edip karıştıralım yaklaşık 2 bardak su ekleyip güvecimizin sosunu elde edelim..
Bu sosu hazırladığımız güvecimizin üzerinden dökelim.
Hazırladığımız güvecin üzerini hava almaması için önce yağlı kağıt, sonra
alüminyum folyo ile kapatıp kapağını kapatalım..
Güvecimiz kaynayana kadar yüksek ateşte pişirelim.
Kaynamaya başlayınca kısık ateşte 1 -1,5 saat kadar kontrollü olarak pişirelim.
Bundan sonra yapmanız gereken arada suyunu kontrol edip,azaldığında sıcak su ilave etmek.
Güveç pişip dinlendikten sonra yanına bir pirinç pilavı bir de cacık yaptık mı menü hazırdır..
Lezzetli güveç için püf noktalar
*Güveçte kuzu eti kullanırsanız güveciniz daha lezzetli olur ama yine de tercih meselesi.
*Kısık ateşte pişen güveç her zaman daha lezzetli olur..
*Sebzeler irice boyutta doğranırsa pişerken ezilip kaybolmazlar.
*Güveçte bamyayı da çok severim ama bizim evde benim dışımda seveni olmayınca kullanamadım..
*Güveç piştikten sonra 30 dakika kapağı açılmadan dinlendirilmelidir.
*Toprak güveçler piyasada sırlı ve sırsız olarak iki çeşit olarak satılıyor.
Güveçlerde sırlama işlemi, su sızdırmaması için yapılıyor.
Yani, güveç kabının iç yüzeyi su ile temas ettiğinde erimeyen bazı maddeler ile kaplanıyor.
Bu maddeler arasında az da olsa kurşun da bulunmaktadır. O yüzden sırlı olan güveçleri kullanmanızı göze hoş görünseler de tavsiye etmem..
* Sırsız olan güveçleri de kullanmadan önce bazı şeylere dikkat etmek gerekiyor..
İlk kullanımdan önce mutlaka deterjansız olarak su ile yıkadıktan sonra içini iyice yağlayıp(tereyağı,kuyruk yağı gibi)
o şekilde ısıtılması hatta fırınlanması gerekiyor.
Bir kaç saat bekledikten sonra yağı emen güveç sıcak su ile yıkanır
ve ters çevrilerek kuruması sağlanır.
Bu, güvecin gözeneklerinin o yağ ile dolup sıvı çıkışını en aza indirmek içindir.
Sonraki kullanımlarda da asla deterjanla yıkanmamalıdır güveç..
Yıkandıysa tekrar yağlama ve fırınlama işleminin yapılması gereklidir.
...Afiyet Olsun...
Nefis...
YanıtlaSilEllerine sağlık.