Dondurucuda kıyma nasıl saklanır?
Dondurucuda et ne kadar durur?
Kurban bayramı geldi..
Hepimizin evinde tatlı bir telaş.
Kurbanlarımız kesilecek hayırlısı ile ihtiyacı olan kardeşlerimizle paylaşacağız..
Kurban ibadetini yerine getiren herkes belli bir miktarını ihtiyaç sahiplerine dağıttıktan sonra geri kalan etini ailesi için saklayacaktır.
Peygamberimiz (s.a.v) kurban etinin üçe taksim edilip, bir bölümünün kurban kesemeyen yoksullara dağıtılmasını, bir bölümünün akraba, tanıdık ve komşularla paylaşılmasını, bir kısmının da evde yenmesini tavsiye etmiştir (Ebû Dâvûd, Dahâyâ, 10).
Hanefi mezhebine göre de kurban kesen kişinin mali durumu çok iyi değil ya da orta halli olur,
ev halkı kalabalık olursa kurban etinin tamamını kendisine ayırması menduptur.
Peki bu kestiğimiz kurbanın kendimize ayırdığımız bölümünü nasıl muhafa ederiz?
Eskiden insanlar kurbanlarını kestikten sonra dağıtılan etin kalan kısmını daha çok kavurma yaparak kış aylarında tüketilmek üzere tenekelerde saklarmış.
Benim çocukluğumdan hatırladığım tuzlayıp odun fırınında kemikli olarak
kurutma yöntemi de var ki çok lezzetli olurdu... Çocuk aklımla bu eti elimde yemeye bayılırdım.
Ancak günümüzde bu saklama yöntemleri yerini derin dondurucularda çiğ olarak saklamaya bıraktı
Ben genelde kıyma ve kuşbaşı olarak tek yemeklik paketler halinde saklamayı tercih ediyorum..
Donmuş etlerin buzları çözüldükten sonra yeniden buzdolabına konulması ,dondurulması
sakıncalı olduğu için tek kullanımlık olması daha faydalı ve pratik oluyor
Dondurucuda porsiyonluk kıyma
Donduracağım miktarda kıymayı strec film üzerine ince olacak şekilde yaydım..
Olabildiğince ince bir şekilde yayıyoruz ki kullanacağımız zaman kolay çözülsün..
Streci üzerine kapatıp yanlarını üzerine hava almayacak şekilde katlayalım
ve şekilde paket yapmış olalım.
Altta gördüğünüz gibi..
Dondurucuda Kuşbaşı Saklama
Kıyma da yaptığımız gibi kuşbaşını da kullanacağımız kadar(tek yemeklik)
streç film üzerine alalım incecik yayalım..
Daha büyük porsiyonlar halinde de hazırlayabilirsiniz.
Hava almayacak şekilde paketleyelim..
Etin hiç bir yerden hava almaması gerekiyor..
Açıkta kalıp hava alan et dondurucuda kurur aynı zamanda soğuk
yanığı da oluşabilir ki bu da hoş bir görüntüye sahip olmaz..
Etimizi bu iki şeklin dışında ne yaparak değerlendirebiliriz derseniz bir iki öneride bulunabilirim..
Sucuk içi
Sevdiklerinize katkı maddeli içinde ne olduğunu bilmediğiniz gıdaları yedirmemek isterseniz
bu sucuk içi tam size göre.
bu sucuk içi tam size göre.
Tarifini detaylı vermiştim buraya tıklayıp görebilirsiniz..
Kavurma yapıp muhafaza edebilirsiniz..
Et suyu yapabilirsiniz
Yemeklerinize lezzet katacak doğal et suyunuzu da hazırlamış olursunuz..
Detaylı tarif burada mevcut..
Bir kaç önemli nokta
*Etler buz dolabına hemen konulmamalı kesimden sonra etin kendi sıcaklığının düşmesi için en az 5-6 saat bekletildikten sonra buzdolabına kaldırılması önemli bir nokta dikkat edelim.
*Etler buz dolabına hemen konulmamalı kesimden sonra etin kendi sıcaklığının düşmesi için en az 5-6 saat bekletildikten sonra buzdolabına kaldırılması önemli bir nokta dikkat edelim.
*Et, buz dolabında 0-2 santigrat derecede 6 gün, buzlukta bir iki hafta saklanabilir.
Et kıyma haline dönüştürülünce bu süre en fazla 3 gündür.
*Derin dondurucu da ise eksi 18 derecede en fazla 3 ay saklanmalı.
*Dondurduğumuz eti çözdürdükten sonra tekrar dondurmuyoruz ;
bu zararlı bakteri oluşumuna neden olabilir
*Dondurulmuş etlerin çözülme işleminin buzdolabının normal bölümünde gerçekleştirilmesi en sağlıklı olanıdır.
Müslüman aleminin Kurban Bayramı mübarek olsun.
İyi Bayramlar....
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum bırakan tüm ziyaretçilerime teşekkür ediyorum.. Yorumlarınız benim için değerli...
Bloğu olmayan ziyaretçilerim sizde yorum bırakabilirsiniz..
Yorumunuzu yazmak için
önce yorum kutusuna yorumunuzu yazın (ADINIZI EKLEMEYİ LÜTFEN UNUTMAYIN)
Daha sonra anonim yazan bölüme tıklayın ve soldaki yayınla yazan kutucuğu tıklayıp ,yorumunuzu bırakabilirsiniz ..