4 Ağustos 2014 Pazartesi

Kışlık Erik Kompostosu Nasıl Yapılır?


Sımsıcak İstanbul'dan tüm takipcilerime selamlar..
Yaz sıcağı hayatı gerçekten de çok zorluyor..
Şimdi Karadeniz'in yaylalarında olmak vardı .      
Ramazan ayını ve bayramı geçirdikten sonra
kaldığımız yerden devam  edelim dedim..

Evet blog istatistiklerim bana sizlerin kışlık hazırlıklarınıza başladığınızı söylüyor..
Maşallah bloğumu yanlız bırakmıyorsunuz.
Bence de bırakmayın çünkü kışlık hazırlık konusunda arşivimiz hayli dolu; faydalanacağınız çok tarifimiz var...

Biz ramazan ayının son günleri eriklerimizi fazlaca topladık..
Altta kolajda gördüğünüz gibi de erikleri kaynatıp kışlık olarak kompostosunu hazırladık..   

Bizim kullandığımız erik miktarı hayli fazla olduğu için size ortalama bir tarif veriyorum..

Malzemeler
1 kg erik (kırmızı sarı fark etmez)
1 su bardağı şeker (damak tadınıza göre değişebilir)
Yarım limon suyu
2 lt. içme suyu

Yapılışı
Öncelikle eriklerimizi iyice yıkayalım..
Erikleri tenceremize alalım suyu üzerine ilave edelim ve kaynamaya bırakalım..
Kaynamaya başladıktan sonra şekeri ilave edelim ve 
5 dakika kadar daha kaynatalım .(eriğin rengi suya tamamen geçebilsin)
Kaynamakta olan kompostomuzu süzelim ve sıcak sıcak kavanozlara paylaştıralım;
 temiz kapaklarla sıkıca kapatalım..
Kavanozları bir bezin üzerine ters çevirelim..
Bu şekilde kavanozlar tamamen soğuyana kadar bekletelim ve soğuduktan sonra kavanozlarımızı güneş görmeyen serin bir yere kaldırabiliriz..
**
*
Ben genelde komposta hazırlarken eriklerin posalarını da kullanmayı tercih ediyorum..
(böylesi daha sağlıklı)
Eğer sizde  böyle hazırlamak isterseniz yapmanız gereken
Kompostonuz yeteri kadar kaynamışken  (şeker ilave etmeden  ) süzün ve süzgeç üzerindeki eriği ezerek posasının da alta geçmesini sağlayın..
Erik suyuna posayı geçirdikten sonra tekrar tencereye alın 
ve şekerini damak tadınıza göre ilave edin..
Çok az kaynamasını sağlayın..
Kaynarken kavanozlara alıp kapakları sıkıca kapatın işlem tamamen bu kadar..

Kışın özellikle misafiriniz geldiği zaman
 kolaylıkla açıp servis etmek göreceksiniz sizi ve sevdiklerinizi çok mutlu edecektir .



* Kompostolarınıza çok fazla şeker ilavesi yapmayın derim..
Komposto aslında meyveden dolayı gerçekten vücut için sağlıklı içeceklerdir..
Şekeri fazla ilave edipte sağlıksız hale getirmelelim derim..

*Kışlık olarak başka neler hazırlayabilirsiniz öğrenmek isterseniz buraya tıklayıp bakabilirsiniz..
*Derin dondurucuda hangi gıdaları nasıl saklayabilirsiniz detayları ile öğrenmek isterseniz buraya tıklayıp öğrenebilirsiniz..
*Kışlık menemen ve salça için burayı tıklayabilirsiniz..

.....Afiyet Olsun....

11 yorum:

  1. Ellerinize sağlık,keyifle yemek nasip olsun..

    YanıtlayınSil
  2. Maşallah size. Bu kadar erik kompostosu ve konsantresi nereye sığdırıyorsunuz. Ki yine maşallah zira siz baya güzel kış hazırlıkları yapıyorsunuz. Ben ikinci tarifiniz yani posalı olanını ramazandan önce yapmıştım. Sarı erikle ve 2 şişe konsantre olarak meyva suyu niyetine tüketmiştik.Afiyetle tüketin sizde. Ellerinize sağlık.

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Yer sıkıntım yok Nursevin Hanım; Kışlık hazırlıklar konusunda son 5 senedir pek bir istekliyim hazır gıdalardaki dalavereleri ,katkı maddelerini öğrendikçe bu isteğim daha da artıyor ama bu tarz hazırlıklarda biraz zaman ve güç istiyor.. Sağ olsun eşimde kıyısından kulağından yardım ediyor ..

      Sil
  3. kavanozlar soğuduktan sonra serin bir yerde saklayın demişsiniz buzdolabı dışında bozulmadan dayanabilir mi aylarca?

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Minik anne ben zaten buzdolabı dışında saklıyorum neredeyse 1 sene .. Kavanoz kapaklarının gerçekten hava almayacak şekilde kapandığına emin olduktan sonra güneş almayan bir yerde saklayabilirsiniz..

      Sil
    2. çok teşekkür ederim en kısa zamanda yapacağım :)

      Sil
  4. bende tarhana ile başladım canım, melemenlik, domates sos, meyve püreleri ve kavanozda kızartmalar ile devam edeceğim inşallah..
    Allah ağız tadı ile tüketmeyi nasib etsin..

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Tarhana işin en meşakkatli kısmı..Sen zor olandan başlamışsın Denizcim.. Bende düşünüyorum ama bir iki hafta sonra inşallah..Rabbim hepimize ağız tadıyla yemeyi nasip etsin..

      Sil
  5. Hangi erikten yapılıyor acaba

    YanıtlayınSil
  6. Fotoğrafta erikler görünüyor ama çok ekşi olmayan rengi koyu kırmızı erikleri tercih ederseniz tatlandırmak için daha az şeker kullanırsınız..

    YanıtlayınSil

Yorum bırakan tüm ziyaretçilerime teşekkür ediyorum.. Yorumlarınız benim için değerli...
Bloğu olmayan ziyaretçilerim sizde yorum bırakabilirsiniz..
Yorumunuzu yazmak için
önce yorum kutusuna yorumunuzu yazın (ADINIZI EKLEMEYİ LÜTFEN UNUTMAYIN)
Daha sonra anonim yazan bölüme tıklayın ve soldaki yayınla yazan kutucuğu tıklayıp ,yorumunuzu bırakabilirsiniz ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...