12 Şubat 2015 Perşembe

Ev Yapımı Et Suyu Nasıl Yapılır?


Bugün yemeklerimizin lezzetini arttıracak bir tarif var.
Et suyu çorbalarımıza ve diğer yemeklerimize lezzet katmanın
 en harika en doğal yollarından biridir.
Çocukluğumun hazır et suyu tabletleri bir çok hazır gıda gibi daha da pratikti.
Amaaa gel gör ki  lezzetinin altında değişik bir çok kimyasal yatmaktaydı.
Kimse sevdiklerini bu tarz gıdalarla beslemek istemez değil mi? 
Benim çocuklarım yemeklerimde bu tarz lezzet arttırıcılarla hiç muhatap olmadılar.
Çünkü hiç kullanmadım.
En güzeli ev yapımı olandır bunu unutmayın.
Benim kendi mutfağımda ayda bir defa yapmam yetiyor.
Deneyin göreceksiniz yemekleriniz nasıl lezzetlenecek
*
Ben et suyumu nasıl yapıyorum bakalım.

Malzemeler
1 kilo ilikli dana kemiği (Üzerinde ette olabilir)
1 büyük kuru soğan
1 adet havuç
3-4 diş sarmısak
4-5 adet tane karabiber
1-2 yaprak defne yaprağı
Yarım limon suyu
4-5 litre  su

Yapılışı
Öncelikle kemikleri iyice yıkayalım ve en az 1 saat kadar kanının gitmesi için su içinde bekletelim.
Daha sonra bu kemikleri derince bir tencere içine alalım 
Üzerini 4 parmak geçecek kadar su ilave edelim ve kaynamaya başlayınca
 üzerinde biriken köpükleri alalım.
Diğer malzemeleri ilave edelim .
Tencerenin kapağını kapatalım.(Ben düdüklü tencere kullandım)
Kısık ateşte 2 saat kadar kaynatalım.
Kısık ateşte uzun süre kaynatmamızın sebebi
 kemiğin içindeki iliğin tamamen eriyip dışarı çıkmasını sağlamak.
Bu süre sonunda elde ettiğimiz su ılıyınca berrak bir et suyu elde edinceye kadar süzelim.(kemik kırıntısı ve diğer eklediklerimizden arındırmak için)
Süzdüğümüz kemik suyunu ılıyınca altta gördüğünüz gibi karton bardaklara bölüştürelim.
Dondurucuda donduralım.


İsterseniz kullanıncaya kadar bu şekilde dondurucunuzda muhafaza edebilirsiniz.
İsterseniz de donduktan sonra benim yaptığım gibi karton bardakları kesip çıkartın ve alttaki gördüğünüz gibi poşetleyerek saklayın.   


*Kemik sularını çıkarırken damak tadınıza uyan baharat ve bitkileri dilediğinizce kullanabilirsiniz. Mesela kereviz yaprağı,pırasa, kekik,maydanoz sapı gibi
*Kemikleri seçerken kalın, ilikli ve eklem yerleri olan kemikleri tercih edin.
*Et suyunu normal tencerede pişirecekseniz 4-5 saat kısık ateşte uzunca pişirmelisiniz.
*Kemik suyu için sadece bol ilikli kemiği haşlamak bile yeterlidir aslında. 
*Kemik suyunu hazırlarken limon suyu ve sirke eklenmeli ki
 kemiklerdeki kalsiyumdan faydalanabilelim.

*Aynı şekilde tavuk ,balık suyu da elde edebilirsiniz.

...Afiyet Olsun...

3 yorum:

  1. Ellerine sailık aslında hepimizin yapması gereken bir şey bu tarif için teşekkürler

    YanıtlayınSil
  2. Aynen öyle aslında zararın neresinden dönülürse kardır.

    YanıtlayınSil
  3. Aynen öyle aslında zararın neresinden dönülürse kardır.

    YanıtlayınSil

Yorum bırakan tüm ziyaretçilerime teşekkür ediyorum.. Yorumlarınız benim için değerli...
Bloğu olmayan ziyaretçilerim sizde yorum bırakabilirsiniz..
Yorumunuzu yazmak için
önce yorum kutusuna yorumunuzu yazın (ADINIZI EKLEMEYİ LÜTFEN UNUTMAYIN)
Daha sonra anonim yazan bölüme tıklayın ve soldaki yayınla yazan kutucuğu tıklayıp ,yorumunuzu bırakabilirsiniz ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...