Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerindendir mücver..
Şef Ömür Akkor'un anlatımıyla öğreniyoruz ki
Osmanlı mutfağında en çok yapılan yemeklerden biri de mücvermiş.
Taze fasulyeli, ciğerli olanı bile varmış.
Mücver denilince ilk akla gelen sebze kabaktır..
Türk kadını genelde kabağın dolmasını yapıp içini oyarken çıkan iç kısmını da değerlendirme amaçlı mücver yapsa da mücver, asıl kabağın tamamıyla daha güzel olur..
Ama değişik sebzeleri kullanarak karıştırararak da mücver yapabilirsiniz.
Mesela havuç, patates, patlıcan, pırasa, karnabahar, ıspanak ve değişik otların mücveri yapılabilir..
Biz de bu hafta okulda çocuklarla bol bol pişirdik ve tabii tattık.
Harcı karıştırırken birbirlerine bu nasıl bir şey olacak gibi bakışlar atsalar da
mücverler kızarırken çıkan mest edici koku sonrası tepkileri değişti..
Malzemeler
3 adet yumurta
3 adet orta boy yeşil kabak
Yarım su bardağı un
5 sap taze soğan
Çeğrek demet maydanoz
Çeyrek demet dereotu
1 çay kaşığı kabartma tozu
Tuz, karabiber,kimyon ve yeni bahar
Yapılışı
Kabakları yıkayalım, kabuklarını soyup rendenin orta büyüklükteki tarafı ile rendeleyelim.
Rendelediğimiz kabakların suyunu avucunuzun içine alarak sıkalım.
Taze soğan ve diğer yeşillikleri yıkayıp incecik doğrayalım ve rendelediğimiz kabaklarla karıştıralım.
3 yumurtayı karışımın üzerine kıralım.
Rendelediğimiz kabakların suyunu avucunuzun içine alarak sıkalım.
Taze soğan ve diğer yeşillikleri yıkayıp incecik doğrayalım ve rendelediğimiz kabaklarla karıştıralım.
3 yumurtayı karışımın üzerine kıralım.
Tuzunu ve baharatlarını ekleyip tekrar karıştıralım.
Tüm malzemeler karıştıktan sonra unu yavaş yavaş ilave edelim karıştıralım.
Tavada kızdırdığınız bol yağa mücver karışımımızdan kaşık yardımıyla parça parça koyalım
Tüm malzemeler karıştıktan sonra unu yavaş yavaş ilave edelim karıştıralım.
Tavada kızdırdığınız bol yağa mücver karışımımızdan kaşık yardımıyla parça parça koyalım
hafifçe bastırarak yayalım.
Arada çevirerek önlü arkalı pişirelim..
Mücverlerimiz kızarınca fazla yağını çekmesi için havlu kağıt serili tabağa alalım.
Mücverlerimiz kızarınca fazla yağını çekmesi için havlu kağıt serili tabağa alalım.
Mücveri, sarımsaklı yoğurt veya sade yoğurt ile servis yapabilirsiniz.
Yada benim yaptığım gibi haydari eşliğinde servis edebilirsiniz..
*Mücver tarifinde kabartma tozu ilavesi şart değildir. Kabartma tozu eklenmesinin başlıca amacı pişen mücverinin daha süngerimsi, içi boşluklu bir yapıya sahip olması içindir
*Mücver harcını hazırladıktan sonra bekletmeden kızartırsanız iyi olur..Çünkü kabak patates gibi sebzeler bekledikçe sulanırlar..
Haydari
2 su bardağı süzme yoğurt
2 diş sarımsak
2 diş sarımsak
Yarım çay bardağı kıyılmış dereotu
1 yemek kaşığı kuru nane
Zeytinyağı,Tuz.
Yapılışı
Süzme yoğurdun içine rendelenmiş sarımsakları, incecik doğranmış dereotunu,
Süzme yoğurdun içine rendelenmiş sarımsakları, incecik doğranmış dereotunu,
naneyi ve tuzu ekleyip karıştıralım.
Servis tabağına alıp üzerine zeytinyağ gezdirelim.
Servis tabağına alıp üzerine zeytinyağ gezdirelim.
Haydarimiz hazır.
*Mücveri kızartmadan fırında pişirmek isterseniz o tarife buradan ulaşabilirsiniz..
Pırasa mücveri için buraya bakabilirsiniz..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum bırakan tüm ziyaretçilerime teşekkür ediyorum.. Yorumlarınız benim için değerli...
Bloğu olmayan ziyaretçilerim sizde yorum bırakabilirsiniz..
Yorumunuzu yazmak için
önce yorum kutusuna yorumunuzu yazın (ADINIZI EKLEMEYİ LÜTFEN UNUTMAYIN)
Daha sonra anonim yazan bölüme tıklayın ve soldaki yayınla yazan kutucuğu tıklayıp ,yorumunuzu bırakabilirsiniz ..