7 Haziran 2011 Salı

Kek Kalıbında Haşhaşlı ,Tahinli Çörek ve Yufkalı Pratik Çıtırlar...


Haşhaş özellikle Ege Bölgesinde hatta Afyon taraflarında çok kullanılıyor..
Özellikle börek ve hamur işlerinde enfes oluyor..
Uzun süredir pazarda kavrulmuş haşhaş görüyor ve alıp almamak arasında gidip geliyordum ki sonunda karar verdim ve aldım..
Haşhaşımı alır almaz da tarif arayışına girdim..
Uzun süre önce bir arkadaşımda yediğim haşhaşlı, tahinli ve şekerli bir tarif vardı.
İşte bu tarife yakın ama kek kalıbında pişen bu tarifi Sevimli Mutfak'ta buldum veeee
 vakit kaybetmeden de uygulamaya koyuldum..  Tarif için teşekkür ediyorum.
Geçen hafta sonu çocukların okullarının pikniği için kahvaltıda iyi olur düşüncesi ile yaptım çokta lezzetli oldu..


Malzemeler
1,5 su bardağı süt
Yarım su bardağı ılık su
1 paket yaş maya (40 gr. lık)
1 yemek kaşığı sirke
1 yemek kaşığı şeker
Yarım yemek kaşığı tuz
5 su bardağı un

İç malzemesi için
50 tereyağ (oda ısısında)
300 gr çekilmiş kavrulmuş haşhaş
3 yemek kaşığı tahin
5 yemek kaşığı şeker
2/3 su bardağı sıvıyağ

üzeri için
1 yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı sıvıyağ

Yapılışı
Mayayı ılık suda şekerle birlikte eritip bir kaba koyalım.
 Süt, sirke, tuz ve unu ekleyerek hamuru yoğuralım.
Ilık bir yerde üzerini örterek 10 dakika mayalanması için bekletelim.
 İç malzemelerini tereyağ hariç, diğer malzemeleri bir kapta karıştıralım.
 Hamuru tezgaha alıp 10 parçaya ayıralım. Her bezeyi iyice yağladığımız tezgah üzerinde servis tabağı büyüklüğünde açalım, açtığımız bezenin üzerine, önce erittiğimiz tereyağını sürelim, sonra haşhaşlı içten sürelim ve şeker serpelim.
 Diğer bezeleride aşağıda kolajda görüldüğü gibi  birer birer açıp ,
üst üste yerleştirerek aralarda kenarlarından elimizin içi ile esneterek büyütelim.
on bezemizi bu şekilde üst üste yerleştirerek hamurumuzu oluşturalım.
 50-60 cm büyüttüğümüz hamurumuzu ortasından biraz incelterek rulo yapalım uçlarından ters yöne kıvırarak birleştirelim simit gibi .Yağlanmış kek kalıbına ben önce susam serptim ve hamurumu yerleştirdim.
Siz yumurta sarısı da sürebilirsiniz..
 Fırınımız 180 derecede ısınana kadar oda sıcaklığında bekletelim.
Fırın ısınınca hamurumuzun üzerine yumurta sarısını sürüp, fırına verelim.
Üstü kızarana kadar pişirelim.
Ilıyınca kalıptan çıkarıp dilimleyerek servis yapabilirsiniz.
***
* Kek kalıbınızın büyük olması gerekiyor. Bu ölçüler 30 cm lik kek kalıbı içindir.
* Hamurumuz hazır olunca kalıbın içinde mayalanması için çok bekletmiyoruz ki hamurumuzdaki katlar birbirine girmesin...
*Bu hamuru bu şekilde rulo yapıp tepside de pişirebilirsiniz..


Kek kalıbında haşhaşlı çörek  çok lezzetli görüntü açısında da güzel.
Denemenizi tavsiye ediyorum.


Ben hızımı alamadım ve kavrulmuş haşhaşım bitmemişken ve evde hazır yufkamda varken bu lezzetin daha pratiğini hazır yufka ile de yaptım .
Böyleside çok çok lezzetli ve pratik oldu... 

Daha pratik olan bu yufkalı tarif içinse

1 adet yufka
2 yemek kaşığı kavrulmuş haşhaş
2 yemek kaşığı tahin
2 yemek kaşığı sıvıyağ
4 yemek kaşığı toz şeker
Yarım su bardağı ince çekilmiş ceviz veya fındık içi

Üzeri için pudra şekeri veya susam

Yapılışı
Yufkanın üzerine tahin,sıvıyağ ve haşhaşı karıştırarak dökelim ve
fırçayla yufkamızın her tarafına gelecek şekilde yayalım
 Üzerine toz şekeri ve cevizi serpelim.
Yufkanın kenarlarından iç malzeme dökülmemesi için biraz içe kıvıralım ve rulo şeklinde sarmaya başlayalım. Rulodan 3-4 cm.lik  parçalar keselim ve fırın tepsisine dizelim.  Ben bazılarının üzerine yumurta beyazı sürüp susama batırdım, bazılarını ise sade yaptım piştikten sonra üzerlerine pudra şekeri serptim.
Yaklaşık 175 - 180 derecede üstü kızarana kadar pişirdim.
Piştikten ve ılıdıktan sonra üzerlerine pudra şekeri serperek ve servis edebilirsiniz..


Bu tek lokmalık çıtır çıtır tahinli yufkalar çok lezzetli oluyor ,
benden söylemesi  ne zaman bittiğini anlamayabilirsiniz.. 
Bu lokmaların daha dolgun olmasını isterseniz iki yufkayı üst üste koyarak ta hazırlayabilirsiniz..

 

..............Afiyet Olsun..............

15 yorum:

  1. Üüüüüüffff
    nefis görünüyor canım.
    Ellerine sağlık ne güzelde kabarmış .......
    Afiyetler olsun.........

    YanıtlaSil
  2. Hakikaten çok çıtır olmuşlar,ellerine sağlık canım :)
    Haşhaşı ben de çok seviyorum,herşeye çok yakışıyor..
    Afiyet şeker olsun :)
    Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  3. Ellerine sağlık,ikisi de nefis olmuş.Kek kalıbında yapmak benim de epeydir aklımda ama bir türlü nasip olmadı....

    minik kelebeğini öpüyorum:::)))

    sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. bunları denemezseemm çatlarımm kesinlikle çatlarım harika görünüyor:) o çörek benimle olaydıı:) diyeti miyeti unutur dalardım :))

    YanıtlaSil
  5. Cok güzel olmus bunlar Sevgi,valla öyle canim cektiki !Eline saglik,bunuda denicem artik!

    YanıtlaSil
  6. eline sağlık olsun

    sunum çok güzel olmuş

    YanıtlaSil
  7. sevgi nefis bişey bu.eline sağlık,ben de avucumu yalayım artık

    YanıtlaSil
  8. off muhteşem olmuş..Süper tarifler bunlar...Ellerine sağlık , afiyet bal şeker olsun arkadaşım

    YanıtlaSil
  9. Yıldız gerçektende çok güzel kabardı aslında dah da kabarabilirdi ama izin vermedim çünkü o zaman katlar birbirine giriyormuş....

    Zeliha haşhaş özellikle tatlılarda çıtır çıtır çık hoş oluyor dimi?

    Ab_ı hayat bu kalıplar nelere kadir değil mi. Ben de senin yumurcakları öptüm..

    Deniz evet dediğin gibi bu çörekle diyet miyet olmaaaaz...

    Serpil dene dene pişman olmazsın hamurla bu şekilde oynamakta çok zevkli ayrıca..

    Annemineli teşekkür ediyorum sevgiler benden..

    Muhabbetsofrası teşekkür eiyorum..

    Niye Neval sende şekersiz yaparsın
    olmaz mı?

    İçimizdeki karnaval teşekkür ederim arkadaşım..

    YanıtlaSil
  10. yok yok ben dahafazla bakamıycam bu bloga ama dayanamıyorum yaaa....bende neval gibi avucumumu yalasma acaba ikiz bekliyorum hamileyim bacııım. naptın sen ya.. ellerine sağlık..:))

    YanıtlaSil
  11. nevallin sitesinde gördüm çöreği en kısa zamanda deneyeceğin ellerine kollarına sağlık çok iştah açıcı görünüyor

    YanıtlaSil
  12. Harika görünüyor. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  13. tadı harika oluyor tarifin teşekkürler :)
    ama ben dilimlerken hep parçalanıyor nedeni ne olabilir ,düzügn kesilmiyor siiznki gibi :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında parçalanmaması lazım..Mayalı hamur olduğu için öyle çok çıtır çıtır olmuyor ki.. Bir daha ki sefer keskin bir bıçakla kesmeyi deneyin ..

      Sil
  14. hepsi çok güzel gönüyorlar bugün niyetliyim allahın izniyle bütün gün işte tariflerinize baktım enkısa zamanda tariflerinizi yapmaya çalışacağım umarım sizin yaptıklarınız kadar güzel görünürler. ellerinize yüreğinize sağlık böyle bir çalışma yaptığınız için teşekkürler hayırlı bayramlar.

    YanıtlaSil

Yorum bırakan tüm ziyaretçilerime teşekkür ediyorum.. Yorumlarınız benim için değerli...
Bloğu olmayan ziyaretçilerim sizde yorum bırakabilirsiniz..
Yorumunuzu yazmak için
önce yorum kutusuna yorumunuzu yazın (ADINIZI EKLEMEYİ LÜTFEN UNUTMAYIN)
Daha sonra anonim yazan bölüme tıklayın ve soldaki yayınla yazan kutucuğu tıklayıp ,yorumunuzu bırakabilirsiniz ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...