17 Mart 2015 Salı

Erzurum Ketesi Nasıl Yapılır?

Erzurum ketesi
Kete nasıl yapılır?
Kete


Bugün sizlerle Erzurum ketesi tarifini paylaşacağım..
Yeni bir tarif değil belki ama benim gibi hiç kendisi yapmamış olanlara fikir olsun 
amaçlıdır bu yöresel paylaşım..

Erzurum ketesi ile ilk tanışıklığım üniversite yıllarıma dayanır..
Öğrenci evinde kalınca değişik kültürlerle de de haşır neşir oluyorsunuz..
İşte o yıllardan Erzurumlu bir arkadaşım sayesinde tanışmıştım bu lezzetle..
Buram buram kavrulmuş un kokan yerken ağızda dağılan bir hamuru olan bu lezzeti 
bu seferde kendim hazırlayayım dedim.
Başlık olarak Erzurum ketesi dedim ama bu keteyi Erzincan, Kars ,Kayseri,Sivas ,Van ve çevre illerde bizim ketemiz bu diyebiliyorlar. Aslına bakarsanız kete ülkemizin bir güzelliği..
Çünkü Giresunlu'ya sorarsan ,vardır onda da bir kete tarifi..

Neyse lafı daha da uzatmayayım siz de denemek isterseniz işte tarif..
   
Malzemeler
Hamuru için
2 su bardağı süt(ılık)
Yarım su bardağı eritilmiş tereyağı
Yarım su bardağı sıvı yağ
Yarım paket yaş maya
1 çay bardağı yoğurt
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
2 yumurta (sarıları üzeri içi ayrılacak)
Aldığı kadar un

İç harcı için
150 gr tereyağı
4 su bardağı un

Yufkalara sürmek için
150 gr tereyağı(eritilmiş)
1 su bardağı sıvı yağ

Yapılışı
Ilık sütümüzü,tuzu, mayayı ve şekeri yoğurma kabımıza alalım.Elimizle karıştırarak mayayı eritelim..
Diğer sıvıları ilave edelim..Son olarak da unu yavaş yavaş ilave ederek ele yapışmayan kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edelim.
Hamurumuzu yarım saat kadar üzerini kapatalım ve dinlendirelim.
Bu arada iç harcımızı hazırlayabiliriz..

İç harcı için 
Tereyağını eritelim. Unu ilave edelim ve karıştırarak rengi çok hafif değişip 
un kokusu gelene kadar kavuralım..
Unumuzun rengine dikkat kararmayacak.
Un kıvamı topak topak değil kum gibi olmalı ki hamurlarımızın içine serpebilelim.

Dinlendirdiğimiz hamurumuzdan portakal büyüklüğünde bezeler oluşturalım..
Bezelerin üzerine nemli bir bez örtelim ve 15 dakika kadar daha dinlendirelim.
Her bir bezeyi yufka boyutunda açalım üzerlerine karıştırdığımız 
eritilmiş tereyağ ve sıvı yağ karışımından sürelim..

Kavurduğumuz undan yufkanın her yerine gelecek şekilde serpiştirelim.
Altta gördüğünüz gibi unlu yufkayı rulo yapıp gül böreği gibi saralım.


Bu şekilde tüm bezeleri hazırlayalım..
Yağlı kağıt serdiğimiz ya da yağladığımız tepsimize ketelerimizi alalım.
Avuç içimizle üzerlerine bastıralım..
Yumurta sarısı sürelim.
180 derecede ısıttığımız fırında ketelerimizi kızarıp kabarıncaya kadar pişirelim..



*Bu keteler çabuk bayatlamıyor, dondurucuda muhafaza edip, 
misafiriniz geldiğinde önceden ısıtıp ikram edebilirsiniz. 

Keteyi ilk defa yiyenlerin, ortak sorusu vardır. Unla yapılan bir böreğin içine neden unlu harç konulur? 
İşte cevabı
Türklerin en fazla sıkıntı çektikleri, bir taraftan yoklukla bir taraftan savaşlarla mücadele ettikleri zamanlarda elde sadece yağ, tuz ve un vardır. Askerler sefere gitmekte ve uzun süre  dönmemektedirler. Bu kıtlıkta askerler için hem doyurucu hem uzun süre tok tutan hem de soğuğa karşı dayanmalarına etki edecek bir yemek bulmak zordur 
Ketenin içli denilen ve unlu harçla yapılan çeşidinin normalden daha soğuk yöreler olan Kars, Erzurum, Erzincan, Ağrı, Sivas gibi illerde tercih edilmesi yine bu söylenenlerin doğru olma ihtimalini kuvvetlendirmektedir.
Elbette buradaki ince zekâ da dikkat edilmesi gereken bir başka önemli husustur. Zira bir yokluğu böylesi değerli bir varlığa çevirmek ancak inançla birleşen ince bir zekâ ile mümkündür.
Kete ile ilgili üstteki bilgiler buradan alıntıdır.. Daha detaylı bilgi için burayı tıklayabilirsiniz..

.....Afiyet Olsun.....

4 yorum:

  1. Canım çok hoş görünüyor Kayseri ketesi farklı erzurum kdetesi farklı Ha birde kars ketesi var herkes kendince yöre adı koymuş Şu biliyorum Kars,Erzurum yöresi unuyağ ile kavurarak koyuyor sizin yaptığınız gibi Kayserililerde un ile sıvı yağı karıştırıp koyuyorlar.Her ikisinide yedim birini yaptım ama benim tercihim Erzurum ketesi. .Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Erzurum ketesi nin hamurundan şeker olmaz iç harcı tereyağı ile yapılır

      Sil
  2. Evet Erzurum ketesi ve Kars ketesi çok benziyor. Ama okuduklarıma göre de bu tarz ketenin çıkış yeri Kars giibi görünüyor..

    YanıtlaSil
  3. Evet Erzurum ketesi ve Kars ketesi çok benziyor. Ama okuduklarıma göre de bu tarz ketenin çıkış yeri Kars giibi görünüyor..

    YanıtlaSil

Yorum bırakan tüm ziyaretçilerime teşekkür ediyorum.. Yorumlarınız benim için değerli...
Bloğu olmayan ziyaretçilerim sizde yorum bırakabilirsiniz..
Yorumunuzu yazmak için
önce yorum kutusuna yorumunuzu yazın (ADINIZI EKLEMEYİ LÜTFEN UNUTMAYIN)
Daha sonra anonim yazan bölüme tıklayın ve soldaki yayınla yazan kutucuğu tıklayıp ,yorumunuzu bırakabilirsiniz ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...