23 Şubat 2015 Pazartesi

Ev yapımı Zeytin Ezmesi


Bugün lezzetli bir kahvaltılık tarifi var.
Aslında kahvaltılık dediğime bakmayın bu ezmeyi poğaça ve kurabiye içlerinde bile kullanabilirsiniz.

Zeytin ezmesi dendi mi aklıma çocukluğum geliyor..
Sürekli yemek seçen bir çocuk olduğum için 
doktor tavsiyesi ile bu üstte gördüğünüz dilimlerden  az yemedim 
O zaman işkence gibi gelse de zamanla tercihlerim ve damak tadımda haliyle değişti...
Şimdi zeytinimi kendim hazırladığım için midir nedir pek lezzetli geliyor bana.


Bu sene de önceki senelerde olduğu gibi zeytinimi kendim yaptım .
Evde siyah zeytin yapımını burada  yeşil zeytin yapımını ise burada detayları ile anlatmıştım.

Şükürler olsun hiç hazır almadık..
Bu sene geçen seneye oranla biraz fazla aldım ve hazırladım
Zeytinlerin içinde haliyle çok yumuşak olanlar da var.
İşte ben bu yumuşak olanları diğerlerinden ayırdım vee kendi zeytin ezme mi hazırladım..
  
Lezzeti çok çok güzel oldu.
Siz de zeytin ezmesi severseniz bu tarifi kaçırmayın derim; çünkü harika bir kahvaltılık..
Amman dikkat bu haliyle fazlaca zeytin tüketebilirsiniz; o kadar lezzetlidir...

Malzemeler
500 gr. çekirdekleri çıkarılmış siyah zeytin
2 diş sarmısak
1 çay kaşığı sumak
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı kişniş
1 tatlı kaşığı limon suyu
4 yemek kaşığı sızma zeytin yağı


Yapılışı
Çekirdeklerini çıkardığımız zeytinleri rondo da zeytin yağı ilavesi ile
 7-8 dakika kadar ezilene kadar çekelim..
Baharatları ve sarmısak rendesini ilave edelim çok az daha çekelim.
Lezzetli mi lezzetli zeytin ezmemiz hazırdır..

Artık bir simit diliminin üzerinde mi kullanırsanız, 
kızarmış ekmek üzerinde mi servis edersiniz tercih sizin.

Zeytin ezmesini cam kavanoza alıp üzerine 1 yemek kaşığı zeytinyağı ilave edip kapağını kapatın. 

Buzdolabında muhafaza edin.
*  Evde kalmış tüketilmemiş zeytinleri atmak yerine bu şekilde değerlendirebilirsiniz.
*Dikkat etmeniz gereken kullanacağınız zeytinin tuzluluk oranı.Eğer zeytininiz tuzluysa ezmenizde tuzlu olur. Zeytinleri kullanmadan önce biraz suda bekleterek fazla olan tuzunu alın ve zeytini iyice süzerek sudan arındırın. 
*İsterseniz zeytin ezmenize karabiber ya da pul biber ilave edip acılı zeytin ezmesi de elde edebilirsiniz.
*  Zeytin ezmesinin lezzeti zeytininizin lezzetiyle doğru orantılıdır. Lezzetli bir zeytin ezmesi lezzetli zeytinlerden yapılır bunu da unutmayın.

....Afiyet Olsun....



4 yorum:

  1. ellerinize sağlık çok güzel gözüküyor kesinlikle deneyeceğim. buarada banada bekler takip ederseniz sevinirim.
    www.hobikutum.blogspot.com

    YanıtlaSil
  2. Harikasin yine! Kücüklerim zeytin sevmiyor,cok denedim,ama hayir,yemiyorlar!Ama bu sekilde belki severler,bende hazir seyler almadigim icin eve aklima gelmedi daha önce,sen süpersin,iyiki varin Sevgicim,herseyi mideye indiren tontis arkadasin Serpil:))

    YanıtlaSil
  3. Ellerinize yüreginize saglik sevgi hanim. Hemen yaptim bugün ezmeyi. Satin aldim zeytinleri gerci ama yinede güzel oldu. Malesef zeytini kendim yapma imkanim yok buralarda. Öksürük surubunuzuda cooook yapiorum. Allah razi olsun sizden. Avusturyadan kucak dolusu sevgiler selamlar. Seyhan

    YanıtlaSil
  4. Mutlaka deneyeceğim ..teşekkürler

    YanıtlaSil

Yorum bırakan tüm ziyaretçilerime teşekkür ediyorum.. Yorumlarınız benim için değerli...
Bloğu olmayan ziyaretçilerim sizde yorum bırakabilirsiniz..
Yorumunuzu yazmak için
önce yorum kutusuna yorumunuzu yazın (ADINIZI EKLEMEYİ LÜTFEN UNUTMAYIN)
Daha sonra anonim yazan bölüme tıklayın ve soldaki yayınla yazan kutucuğu tıklayıp ,yorumunuzu bırakabilirsiniz ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...