11 Ocak 2010 Pazartesi

LEZZETLİ YÖRESEL BİR ÇORBA...(Kesme ,Hamur Çorbası).

Çorbamızın adı HAMUR ÇORBASI (namı diğer kesme çorbası )
Tam bir kış çorbasıdır kendileri.İç Anadolu ,Karadenizin iç kesimleri ve Doğu Anadolunun bir
kısmı da isim farkı ile bilir aslında bu çorbayı.
*
Önce çorbanın oldu da bitti halini verdim ki gözünüzde canlandırın istedim.



Hamuru için ;
Un ,su ve tuzla (burda miktar sizin yapacağınız hamura göre değişir)katıya yakın bir hamur yoğuruyoruz ve bunu oklovayla yuvarlak açtıktan sonra

şekildeki gibi önce şeritlere ayırıyoruz ,sonrada bu şeritleri minik minik kesiyoruz bir birlerine yapışmamaları içinde unluyoruz .
Çorbanın ana malzemesi bu kadar çabuk hazırlanıyor ..
Hamur kısmını benim gibi annenize hazırlatırsanız daha çabuk hazırlanıyor .. :-))))

Çorbanın yapılışı ise;
Tenceredeki kaynayan suyumuza kestiğimiz hamurları, unlarını hafif silkerek alıyoruz, bu aşamada karıştırıyoruz ki hamurlar bir birlerine yapışmasın.

Çorbamız da, hamurlar pişecek şekilde kaynayınca,
Çorbanın terbiyesini hazırlıyoruz.

Terbiyesi için ;
1,5 su bardağı kadar yoğurt,1 yumurta sarısı ve 1 yemek kaşığı un
akıcı kıvamda çırpılıyor (Terbiyenin ılık olması gerekiyor ki çorbamız kesme yapmasın)
hazırladığımız yoğurtlu terbiyemizi yavaş yavaş döküyoruz .Ve bu aşamada sürekli
karıştırıyoruz.Tuz ilavesini terbiyeden sonra yapıyorum .Bir iki dakika kaynadıktan sonra
çorbamız servise hazır .
Servis yaparken, yağda kızdırılmış nane , kırmızı biber ve tercihe göre değişir ama sarmısak
ilavesi ile lezzete lezzet katabilirsiniz.

10 yorum:

  1. ellerinize sağlık .emek isteyen bir çorba.afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
  2. Merhaba. Yorumunuz için teşekküre gelmiştim, sıcacık, nefis bir çorba gördüm. Ellerinize sağlık, afiyet olsun. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. Kısa süre önce bende salçalısını yapmıştım,böylede lezzetli olmuştur eminim,ellerine sağlık görüntü süper....

    YanıtlaSil
  4. sevgili cahide ;
    Salçalısını hiç duymamıştım ..
    değişik olur herhalde ..

    YanıtlaSil
  5. Ellerine sağlık canım, sevgiler

    YanıtlaSil
  6. sa.Canım,tam sarmısak yokmu diyecektim,çünkü biz sarnısaklı yapıyoruz özellikle ramazanda iftar öncesi harika oluyor..ellerine sağlık,afiyet olsun..A.E.O

    YanıtlaSil
  7. SONA YAZDIĞIM İÇİN GÖREMEDİNİZ HERHALDE ...
    SARMISAK İLE BU ÇORBANIN TADI ÇIKIYOR..

    YanıtlaSil
  8. Mercimeklisi yapılıyor Sivas'ta.İsmini de hatırlayamadım şimdi.Çok güzel çorba,memleketimi hatırlattı bana,elinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  9. Ben giresunlluyum ...
    Bizde de Mercimeklisini (yeşil) yaparlar fakat ben çok hoşlanmam..
    yemek kültürümüz ortak sanırım ...

    YanıtlaSil
  10. Kesme çorbasini birde boyle boyle deneyin gamur aynen tarifteki gibi fakat hamuru ikiye bolun bir kismini tarifteki gibi acin dograyin diger parcayi ufak parcalar halinde alip elinizde uzun seritler yapin bu seritlri findik buyuklugunde kesin bolca unlayin tavada bir cay bardagi kadar yagda kizarana kadar pisirin kaynatip ocaktan alinan eristeye yogurdunu katin en son kizarttiginiz hamuruda icine atin afiyet olsun kesinlille nane kullanmayin

    YanıtlaSil

Yorum bırakan tüm ziyaretçilerime teşekkür ediyorum.. Yorumlarınız benim için değerli...
Bloğu olmayan ziyaretçilerim sizde yorum bırakabilirsiniz..
Yorumunuzu yazmak için
önce yorum kutusuna yorumunuzu yazın (ADINIZI EKLEMEYİ LÜTFEN UNUTMAYIN)
Daha sonra anonim yazan bölüme tıklayın ve soldaki yayınla yazan kutucuğu tıklayıp ,yorumunuzu bırakabilirsiniz ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...