14 Kasım 2014 Cuma

Evde Tereyağı Nasıl Yapılır? (Süt Kaymağından)


Uzun süredir sütümü sütçüden alıyor dolayısı ile de yoğurdumu kendim evde yapıyorum..
Bloğa yazı yazmanın çok faydasını gördüm..
Bunlardan biri de kullandığım gıdalar konusunda her geçen gün daha da bilgilendiğimdir..
Beni özellikle gıdalardaki katkı maddeleri  ve yapılan hileler her geçen gün daha bir rahatsız etmeye başladı..
Çocukları düşününce bu hassasiyetim her geçen gün daha çok artıyor...

Konu buraya sütten geldi..
Sütümü sütçüden alınca hazır süt ve yoğurt kesinlikle almıyorum artık..
Sizlere de tavsiyem kesinlikle almamanızdan yanadır..
Sütçüden aldığım sütü kaynattıktan sonra soğuturken üzerinde bir hayli kaymak birikiyor..
Bu kaymakları ben altta gördüğünüz gibi bir kaç hafta toplayıp dondurucuda sakladım..
Daha sonrada değerlendirip ev yapımı tereyağımı elde ettim..
Bugün sizlerle de nasıl yaptığımı paylaşacağım inşallah.. 


Burada gördüğünüz kahvaltı günümüzde de akrabalarıma taze taze servis ettim..
Hazırladığım tereyağımı nasıl servis ettiğimi son fotoğrafta görebilirsiniz..
*
Malzemeler
750gr kadar süt kaymağı


Yapılışı
Süt kaymağımızı derince bir karıştırma kabına alalım..
Mikserin çırpıcısı ile çırpalım..(Bu çırpma işlemi biraz uzun sürebilir)
Önce köpük köpük olacak
Sonrasında da tomurcuk tomurcuk ayrışacaktır altta gördüğünüz gibi olacak.

Ben bu aşamada çok sabredemedim ve kaymağı derince bir kavanoza koyup kapağı kapattıktan sonra kavanozu elimde çalkaladım..
Kavanozu çalkaladıkça yine alttaki görüntüyü elde ettim..
Tercih sizin iki yöntemi de kullanabilirsiniz..
(Ben kavanozla çalkalama yöntemini daha bir sevdim sanki daha pratik)


Üstte gördüğünüz gibi tomurcuk tomurcuk olan bu yağları kaşık yardımı ile ince delikli bir süzgeçe alalım suyu süzülsün..(Bu suyu kesinlikle atmayın çok faydalıdır..Poğaça,ekmek yaparken veya yemeklerde kullanabilir hata içebilirsiniz bağırsaklar için çok faydalıdır)
Bu yağları bir kaşık yardımıyla sıkıştırarak topak haline getirelim..(Tahta kaşık olursa daha iyi olur)
Bu arada da üzerine yine ara ara soğuk su dökelim..(Bunu yapmakla hem tereyağının daha iyi sertleşmesi hem de ayranlı suyundan arındırılması sağlanmış olur. )

Yağ iyice katılaşıp ayran gibi su çıkmayınca tereyağınız hazırdır..
Tereyağını tuzlu isterseniz bu aşamada tuzunu isteğinize göre ilave edebilirsiniz..

Ben tereyağını tuzsuz servis edeceğim için tuz ilave etmedim...
Hazırladığınız bu tereyağını çabuk tüketmelisiniz ya da buzluğunuzda saklamalısınız..
Tamamen katkısız olan bu yağ uzun süre dayanmayacaktır .
Ama lezzeti ve sağlıklı oluşundan dolayı tercih sebebiniz olmalıdır da..


Teryağını hazırladıktan sonra üstte gördüğünüz gibi şekil vererek dondurabilir sonra servis yapabilirsiniz..

*Süt kaymaklarını dondurucuda hava almayacak şekilde bekletiyorum..Tereyağı yapacağım zamanda önce çözülmesi için çıkarıp bekletiyorum sonra kullanıyorum..
*Sütçüden aldığınız sütü yoğurt yapacak gibi kaynatın ve buzdolabında 1 gün bekletin bu şekilde kalın bir kaymak tabakanız olacaktır..

Hadi bakalım buradaki kolay ev ekmeğinden yapıp üzerine de sıcak sıcak tereyağını sürerseniz  
sonra da lezzetinden mest olursunuz benden söylemesi.. 

.....Afiyet Olsun... 

4 yorum:

  1. Her zaman beğeiyle takip ediyorum dart ödülü almıştım bende size armağan ediyorum sayfamı ziyaret ederseniz ödülünüz orada

    YanıtlaSil
  2. merhabalar sevgi hanım bu ne maharet maşallah ellerinize yüreğinize sağlık inşallah oğlumla baykuş kurabiyenizi yapacağız inşallah sizin ki kadar umarım başarılı olur.

    YanıtlaSil
  3. El blendırıyla çırpsak olur mu ?

    YanıtlaSil
  4. El blendirıyla çırpsak olur mu

    YanıtlaSil

Yorum bırakan tüm ziyaretçilerime teşekkür ediyorum.. Yorumlarınız benim için değerli...
Bloğu olmayan ziyaretçilerim sizde yorum bırakabilirsiniz..
Yorumunuzu yazmak için
önce yorum kutusuna yorumunuzu yazın (ADINIZI EKLEMEYİ LÜTFEN UNUTMAYIN)
Daha sonra anonim yazan bölüme tıklayın ve soldaki yayınla yazan kutucuğu tıklayıp ,yorumunuzu bırakabilirsiniz ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...