12 Şubat 2010 Cuma

Ezogelin çorbası ....

Şu soğuk kış günlerinde bir çok evde  yapılan ve bir çoğunuzunda severek yaptığını bildiğim bir çorba, Ezogelin çorbası ....
Ezo gelin de Türk sofralarının vazgeçilmezlerindendir  ...
Yapımı çook basit  ve basit olduğu kadar da lezzetli bir çorbadır ...
 Ben bu sıralar biraz rahatsızım ve gerçekten dinlenmem lazımmış ...O yüzden de evden bi süre elimi eteğimi çektim desem yeridir . Bazen yemekleri bile canım eşim yapmak zorunda kalıyor ...İşte bu güzel lezzette onun elinden çıkma...Kendisi okul hayatı boyunca aileden uzak yaşadığı için yemekleri gerçekten lezzetlidir..
Eşimin eli biraz bol boldur malzemeyi iki ölçek  kullanmış siz daha küçük bir aile iseniz yarım ölçek kullanabilirsiniz.. Gerçi lezzetinden biz de ertesi güne az bişey kalmıştı ama neyse.

Malzemeler
2 su bardağı kırmızı mercimek
1 küçük fincan pirinç ve bulgur karışımı
1 yemeklik doğranmış soğan
2 diş sarımsak
1 minik minik küp doğranmış orta boy patates
1 küçük ince rendelenmiş havuç
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası

2 yemek kaşığı tereyağı
9 su bardağı et suyu yoksa kaynatılmış normal su da olabilir
Kekik .nane,karabiber ve tuz
Servis için limon

Yapılışı
Biz tereyağına kadar olan malzemeleri çiğden düdüklü tencereye yerleştirdik şöyle bir karıştırdık .
Tencerede 15 dakika kadar pişirdik .Siz kendi düdüklü tencerenizin ayarını daha iyi bilirsiniz ..
Ama kısa sürede pişen bir çorba bu ..
Çorbamız pişip malzeme iyice helmelenince hazırdır aslında .
        Servis anında 2 kaşık tereyağımızı eritiyoruz, baharatlarımızı bu yağda şöyle bir kızdırıyoruz ve çorbanın üzerine döküp servis ediyoruz...İsteğe bağlı limon da sıkabilirsiniz..
 Burada şunu da belirteyim, Ezogelin çorbasını mercimekten ayıran özellik mikserden geçirilmemesi ezilmemesidir ...

Eşimde bu şekilde tercih edince bizim içinde eline sağlık demek düştü ...
Ezo gelin çorbasına ismini veren Kahraman'ın bir de öyküsü var ki değinmeden geçemedim ..
Sizde merak ederseniz buyrun okuyun ...

“Ezo Gelin”in Hüzünlü Hikayesi
Adı sevgi, aşk, gurur, onur, güzellik, memleket özlemi ve sabır ile özdeşleşen ve asıl adı Zöhre Bozgeyik olan “Ezo Gelin”, 1909 yılında Gaziantep’in Oğuzeli İlçesi’ne bağlı Dokuzyol (Uruş) Köyü’nde doğmuş.
  Büyüdükçe güzelliği dillere destan olan ve çevre ilçelerden herkesin görebilmek için Dokuzyol Köyü’ne geldiği Ezo Gelin, 20 yaşına geldiğinde, aynı köyden Hanefi Açıkgöz ile “berdel” usulüyle evlendirildi.
Hanefi Açıkgöz, Ezo Gelin’e karşılık, halası Hazik’i, Ezo’nun ağabeyi Zeynel Bozgeyik’e verdi. Ezo Gelin bu evliliğe, ancak onyedi ay dayandı ve sonunda baba evine döner. Daha sonra ise niceleri Ezo Gelin ile evlenmek için talip olur. Bu kez de Suriye’de bulunan teyzesinin oğlu Abuzer Memey gelir ve Ezo Gelin’i yine “berdel” kurallarına göre ister. Ezo Gelin ekonomik nedenlerle evlenmek zorunda kalır.
İkinci evliliğini de böyle zoraki bir şekilde yapan Ezo Gelin’in 6 kız çocuğu olur. Bu çocuklardan sadece Celile isimli kızı yaşar. Memleketinden uzak bir şekilde vatan hasretiyle Suriye’de yaşamını sürdüren Ezo Gelin, verem hastalığına yakalandı. Hastalığı sırasında eşine, “Benim mezarımı memleketime götürün. Götüremezseniz de beni Bozhöyük’ün Türkiye’yi gören kısmına gömün” der.
Ezo Gelin mezar taşındaki yazıya göre 1952 yılında, Oğuzeli Nüfus Müdürlüğü’ndeki kayıtlara göre ise 1956 yılında öldü.
Ezo Gelin Suriye’de, Türkiye sınırına yarım saat uzaklıktaki Carablus İlçesi Bozhöyük Köyü’ndeki bir höyüğe gömülür. Mezar taşında ise “Emir Kızı Ezo Gelin. Doğumu Türkiye’nin Gaziantep ilinin Oğuzeli İlçesi’nin Dokuzyol (Uruş) Köyü 1909. Ölümü 1952. Uzun zamandır çektiği verem hastalığından ve gurbetlik acısından öldü” yazmaktadır.
Ezo Gelin’in mezarı, 43 yıl sonra kardeşi Kenan Bozgeyik’in dönemin Oğuzeli Kaymakamı Cemal Hüsnü Kansız’a başvurması ve Suriyeli yetkililerle yapılan görüşmeler sonucunda, 23 Eylül 1999 tarihinde Gaziantep’e getirilmiş ve Dokuzyol Köyü’nde düzenlenen törenle defnedilmiştir.

18 yorum:

  1. selamun aleykum,

    ezogelinin hikayesi gercektende cok aciymis.berdel belasindan hala ulkemiz kurtulamadi mi?halbuki insanlar istedigi kisilerle evlenebilse:)

    corba cok guzel gorunuyor.bugun yemegimde yok.kuru patlican dolmasiyla sizin corba arasinda kaldim:)ikiside cok guzel gider mideye valla.ama cesaretim yok yapmaya.bakalim belki sonra canim isterse,bir guc gelirde yaparim.

    ellerinize saglik,afiyet bal olsun:)(gerci esiniz yapmisti corbayi ama olsun)

    YanıtlaSil
  2. canım kendine dikkat et.aman aman.ne şanslısın eşin çorbanıda yapmış maşllah .benimki henüz çay demlyebiliyor.5 ylıda bu kadar yol aldı kısmet artık önümüzdeki yıllar bize ne gösterir.benimde çok sevdiğim çocuklar için yaptığım bir çorbadır.şifa olsun arkadaşım

    YanıtlaSil
  3. Öncelikle geçmiş olsun, çorbanız tam hasta çorbası, ellerinize sağlık ayrıca sayenizde gerçek bir öykü dinlemiş olduk, kaleminize de sağlık diyorum, teşekkürler paylaşımınız için. sevgiler, hayrlı cumalar.

    YanıtlaSil
  4. Çorba nefis,eşinin ellerine sağlık sevgicim.geç oldu ama hayırlı cumalar dilerim...

    YanıtlaSil
  5. Sevgi biliyormusun benim eşim bu köyde 1.5 yıl öğretmenlik yaptı:)

    YanıtlaSil
  6. en sevdiğim çorbalardan biri.soğuk kış günündede çok iyi gider.ezo gelinin hikayesini okuyunca çok hüzünlendim.adı sanı bilinmeyen kendi çevremizde dahil nice ezolar hala aynı kaderi paylaşıyor.

    YanıtlaSil
  7. Anlayamazsın doğuda bir çok ilde berdel hala devam ediyormuş ..
    teşekkür ederim canım

    Aleynacığım aman nazar değmesin bu açıdan şanslı olduğumun farkındayım bazı olumsuz yanlarıda var ama biliyormusun eşler çok bilince çokta karışıyorlar biliyormusun ...

    Gelincik teşekkür ediyorum canım ..Sizede hayırlı cumalar inşallah..

    Cahideciğim teşekkür ederim canım
    ne güzel öğretmenliğin bir başka güzelliğide değişik kültürleri yakından tanımak dimi ..Benim eşimde öğretmen ama özelde biz pek biyer dolaşmadık aslında senin eşinin branşı ne diye sorsam ...

    Ayşem evet dediğin çok doğru ve biz çoğundan habersiziz...

    YanıtlaSil
  8. Sevgiciğim, ellerine sağlık, çok severim ezo gelin çorbasını, ama öyküsü çok acıklıymış. Bundan sonra ezo gelin demesem mi acaba çorbaya.

    YanıtlaSil
  9. ellerine sağlık... hikaye üzdü beni....

    YanıtlaSil
  10. fatma48-hazanyagmuru412 Şub 2010 20:19:00

    serin ve rüzgarlı bir izmir akşamında sayfalar arasında sımsıcak bir lezzet ve severek tükettiğimiz ezo gelinin hüzünlü hikayesini duygulanarak okudum eşinin ellerine sağlık sanada büyük gecmiş olsun ALLAH birlik beraberliğinizi mutluluğunuzu bozmasın sağlıklı günler dilerim sevgiyle muhabbetle duayla kalın sevgiler arkadaşım

    YanıtlaSil
  11. bugun okulda cıkan yemekte tavuk suyuna çorba vardı dedımkı arkadasa ezo gelin olsaydıda yeseydık sıcak sıcak:)bilseydım sana gelırdım:)))ellerine saglık canım sevgiler

    YanıtlaSil
  12. afiyet olsun blogunuz çok güzel hele resimler çok canlı akyazı resimleride çok güzeldi kayınvalidemin memleketi:))geçmiş olsun sizede hayrlı günler

    YanıtlaSil
  13. GECMIS OLSUN, ESINIZIN ELLERINE SAGLIK . BENDE GECEN HAFTA BURALARIN HASTALIGI SITMA OLMUSTUM, AYNEN ESINIZ GIBI ESIM YEMEK YAPMAK, COCUKLARA BAKMAK ZORUNDA KALDI SAGOLSUN YARDIM ETTI BANA. BLOGUNUZ COK GUZEL...

    YanıtlaSil
  14. Sevgi hanım merhaba,
    çorbanız sıcacık ve nefis görünüyor,ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  15. TESEKKUR EDERIM ZIYARETINIZ ICIN. EVET BU BLOGU KULLANIYORUM BU YORUM YAZDIGINIZ BLOGU.HER ZAMAN BEKLERIM.

    YanıtlaSil
  16. Ben de çok severim bu çorbayı, kışın da sıkça yarım, ellerine sağlık Sevgi Hanımcığım.

    YanıtlaSil
  17. Ezo gelinin hikayesini sayende ögrenmis olduk,cok acikli ama hala cok ezo gelinler var türkiyede
    cok gecmis olsun sifalar dilerim size
    ezo gelin bizim evinde sevilen corbasidir sicacik simdi olsaydi bir kase icilirdi disarda yagan kar esliginde

    YanıtlaSil
  18. Canım hikaye çok hüzünlüymüş.Rabbim yüz güzeliği değil baht güzelliği versin diye boşuna dememişler.Her bu çorbayı yaptığımda bunu hatırlayacağım :((

    YanıtlaSil

Yorum bırakan tüm ziyaretçilerime teşekkür ediyorum.. Yorumlarınız benim için değerli...
Bloğu olmayan ziyaretçilerim sizde yorum bırakabilirsiniz..
Yorumunuzu yazmak için
önce yorum kutusuna yorumunuzu yazın (ADINIZI EKLEMEYİ LÜTFEN UNUTMAYIN)
Daha sonra anonim yazan bölüme tıklayın ve soldaki yayınla yazan kutucuğu tıklayıp ,yorumunuzu bırakabilirsiniz ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...