Kekler değişik çeşitleriyle özellikle çay saatlerimizin demirbaşıdır.
Kakaolusu ,sadesi, meyvelisi, çikolatalısı,havuçlusu, ıslağı ,kurusu, muffini ,zebrası, mermeri, sodalısı ,çaylısı, patateslisi, haşhaşlısı ,pudinglisi, ağlayanı, tahinlisi,susamlısı, köstebeği, lokumlusu, ıspanaklısı, tarçınlısı,kuruyemişlisi, ebrulisi, fincanda yapılanı, tepside ,çeşit çeşit kalıplarda yapılanı bu liste böyle uzaaar gider..
Unuttuğum çeşitler varsa da sizler ilave edin olmaz mı sevgili kek severler..
Kek sever bir milletiz bu aşikar..
Kek yapmak kolay görünse de ayrı bir özen itina ister..
Bazı kurallara uymak, uygulamak lazım ki sonuç hüsran emekler zayii olmasın..
*
Damla çikolatalı kek tarifini verirken beraberinde de kek yaparken uyulması gereken başlıca kurallara ucundan kıyısında dokunmak sizlerle paylaşmak istedim..
Malzemeler
4 yumurta
1 su bardağı tozşeker
5 kahve fincanı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 yemek kaşığı tarçın
1 kahve fincanı süt
1 kahve fincanı sıvı yağ
1 çay bardağı fındık
Yarım çay bardağı çekirdeksiz üzüm
Yarım çay bardağı damla çikolata
Yapılışı
Oda sıcaklığında ki yumurtalara şekeri ilave edelim şeker eriyip
karışım krema kıvamını alana kadar çırpalım.
Elde ettiğimiz kremaya 1 fincan süt ile 1 fincan sıvı yağı katıp karıştırmaya devam edelim.
Daha sonra Un, vanilya ,kabartma tozu ve tarçını bir kasede karıştıralım, eleyerek
kek harcımıza ilave edelim.
Daha sonra tahta bir kaşıkla karıştıralım. Kekler bu şekilde yapılırsa daha çok kabarıyor.
Geride kalan diğer malzemeleri de ilave edip kek hamurumuzu oluşturmuş olduk..
Önceden 180 derecede ısıttığımız fırında yaklaşık olarak 35-40 dakika kekimizi kontrollü olarak pişirelim..
Fırından çıkarmadan önce kekimizin kürdanla pişip pişmediğini kontrol edelim.
Çilekli sünger kek için buraya portakal soslu sünger kek için buraya tüm kek tariflerimi görmek içinse buraya bakabilirsiniz..
Kek Pişirirken Dikkat Edilmesi Gereken Bir Kaç Püf Nokta
* Kek yapımım da kullanacağımız malzemelerin oda sıcaklığında olmasına özellikle dikkat edelim. Bu kekimizin kabarmasında önemli bir kuraldır..(yumurta,süt,yağ vb)
*Yumurta ve şekeri çırparken şekerin tamamen eriyip karışımda krema kıvamını yakalayana kadar çırpmak önemlidir.....
*Kek için kullanacağımız kuru malzemeler(un,kabartma tozu ,vanilya ve tarçın gibi) karıştırıp beraber eleyerek harca ilave etmek önemlidir..
Böylece kuru malzemelerimiz havalandırılmış içinde kalmış olabilecek yabancı maddeleri de farketmiş oluruz(topaklaşmış un gibi)
*Keke ilave edilecek un mutlaka azar azar ilave edilmeli.
Unun hepsini bir seferde koyduğumuzda olması gereken kıvamı yakalamak zorlaşacaktır..
*Damla çikolata,fındık fıstık gibi kuru ilaveler keke en son ilave edilenlerdendir. İlave ettikten sonra harcı kaşıkla karıştırmaya devam etmeliyiz.
*Kabartma tozunu kek harcımıza ilave ettikten sonra harcı çok fazla karıştırmamalı ve harcı bekletmeden ısıttığımız fırına pişirmek üzere göndermeliyiz..
*Kabartma tozunu harca ilave ettikten sonra keki, mikserle karıştırmamak kabarık bir kek elde etmek için önemlidir.
Bundan sonrası için tahta kaşıkla karıştırmak öneriliyor..
*Kek harcımızı dökeceğimiz kalıpta önemlidir.. Tepsi veya metal kalıp kullacaksak iyice yağlamak hatta yağladıktan sonra kalıbımıza un serpiştirmek önemlidir..Unun fazlasını da almayı unutmayalım.. Slikon kalıp kullanıyorsak yağlamaya gerek yok direk kullanabiliriz..(Burada kalbın kalitesi önemlidir)
Böylece kekimiz piştikten sonra kalıptan çıkmamak için sizinle didişmeyecek kolayca çıkacaktır..
*Kekimizi fırına verdikten sonra ilk 25 dakika kesinlikle fırının kapağını açmamalıyız..
Açarsak ne olur? Kabarmaya başlamış olan kekimiz balon gibi söner emeklerimiz zayii olur..
*Kekimiz piştikten sonra kalıptan muntazam olarak çıkarmak istersek kalıptan ne sıcakken ne de soğukken çıkarmalıyız..
Kesinlikle ılıkken çıkarmak gerekir.
......Afiyet Olsun......
Damla çikolatalı kek yapacaktım çok iyi oldu bu tarif denemek için sabırsızlanıyorum. Verdiğiniz püf noktalarına dikkat edeceğim umarım başarılı olur.
YanıtlaSilSevgiyle kalın.
sevgicim merhaba,
YanıtlaSilkek ile ilgili harika püf noktaları paylaşmışsın, ellerine sağlık, kek de süper görünüyor:) bu püf noktalara ben de bir katkıda bulunmak istersem, kabartma tozunu un ile karıştırıp eleyerek kek karışımına transfer edilebileceğini söyleyebilirim :)
kolay gelsin, sevgiler
harıka gorunuyor canım ellerine saglık
YanıtlaSilkek piştikten sonra kalıbı hemenmi ters çevirmek lazım yoksa biraz kalıpta bekletmekmi lazım ben kalıbımı yagladıgım halde bile kekim hep parçalanıyor :(( zuhal
YanıtlaSilDamla çikolatalar kekin icerisinde pstkten sonra eriyomu mesela ben tane tane kalmasını istyrum nssl olcak .
YanıtlaSil