Nisan mayıs ayları itibari ile çeşit çeşit otlar pazar tezgahlarında satılmaya başlıyor.
Bu otlar çeşit çeşit tarifleri ile sofralarımıza zenginlik katıyor..
Annem bu konuda deneyimlidir..
Hangisi yenir tadı nasıldır, çok iyi bilir..
Gerçi bu ot işi yöreden yöreye çok değişiklik gösteriyor ;her yörenin kendine has otları var.
Benim başlıca bildiklerim madımak, ısırgan, ebegömeci, kuzukulağı, yemlik, evelik,
Üniversite yıllarım Manisa'da geçti..
Manisa'da ise çeşit çeşit otların haşlandıktan sonra
zeytinyağı,sarmısak ve limonlu sosla lezzetlendirilmiş salata şeklinde tüketildiğine
şahit oldum ki o hali ile de çok lezzettliydiler..
*
Üstte gördüğünüz ot Giresun'da hoşveren, hoşuran adı ile biliniyor başka yerlerde
sirken otu ya da hoşkıran adı ile de biliniyormuş..
Bir çok yerde kendiliğinden yetişen bu ot çok lezzetli..
Yabani ıspanak olarak da biliniyormuş ama lezzet olarak ıspanaktan çok daha lezzetli..
Hoşveren otunu altta görüyorsunuz ,
fotoğraf görüntü amaçlı buradan alıntıdır..
fotoğraf görüntü amaçlı buradan alıntıdır..
Bu otu isterseniz kışlık olarak da saklayabilirsiniz..
Bu konuda bir post hazırlamalı..
Kışlık olarak otlar nasıl saklanır ister misiniz?
Kışa elinizin altında hazır yemek olur.
Eltim bana bu şekilde hazırlanmış bir kaç paket vermişti..
Lezzetinden hiçbir şey kaybetmiyor; dondurucudan çıkarıp sadece buzunun çözülmesini bekleyin.
İsterseniz altta tarifini verdiğim gibi yapın isterseniz de üzerine yumurta kırıp lezzetlendirin..
Malzemeler
1 kilo hoş veren otu
1 büyük boy kuru soğan
1 diş sarmısak(isteğe bağlı)
1 çay bardağı bulgur
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tereyağı
Karabiber,tuz
Yapılışı
Hoşveren otunu ayıklayalım iyice yıkayıp doğrayalım..
Tencereye su koyalım içine biraz tuz atalım kaynamasını bekleyelim..
Bulguru yıkayalım ve kaynayan suya ilave edelim..
5 dakika kaynatalım ve doğradığımız hoş verenleri de ilave ederek bulgur ve hoş verenler yumuşayıncaya kadar haşlayalım ve ocağı kapatalım haşladığımız hoşverenlerin suyunu süzelim.
Bu arada soğanı ince ince yemeklik doğrayalım..
Tenceremize yağlarımızı alalım soğanı pembeleşene kadar kavuralım..
Sarmısağı rendeleyelim kavurmaya devam edelim..
İyice suyu süzülmüş olan bulgurlu hoş vereni de ekleyelim;
tuzunu karabiberini de ilave ederek bir kaç dakika kavuralım..
Hoş veren otu kavurmamız hazırdır..
Bizim oralarda genelde bütün otlar bu yöntemle kavrulur çok da lezzetli olur.
İster akşam yemeğinizde ister sabah kahvaltınız da isterseniz de ikindi çayınızın yanında
tüketin tercih dizin..
**
*
Hoşveren otu diğer otlar gibi faydalı bir ot.
Nelere iyi geldiğini öğrenmek isterseniz buyrun.
Bağırsakları temizleyici özelliği varmış.
Kanı temizlermiş.
Bağırsakları yumuşatırmış.
İltihap ve yara kurutucu özellikleri varmış.
daha çok çiğ olarak yerdik biz..ama .Ankara'ya geldikten sonra pişirerek tükettiklerini gördüm..Madımak, efelek benim de sevdiklerim arasında.Sirken otu olarak öğrenmiştim ben de bunu bir komşumdan..
YanıtlaSilEllerine sağlık lezzetli olmasının yanı sıra, faydaları da çok iyiymiş..:)
İlginç çiğ olarak lezzetine hiç bakmadım ama eminim daha sağlıklıdır.. ama lezzeti pişince dahagüzel..
SilYanlış yazmışım daha doğrusu eksik..:) Biz çiğ olarak doğal otları toplar yerdik, hiç yemek olarak yapmazdık demek istemiştim..ama sirken otunu değil..;)
Silbu tür otların pişirilerek de tüketildiğini daha sonradan öğrendim ..:)
Ordu da Hoşran derdik ama Urfada pazar değeri yok.bilinmiyor.Sadece seyrediyorum...ellerinize sağlık.
YanıtlaSilOrduda Giresun'a komşu dolayısı ile söyleniş benziyor.. Urfa bu lezzetten habersiz demek ki orada ot kültürü zaten Karadeniz ve Egedeki kadar yoktur zaten ..
YanıtlaSilBenim ailem sirken diyor. Sık sık ot yemekleri yapılır bizim evde de çok beğeni ile yerim ben de :) ellerine sağlık :)
YanıtlaSilSevgi hanım ellerine sağlık,ne güzel bir isim ve ne güzel bir yemek,ben de tanımıyorum bu otu,tanıştırdığınız için teşekkürler :)
YanıtlaSilsevgiler...
fatma annem çok yapardı biz hoşveren deriz
YanıtlaSilSafranbolu da sebze yetiştirilen bahçelerde kendiliğinden yetişir. Yıkayıp suda haşlayıp ince kıyılIR. Soğanları kavrulmuş üzerine yumurta kırılır. Bu yörede Darcan denir. Bu otu pişirip yediğim kendimi hafif ve canlanma hisseder im. Çok lezzetli şimdi zamanı değil canım çok çekti:(
YanıtlaSil