Evde ekmek yapma işini sevdim galiba..
Aslında şu ortamda olması gerekende bu ama her zaman yapabilmem mümkün olmuyor..
Arada sırada değişik ekmekler deniyorum..
Bu ekmek en sonuncusu, normal unla yaptığım kolay ekmeğim..
Evde ekmek yapmanın en zevkli yönü pişerken eve yayılan o muhteşem ekmek kokusudur herhalde..
Tabii bir de o sıcacık ekmeği fırından çıkar çıkmaz tadabilmek..
*
Ekmek yaparken ekmek makinası kullanmıyorum..
Sebebine gelince ekmek makinalarının ekmek ebatları çok küçük, bize göre değil..(dev ailesi gibi hissettim bir an bizi)
Tepside yapınca daha büyük ekmekler elde edebiliyorum..
Eee hazır ekmek yapmaya kalkışmışken minicik bir ekmek yapmak olmaz ama değil mi?
Bir de ilk evlendiğim sıralarda memlekete gittiğimizde kayın validem bu şekilde tepside ekmek yapardı..
O ekmek nasıl güzel bir ekmek olurdu anlatamam size..
Sırrı unumu desem suyumu desem bilmiyorum..
İşte bu ekmek onun yanından bile geçemez belki ama benzeri oldu..
Size de gönül rahatlığı ile tavsiye edebileceğim bir ekmek..
Malzemeler
6 su bardağı un
1 yemek kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
1 yemek kaşığı dolusu kuru maya
Ilık su (sıcağa yakın)
Yapılışı
Tuz şeker ve mayayı biraz ılık su yardımı ile karıştıralım..
Unumuzu yoğurma kabımıza alalım..
Tuz, şeker ve mayalı suyumuzu unumuza ilave edelim..
Ilık suyumuzdan da yavaş yavaş ilave ederek ele yapışan kıvamda bir hamur elde edelim..
Hamurun kıvamını altta tepside görüyorsunuz..
Yağladığımız bir tepsiye yoğurduğumuz ekmek hamurumuzu mayalanmak üzere yerleştirelim..
Hamuru tepsiye kolayca yaymak için elinizi biraz ıslata bilirsiniz.
Bu şekilde tepsiye aldığımız ekmek hamurumuzun üzerini bir kapakla kapatalım .
Üzerini de örtelim.(sofra bezi ya da bir battaniye bu işi görür.)
Aman dikkat ekmek hamuru mayalanırken tepsiden taşabilir bu yüzden üzerine kapatacağınız kapak biraz yükseltili olursa iyi olur..
Aksi taktirde ben de olduğu gibi hamur kapağın kenarından taşar battaniyenize kadar bulaşır..
Hamurumuzu mayalanması için 1,5-2 saat kadar mayalandıralım..
*
Mayalanıp iki katı kabarmış olan hamurumuzu 180 derecede ısıttığımız fırınımızda üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz..
Üzeri kızarıp pişmiş olan ekmeğimizi soğuması için fırın ızgara telinin üzerine ters olarak çıkaralım..
Bu ekmeğimizin hamurlaşmadan soğumasını sağlayacaktır..
Daha sonra soğuyan ekmeğimizi çok fazla kurumaması için hava almayacak şekilde sarıp muhafaza edebiliriz..
Ekmek hamurunu ele yapışan bir kıvamda hazırlayınca piştikten sonra içi bu şekilde yumuşacık oluyor..
Kabuk inceliğine dikkatinizi çekerim incecik ama çıtır çıtır .
Daha önce yaptığım değişik ekmekler için buraya bakabilirsiniz..
merhaba canım. ev yapımı olan herşey bir başka güzel oluyor. ellerine sağlık ekmek puf puf görünüyor. ben de evde ekmek yapıyorum ama fırsat buldukça. bloğunu takibe aldım. banada beklerim. sevgilerimle,
YanıtlayınSilTeşekkür ederiz.. Tarifiniz harika olmuş, sağ olun.
SilTeşekkür ederiz.. Tarifiniz harika olmuş, sağ olun.
SilÇok güzel kabarmış bayıldım, ellerine sağlık
YanıtlayınSilBu arada çekilişim var beklerim sevgiler..
http://www.seviminaskanasi.com/2013/04/sevimin-askanasnda-cekilis-var-cekilise.html
Ahh o koku ahh..:)dayanamayıp yedirtiriyor bana dilim dilim ekmekleri..
YanıtlayınSilEllerine sağlık canım benim:)
Ben de ekmeğimi evde yapıyorum. En güzeli bu bence. Ellerine sağlık sevgili Sevgi.
YanıtlayınSilbakkal ekmek bizde pek sevilmez,yıllardır evde yaparım...2 senedir ekmek makinem oldu,o benden daha becerikli,maşallah.
YanıtlayınSilah rahmetlı anacığım yapardı kuzune sobalarda bılmem bılırmısınız dıger adı pecka sobalardır cok güzel olmuş ellerine sağlık ılk fırsatta ben yapıcam
YanıtlayınSilKuzine sobaları bilmez miyim.. Hatta bu sene sırf nostalji olsun çocuklar da görsün diye eşim memlekette almıştı.. İçinde bizde neler neler pişirdik..
SilBen de oglumun ekmegini 6 aylik oldugundan beri kendim yapiyorum. Minimum malzemeli ekmek tarifim: http://hayatozsoyler.blogspot.com/2013/06/ev-yapm-tam-bugday-ekmegi.html?m=1
YanıtlayınSilSizinki gibi sekerli olani da kendimiz icin deneyecegim. Elinize saglik pufidik pufidik gorunuyor
Cok guzel gorunuyor. Simdi deneyecem, bakalim nasil olacak.
YanıtlayınSilMuhtesem olmus puf puff bayildimmmm sevgi abla
YanıtlayınSilMavicim bu ekmek benim en sevdiklerimdendir..Yapımı da çok kolay, çok güzel kabarıyor e daha ne olsun dimi..
SilÇok güzel yüzüne ne sürdüm kızarsindiye şu mu yumurta ben yapinca hamur oluyor
YanıtlayınSilEkmeğin üzerine bir şey sürmedim ama normalde ekmekçiler ya sulandırılmış un sürüyorlar
YanıtlayınSil.Normal ekmeğin yüzüne yumurta sürülmez..
canım maya olarak tek poşette var ınsant ondanmı kullandın safiye acar tok
YanıtlayınSilSafiye acar evet tek paketlik instant naya kullandım..
Siltarifinizi iki kez yaptım.resimdekine benzer ve lezzetli oldu.çok teşekkürler..başarılar..
YanıtlayınSilMerhaba .Ben yanlislikla icine bir yemek kasigi zeytinyagi da koydum ve malesef ekmegim kabarmadi :((
YanıtlayınSilMerhaba, ekmek hamurunun içine yanlışlıkla ilave ettiğiniz zeytinyağı ekmeğinizin kabarmasını etkilemez ki.. Kabarmada etkili olarak kullandığınız maya ve mayalanma için beklediğiniz süre önemlidir.. Hava soğuk olduğu için mayalanma süresi biraz uzun sürer. Ama ben mayalanma süresine dikkat ettiyseniz mayalanmamanın dolayısı ile de kabarmamanın kullandığınız mayadan dolayı olduğunu düşünüyorum..
SilBen de şimdi yapıyorum . İnşallah güzel olur :-) ellerinize saglık
YanıtlayınSilBende bugun yaptim cok guzel oldu ama üstü sert oldu neden aceba ? Ayni tarifteki gibi yaptim..
YanıtlayınSilEkmeğin üzeri piştikten sonra son fotoğrafta gördüğünüz gibi içine oranla set oluyor..Ama piştikten sonra bir örtü ile sararsanız kısmen yumuşar..Ekmeğin dışı çok yumuşak olmaz özellikle de katkısız ev ekmeği ise..
YanıtlayınSilBu akşam ilk defa bu tarif sayesinde ben de ekmek yaptım, sonuç mükemmel, size çok teşekkür ederim:)
YanıtlayınSilBeğenmenize sevindim.. Bu tarif ekmekte en kolay en pratik ama lezzetli olanı için yeterlidir..
SilBu akşam sayenizde ben de ilk defa ekmek yaptım, sonuç mükemmel oldu, bu güzel tarif ve paylaşım için teşekkür ederim.
YanıtlayınSilHatice Keser Orhan.....
YanıtlayınSilçok güzel görünüyor bende yapmak istiyorum inşallah becerebilirim. kuru maya derken instat mayadan mı bahsediyorsunuz acaba....
Eline sağlık çok güzel olmuş..bende artık kendi ekmeğimi kendim yapmaya çalışıyorum vakit buldukça..sevgiler benden arkadaşım
YanıtlayınSilEvde yapılan ekmeğin tadı ayrı lezzetli oluyor... Ekmeği uzun zamandır evde yapıyoruz.. Hele bir de pişerken eve yayılan koku harika... Sıcacıkken içine tereyağı nefis... . Ellerinize sağlık...
YanıtlayınSilnecmi ben.mutfağı çok severim.ancak hamur yoğurma işini yapamıyorum.kıvam tutmuyor.sıcaklığını ölçmek için termometre bile aldım ancak sonuç olumsuz.o zaman kızıyorum kendime.yılmıyorum bir kaç gün sonra tekrar deneyecem.saygılar
YanıtlayınSilTepsiye yağ suruyprmuyuz yapişmasin. Diye yâptm hamurun kabaasini bekliyprum
YanıtlayınSilHayatımda ilk defa yapıyorum hiç güzel olmadı hiç kabarmadı.biraz daha ayrıntılı yazsanız olmaz mı.mayayı ne kadar ılık suda bekleticem? ? sonrauna ne kadar su ilave edicem? benim hamurumda elime yapışıyordu ama daha mı çok yapışması gerekiyordu.bir şeyi beceremedim ama neyi anlamadım
YanıtlayınSilAcaba yeterince mayalanmasını beklemediz mi? Sıcaklık yeterince sağlanmadı ise kabarma yeterince olmaz ve yeterince mayalanmayan ekmekte yeterince kabarmaz.. Mayayı ılık su içinde 15 dakika bekletmeniz yeterlidir ama kuru maya da kullanabilirsiniz.. Ele yapışan bir kıvam dedim bu kulak memesinden cıvık anlamında... Ama ben sizin mayalandırma işlemini yeterince yapmadığınızı düşünüyorum.. Örneğin ben hamuru tepsiye yerleştirdikten sonra neredeyse hamur tepsiden taşacak kıvama gelmişti.. Dikkat ederseniz sonuç sizi fazlasıyla memnun edecektir.. Kolay gelsin..
SilCevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim. Haklısınız mayalamada hata yaptım çünkü 15dk beklemedim.bir dahaki sefere mayalama işine daha çok dikkat edeceğim teşekkürler:)
Silbu tarifi ekmek sekli vererek yaptik.ayni somun ekmek gibi ve cok guzel oldu.en azindan ununda sistein olmadigina eminiz.selva un , pakmaya :) her sey helal sertifikali :)
YanıtlayınSilBilmem bu ekmegi kaç kes yaptım her seferinde mükemmel oldu diğerlerini de deniycem evime kavuşur kavusmaz ellerinize sağlık :)
YanıtlayınSilaysun bu ekmeği annem hep yapardı çokta severim şimdi ilk defa deniycem inşallah becerebilirim ellerinize sağlık çok güzel gözüküyo sevgi hanım :)
YanıtlayınSilSelam sevgi hanim deniyecem yarin kismetse ins.basaririm...
YanıtlayınSilılık suyun miktarı, ölçüsü nedir acaba? Birazdan yapacağım da ne kadar su konmalı anlamadım
YanıtlayınSilIlık suyun miktarından ziyade hamurun kıvamı ele hafif yapışır kıvamda olacak suyunuzu o kıvama göre ayarlayabilirsiniz..
YanıtlayınSilBende yaptim ev ekmegi ilk deneyisimdi. Fakat ben yas maya ve 4 su bardagi un ile yaptm cok guzel kabardi. Battaniye ile bi guzel sarip sarmaladm. Toplam 3 saatte ekmegim hazir oldu . Bu arada egrr cok sert oluosa ekmek pistgnde firini kapatin ve icinde bekletin . Yarm saat sonra yumusacik olur. Guzel bir ekmek istiosanz acele etmeyin derim ben ;)
YanıtlayınSilHalil - Bu yaptığınız herkese sağlıklı ekmek yemeyi sağlayacak güzel bir paylaşım. Herkes fırınlardaki hileleri,katkıları,özensizliği görse inanın bir daha fırın ekmeği almaz. Ben de evde haftada enaz 3-4 defa makinayla ekmek yapıyorum. Çok güzel oluyor. Hem güzel,hem de fırın ekmeğinin YARI FİYATINA maloluyor... Daha ne isteyeyim... Herkese tavsiye ederim...
YanıtlayınSilHalil Bey yorumunuz için teşekkür ederim.. O hilelerden fazlasıyla haberdarım maalesef.. Evde yapılan dışarıda yapılan hazır ekmekten kat kat sağlıklı ve katkısızdır tabiiki ..Ununu da doğal un bulabilsek deymeyin keyfimize..
Silbende şımdı firina atıçm
SilBen de defalarca yaptım bu ekmekten. Harika bir tarif. Pişer pişmez çocuklar tereyağı sürüp tepsinin yarısını bitiriyor...herkese tavsiye ederim deneyin...
YanıtlayınSilbugun bende yaptım guzel oldu tesekkurler hıc bılmeyen bırı olarak kısık ateste pısmesı gerektıgını baska yerden baktım
YanıtlayınSilBende yaptim bi saat disarda beklettim kabarmadi simdi firinda mayalandiriyorm insallah mayalanir sonra dereceyi yukseltip pisiricem bakalim guzel olcakmi yorumlara dayanarak yapiyorm ilk defa yapiyorm
YanıtlayınSilBnm hamurum kaparmadi
YanıtlayınSilSuan elimde kuru maya yok yaş maya ne kadar koymalıyız ve ne kadar ılık su ilk defa yapacağım da elime çok mu yakışacak
YanıtlayınSilRüya/ Tarifiniz için çok teşekkür ederim.Annemle beraber yaptık çok güzel oldu teşekkürler.
YanıtlayınSilFatma Kuru Ankara&Sevgi hanım bugün ekmeginizi deneme fırsatı buldum gercekten çok güzel oldu.Hamur mayasını 15 dk.beklettim hamur iki kati kabardi hamuru elimi ıslatarak tekrar karistirip yarim saat daha bekledi 170 dc 50 dakika pisti 15 dk firinin sicakliginda beklettim suan mükemmel sonuç yapacak arkadaslara tavsiyem hamuru gayet yumusak olması😋👏
YanıtlayınSilAllah razı olsun tarif için teşekkür ederim
YanıtlayınSilBende makine kullaniyorum yaklasik 4 5 aydir ekmek almiyoruz ama benin sikintim dis kabugin cabuk kurumasi acaba nasil engellerim kurumasini 3 4 sast icinde kuruyor sariyorum hava da almiyor ama bi anlam veremedim
YanıtlayınSilÇok teşekkür ederim güzel ve kolay tarif gerçekten :)
YanıtlayınSilİlk defa yapacağım için açıkçası tereddüt yaşadım fakat tarifiniz gerçekten tadı tuzu kıvamı açısından çok lezzetli oldu tesekkurler 😊
YanıtlayınSilYasmaya kullansak olurmu ölçüsü ne kadar olmalı yaş mayanin hemen dönerseniz sevinirim.
YanıtlayınSilToz maya kullanırsak sıcak suda bekletmemiz gerekiyormu 15 dk kadar
YanıtlayınSilSelam yaş mayayı çözülmesi için 15 dk kadar bekliyoruz ama kuru maya içinde beklememize gerek varmı
YanıtlayınSilrahmetli annemin ekmeğine çok benziyor ..kesinlikle o ekmek kokusunu yeniden içime çekmek istiyorum teşekurler bu güzel tarif için
YanıtlayınSilSevgi hanim tarifinizi dün yaptim ve cok güzel oldu teşekkürler:)
YanıtlayınSilİlik suyu ne kac bardak koyuyosunuz
YanıtlayınSil