Şu son iki gündür İstanbul yazdan kalma günleri yaşıyor...
Güneş, açık hava güzel şey .
Kış ayı içinde olsakta ilkbahardaymışım havası uyandırıyor bende..
Küçükken (4-5 yaşlarımda) annemlerin beni hastalığım dolayısı ile temiz hava alayım diye bir sene boyunca
köyde dedemlerde kalmam için bıraktığını hatırlıyorum..
Küçük halam o zamanlar genç kızdı ve benim için en iyi arkadaştı..
Onun yanından hiç ayrılmaz o nereye gitse bir kuyruk gibi takip ederdim.
Halamla, ilkbahar zamanıydı sanırım
elimize sepet alır mantar toplamaya giderdik ,etrafta da şimdi adının yayla çiçeği olduğunu öğrendiğim sarı ve mor çiçekler ve tavşanlar olurdu..
Topladığımız o mantarlarla şimdiki gibi mantar sote felan yapmazdık..
Hatırladığım mantarlı bulgur pilavı var mesela ; yazarken bile ağzım sulandı, çok severdim çünkü..
Güneşten güzel havalardan nerelere geldim dimi...
Mantarla yapılan yemekleri çok seviyorum ,aslında ben genel olarak mantar severim..
Yani mantarla yapılabilen her tür yemeği severim.
Mantarın tadını bilmeden yemem sevmem diyenleri de pek anlamam doğrusu,
insan bilmediği lezzeti nasıl sevmez !
Yanımda mantarı bilen,tanıyan biri olursa mevsimin de toplamaktanda büyük zevk alırım..
Büyük şehir imkanları malesef kültür mantarına el mahkum ; hiç yoktan iyidir diyor, kullanıyoruz..
Gerçi eşim her kültür mantarı kullanışımda oda mantar mı ki sizi kandırıyorlar, demeden edemiyor..
***
**
*
Gördüğünüz güveç mantarı Ramazan ayında kardeşime yemeğe gittiğimizde onlarda yapmıştım..
Sizde benim gibi bir mantar severseniz ve daha önce denemediyseniz deneyebilirsiniz.
MALZEMELER
750 gr mantar
2 yemek kaşığı tereyağ
1 adet kuru soğan
5 adet taze biber (kırmızı-yeşil)
1 adet defne yaprağı
3 diş sarımsak
Tuz, karabiber, kekik
Üzeri için
Kaşar rendesi
Yapılışı
Mantarları suda fazla bekletmeden iyice yıkayalım ve kurulayalım. İstediğiniz boyutta doğrayın.
(Mantarlarınız çok minikse doğramayabilirsiniz de)
Tavaya ince doğradığımız soğan ,sivribiber ve sarımsakları alalım ve tereyağ ilavesi ile yumuşayana kadar kavuralım.
Ardından doğranmış mantarlarımızı ilave edelim kavurmaya devam edelim.
Tuz, karabiber,kekik ve defne yaprağını ilave edelim ,bu arada mantarlarımız suyunu salıp tekrar çekmeli .
Eğer mantarlar fazla su saldıysa tavayı ağzı açık bırakırsanız su buharlaşarak kaybolacaktır.
Mantarlarımız yumuşayınca ister tek bir güvece isterseniz küçük porsiyonluk güveçlere (toprak yada cam güveç olabilir) paylaştıralım.
Üzerine kaşar rendesi serpelim önceden 200 derecede ısıtılmış fırında kaşarlar eriyip üzeri
kızarana kadar fırında tutalım.( Aşağı yukarı 10 dakika kadar)
Sıcak sıcak servis yaparsanız tadına doyum olmayacaktır...
*Sotelediğiniz mantarlı karışımı fırına verme işlemini servis yapmadan hemen önce yaparsanız sıcak sıcak servis yapmış olursunuz..
.............Afiyet Olsun............
Yani mantarla yapılabilen her tür yemeği severim.
Mantarın tadını bilmeden yemem sevmem diyenleri de pek anlamam doğrusu,
insan bilmediği lezzeti nasıl sevmez !
Yanımda mantarı bilen,tanıyan biri olursa mevsimin de toplamaktanda büyük zevk alırım..
Büyük şehir imkanları malesef kültür mantarına el mahkum ; hiç yoktan iyidir diyor, kullanıyoruz..
Gerçi eşim her kültür mantarı kullanışımda oda mantar mı ki sizi kandırıyorlar, demeden edemiyor..
***
**
*
Gördüğünüz güveç mantarı Ramazan ayında kardeşime yemeğe gittiğimizde onlarda yapmıştım..
Sizde benim gibi bir mantar severseniz ve daha önce denemediyseniz deneyebilirsiniz.
MALZEMELER
750 gr mantar
2 yemek kaşığı tereyağ
1 adet kuru soğan
5 adet taze biber (kırmızı-yeşil)
1 adet defne yaprağı
3 diş sarımsak
Tuz, karabiber, kekik
Üzeri için
Kaşar rendesi
Yapılışı
Mantarları suda fazla bekletmeden iyice yıkayalım ve kurulayalım. İstediğiniz boyutta doğrayın.
(Mantarlarınız çok minikse doğramayabilirsiniz de)
Tavaya ince doğradığımız soğan ,sivribiber ve sarımsakları alalım ve tereyağ ilavesi ile yumuşayana kadar kavuralım.
Ardından doğranmış mantarlarımızı ilave edelim kavurmaya devam edelim.
Tuz, karabiber,kekik ve defne yaprağını ilave edelim ,bu arada mantarlarımız suyunu salıp tekrar çekmeli .
Eğer mantarlar fazla su saldıysa tavayı ağzı açık bırakırsanız su buharlaşarak kaybolacaktır.
Mantarlarımız yumuşayınca ister tek bir güvece isterseniz küçük porsiyonluk güveçlere (toprak yada cam güveç olabilir) paylaştıralım.
Üzerine kaşar rendesi serpelim önceden 200 derecede ısıtılmış fırında kaşarlar eriyip üzeri
kızarana kadar fırında tutalım.( Aşağı yukarı 10 dakika kadar)
Sıcak sıcak servis yaparsanız tadına doyum olmayacaktır...
*Sotelediğiniz mantarlı karışımı fırına verme işlemini servis yapmadan hemen önce yaparsanız sıcak sıcak servis yapmış olursunuz..
.............Afiyet Olsun............
ne güzel anlattın o çocukluğunnu:)
YanıtlaSilah canım yaa ne kadar güzel:)
ellerine sağlık canım mantar kaşar ile nefis bir ikili oluyor:)
ellerine sağlık..
sevgiler..
Bende mantar hastasyim ve bu tarifi yapiyorum. Bak aklima getirdin simdi :) Harika gorunuyor canim ellerin dert görmezsin
YanıtlaSilmantarın her hali çok güzel. ellerine sağlık.
YanıtlaSilKahve Dükkanı'ndan sevgiler...
canım ellerine sağlık mantar bizim buralardada çok sevilerek yenir mevsiminde(şimdide var mesela kanlıca harika mantar dır
YanıtlaSilkanlıcayı sizin tarifle denemek isterim
sağol canım
sevgiler:))