Kış aylarının lezzetlisi, kestaneyi seviyoruz..
Kestane denilince kış,soba ve çocukluğum geliyor aklıma..
Köyler dışında kalmadı artık soba kullananlar..Varsa da artık çok nadir.
Soba yok diye kestane kavurmayacak mıyız ?
Ev de kolaylıkla pişirebiliriz..
Haşlayarak,kavurarak ya da fırında pişirebiliriz..
Ben hepsini denedim.
En çok da ocak üzerinde kavurarak yapılan hoşuma gitti ve sizlerle de paylaşmak istedim..
Kestanenin en iyisi Balıkesir'de yetişeniymiş..İri olurmuş..
Bizim pazardan aldıklarımıza da kuzu kestanesi denilirmiş..
İyi kestane iri ve parlak renkte olurmuş.
Malzemeler
Kestane
Közmatik veya tava
Su ve bıçak
Yapılışı
Kestaneleri iyice yıkayalım.
Bombeli kısmının tamamını enlemesine kısa saplı bir bıçakla çok derin olmayacak şekilde çizelim. (Çizmezsek kestanelerimiz kolay pişmez ve patlayabilir)
Çizdikten sonra su dolu bir kaba atalım. 1 saat kadar bekletelim.(Bu kestanelerimizin kabuklarından daha kolay ayrılmasını sağlayacak)
Kestaneleri sudan alıp ıslak ıslak tavaya çizili kısımları alta gelecek şekilde dizelim.
Yaklaşık 15 dakika kadar yüksek ateşte ara ara alt üst ederek pişmesini sağlayalım..
Kestanelerin üzerinde altta gördüğünüz gibi siyahlıklar oluşunca ocağı kısıp,
üzerine kapak kapatalım.
Kestaneleri iyice yıkayalım.
Bombeli kısmının tamamını enlemesine kısa saplı bir bıçakla çok derin olmayacak şekilde çizelim. (Çizmezsek kestanelerimiz kolay pişmez ve patlayabilir)
Çizdikten sonra su dolu bir kaba atalım. 1 saat kadar bekletelim.(Bu kestanelerimizin kabuklarından daha kolay ayrılmasını sağlayacak)
Kestaneleri sudan alıp ıslak ıslak tavaya çizili kısımları alta gelecek şekilde dizelim.
Yaklaşık 15 dakika kadar yüksek ateşte ara ara alt üst ederek pişmesini sağlayalım..
Kestanelerin üzerinde altta gördüğünüz gibi siyahlıklar oluşunca ocağı kısıp,
üzerine kapak kapatalım.
Bu şekilde pişmiş kavrulmuş olan kestanelerin kabukları oluşan buharla daha kolayca açılacaktır.
Kabukları kabarıp ayrılmaya başlayınca ve kestaneler biraz kızarınca
pişip pişmediğini kontrol edelim.
Kestane piştikten sonra kapalı bir kapta muhafaza edelim.
Bu şekilde kestanelerin kurumasını da önlemiş oluruz.
Üsttekileri fırında ızgara şeklinde pişirmiştim alttakiler közlenmişler..
Ben közmatikde kavurduklarımı daha çok beğendim..
İster fırınlayın ister közmatikde kavurun isterseniz de haşlayarak tüketin
lezzetli bir yiyecektir kestane.
Zamanı geçmeden yapmak isterseniz tarif burada .
..Afiyet şifa olsun..
Kış aylarının olmazsa olmazı birde soba üstünde olsa o da ayrı bir lezzet ellerinize sağlık sevgiler...
YanıtlaSilElinize sağlik ben de çok seviyorum bu şekilde pişmişini.... sevgiler..(Selma'nın Organik Mutfağı)
YanıtlaSil