29 Ocak 2010 Cuma

Yöresel birkaç lezzet...(Mıhlama,fetir ve süt çorbası)

Mıhlama
          Bu hafta kar ve bazı aksaklıklar yüzünden eve hapsolduk desem yeridir....İstanbul'un çok kar yağan bir semtinde oturunca ve de arabamız olmadık bir süpriz yapınca bizde dışarı çıkamadık bi türlü ...Karne tatilimizin ilk haftası evde geçti anlayacağınız...
 Evde kalınca da değişik değişik yemekler aklımıza vurdu ...
Aslında biraz yöresel takıldık ...
İşte ilki bu lezzete Giresun da Mısır Yağlaş'ı derler .Aslında Trabzonda bunun daha yağlısına kuymak yada mıhlama derler ..Biz daha çok kahvaltıda yemeği tercih ediyoruz...Yapılış aşamalarını aşağıdaki kolajda göstermeye çalıştım..

Mısır Yağlaşı için 6 yemek yaşığı kadar gerçek mısır unu gerekli ...(Bu pazarlarda satılanlar gerçek mısır unu gibi gelmiyor bize)..Tavada mısır ununu tengi hafif koyulaşana kadar kavurdum ...
Sonrasında üzerini geçecek kadar soğuk su ilave ettim ...Veee  çok koyu olmayacak şekilde göz göz fokurdattım ammmaan dikkat koyu yada sulu olmayacak ikisinin arası ...
İstenilen kıvama gelincede bol kaşar peyniri rendesini ve tuzunu  ilave ettim .(aslında yöresel olan peynir tercihimiz ama bununla idare ettik )..
Üzerine erittiğim tereyağı ve sıvıyağlı  kırmızı biber karışımını da ekledim ..
Şebinkarahisar'ın ekmeği olan Fırın kurusu ile bandıra bandıra yenir ...(kolajda en alt sağda olan )
Fırın kurusu nam-ı diğer kuru ekmeğimizi bir çok insan bilmez onuda bir ara anlatırım inşallah ...

   Arabamıza kavuşur kavuşmak Annem'e gittik ...Canım uzun süredir hastaydı biraz düzelmiş görelim istedik ...
Anneler ,anne olmak farklı bir duygu geleceğimizi duymuş, hamur işini de sevdiğimizi bildiği için hemen hamurunu yoğurmuş bile ...
Bazlama da denilen bizim Fetirimiz den yaptı bize sıcak sıcaak yedirdi bize.Babamızda el atmadan duramadı hamuru incelttide inceltti yapacağım diye neyse ki yenecek bir şey çıktı ortaya...
Annecim çoooooooook teşekkür ederiz ...Sen bi tanesin ...
Eveeeet son lezzetimiz ağrıyan boğazımız için sıcak sıcak karabiberi üzerinde bulgurlu süt çorbası
Süt çorbası yapımı çok kolay ..Önce 1 su bardağı kadar ince bulgur'u (ama köftelikten kalın ) su ile haşladım ..
Bulgur iyice yumuşayınca içine 4 su bardağı kadar süt ilave ediyoruz.Kaynayınca yağ, tuz ve karabiberini ilave ettim.Üzerindeki yeşillikler isteğe bağlı ben evde yeşil olarak ne varsa ince doğrayıp ilave ediyorum ...
Sıcak sıcak boğazınız için çok yararlı olmayabilir ilk sıcaklığı çıkınca Afiyet olsun derim .....

10 yorum:

  1. wow che invitante!!! complimenti!

    YanıtlaSil
  2. Ay Sevgi'ciiim,hangisini nasıl yorumlasam ben bunların bilmem ki:)
    Anneciğininde seninde ellerine sağlık hepsi birbirinden lezzetli tarifler .Sizlere afiyet bal olsun canım...

    YanıtlaSil
  3. Sabah in bu saatinde, hanuz kahvaltida etmemisken nasill agzim acik baktim hepsine gormek gerekir.Kuymak i bir arkadasim sayesinde tanidim arada bir yaparim.Bazlama sicakken tereyagiile yagliycan ufff.
    Sevgi offff ellerinize saglik.
    Sevgiler,
    Sefa

    YanıtlaSil
  4. evet ya Sefa bazlamaların piştikten sonta birde yağlama faslı var ki belirtmemişim ...
    teşekkür ederim Cahideciğim burda olsanızda ikram edbilsem ne güzel olurdu ...

    YanıtlaSil
  5. Sevgiciğim, anneciğinin ellerine sağlık çok güzel fotoğraflamışsınız bu lezzeti. Süt çorbası benimde çok çok sevdiğim bir lezzettir. Ama biz bulgur yerine erişte koyuyoruz. Mükemmel oluyor. Canım bu arada ben bu mimi cevaplamıştım. Ama 7 tane daha ilginçlik bulabilirim :)

    YanıtlaSil
  6. Mısır yağlaşı... ilk defa duydum, eminim tadı çok güzeldir, ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  7. ETKİNLİĞİMİZE BUYRUN
    GÖNDEREN: http://gelibolu17-midedenkalbe.blogspot.com/

    53. PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİNİN EV SAHİBİYİM
    SEVGİLİ ARKADAŞLARIM;

    http://porselendemlik.blogcu.com

    http://gelibolu17.blogspot.com/

    tarafından hazırlanmış olan porselen demlik çay saati için

    1 ŞUBAT 2010-15 ŞUBAT 2010

    TARİHLERİ ARASINDA

    http://gelibolu17-midedenkalbe.blogspot.com/

    YANİ BEN YAPACAĞIM.
    SİZ SEVGİLİ ARKADAŞLARIMI VE KATILMAK İSTEYEN HERKESİ ETKİNLİĞİMİZE DAVET EDİYORUM!!!
    TARİFLERİNİZİ HAZIRLAYARAK.
    VE TARİFİNİZE
    "PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ 53.HAFTA "
    BAŞLIĞINI YAZARAK SAYFANIZDA YAYINLAMANIZI VE BANA YORUM BIRAKMANIZI RİCA EDİYORUM.SENİ VE BU YAZIYI OKUYAN HERKESİ ETKİNLİĞİMİZE DAVET EDİYORUM ETKİNLİĞİMİZE İSTEDİĞİNİZ KADAR TARİFLE KATILABİLİRSİNİZ ŞİMDİDEN KATILIMCI ARKADAŞLARIMA ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM.
    ETKİNLİĞİMİZE YEMEK GÖNDERİLMEMESİNİ RİCA EDİYORUM.
    LÜTFEN ÇAYIN YANINDA VERİLECEK TARİFLER OLMASINA DİKKAT EDELİM.

    ETKİNLİKTE EV SAHİBESİ OLMAK İSTEYEN ARKADAŞLAR LÜTFEN
    http://gelibolu17.blogspot.com
    ARKADAŞIMIZA YORUM BIRAKSINLAR...
    SEVGİLER

    YanıtlaSil
  8. Tahmin ettim karadeniz lezzetleri yapacağını.Bu meşhur yağlaşı ablamla Samsunda yılda bir deneriz ama çocuklar nefret ederler.Sana uğrayınca memeleket havası alıyorum sanki.Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  9. ay yok gece okumuycam ben bunları, mideme bişeyler oluyor gece yarısı..
    Ay ben bayılırım kuymağa Kayserili bi Samsun görmiş, sevmiş, benimsemiş olarak ctesi kahvaltıya yapsammı acaba?

    YanıtlaSil
  10. Geldim ve gördüm evet fotoğraflardan da anlaşılıyor ne kadar benzer yaptığımız ne güzel :) çok severim ben de, bahar yaklaşırken biraz hafif yemeye çalışıyorum ama şimdi gece gece yine aklıma düştü sende de görünce ne yapsam :))

    YanıtlaSil

Yorum bırakan tüm ziyaretçilerime teşekkür ediyorum.. Yorumlarınız benim için değerli...
Bloğu olmayan ziyaretçilerim sizde yorum bırakabilirsiniz..
Yorumunuzu yazmak için
önce yorum kutusuna yorumunuzu yazın (ADINIZI EKLEMEYİ LÜTFEN UNUTMAYIN)
Daha sonra anonim yazan bölüme tıklayın ve soldaki yayınla yazan kutucuğu tıklayıp ,yorumunuzu bırakabilirsiniz ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...