Bayrama günler kala yine ne yapayım düşünceleri sardı mı sizleri de?
Yapımı azıcık el oyalasa da kolay olan ama en az baklava kadar lezzetli bir tatlı;
dilber dudağı tatlısını öneriyorum sizlere..
Bayram için henüz tatlı hazırlamadıysanız iyi bir alternatif olabilir..
Bana yine oyun gibi gelen bir tatlı..
Yufkasını açmak çok kolay resmen kendi kendine açılan bir hamuru var.
Bu tepsiyi bir hafta önce hazırladım, hava almayacak şekilde bayram gününü bekliyor..
Şerbetini servis yapacağım gün dökeceğim..
Şerbetlediğim haliyle de fotoğrafını daha sonra buraya eklerim inşallah.
Gelelim tatlımızın tarifine
Malzemeler
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvı yağ
2 adet yumurta
Yarım paket kabartma tozu
1 yemek kaşığı limon suyu
4 ya da 5 su bardağı un
Açmak için
2 su bardağı nişasta
1 su bardağına yakın un
İçine
Ceviz ya da fındık
(iri çekilmiş ya da tane)
Üzerine
200 gr Tereyağı
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Şerbeti için
4 su bardağı su
4 su bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı limon suyu
Yapılışı
Hamur malzemesini yoğurma kabımıza alıp ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edelim..
15 dakika kadar dinlendirelim..
24 eşit bezeye yuvarlayarak ayıralım.
Yarım saat da bu şekilde dinlendirelim.
Dinlendirdiğimiz hamurun ilk 12 adetini önce açacağız..
İlk 12 bezeyi tek tek bol nişasta serpiştirerek pasta tabağı boyutunda açalım..
Açtığımız her yufkayı aralarına nişastalı undan serperek üst üste dizelim.
Üst üste dizdiğimiz bu ilk 12 li grubu önce elimizle bastırarak azıcık büyütelim...
Sonra merdane yardımı ile ara ara nişastalı undan serpiştirerek hamuru daha da büyütelim.
Büyümeye başlayan hamuru hızlıca büyütmek istersek oklava yardımı açarak büyütelim..
(Üstte görüyorsunuz)
Yağlı bir hamur olduğu için kolay açılıyor.
Açtığımız bu yufkadan su bardağı ya da altta gördüğünüz gibi bir kalıpla daireler keselim..
Her dairenin içine ceviz ya da fındık koyup üstte kolajda gördüğünüz gibi
yarım daire olacak şekilde kapatalım.
Ben daireleri çıkartmak için alttaki kurabiye kalıbını kullandım..
Tepsiye isterseniz tek tek isterseniz de benim dizdiğim gibi çok sıkışık olmadan sırt sırta dizelim..
Kalan diğer 12'li hamur grubunu da aynı işlemleri takip ederek yapıyoruz..
Hazırladığımız tatlının üzerine kızdırdığımız tereyağını her birinin üzerine gelecek şekilde dökelim..
Burada püf nokta tereyağını erittikten sonra üzerinde oluşan köpüklerden arındırmada..
Bu köpükleride tatlınızın üzerine dökerseniz piştikten sonra siyah siyah kalıntılar olacaktır
ki bu da hoş görünmez..
175 derecede ısıttığımız fırında altın gibi kızarıp kabarana kadar tatlımızı pişirelim.
Şerbet için şerbet malzemesini 15 dakika kadar kaynatalım
orta koyulukda bir şerbet elde edelim ve soğutalım..
Tatlı soğuğa yakın ılıkken soğuk şerbeti üzerine dökelim ve çekmesini bekleyelim.
*Kıyır kıyır bir tatlı istiyorsanız şerbetimiz soğuk ve ne çok cıvık ne de çok koyu olmalıdır..
*Artan hamurları değerlendirmek için de parçaları merdaneyle açmadan parça parça küçük bir tepsiye dizip arasına ceviz serpip kalan parçaları da en üste serelim.
Üzerine de biraz yağ döküp fırında pişirebilirsiniz..
Bayram için
Baklava yapmak isterseniz detaylı tarifi burada tıklayabilirsiniz..
Baklava yapmayla uğraşamam derseniz Yalancı Dilber Dudağı var.
Tarifi burada
Diğer bir alternatif Selanik Susamlısı.
Tarif burada
Alttaki Sütlü Tatlılarda diğer alternatifler..
Kadayıflı Muhallebi
Fırında Sütlaç
Paşa Lokumu(Afyon Lokumu)
Çilek Soslu Kartopu
Keşkül
Sultan Lokumu
Kakaolu Cappuccinolu Puding
Elmalı MerengPalyaço Külahı(Milföylü külah tatlı)
Vişne Soslu Tavuk Göğsü
Çilekli Parfe
İçi Krema Dolu Cezerye
Çikolata Kaplı Muzlu Kek Toplar
Ev Usulü Cezerye
Fındık Ezmeli Çikolatalı Toplar
Hindistan Cevizli Kremalı Kalpler
Fırında Sütlaç
Paşa Lokumu(Afyon Lokumu)
Çilek Soslu Kartopu
Keşkül
Sultan Lokumu
Kakaolu Cappuccinolu Puding
Elmalı MerengPalyaço Külahı(Milföylü külah tatlı)
Vişne Soslu Tavuk Göğsü
Çilekli Parfe
İçi Krema Dolu Cezerye
Çikolata Kaplı Muzlu Kek Toplar
Ev Usulü Cezerye
Fındık Ezmeli Çikolatalı Toplar
Hindistan Cevizli Kremalı Kalpler
......Afiyet Olsun...
Merhabalar, tatlılarınız muhteşem güzel görünüyor. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilSaygılar.
Harika görünüyor ellerinize sağlık ne kadar güzel anlatmışsınız =)
YanıtlaSilCanım merhaba iyi bayramlar dilerim...ben de bloğuma bekliyorum rnkync.blogspot.com.tr
YanıtlaSil