Pasta sevmeyen çok azdır..
Yemesi ayrı zevk ama yapması da bir o kadar zevkli bir iş..
Kütük pasta da yapımı çok eğlenceli bir pasta.
Hem göze hem damağa hitap eden bir pasta çeşidi.
Genelde yıl başlarına aitmiş gibi düşünülse de istediğiniz her an yapabileceğiniz bir pasta.
Tarifi detayları ile veriyorum sabırla okursanız ne kadar kolay olduğunu göreceksiniz..
Malzemeler
Pandispanya için
8 yumurta
8 yemek kaşığı şeker
8 yemek kaşığı un(tepelemeye yakın elenmiş)
1 paket vanilya
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
Kreması için
Yarım litre süt(2,5 su bardağı kadar)
1 yumurta
3 yemek kaşığı un
1 su bardağı şeker
1 paket kakaolu krem şanti
1 adet muz
Üst kaplama için
2 paket kakaolu kremşanti
100 gr çikolata
1 bardak süt
1 yemek kaşığı kakao
Kırmızı ve yeşil şeker hamuru (Çok az)
Yapılışı
İlk olarak iç kremamızı hazırlayalım..
Tüm krema malzemesini bir tencerede karıştıralım ve yine karıştırarak krema kıvamını alana kadar pişirelim..
5 Dakika kadar mikserleyelim ve soğutalım.
Kremanın üzerini streç film ile hava almamasını sağlayacak şekilde kapatalım ve buzdolabında bekletelim.
Üst kaplama için krem şantiyi soğuk sütle çırparak hazırlayalım..
Çikolatayı benmari olarak eritelim .bir yemek kaşığı kadarını ayıralım bunu pastanın üzerine sıkacağız.
ve kakao ile birlikte kremşantiye ilave edelim ve karıştıralım.
Buzdolabında katı kıvam alması için bekletelim.
Pandispanya için oda sıcaklığındaki yumurtalar şekerle krema kıvamını alana kadar çırpalım.
Un ,vanilya kabartma tozu bir yerde eleyelim ve yumurtalı karışıma ekleyelim;
karışımı bundan sonra tahta bir kaşıkla karıştırarak unu yedirelim.
Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsimize pandispanya hamurumuzu eşit şekilde yayalım ve 170 derecedeki fırında pandispanya kabarıp içi tamamen çekene kadar pişirelim.(Takriben 15 dakika) Üzeri çok hafif kızarıyor.
Aman fazla pişirip kurumasına izin vermeyelim ki sarması kolay olsun.
Pandispanyamız fırından çıkınca bir 5 dakika kadar ilk sıcaklığı çıksın diye bekletelim.
Sonrasında uzun tarafından başlayarak altındaki yağlı kağıt yardımı ile rulo olarak saralım..
Üzerini nemli bir bezle örterek soğuması ve şekil alması için bekletelim..(10 dakik kadar)
Rulomuz ılıyınca üzerindeki yağlı kağıdı çıkaralım.
Rulomuzu yavaşça açalım ve hazırladığımız kremayı içerisine dikkatli bir şekilde sürelim.
Dilimlediğimiz muzları yerleştirelim.
Dikkatli bir şekilde rulomuzu tekrar saralım. (Ne çok sıkı ne de gevşek olacak dikkat)
Buzdolabındaki krem şantimizle rulo yaptığımız pandispanyamızın üzerini kaplayalım.
Kenara ayırdığımız bir yemek kaşığı erimiş çikolatayı pastanın üzerine altta gördüğünüz gibi uzun şeritler şeklinde sıkalım..
Pastanın yanında gördüğünüz alet pasta tarağı.
Pasta tarağını pastanın üzerine şekil vermek için kullanacağız..
Rulomuzu altta gördüğünüz gibi 1/3 şeklinde verev alarak keselim..
Kestiğimiz kısa parçayı uzun parçanın yanına altta gördüğünüz gibi yerleştirelim..
Pasta tarağını kullanarak pastamızın üzerinden altta ki gibi dalga şekli vererek geçelim.
Kırmızı şeker hamurundan mini topçuklar hazırlayalım.
Yeşil şeker hamurunu açalım ve kalıp yardımı ile yapraklar hazırlayalım.
Hazırladığımız bu yaprak ve topçukları pastamızın üzerine uygun şekilde yerleştirelim..
Pastamıza kırmızı şeker hamurları ile hazırladığımız mini uğur böceklerimiz de ayrı bir şirinlik kattı.
*Pasta üzerine şekil vermek için kullandığımız pasta tarağı her evde bulunmayabilir.
Bunun yerine siz çatal da kullanabilirsiniz..
*Pasta üzerine kar niyetine pudra şekeri ,yenilebilir simler serpilebilir.
*Bezeden yapılan mantarlarla ,hazır yapraklar süslenebilir..
Rulo pasta hazırlarken dikkat edilmesi gereken püf noktaları anlattığım post işinizi daha da kolaylaştıracaktır ;bunun için burayı tıklamanız yeterlidir.
....Afiyet Olsun...
Yumurta çok degilmi sevgi hanim normal rulo pasta gibi yapsak olmazmi
YanıtlaSilEllerine sağlık.. Uğraşlı güzel pasta ..Bende yapmıştım eşimin bir doğum gününde de espirisi olmuştu :) :)
YanıtlaSil