9 Mart 2010 Salı

Zeytinyağlı yaprak sarma..

Etli yada zeytinyağlı yaprak sarma ,davet sofralarının özelliklede Türk yemeklerinin başında geliyor.
Yapımı ne kadar çok zaman alsada yenmesi için öyle uzun sürelere gerek duymuyoruz. 
Yapmayı bilmeyen çok azdır ama ben arşivimde olsun diye tekrar yayınlıyorum..
Ben de en son akşam gelen misafirlerim için yapmıştım .Ama koşuşturmacadan ,piştikten sonra fotoğrafını çekmeyi unutmuşum..
Artık bunlarla idare edelim olmaz mı?
Malzemeler
Yarım kilo üzüm yaprağı
3 adet irice soğan
1 su bardağı zeytinyağı
2su bardağı pirinç
1yemek kaşığı domates salçası
 yarım su bardağı kadar domates rendesi (yazdan hazırlanmış)
Çeyrek demet maydanoz
yarım adet limonun suyu
1 yemek kaşığı nar ekşisi.
1 avuç kuş üzümü
2 diş sarımsak
1tatlı kaşığı şeker
2tatlı kaşığı tuz
2yemek kaşığı kuru nane
1tatlı kaşığı  kırmızı biber
1tatlı kaşığı karabiber

Hazırlanışı:
Yemeklik doğradığınız soğanları ve sarımsağı yarım su bardağı zeytinyağında pembeleştirelim.1yemek kaşığı salçayı ekleyip kavuralım.Yıkadığımız pirincimizi ilave edelim.Baharatlarını, tuzunu, şekeri ilave edip karıştıralım. 1su bardağı  kaynamış su ilave edip orta ateşte suyunu çekene kadar pişirelim.
Limon suyunu da sıkıp soğuması için biraz bekletelim.
Yaprağınız salamura yaprağı ise tuzunun çıkması için bol suyla yıkayalım.(yeterince tuzdan arınmadı ise biraz suda bekletebilirsiniz.)Benim yaprağım dondurucuda idi direk kullandım.
 Yaprakları sarmadan önce pişireceğimiz tencerenin tabanını bir kaç yaprakla kaplayalım.Sonra soğuyan harçtan, tuzunu giderip sarılmaya hazır hale gelen yapraklarımızın ortasına yerleştirip yanlardan kapatıp rulo şeklinde saralım. Tek tek yapılışını yukarıda gösterdim .(ince olmasını istiyorsanız harç malzemesini az koymalısınız.)Genelde tercih edilen ince sarılan olsada, ben çok ince sevmiyorum..
Sardığımız sarmaları tencereye sırası ile düzgün yerleştirirseniz pişerkende düzgün pişerler.
Sarmaların üzerine yarım çay bardağı kadar sıvı yağ döküp sarmalar hizasında sıcak su ilave edelim.
Pişerken üzerinede biraz tuz ekleyebilirsiniz.
Sarmaların üzerine ağırlık yapacak bir tabak ya da benzeri bir şey kapatalım ki sarmalar pişerken dağılıp şekilleri bozulmasın.
Dolmaların suyu kaynayana kadar yüksek ateşte.Kaynadıktan sonra kısık ateşte pişirelim.Pişmesi hemen hemen 40 dakika kadar sürüyor.Siz ara ara yaprakların yumuşaklığını çatal yardımı ile kontrol edin.
**Sarmanın ekşisi çok olsun istiyorsanız, pişirmeden öncede üzerine limon suyu sıkabilirsiniz.

Afiyetler olsun.... 

10 yorum:

  1. oh oh maaşallah ne güzel sarmışsınız her gün olsa bıkmadan usanmadan yiyeceğim bir yemektir.
    ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  2. Elinize sağlık çok severim yaprak sarmasını sevmeyen yoktur galiba canım çekti pişmedende olsa bir tane aldım :) :)

    YanıtlaSil
  3. Sevgi kalemmm gibi sarmışsın maşaallah, ben de böyle ince uzun olmasını çok severim :)
    Benim yemekler içinde en sevdiğim, tek geçtiğim tek yemektir, evde yaprak da var kalkıp yapasım geldi şimdi bak çok :))
    ellerine koluna sırtına sağlık :)) biliyorum en çok sırt ağrıyor sararken çünkü :)

    YanıtlaSil
  4. selamun aleykum sevgi abla,

    demin mesaj yollayim dedim,mesaj uctu gitti.internetmi kesildi anlamadim.ne guzel senin tencerenin dibindeki sarmalari istediydim:))

    ellerine saglik.benim ocak elektirikli oldugundan hep dibine tutar bu meret.o yuzden yapmiyorum.ama iyiki eklemissin ilerde guzel bir ocagim olursa bu tarifi denemek isterim:)cebimizde dursun bu tarif:)

    ablam inaniyorumki sen icine malzemelerden once sevgini kattin bu sarmaya,cokta lezzetli olmustur.

    afiyet olsun yarasin sizlere.hayirli aksamlar diliyorum.

    YanıtlaSil
  5. selamun aleykum sevgi abla.

    bir kac seyi aciklamak istiyorum.yorumlarim size samimi geliyorsa,bilinki yorumlarima samimiyet katiyorum cani gonulden.sizleri hic turkiyede,veya dunyanin obur ucunda gibi gormuyorum,gormeyecemde.bizlerim yurekleri bir olduktan sonra,bizler birbimize buradan guzel yorumlarla destek olduktan sonra bence aradaki mesafenin hic bir onemi yok.

    ben ne sizi,ne handenuru,ne cahide ablami,ne aslihani,ne papucu ve samimi buldugum diger arkadaslarimi birer sanal olarak gormuyorum.

    icine samimiyet katmayacagim yorumlar gondermiyorum.:)buna cok dikkat ediyorum.

    rabbim razi olsun sizden.bas sagligi dileginiz icinde ALLAH razi olsun.rabbim sizlere yasatmasin.amin

    hayirli aksamlar diliyorum.

    YanıtlaSil
  6. splendida ricetta!! particolare e originale!!! complimenti!!

    YanıtlaSil
  7. ilk evlendiğim zamanlarda olsaydı bu bloglar ne hora geçerdi. tek tek resimlemişsiniz el emeğinizi. hiç evişi bilmiyordum evlendiğimde tecrübesiz biri için bu resimler bir hazine.çok teşekkür ederim detaylı resimleme yaptığınız için

    YanıtlaSil
  8. Kalem gibi olmuş benim zarif arkadaşım.Elinden herşey güzel düşüyor ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  9. Ellerıne sağlık afiyetler olsun bereketi ile..

    Sevgilerle..

    YanıtlaSil

Yorum bırakan tüm ziyaretçilerime teşekkür ediyorum.. Yorumlarınız benim için değerli...
Bloğu olmayan ziyaretçilerim sizde yorum bırakabilirsiniz..
Yorumunuzu yazmak için
önce yorum kutusuna yorumunuzu yazın (ADINIZI EKLEMEYİ LÜTFEN UNUTMAYIN)
Daha sonra anonim yazan bölüme tıklayın ve soldaki yayınla yazan kutucuğu tıklayıp ,yorumunuzu bırakabilirsiniz ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...